1001 avonturen met de soetil BRONDONG Een recept uit Indonesië NASSI KOENING U.S.A. Decembermaand; Spekkoekmaand Onderstaand recept is gemaakt van gepof te rijst ook wel "wonderrijst" genoemd. 2 gladgestreken kopjes kristalsuiker 2 zakjes vanillesuiker 1/2 pakje boter of margarine 1 mespuntje zout 1 pak "wonderrijst". Bereiding: Alle ingrediënten, op de rijst na, in een wadjan doen en er goelali (noga) van ma ken Daarna de "wonderrijst" bij doen en dit mengen met de goelali. 't Vuur op klein doen, oppassen voor aanbranden. Verder de brondong (djipang) op 't aanrecht uit strijken en in stukken snijden. H. L. Lastdrager Er is geloof ik nog nooit zoveel gebakken en gekookt als in de Japanse bezettingstijd. Hoe groter de tekorten, hoe geringer eigen lijk de kans om iets naar behoren te bakken hoe vindingrijer de huisvrouw werd. Recep ten werden grondig herzien, men probeerde verschillende soorten meel, nieuwe combi naties werden uitgedacht en.... het resultaat werd vaak onvergetelijk. Als we over de oorlogstijd praten hoor je dan niet vaak: "En weet je wat mijn zuster zo lekker kon maken." of "Herinner je je nog die zalige koekjes die mevrouw H. verkocht?" Hier zijn dan twee van die 'onvergetelijken'. Ook al komt nu de ontbijtkoek in diverse smaken keurig ingepakt van de bakker om de hoek, ook al heb je de keus uit twintig soorten brood, het is goed om even eer te bewijzen aan de huisvrouw die deze twee recepten 20 jaar geleden maakte! (Inge zonden door "Jet") Ontbijtkoek van rijstemeel 250 gr. rijstemeel 200 gr. goela djawa 4 eieren 50 gr. sucade - 50 gr. amandelen (was er niet) 2 kleine theelepels bakpoeder of dubbelkoolzure soda 4 theel. kaneel 1 kl. theelepel kruidnagelen 1/2 geraspte nootmuskaat 5 gr. zout Zeef de bloem met de bakpoeder. Wrijf een kookvorm in met wat boter of vet en be strooi die daarna met rijstemeel. Roer de eierdooiers met de suiker tot het schuimig wordt. Kneed er dan de gezeefde bloem door plus de specerijen en het zout en voeg tenslotte bij gedeelten het stijfgesla- gen eiwit toe. Doe de massa dan in het koekblik en bak de koek dan in een vrij warme oven (plm. 45 min.) of pembakaran gaar. vervolg van pag. 10 Wat denkt U b.v. van deze wand-versie ring? Liever gezegd, wat zullen de kinderen ervan zeggen? Een aantal gekleurde (of witte) papieren bordjes waarop met stijfsel snoepjes en Kerstkransjes zijn geplakt. Papieren bekers met daarin wat bonte zuurstokken zijn er ook bij. Simpel maar erg fleurig voor een kale muurwand. En de kinderen vinden het altijd leuk om iets te "slopen" te hebben als het feest voorbij is. (I) Een meer blijvende decoratie is deze Kerst boom van gekleurde knikkers. Een kennis van me maakte hem zo. Ze nam twee recht hoekige stuken dik karton (plm. 80 x 40) en sneed in een daarvan de omtrekken van de Kerstboom uit. Vervolgens plakte ze beide stukken op elkaar zodat ze een "ingezon ken" figuur kreeg. Deze werd met gips op gevuld (of een soort pasta dat op stopverf lijkt, te krijgen bij een doe-het-zelf zaak) en daarin drukte ze de knikkers. Die knikkers kun je hier heel en. half krijgen, speciaal voor mozaik-doeleinden. Deze knikker-Kerst boom licht op bij elk sprankje licht dat er op valt. Heel mooi. (II) Aardige muurversieringen vind ik ook de ze Kerstballen van gekleurd vilt. Ze zijn vrij groot (15 - 25 cm.) want er worden Kerst cadeautjes in gestopt en ze kunnen boven of aan de schoorsteenmantel worden opge hangen. Het zijn twee stukken vilt op elkaar gestikt en aan de bovenkant opengelaten. Versierd met restjes puntband, kant, pail lettes en kralen. Maak een bonte groep van die Kerstzakken, ze staan heel decoratief! (Ill) Ik zag in een speeltuin voor kleuters (we genieten hier in Californie ook in de winter nog zomerse temperaturen) een Kerstboom gemaakt van houten roeden gestoken in een dikke houten paal. Deze "boom" was ge heel behangen met lollies, snoepjes, krans jes. Er worden Kerststukjes gemaakt van al lerhande bladeren en bloemen en alles wordt goud of zilver gespoten. Trouwens in December is bijna alles onderhevig aan spray-paint. De kerstboom nummer een. Ik heb U al eens eerder verteld dat een groe ne boom hier zeldzaam is. Hij is goud, zilver lila, roze of blauw. Maar groen, neen, dat is zo saai. Te natuurlijk, vindt men. De mens verandert en met hem het Kerst feest. Maar Kerstmis blijft het. De eerste cultuur-bijdrage van de immigrant in het nieuwe vaderland is zijn eten. De pizza (Italië), de taco (Mexico), de loempia (China), sukiyaki (Japan), smorgasbrod (Scandinavië) en ontelbaar andere heerlijk heden in Amerika wijzen op de aanwezig heid van newcomers. De nieuwste new comers zijn de Indische immigranten en ik vraag me af hoe lang het zal duren dat lemper, pisang goreng en saté in elke drive-in te krijgen zal zijn. Op de een of andere manier schijnt het nog niet te vlot ten, maar ongemerkt is de Indische rijst tafel de Amerikaanse keuken binnengedron gen. Ik vond b.v. dit rijstgerecht-recept en toen ik het gemaakt had wist ik dat de uit vindster ervan eens een Indische nassi koening gegeten moet hebben. Laten we eens zien (en proeven) hoe de Amerikaanse versie is: 8 repen gesneden ontbijtspek, 1 1/2 pond mager varkensvlees in dobbel steentjes gesneden 1 grote ui fijngehakt 2 teentjes knoflook (idem) 2 kopjes rijst (ongekookt) 5 kippenbouillonblokjes (2 grote) 1/2 theelepel koenirpoeder 6 kopjes water peper, zout 1 blik (half pond) doperwten met boter aan gemaakt een half kopje gesnipperde katjang goreng 1 rode lombok of paprika fijngesneden Bak het spek tot krokante krullen. Braad in het spekvet het varkensvlees heel licht bruin en laat uitdruipen. Vervolgens in het zelfde vet de uien, knoflook en de rijst op fruiten en er daarna de bouillonblokjes (met het water) en de koenir bijvoegen. Goed roerend aan de kook brengen (liwet, zouden wij zeggen). Overgieten in een rui me vuurvaste schotel en het varkensvlees boven op de rijst strooien. Afgedekt met foil of een deksel in een goed warme oven gaar laten worden (plm. 45 minuten). Als de rijst gaar is en al het vocht geabsorbeerd is, is de schotel klaar. Garneren met de erwten, gebakken spek, lombok en katjang. LILIAN DUCELLE Whittier, Cal. (van Oma Tio) Laat Kokkies Winkel uw spekkoek zendin gen naar uw familie of kennissen verzorgen waar ook ter wereld. Spekkoek van Oma Tio blijft drie maanden goed. Verleden jaar tientallen mensen teleurgesteld, omdat "Soedah" uitverkocht. Zóóóó lèkkerl! Prijzen: voor spekkoek van 7 ons incl. vracht: in Nederland f. 8,50; Amerika (per boot) 13,50 Voor spekkoek van 9 ons incl. vracht: in Nederland 13,50; Amerika (per boot) f. 17,50 KOKKIES RIJSTWINKELS: Witte de Withstraat 128, Tel. 89438 Slotermeerlaan 125, Tel. 130362 Simonskerkestraat 11, Osdorp, Tel. 199323 AMSTERDAM-W. P.S. Wij verzenden over de gehele wereld. -♦ 4 11

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1964 | | pagina 11