1001
avonturen
met de
soetil
BRONDONG
Een recept uit Indonesië
NASSI KOENING U.S.A.
Decembermaand; Spekkoekmaand
Onderstaand recept is gemaakt van gepof
te rijst ook wel "wonderrijst" genoemd.
2 gladgestreken kopjes kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker
1/2 pakje boter of margarine
1 mespuntje zout
1 pak "wonderrijst".
Bereiding:
Alle ingrediënten, op de rijst na, in een
wadjan doen en er goelali (noga) van ma
ken
Daarna de "wonderrijst" bij doen en dit
mengen met de goelali. 't Vuur op klein
doen, oppassen voor aanbranden. Verder
de brondong (djipang) op 't aanrecht uit
strijken en in stukken snijden.
H. L. Lastdrager
Er is geloof ik nog nooit zoveel gebakken
en gekookt als in de Japanse bezettingstijd.
Hoe groter de tekorten, hoe geringer eigen
lijk de kans om iets naar behoren te bakken
hoe vindingrijer de huisvrouw werd. Recep
ten werden grondig herzien, men probeerde
verschillende soorten meel, nieuwe combi
naties werden uitgedacht en.... het resultaat
werd vaak onvergetelijk. Als we over de
oorlogstijd praten hoor je dan niet vaak:
"En weet je wat mijn zuster zo lekker kon
maken." of "Herinner je je nog die zalige
koekjes die mevrouw H. verkocht?"
Hier zijn dan twee van die 'onvergetelijken'.
Ook al komt nu de ontbijtkoek in diverse
smaken keurig ingepakt van de bakker om
de hoek, ook al heb je de keus uit twintig
soorten brood, het is goed om even eer te
bewijzen aan de huisvrouw die deze twee
recepten 20 jaar geleden maakte! (Inge
zonden door "Jet")
Ontbijtkoek van rijstemeel
250 gr. rijstemeel
200 gr. goela djawa
4 eieren
50 gr. sucade - 50 gr. amandelen
(was er niet)
2 kleine theelepels bakpoeder of
dubbelkoolzure soda
4 theel. kaneel
1 kl. theelepel kruidnagelen
1/2 geraspte nootmuskaat
5 gr. zout
Zeef de bloem met de bakpoeder. Wrijf een
kookvorm in met wat boter of vet en be
strooi die daarna met rijstemeel. Roer de
eierdooiers met de suiker tot het schuimig
wordt. Kneed er dan de gezeefde bloem
door plus de specerijen en het zout en
voeg tenslotte bij gedeelten het stijfgesla-
gen eiwit toe. Doe de massa dan in het
koekblik en bak de koek dan in een vrij
warme oven (plm. 45 min.) of pembakaran
gaar.
vervolg van pag. 10
Wat denkt U b.v. van deze wand-versie
ring? Liever gezegd, wat zullen de kinderen
ervan zeggen?
Een aantal gekleurde (of witte) papieren
bordjes waarop met stijfsel snoepjes en
Kerstkransjes zijn geplakt. Papieren bekers
met daarin wat bonte zuurstokken zijn er
ook bij. Simpel maar erg fleurig voor een
kale muurwand. En de kinderen vinden het
altijd leuk om iets te "slopen" te hebben als
het feest voorbij is. (I)
Een meer blijvende decoratie is deze Kerst
boom van gekleurde knikkers. Een kennis
van me maakte hem zo. Ze nam twee recht
hoekige stuken dik karton (plm. 80 x 40) en
sneed in een daarvan de omtrekken van de
Kerstboom uit. Vervolgens plakte ze beide
stukken op elkaar zodat ze een "ingezon
ken" figuur kreeg. Deze werd met gips op
gevuld (of een soort pasta dat op stopverf
lijkt, te krijgen bij een doe-het-zelf zaak) en
daarin drukte ze de knikkers. Die knikkers
kun je hier heel en. half krijgen, speciaal
voor mozaik-doeleinden. Deze knikker-Kerst
boom licht op bij elk sprankje licht dat er
op valt. Heel mooi. (II)
Aardige muurversieringen vind ik ook de
ze Kerstballen van gekleurd vilt. Ze zijn vrij
groot (15 - 25 cm.) want er worden Kerst
cadeautjes in gestopt en ze kunnen boven
of aan de schoorsteenmantel worden opge
hangen. Het zijn twee stukken vilt op elkaar
gestikt en aan de bovenkant opengelaten.
Versierd met restjes puntband, kant, pail
lettes en kralen. Maak een bonte groep van
die Kerstzakken, ze staan heel decoratief!
(Ill)
Ik zag in een speeltuin voor kleuters (we
genieten hier in Californie ook in de winter
nog zomerse temperaturen) een Kerstboom
gemaakt van houten roeden gestoken in een
dikke houten paal. Deze "boom" was ge
heel behangen met lollies, snoepjes, krans
jes.
Er worden Kerststukjes gemaakt van al
lerhande bladeren en bloemen en alles
wordt goud of zilver gespoten. Trouwens
in December is bijna alles onderhevig aan
spray-paint. De kerstboom nummer een. Ik
heb U al eens eerder verteld dat een groe
ne boom hier zeldzaam is. Hij is goud, zilver
lila, roze of blauw. Maar groen, neen, dat
is zo saai. Te natuurlijk, vindt men.
De mens verandert en met hem het Kerst
feest. Maar Kerstmis blijft het.
De eerste cultuur-bijdrage van de immigrant
in het nieuwe vaderland is zijn eten. De
pizza (Italië), de taco (Mexico), de loempia
(China), sukiyaki (Japan), smorgasbrod
(Scandinavië) en ontelbaar andere heerlijk
heden in Amerika wijzen op de aanwezig
heid van newcomers. De nieuwste new
comers zijn de Indische immigranten en ik
vraag me af hoe lang het zal duren dat
lemper, pisang goreng en saté in elke
drive-in te krijgen zal zijn. Op de een of
andere manier schijnt het nog niet te vlot
ten, maar ongemerkt is de Indische rijst
tafel de Amerikaanse keuken binnengedron
gen. Ik vond b.v. dit rijstgerecht-recept en
toen ik het gemaakt had wist ik dat de uit
vindster ervan eens een Indische nassi
koening gegeten moet hebben. Laten we
eens zien (en proeven) hoe de Amerikaanse
versie is:
8 repen gesneden ontbijtspek,
1 1/2 pond mager varkensvlees in dobbel
steentjes gesneden
1 grote ui fijngehakt
2 teentjes knoflook (idem)
2 kopjes rijst (ongekookt)
5 kippenbouillonblokjes (2 grote)
1/2 theelepel koenirpoeder
6 kopjes water
peper, zout
1 blik (half pond) doperwten met boter aan
gemaakt
een half kopje gesnipperde katjang goreng
1 rode lombok of paprika fijngesneden
Bak het spek tot krokante krullen. Braad in
het spekvet het varkensvlees heel licht
bruin en laat uitdruipen. Vervolgens in het
zelfde vet de uien, knoflook en de rijst op
fruiten en er daarna de bouillonblokjes
(met het water) en de koenir bijvoegen.
Goed roerend aan de kook brengen (liwet,
zouden wij zeggen). Overgieten in een rui
me vuurvaste schotel en het varkensvlees
boven op de rijst strooien. Afgedekt met
foil of een deksel in een goed warme oven
gaar laten worden (plm. 45 minuten). Als de
rijst gaar is en al het vocht geabsorbeerd
is, is de schotel klaar. Garneren met de
erwten, gebakken spek, lombok en katjang.
LILIAN DUCELLE
Whittier, Cal.
(van Oma Tio)
Laat Kokkies Winkel uw spekkoek zendin
gen naar uw familie of kennissen verzorgen
waar ook ter wereld. Spekkoek van Oma
Tio blijft drie maanden goed. Verleden jaar
tientallen mensen teleurgesteld, omdat
"Soedah" uitverkocht. Zóóóó lèkkerl!
Prijzen: voor spekkoek van 7 ons incl.
vracht: in Nederland f. 8,50; Amerika (per
boot) 13,50
Voor spekkoek van 9 ons incl. vracht:
in Nederland 13,50; Amerika (per boot)
f. 17,50
KOKKIES RIJSTWINKELS:
Witte de Withstraat 128, Tel. 89438
Slotermeerlaan 125, Tel. 130362
Simonskerkestraat 11, Osdorp,
Tel. 199323
AMSTERDAM-W.
P.S. Wij verzenden over de gehele wereld.
-♦ 4
11