SLAMAT MAKAN TONG-TONG Programma voor de maand januari 1965 De november-maand bracht ons een tweetal interessante manifestaties. De eerste vond plaats op 21 november toen Mej. Nathalia Scholtmeyer (bijnaam Lohputu) een viertal Balische dansen opvoerde op een wijze, die algemeen werd gewaardeerd en toegejuicht. Voor ingewijden kon dit geen verrassing zijn want reeds op Bali werd zij waardig gekeurd in de tempel te dansen. Een ver gelijking met de danseressen van het en semble "Bhineka Tunggal Ika" kon zij dan ook glansrijk doorstaan. Mevrouw Brückel-Beiten vertoonde op 28 november kleurenfilms over Hawai en New York, gedeeltelijk door haar zelf opgeno men. Zij gaven een boeiend, kleurrijk beeld van het Amerikaanse leven in zijn verschil lende facetten. Na de pauze zong Annie Chérie met guitaar-begelijding enige Hawai- liederen waarmede zij veel succes oogstte, evenals de Hawaian-band onder leiding van mevr. Cugnet. Het jaar 1965 zal worden ingeluid met een in oud-Indische stijl, geanimeerde dans avond op 5 januari in "Op Gouden Wieken De ouderen kunnen hun hart ophalen aan dansen van tempo doeloe-wals, polka, qua drille, vileta enz., waarvoor ook prijzen zul len worden uitgeloofd; (men oefene dus vast in de Kerst-vacantie); de jongeren kun nen zich vermaken met moderne dansen. Kunstvoorwerpen zullen middels een Ame rikaanse vendutie worden verkocht om de I.K.K. kas te steunen. Op zaterdag 23 januari heeft vervolgens, mede in "Op Gouden Wieken een zang recital plaats van de dames Viehoff, von Gabain, Chérie en Cochius, die elk in haar eigen genre oude en moderne liederen ten beste zullen geven. De pianist Joan Ruys zal hen aan de vleugel begeleiden. Dit wordt een mooie muzikale avond, die men beslist niet moet missen. Secretariaat I.K.K. tel: 0 70-63.42.89 Hier kunt U zich opgeven als lid van de I.K.K. en tevens de nodige inlichtingen ver krijgen. Kom je met een schip Singapore binnen, dan begint het op twee plaatsen: Stel je ligt op de rede, dan moet je per sé via de Clifford Peer, om de stad in te ko men, daar ieder normaal veerbootje of huursampan koerst van en naar die pier. (Minder normale gaan naar het nevenstei gertje Tanah Batu). Neem verder aan, dat het een uur of negen 's avonds is, dan zie je al op een afstand links op de pier tien tallen lichtjes twinkelen. (Voor hen die den ken dat de Clifford Peer zoiets is als de pier van IJmuiden of van Hoek van Holland dient te worden verduidelijkt dat het meer lijkt op een deel van een doorsnee Neder lands stations-perron; een overkoepelde wandelgalerij met overal banken waar bede laars en miljonairs artikel van Sem Presser in Panorama op zitten. Op de pier gekomen bevestigt de lucht die er hangt je herkennend gesnuif van zoéven. Daar links staan overal sate-verkopers. ,,Tuan, disini sate kambing" of ,,Tuan, sate ajam". Ja hoor ook de sate babi is er. Je gaat ergens op een veel te wankele krossie van zeepkisten zitten en wacht wa tertandend door de sterke lucht op je vijf- en-twintig sate ajam. Er is verderop ook een warong met soto; vooruitMas, minta satu soto". En daar staat zowaar si Seng, die op z n kookstel-bakfiets bami-goreng klaar maakt, maar je kunt niet aan de gang blijven. De currybereiders zijn ook rijkelijk vertegen woordigd: martabak, curry and rice en nog meer kerry stuff. Meer en meer besef je dat de stoeltjes waar je op zit thuis horen in een kinderkamer, maar sudah lah de sate is enak sekali, en de soto als in kebon binatang. Het eerste wel een beetje te zoet naar Soerabajaanse begrippen, doch dat is het accent van Maleisië. Je kunt ook zon der ananassuiker bestellen. "Apa Tuan da- tang dimana" is een uitnodiging om met de tukang sate een aardige keuvel op te zetten. Het blijkt dat hij uit Kampong Kampret komt Soerabaja (Goebeng). Het is voor hem ook al wat jaartjes geleden en onder een glaasje rozenstroop halen we wat herinneringen op De andere kant waar het begint is, als je in de haven langszij komt. En vooral bij gate one. Daar ontdekte ik onvervalste rudjak met bankuang en jonge mangga, zelfs met blimbing en later in het seizoen, kedong- dong. Ook daar satewarongs en bamistal letjes. Ben je deze beginpunten gepasseerd dan merk je dat het gastronomische leven overal in Singapore te vinden is. Ga tegenover de Cathaybioscoop naar Nassi Padang. Heer lijk pedis en de meest uiteenlopende ge rechten, noem maar; isterlah. Wil je je Chinees te goed doen rijd dan naar de Alberts' street. Eten op straat en al de bekende hapjes: vogelnestjessoep (de echte), babi panggang, kulu juk (sweet and sour pork) of alleen steam bowl: een grote pot waar groenten, levertjes, andere vlees- jes enzo ingaan en samen worden gekookt en gestoomd en een bepaalde bouillon. Of pangsit goreng. Maar wel altijd een heerlijk potje Hollands bier erbij, of misschien saké? In dezelfde straat kun je ook dodol kopen, en vooral nu, in de doeriantijd zijn ze extra lekker. Het einde en speciaal op vruchtengebied ligt noordelijker, in Rangoon. Het is tabu om doerian mee aan boord te nemen, dus deden we ons te goed eraan op de pasar, niet aan één maar het werden er drie. Papapja's associeer ik altijd met oude bettet's, die er een rotzootje van maak ten, laat me U daarom meer vertellen over de manggistan daar. Ze vielen me qua grootte tegen, maar m'n herinneringen ble ken niet te deugen. Of de heerlijke arumanis mangga. Je kon ze al op een afstand ruiken, net als je Probolinggo zo kon ruiken in de manggatijd. En wat een overheerlijk vrucht vlees; het sap druipt gewoon langs je kin. En de ramboetans, maar daarvan vond ik de smaak behoorlijk tegenvallen, ze waren te flauw, hoewel hun bast mooi rood was. De Nederlandse benaming is toch wel reëel gekozen dacht ik. Waar je je ook tegoed aan kunt doen is de nangka. Die heerlijke zoetige smaak, die zich voortzet in de reuk. Wat de prijzen zo ongeveer zijn? Voor een porti sate van 10 betaal je een gulden. Het eten in de Alberts' street ligt tussen de 15 en 20 gulden maar daarvoor zijn het ook Chinezen die dit vragen. Nassi Padang 8 gulden. Vijf mangga's voor 30 cent. Een portie nassi tjampoer aan een warong is is slechts een gulden. Maar sunggu, weet U waar ik naar verlang? Aardbeien met slagroom, een sappige peer, een heerlijke gerookte paling, of een Hol landse nieuwe, boerenkool met worst, snert, of Franse wijn drinken met de bijbehorende kaas eten. Maar ik weet nu al dat als ik weer een tijdje met verlof ben, ik naar de soto, de lemper of sate zal snakken, en zo zal het doorgaan. SPARKS. I 16

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1964 | | pagina 16