SLAMAT
MAKAN
TONG-TONG
Programma voor de maand
januari 1965
De november-maand bracht ons een tweetal
interessante manifestaties. De eerste vond
plaats op 21 november toen Mej. Nathalia
Scholtmeyer (bijnaam Lohputu) een viertal
Balische dansen opvoerde op een wijze, die
algemeen werd gewaardeerd en toegejuicht.
Voor ingewijden kon dit geen verrassing
zijn want reeds op Bali werd zij waardig
gekeurd in de tempel te dansen. Een ver
gelijking met de danseressen van het en
semble "Bhineka Tunggal Ika" kon zij dan
ook glansrijk doorstaan.
Mevrouw Brückel-Beiten vertoonde op 28
november kleurenfilms over Hawai en New
York, gedeeltelijk door haar zelf opgeno
men. Zij gaven een boeiend, kleurrijk beeld
van het Amerikaanse leven in zijn verschil
lende facetten. Na de pauze zong Annie
Chérie met guitaar-begelijding enige Hawai-
liederen waarmede zij veel succes oogstte,
evenals de Hawaian-band onder leiding van
mevr. Cugnet.
Het jaar 1965 zal worden ingeluid met een
in oud-Indische stijl, geanimeerde dans
avond op 5 januari in "Op Gouden Wieken
De ouderen kunnen hun hart ophalen aan
dansen van tempo doeloe-wals, polka, qua
drille, vileta enz., waarvoor ook prijzen zul
len worden uitgeloofd; (men oefene dus
vast in de Kerst-vacantie); de jongeren kun
nen zich vermaken met moderne dansen.
Kunstvoorwerpen zullen middels een Ame
rikaanse vendutie worden verkocht om de
I.K.K. kas te steunen.
Op zaterdag 23 januari heeft vervolgens,
mede in "Op Gouden Wieken een zang
recital plaats van de dames Viehoff, von
Gabain, Chérie en Cochius, die elk in haar
eigen genre oude en moderne liederen ten
beste zullen geven. De pianist Joan Ruys
zal hen aan de vleugel begeleiden.
Dit wordt een mooie muzikale avond, die
men beslist niet moet missen.
Secretariaat I.K.K. tel: 0 70-63.42.89
Hier kunt U zich opgeven als lid van de
I.K.K. en tevens de nodige inlichtingen ver
krijgen.
Kom je met een schip Singapore binnen,
dan begint het op twee plaatsen:
Stel je ligt op de rede, dan moet je per sé
via de Clifford Peer, om de stad in te ko
men, daar ieder normaal veerbootje of
huursampan koerst van en naar die pier.
(Minder normale gaan naar het nevenstei
gertje Tanah Batu). Neem verder aan, dat
het een uur of negen 's avonds is, dan zie
je al op een afstand links op de pier tien
tallen lichtjes twinkelen. (Voor hen die den
ken dat de Clifford Peer zoiets is als de
pier van IJmuiden of van Hoek van Holland
dient te worden verduidelijkt dat het meer
lijkt op een deel van een doorsnee Neder
lands stations-perron; een overkoepelde
wandelgalerij met overal banken waar bede
laars en miljonairs artikel van Sem
Presser in Panorama op zitten.
Op de pier gekomen bevestigt de lucht die
er hangt je herkennend gesnuif van zoéven.
Daar links staan overal sate-verkopers.
,,Tuan, disini sate kambing" of ,,Tuan, sate
ajam". Ja hoor ook de sate babi is er.
Je gaat ergens op een veel te wankele
krossie van zeepkisten zitten en wacht wa
tertandend door de sterke lucht op je vijf-
en-twintig sate ajam.
Er is verderop ook een warong met soto;
vooruitMas, minta satu soto".
En daar staat zowaar si Seng, die op z n
kookstel-bakfiets bami-goreng klaar maakt,
maar je kunt niet aan de gang blijven. De
currybereiders zijn ook rijkelijk vertegen
woordigd: martabak, curry and rice en nog
meer kerry stuff. Meer en meer besef je
dat de stoeltjes waar je op zit thuis horen
in een kinderkamer, maar sudah lah de
sate is enak sekali, en de soto als in kebon
binatang. Het eerste wel een beetje te zoet
naar Soerabajaanse begrippen, doch dat is
het accent van Maleisië. Je kunt ook zon
der ananassuiker bestellen. "Apa Tuan da-
tang dimana" is een uitnodiging om met de
tukang sate een aardige keuvel op te zetten.
Het blijkt dat hij uit Kampong Kampret komt
Soerabaja (Goebeng).
Het is voor hem ook al wat jaartjes geleden
en onder een glaasje rozenstroop halen we
wat herinneringen op
De andere kant waar het begint is, als je
in de haven langszij komt. En vooral bij gate
one. Daar ontdekte ik onvervalste rudjak
met bankuang en jonge mangga, zelfs met
blimbing en later in het seizoen, kedong-
dong. Ook daar satewarongs en bamistal
letjes.
Ben je deze beginpunten gepasseerd dan
merk je dat het gastronomische leven overal
in Singapore te vinden is. Ga tegenover de
Cathaybioscoop naar Nassi Padang. Heer
lijk pedis en de meest uiteenlopende ge
rechten, noem maar; isterlah.
Wil je je Chinees te goed doen rijd dan
naar de Alberts' street. Eten op straat en al
de bekende hapjes: vogelnestjessoep (de
echte), babi panggang, kulu juk (sweet and
sour pork) of alleen steam bowl: een grote
pot waar groenten, levertjes, andere vlees-
jes enzo ingaan en samen worden gekookt
en gestoomd en een bepaalde bouillon. Of
pangsit goreng. Maar wel altijd een heerlijk
potje Hollands bier erbij, of misschien saké?
In dezelfde straat kun je ook dodol kopen,
en vooral nu, in de doeriantijd zijn ze extra
lekker.
Het einde en speciaal op vruchtengebied ligt
noordelijker, in Rangoon. Het is tabu om
doerian mee aan boord te nemen, dus deden
we ons te goed eraan op de pasar, niet aan
één maar het werden er drie.
Papapja's associeer ik altijd met oude
bettet's, die er een rotzootje van maak
ten, laat me U daarom meer vertellen
over de manggistan daar. Ze vielen me qua
grootte tegen, maar m'n herinneringen ble
ken niet te deugen. Of de heerlijke arumanis
mangga. Je kon ze al op een afstand ruiken,
net als je Probolinggo zo kon ruiken in de
manggatijd. En wat een overheerlijk vrucht
vlees; het sap druipt gewoon langs je kin.
En de ramboetans, maar daarvan vond ik
de smaak behoorlijk tegenvallen, ze waren
te flauw, hoewel hun bast mooi rood was.
De Nederlandse benaming is toch wel reëel
gekozen dacht ik. Waar je je ook tegoed
aan kunt doen is de nangka. Die heerlijke
zoetige smaak, die zich voortzet in de reuk.
Wat de prijzen zo ongeveer zijn? Voor een
porti sate van 10 betaal je een gulden. Het
eten in de Alberts' street ligt tussen de 15
en 20 gulden maar daarvoor zijn het ook
Chinezen die dit vragen. Nassi Padang 8
gulden. Vijf mangga's voor 30 cent. Een
portie nassi tjampoer aan een warong is
is slechts een gulden.
Maar sunggu, weet U waar ik naar verlang?
Aardbeien met slagroom, een sappige peer,
een heerlijke gerookte paling, of een Hol
landse nieuwe, boerenkool met worst, snert,
of Franse wijn drinken met de bijbehorende
kaas eten. Maar ik weet nu al dat als ik
weer een tijdje met verlof ben, ik naar de
soto, de lemper of sate zal snakken, en zo
zal het doorgaan.
SPARKS.
I
16