DIARIO ESPANOL (IV) Sapekoe, Zuid-Afrika's eerste theeplantage Nieuwe mogelijkheden voor tropische landbouw Het jaar loopt ten einde. In Spanje merkt men dat ook heel goed, zelfs op de Costa del Sol. In oktober treedt hier het najaar in, vooraf gegaan door speciale festiviteiten in de grote hotels en in de nachtclubs, waarvan het hier wemelt. Feesten, die de herfst in luiden met zang en dans, in toepasselijk versierde lokaliteiten. Enige tijd later gaan de wintertuinen in de hotels open. Zij dienen om de gasten het idee te doen behouden, dat zij zich op Spanje's Zonnekust bevinden, ook al is het buiten wat mistig en kil. Prachtige floorshows worden er gegeven of modeshows, die er zijn mogen en waarvan voldoende warmte uitstraalt om je te doen vergeten, dat het najaar hier toch ook niet alles is. Wanneer de toppen van de Sierra de Mijas zich in de wolken hullen, is het najaar we zenlijk aangebroken. Dan kan het enige da gen achtereen nevelig zijn. De Middellandse Zee verliest haar spreekwoordelijk diep blauwe kleur en wordt net zo flets als de Noordzee voor de Wadden-eilanden. In de huizen wordt het kil en steekt men de verwarming aan. De moderne woningen en de flats (apartementos) hebben alle cen trale verwarming. In de oudere woningen behelpt men zich met petroleumkacheltjes, electrische straalkachels of verplaatsbare verwarmingsapparaten, die met butagas ge stookt worden. In vele chalets en villa's heeft men echter ook een open haard. En het is zeer plezierig er op koude avonden een houtvuur in te stoken. Het hout kan men overal bestellen of los kopen van per motorwagen rondtrekkende leveranciers, die langs de huizen komen. Het is uiteraard de kunst om de beschikking te krijgen over droog hout. Het algemene advies in dit op zicht luidt dan ook; koop uw hout in de zo mer en laat het goed droog worden, in de zon of op een droge bergplaats. Voor het stoken worden twee soorten hout geleverd: pino (dennenhout) en oliva (olij- venhout). Aanmaken met papier en aan- maakhout. Vervolgens een paar blokjes pino erop. Dit hout vat gemakkelijk vlam en brandt er binnen een paar minuten lustig op los. Tenslotte daarboven op een paar blokken oliva. Zwaarder hout, dat niet snel opbrandt en het vuur in het gareel houdt. Heeft men de kunst van het hout stoken in zijn macht, dan is er niets heerlijkers dan een mooi brandend houtvuur, waaruit de gouden vlammen lekken als vurige tongen, grillige schaduwen werpend op de muren en meubels en weerkaatsend in de spiegels aan de wand. In vergelijking met de andere delen van Spanje heeft de Costa del Sol echter geen winter in de ware zin des woords. Men kan beter spreken van een regentijd, die begin november inzet en tot in februari kan voort duren. Wij, kustbewoners, vinden het soms koud worden, maar als we op de thermo meter kijken, zien we dat het doorgaans nooit beneden de 19 graden Celsius is. De krant en de televisie vertellen ons wel, dat in de nacht de temperatuur weieens daalt tot 9 gr. C. Maar dan liggen we al lang on der de wol te dromen van de zon, die hier nooit rust... Dat is dan toch ook maar betrekkelijk - zijn wij op een kille regendag geneigd te zeggen, als de bergen totaal verborgen zijn door de mist en de zee onzichtbaar is door de nevel Maar de volgende morgen reeds kan het helemaal anders zijn. Weg dan met de sjaals en de vesten! En weer koffiedrinken op de terrassen of op de playa, het zeestrand, dat dan toch weer druk bezocht is. Zoals ver leden jaar, toen Gerda en ik op de tweede Kerstdag de hele morgen op het strand doorbrachten. De zon scheen zoals zij het overgrote deel van het jaar op deze kust schijnt. De zee was weer zo blauw als in de zomer. Met het blote oog kon men de gehele zee-oever afzien. Heel in de verte was de Sierra Nevada te herkennen, de top bedekt met sneeuw. Het was niet warm, maar ook bepaald niet koud. En een paar dappere zwemmers gingen te water. Die dag trakteerde Gerda op zuurkool met worst. "Hoe heb je dat voor elkaar gekregen!" riep ik bewonderend uit. "Nu, dat was helemaal niet gemakkelijk!" repliceerde Gerda, vol trots. "Vóór ik ont dekt had, waar je zuurkool, in blik, kunt krijgen - dat heeft al een hele poos ge duurd"... "En die worst?" vroeg ik nieuwsgierig. "Meesterlijk gewoon. Een echte Gelderse rookworst nog wel. Je hebt hem toch niet stilletjes achtergehouden in onze barang uit Holland, wel?" Gerda was zichtbaar verrukt over haar triomf. "Natuurlijk niet, malle jongen!" antwoord- Na bijna drie jaren van studie en voorbe reiding is thans een begin gemaakt met een nieuwe cultuur die Zuid-Afrika in de rij van de theeproducerende landen zal brengen. In alle stilte werd in de laatste twee jaren 25.000 kilo theezaad in kassen uitgezaaid, overgebracht op plantbedden, getopt en daarna uitgezet op de plantages. Ruim 400 hectare theeland zijn op de eerste thee onderneming in Zuid-Afrika, Sapekoe, ge reed en in de kwekerijen bevinden zich nog voldoende planten voor 2.000 hectare thee- land. Onderzoekingen hebben aangetoond dat een omvangrijk gebied in het Tzaneen-district in het noorden van Transvaal geschikt is voor theeplantages. Behalve de onderne ming Sapekoe, waarbij twee theefabrieken worden gebouwd, zijn verder de „Central Tea Corporation" en enkele kleinere onder nemingen opgericht, waarvoor t.z.t. nog twee fabrieken zullen worden gebouwd. De kosten voor de ontwikkeling van het Sape- de ze glimlachend. "Ik heb hem gewoon in een winkel gekocht, aan de Main Street in Gibraltar!" "Toen we daar een poos geleden waren?" "Jaaa!" zei Gerda. "Maar je hebt er natuur lijk niets van gemerkt. Je had het te druk met die meneer uit Colombia over de eis van Spanje om teruggave van Gibraltar". "Je hebt gelijk", zei ik. "Ik heb er een heel gesprek over gehad. Hij was het met me eens, dat het een heel verlies voor de buitenlanders in Zuid-Spanje zou zijn, als de Engelsen Gibraltar aan Spanje zouden teruggeven. Je zoudt dan nooit meer eens even over de grens kunnen wippen om 's lekker goedkoop van alles te kopen, in die vrijhaven. Wat heeft die Gelderse rookworst bij voorbeeld gekost? Vertel eens Gerda!" "Nu, dat zal je tegenvallen", antwoordde Gerda. "Wat zou je denken?" Ik haalde de schouders op. "Bij Albert Hein of Simon de Wit "Acht-en-negentig cent", viel Gerda snel in. "En in Gibraltar?" "Twee gulden veertig, in Hollands geld om gerekend!" zei Gerda, met een sombere blik in haar ogen "En in Spanje?" informeerde ik verder. "In Spanje, zeg je? Het mocht wat. Ik geloof niet, dat je ergens in Spanje Gelderse rook worst kunt kopen!" "Wat een geluk dan, dat we voorlopig nog naar Engels Gibraltar kunnen gaan!" besloot ik het gesprek. "Intussen heb ik in lange tijd niet zo lekker gegeten .Gerda!" zei ik, mijn laatste slokje Spaans bier nemend. "Je hebt me echt ge trakteerd. Die riks voor een Gelderse rook worst op Spaanse bodem, is in elk geval aan mij welbesteed, vrouwtje!" Gerda keek weer opgewekt en gelukkig. Na het dessert gebruikten we de koffie weer op het terras. Tweede Kerstdag 1963. WILLEM VAN DEN EVENAER koe-project worden geraamd op 20 miljoen gulden, de totale kosten voor het in cultuur brengen van al het beschikbare theeland op een veelvoud daarvan. Zuid-Afrika heeft dan echter niet alleen additionele werkge legenheid geschapen voor 25.000 Bantoes, maar zal ook voor een derde deel in de ei gen theebehoefte kunnen voorzien. Men heeft hier thans een theetype ont wikkeld, dat vergeleken kan worden met een zeer goede Assamthee. In 1963 impor teerde Zuid-Afrika 18.000 ton thee ter waar de van 75 miljoen gulden uit Ceylon, India en Oost-Afrika. Op de duur hoopt men in Zuid-Afrika voor een groot deel in de eigen behoeften te kunnen voorzien. Een belangrijk deel van het voorbereiden de werk is verricht door theeplanters uit Kenya en India, die zich in Zuid-Afrika heb ben gevestigd. Overgenomen uit Zd-Afrika „Van week tot week". 7

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1964 | | pagina 7