I
1001
avonturen
met de
soeti!
Iets bijzonders voor de Kersttafel
Nieuw recept
vervolg van pag. 17
Een piano zingt ergens het Standchen van
Schubert.
Ali ruimt geruisloos de theetafel af.
Nee, de klontong is niet meer geweest.
-Om hoeiaat moet ik toetoep medja?
-Over een kwartiertje. Ik zal je wel waar
schuwen. De toean heeft eerst nog wat
schrijfwerk af te maken.
In de bijgebouwen snijdt Estih op over de
prachtige cadeautjes die mevrouw haar -
want ze is tenslote van al het personeel het
langst hier in huis, -stuk voor stuk heeft
laten zien.
Laten zien? Dat is wat je noemt, "bikin
djoesta", maar ze meent het niet zo kwaad.
Maar ons kent ons. De anderen grijnzen en
rollen nog maar eens een strootje, of graai
en naar de sirihdoos.
Met Kerstmis wordt het evengoed een heer
lijke hari besar.
Ook voor hen...
Medio december Negentienhonderd Vier
en zestig...
De huiskamer van een schoenendoos-flatje
in de periferie van een grote Nederlandse
stad.
Mevrouw heeft zojuist samen met de brave
oude Estih het koper een beurtje gegeven
en is nu bezig haar nagels te polijsten. Es
tih is een jaar of wat geleden meegetrok
ken naar de negri dingin. Haar laki is omge
komen bij de naoorlogse onlusten op Java
en soedara's heeft ze verder niet meer. Ze
hoefde er niet lang over te denken om ja
te zeggen, toen de njonjah haar het voor
stel deed, ze hoorde immers al jaren bij de
familie. Nu geniet ze mee van de hoogge
roemde welvaart in het kleine landje aan
de zee, ze snoept graag van de zaligheden
in de uitstalkast van de bakker, ze is dol
op moorkoppen, maar ze versmaadt even
min een lekker karbonaadje al kan ze er
niet best meer op kluiven, want ze is be
hoorlijk ompong.
De schitterende winkels in de binnenstad
vindt ze bagoes betoel, zegt ze tegen haar
mevrouw, maar als ze boodschappen doet,
spreekt ze -wat dacht je dan- hollands en
ze zegt dat iedereen even aardig voor haar
is. Daarom voelt ze zich echt wel senang al
loopt ze met drie truien over elkaar en een
zware sjaal om hoofd en hals.
Binnenkort gaat ze met de familie rond de
oliehaard Kerstfeest vieren. Voor de zo
veelste keer al. Daarom moet er tevoren
flink gewerkt worden en daarbij laat ze zich
niet kennen, ze poetst en stofzuigt en naait
en wast als een jonge meid, nee, beter kun
je wel zeggen, want de buren in de andere
schoenendozen tonen zich gewoon jaloers
op haar njonjah, die het zo goed kan vin
den met haar ouwetje.
Zelf zitten die mensen haast doorlopend
zonder hulp.
Zo gaat dat. Lain doeloe, lain sekarang.
Als de lichtjes van de kerstboom aangaan,
zal de oude Estih op haar manier het koor
versterken, "Stille Nacht"... Zo schattig.
En wanneer net als vroeger ginds de ca
deautjes worden uitgedeeld zal ze de hele
kring omhelzen, want dat is gewoon een
traditie geworden na de overplanting van
de klappers naar de knotwilgen.
LYDIA BOS-VERGOUW
18
Heeft U al in gedachten wat U straks op
het Kerstmenu zal zetten? Misschien zijn
er nog n paar hiaten: wat voor saus bij de
groenten, wat voor aardappelen, wat voor
dessert? Hieronder een paar ideetjes, mis
schien passen ze precies in Uw menu.
MANDARIJN SAUS (bij gebraden kip of
eend)
1 blikje (plm. 1'/2 kopje inhoud) man
darijn-op-sap
1 eetlepel maizenameel
1 theelepel marjolein, zout, water,
fijngesnipperde gesuikerde gember
Scheidt de mandarijnpartjes van het sap en
voeg bij dit laatste 1 eetlepel maizenameel,
marjolein, een beetje zout en tenslotte water
tot U ongeveer een kop vol saus hebt.
Breng het vocht aan de kook en doe er dan
de mandarijnpartjes en gember bij.
Deze saus wordt bij gebraden eend of kip
gegeven.
HOLLANDAISE
1/2 kopje boter
1/2 theelepel zout
snufje cayenne poeder
1 eetlepel citroensap
2 eidooiers
De boter (margarine) boven stoom romig
kloppen. Cayenne en zout bijvoegen en ver
volgens druppelsgewijs citroensap. Blijven
kloppen. Dan stuk voor stuk de eierdooiers.
Boven warm (niet kokend!) water wordt de
Hollandaise "opgewarmd" tot ze smeuig en
ietwat oranjig is. Hollandaise smaakt lekker
bij vis-groenten doch kan ook bij vlees ge
geten worden.
GESMOORDE AARDAPPELEN
Inplaats van de aardappels gekookt of ge
bakken bij de rosbief of biefstuk te serve
ren lijkt me deze manier ook heel smakelijk.
Kook niet al te grote aardappelen in zout
water ongeveer 15 min. Laat ze voldoende
uitlekken. Een half uur voor uw rosbief (of
ander braadvlees) ovengaar is, doet U de
aardappelen rondom het vlees en laat ze
bedruipen door het vleesnat. Keer de aard
appels af en toe, om ze van alle kanten
bruin te laten worden.
Heeft U gevogelte of vlees aan het spit,
de aardappelen eveneens laten bedruipen
door het vleesvocht en de boter.
VRUCHTENSLA-MAYONNAISE
3 eidooiers
3 eetlepels suiker
1 theelepel maizenameel
sap van een halve sinaasappel
11/2 kop appelsap
1 theelepel angustora bitter
Vermeng de eidooiers, suiker en meel goed
en voeg vervolgens appelsap en sinaasap
pelsap al roerend toe. Kook dit mengsel au
bain marie en blijf roeren tot het dik wordt.
Ongeveer 5 minuten. Van het vuur nemen
en dan pas de angostura erbij doen. In de
ijskast of afgedekt op een koude plaats af
koelen.
Deze mayonnaise vermengen met stukjes
appel, perzik, sinaasappel, banaan en ge
snipperde walnoten. Maakt een heerlijk
vruchtendessert op het Kerstmenu. L D.
De dames die in een wijde kring om de
kookdemonstratie stonden, waren een en al
oplettendheid. Het was ook geen gekheid
wat hier geleerd werd. Niet meer of minder
dan volgens de regelen der edele kook
kunst volgens een oeroud Chinees recept
een schotel bahmi bereiden!
"En nu dames, nemen we hier dit blikje, zo,
we draaien er met dit sleuteltje het deksel
tje af, zo, en we mengen de corned beef
door de bahmi, zo en klaar is Kees". En
dat was dat. Er was genoeg in de pan en
iedere dame kreeg ruim haar deel om te
proeven. En ze vonden het nog lekker ook.
Ja, dit was 't inderdaad!
En mevrouw", vroeg de demonstratrice
aan een Indische dame, "vindt U het lek
ker?"
Ja, wel lekker, maar dit is geen bahmi
weet U?"
Alle dames houden op met eten en de le
rares kijkt ontzet.
Geen bahmi zei U? En wat is het dan wel,
en wat mankeert eraan?"
Ja ziet U, heeft U nooit gehoord van BAK-
SO en CHAU-BAK en KOLAUW-BAK? Dat
"BAK" (toonloze k) betekent spek! Dit is
geen BAK-MIE, maar CORNED-BEEF MIE,
weet U
SENDJATA
LILIAN
DUCELLE
wenst alle Myana lezeressen
en lezers gezellige Kerstdagen en
een gelukkig Nieuwjaar