PASAR DJOHAR VOOR DE VROUW Nieuwe spellings- moeilïjktieden I DIOGENES en DJOJO BOJO J j KOKKIES Rijstwinkels: Ruim een halve eeuw geleden was de "pa sar Djohar", naast dé aloon-aloon te Sema- rang een waar Paradijs. Wie een goden of gob (gobang 2y2 cent) rijk was, kon er zich royaal zijn buik vol eten met b.v. 1 '/2 cent soto of tahoe-ketoepat en 1 cent stroop met klappa kopjor. Dat was het toppunt van culinair genot. Er was van alles te koop op het gebied van etenswaren en snoep, zoals gado-gado Betawi; nasi goedek Djokja; soto Madoera; abrem Solo; dodol Depok, djenang Koedoes, wingko-Babat (d.i. pot scherf waar de koek veel op lijkt). Droog gebak lag er in hoge stapels op de tafels getast. Van de meelkoekjes noem ik de be kende biskwit Darmo (Soerabaja) de "kwee boloe" (colombijntjes), die zo genoemd wer den door de gelijkvormigheid welke deze hadden met de kiemspruitjes (gandos van de Klapper); de "bolang-baling" (betekent kettingkogel), zoals de rollen in olie gebak ken brooddeeg genoemd werd. Hier was het ook, dat wij kennis maakten met de Chinese, Javaanse en andere koeke- bakkers, koks en suikerwerkers. Nogatkne- ders en goelalitrekkers vervaardigden hier de nogat-katjang, de ting-ting en de goelali- stokjes en wij waren ooggetuige van al de onsmakelijkheden, die daarbij begaan wer den. Maar bij het consumeren van al dat lekkers werden al deze dingen op de koop toe genomen. Wij hadden slechts aandacht voor hetgeen wij aten en dronken en dét mocht er wezen, immers specialité de pasar Djoharl Hoort U dat geknetter als van een mi trailleur? Dat is de BRONDONG-maker, die bezig is maiskorrels te roosteren in een aarden of Ijzeren pot. Als de korrels gaar zijn knappen zij met een knalletje open en dan lijkt het alsof iemand ritsjes vuurwerk aan het ontsteken is (Brondong mertjon), waarnaar dit lekkers ook wordt genoemd. In Holland zou men het al gauw te kwaad met zijn buren of de politie hebben n.a.v. dit storende geluid. Brondong is echter kant en klaar te krijgen onder de naam POPCORN dat precies dezelfde bewerking heeft onder gaan, maar nu echter in electrische ovens in Amerika, waar vandaan ook de geroos terde rijstkorrels komen, die wij in Indië RENGGINANG noemden. Dit rijstkoekje is hier in Holland echter zonder bezwaar te maken van overgeschoten rijst, die u in ronde schijfjes bij (dus niet op) de kachel droogt. Als deze koeken goed droog zijn, worden zij met rietsuikerstroop besmeerd of met geraspte kaas bestrooid in de oven gaar geroosterd. Fijngestampte geroosterde maiskorrels met suiker bestrooid heet AM- POET. De Javaanse versie van de Chinese TING-TING heet AMPIJANG, waarbij de katjang (pinda's) niet van het rode vliesje wordt ontdaan en in plaats van rietsuiker wordt hierbij gebruik gemaakt van de bruine goela Djawa of goela klapa. Een ander snoepje, dat hier in Holland zonder bezwaar zou kunnen worden gemaakt is de SA- RANG EMAS, (Gouden nestje), TJARANG- EMAS of TJèKèRèMèS, waarbij men in de plaats van de ketela mooie grote frite-aard- appelen gebruikt, die in lange dunne repen gesneden op een doekje gedroogd en ver volgens croquant in frituurvet worden ge bakken. Vervolgens maakt men er nestjes van, die met rietsuikerstroop worden be smeerd om vervolgens direct te worden ge consumeerd, omdat dit snoepje (als het koud wordt) niet meer zo croquant is dus gauw "mlempem" wordt, als U begrijpt wat ik bedoel. Verder is er de OPAK (betekent golving van ondiep water, denk aan de kali Opak), waarmede platte koeken van ketanmeel worden bedoeld, die boven een open vuur worden geroosterd, waardoor zij opzwellen en een golvende oppervlakte verkrijgen. Van ketanmeeldeeg worden ook gemaakt de ONDé-ONDé (in Maleisië "kwee Melaka" genaamd) met diverse vullingen en de KE- TJIPOT van kleiner formaat en zonder vul lingen, (zo geheten naar de vruchten van de gelijknamige heester). Van Tapioca- of aardappelmeel gemaakt heten deze ronde koekjes PILOES. De platte meelkoeken, die zonder olie in aarden wadjans aan één kant worden gebakken en met santen (klapper- melk) en kintjo (suikerstroop) worden ge serveerd heet SRABI of SRèBè. Ik wil dit artikel niet besluiten alvorens U een paar hints te geven, namelijk de volgende: Heeft Assikopme ouwedagnog andiespelling wenne moet, zeggik, asjevereenvoudigt, doetdanook inéénegoed. Ik fin halufwerk jammer entis sondevandetijd. Wij gaan loopen met één ootje en raken een uitgang kwijt, kwoudat mennum so gemaakt had, deze nieuwe spellingwet, dattikniet al wat ik goedzet feitelijk hep foutgezet. Assik sgrijf hoe iemand lachtte, zettik voortaan H.h.h. X-pel voortaan met 8 letters doodleuk twoord harmoni-k X-grijf, wan dattis eenvoudig, Ookal staatut eerst wat raar, als 2 van mekander houwen, die 2 houwen van L-kaar Beverwijk zal B-verwijk zijn, Dattis heus geen gek I.D. 'n Amsterdammer, die de zee ziet, sgrijft kortweg X-ie de C. Passop zeg, daar staatun M-mer, 'khouvan R-tensoep en U? X-Z-T zegt Tante K-tje, Onze haan zegt Q-kle-Q. INZ. ONBEK. U wel eens geprobeerd om in Uw ROTI- KOEKOES geweekte droge vruchten (tutti frutti) te verwerken en Uw BAK-PAO (Chi nees brood met varkensvlees gevuld) voor de variatie te vullen met garnalen-ragout of amandelspijs? Boleh Tjobalah! Nog één bijzonderheid wil ik aan de ver getelheid ontrukken, namelijk het "Welasan- stelsel" d.i. de toegift welke men bekomt bij aankoop van elk tiental, dus de elfde d.i. "sebelas" (in hoog-Javaans "Welas" dat ook medelijden, medeleven en barmhartig heid betekent) een instelling enig in zijn soort en die nergens anders ter wereld voorkomt, doch wel daar, waar een centen huishouding heerste. Was het dan niet een Paradijs? Volgens mij wel! W. F. W. SCHARDIJN iiuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiliniiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiij waren 2 bekende Wijzen, toen schre- ven ze al: Kokkie heeft de laagste prijzen j Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 i Slotermeerlaan 125 Telefoon 130362 AMSTERDAM - W. P.S. Wij verzenden over de gehele 1 wereld. IiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiriiNiiiiiiniiiiiuiiiiiiiiü 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1966 | | pagina 14