Huisvrouw in Bankok a 3,50 Vervolg van pag. 14 en na een regennacht de witte duifjes, ontsproten tegen donkre, natte stammen aan, zo blank, zo puur, als schone bomensiersels, door tovermacht uit duisternis ontstaan. de geuren van mijn tuin zijn onverbreeklijk verbonden met een lang vergleden jeugd, nog steeds ervaar ik, dat het ver verleden in delicate roken mij het diepste heugt. thans adem ik de geur van lindebloesem, van kamperfoelie, thym en wilde roos, en weer opnieuw besef ik, dat ik eenmaal een ander land en andere geuren koos. REGENS de regen druipt in 't hart en langs de ruiten ik staar in het zwart van de regennacht buiten. het ijzig koud geluid van het druipende water blust ieder hopen uit - er bestaat geen later - eens viel de regen neer in levende stromen, ik onderga het weer in hevige dromen - het leven stond blank tussen de huizen, er was geen andere klank dan het heftige ruisen. regen van mijn jeugd, waar kinderen in speelden, zo ver is die vreugd, zo ver is die weelde MINNIE HOOGLAND - de WINTER "Alles was zó vreemdl Ik dacht dat ik nooit zou wennen aan het sterk gekruide eten, de vochtige hitte en de zeden en ge woonten. Maar we hebben er allemaal van leren houden en zijn er in feite tweemaal graag naar teruggekeerd..." Dat vertelt in de Los Angeles Times de Amerikaanse huisvrouw Marie Wilson, die nu een kookboek geschreven heeft "Sia mese Cookery". Haar ervaringen in Thailand zijn dezelfde als menige totokse huisvrouw in Indië en het is vermakelijk ze te volgen. Een van de eerste moeilijkheden was het wennen aan een kokkie, d.w.z. het in huis hebben van een "servant" (wat alleen de upper ten heeft in Europa en Amerika), die dood- nuchter onmisbaar blijkt te zijn. Die kokkie kon van alles: voor haar was blandja geen kunst; als de electriciteit uitviel, kon ze koken op hout of houtskool, ze deed "en passant" allerlei andere huiselijke werkjes. Ze kookte voortreffelijk, maar het was erg moeilijk haar ertoe te brengen om min der sambal, curry en "seasoning paste" te gebruiken. Met "curry" bedoelt de schrijf ster alle soorten boemboes. En met "sea soning paste" die curieuze pasta-achtige substanties als trassie en petis, die in de Indonesische keuken onmisbaar zijn. In In- die heeft men nog andere "pasta's" als "asafoetida", waar nu de echtgenote van Jan Ball in de Indiase keuken mee te wor stelen krijgt. Tussen twee haakjes: in het woordenboek staat achter asafoetida "dui velsdrek". In de Middeleeuwen probeerden de Europese alchemisten met die door oos terlingen hooggewaardeerde stinkrommel goud te maken...! Alle "pasta's" smaken erg sterk en stin ken. De eerste kennismaking moet voor Marie Wilson een beproeving geweest zijn, maar nu zegt ze: "One of the greatest plea sures in Bangkok is the wonderful food". Deze huisvrouw heeft niet alleen geleerd de Thaise spijzen te waarderen, maar ook ze te maken. En in haar kookboek presen teert ze dus de ook aan sommige van onze lezers bekende "kaeng kai", "Kaen kung kap het", "Yam Daengkwa", enz. enz. Alle kruiden en specerijen van Thailand zijn in Amerika en Europa te krijgen, maar de pas ta's niet. En wat substitueert Marie Wilson dus b.v. voor trassie? Ansjovis pasta! Inderdaad, never underestimate the power of women! En we blijven in dit blad graag ons respect uitspreken voor al die Europese meisjes die over nationale vooroordelen heen kunnen stappen, leren begrijpen en waarderen wat andere volken bieden, en dan bij "thuiskomst" niet vergeten, maar het geleerde hier "aan de man" weten te brengen. Eigenlijk zouden de mannen dat moeten do.n met politieke, religieuze, economische en culturele waarden, maar we merken wel: dan komt er altijd grote ruzie van! T.R. Ik bestelde reeds eerder Keukenkalenders 1966, U zult mijn naam dus in Uw kaart systeem kunnen vinden, stuur mij: 1, 2 of 3*) placemat(s) serv. a f 3,50 f 4 of meer: placemats serv. f 3,25 f totaal: Het bedrag ad. f zal per giro/ postwissel/bank worden overgemaakt. Naam: Adres: Woonplaats: (Handtekening) doorhalen of invullen. a f 3,25 f totaal: f Vervolg van pag. 16 de gereduceerde prijs van 5,per ka lender en U heeft daarmee tevens het recht placemats erbij te bestellen. Heeft U echter reeds Keukenkalenders 1966 besteld (Uw naam staat bij ons genoteerd), maar U wilt graag ook de placemats of nog méér place mats dan U reeds ontving, dan kan dat ook. Hiernaast ziet U een bestelbon, die in de verschillende mogelijkheden voorziet. Alléén maar placemats bestellen kan dus niet. BESTELBON VOOR PLACEMATS EN KEUKENKALENDERS: Ik bestelde nog niet eerder Keukenkalen ders 1966, stuur mij: Keukenkalender(s) a 5,f 1, 2 of 3*) placemat(s) serv. 4 of meer: placemats serv.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1966 | | pagina 17