México ETEN OP STRAAT Como no hay dos! Evenals in Indonesië wemelt het in Mexico van de "eetwaroengs", vaak alleen een paar pijpenladen tussen winkels en werkplaatsen, met zwartgerookte plafonds, gammele stoelen, vitrines met allerlei vlezen en groenten, worstjes en tortilla's. Evenals in Indonesië "lust de Mexicaan van alies" en maakt er vaak de heerlijkste gerechten van. Mexico City was de eerste stad, waar ik sinds Indonesië weer de geur van gebraden oesoes op straat tegenkwam. In die kleine eethuisjes wordt het eten toebereid in de charola, een merkwaardig "kooktoestel" als ik nog nergens anders ter wereld zag. De charola is eigenlijk een bakplaat boven een ijzeren bak met een houtskoolvuurtje. In het midden van die plaat is een "deuk" en de wanden van die kookplaat lopen schuins af naar die deuk. Je kan ook zeggen; een wadjan met zeer wijd uitlopende randen. In die "wadjan" worden in olie allerlei spijzen gebraden, de taco's en taquito's, alle vleessoorten. Is het artikel goed doorgebakken, dan wordt het gewoon op die brede stalen rand gescho ven en druipt dan lekker uit en blijft toch warm. Vooral de huisvrouw zal de grote doelmatigheid van dit instrument kunnen waarderen. Het verbaast me eigenlijk dat het idee nergens anders ter wereld ont wikkeld is: het is zuinig en vermijdt allerlei rompslomp met spanen en zeven en bakjes voor "uitdruipen". Een juweel! In Mexico is bij het volk ook onze be kende rantang een goede bekende. Hij heet in Mexico "portavianta", is over het alge meen kleiner dan onze Indische rantangs en bestaat uit drie even grote pannetjes aan een beugel van dik ijzerdraad (dus niet van platte stalen banden zoals "bij ons"). Het nut van dit draagstel wordt duidelijk, als men aan deze "portavianta" ook meteen een lepel ziet hangen, een speciale geëmail leerde lepel met een gat in de greep en die men dus in het draagstel kan haken: servies en bestek in één stel! Eigenlijk ver baast het me dat deze practische uitvinding ook niet in China en Indonesië is toegepast. Het is leuk om in Mexico rond te wan delen in die kleine toko's met keukenar- tikelen. Alles is van dezelfde "ouwerwetse" stijl als van het oude Indië. Veel email, allerlei oude maar gezellige modellen van pannetjes, hoge koffieketels, bekers en mokken, goedkoop en huiselijk. Evenals in Indonesië was ik in Mexico altijd al heel vroeg uit de veren en de straat op. Om al gauw te merken dat het vooral in de armere buurten vaak niet mee viel om een kop warme koffie te krijgen. Voor de man in de straat is er 's morgens de "naranja", de sinaasappel, uitgeperst in een glas en naar verkiezing met een rauw ei er in. Voedingsdeskundigen zullen direct beamen dat deze drank als eerste maag vulling duizendmaal preferabel is boven ons kopje koffie. Ook drinkt men rauwe oester in citroensap - en met oester bedoel ik dan die ordinaire schelp die geloof ik een denmossel heet en gekoekt zit tegen meer palen en op riffen - een glibberige en pittige "maaltijd" die het echter heel goed doet. Luxueuzer is melk met aardbeien erdoor heen geklutst, soms ook nog met een rauw ei erbij. Het klinkt inderdaad allemaal noga! on smakelijk en vooral in de koude ochtend niet erg aanlokkelijk, maar toen ik er een maal mee begonnen was, merkte ik dat zo'n ochtenddronk me uitstekend bekwam en na een week lustte ik al geen koffie meer in de vroege ochtend. De Mexicaan "lust er zelfs pap van" en men gunt ook zijn mede burger graag zijn sinaasappel-met-een-eitje, tot zelfs voorbij onze grenzen van toegeef lijkheid. Eens zag ik een file auto's aan komen en tot stand komen voor een stop licht. Uit de bus helemaal voorop sprong de chauffeur en hij bestelde bij de verkoper op deze straathoek zo'n dronk. Bliksemsnel werden de sinaasappels uitgeperst, het ei gebroken en erin gemikt, maar intussen was het licht alweer op groen gesprongen. De autobus versperde de weg en de chauf feurs erachter begonnen ongeduldig op de claxon te drukken. Maar toen men zag dat de chauffeur bezig was zijn naranja te sa voureren, hield men met claxonneren op en wachtte geduldig tot hij met zijn mouw de mond afvegend weer in zijn bus gesprongen was en verder reed. Overigens is de oestercocktail zoals ik bovenbeschreven hartversterking noemen zal in heel Mexico een populaire drank voor alle uren van de dag. Door toevoeging van andere ingrediënten kan deze cocktail wer kelijk buitengewoon smakelijk zijn (al ziet hij er altijd "troebel" uit) en ik ken een tentje in Mexico's hoofdstad waar zulke heerlijke "oestercocktails" verkocht worden dat het er vooral 's avonds aangestampt vol zit en op het trottoir mensen in de queue staan te wachten op een plaatsje aan Zulke bogengalerijen vind je in veel Mexicaanse steden. Het is er lekker koel wandelen en het wemelt er van venters. Een karakteristiek straatje in een karakteristiek stadje in Mexico. Elk stadje of dorpje heeft één of meer kerkjes met van die "suikeren torentjes", die je al van heel ver zien kan. De straten zijn "roewet". Bij bushaltes worden voornamelijk aller lei vormen "pan doce" (zoete broodjes) en vruch ten verkocht: pisang (in Mexico zijn diverse soor ten o.a. die lijken op pisang soesoe), zuurzak, djamboe kloetoek, papaja, diverse manggasoorten (maar geen die haalt bij onze golek of dramajoe). Verder tamales, burrito's, taco's, die eigenlijk een soort lempers zijn met djagoeng i.pl.v. rijst en met een goedkope, pittige vulling. de bar. Op dat trottoir is het overgens al vol genoeg met verkopers van allerlei ande re heerlijkheden. Etensgeuren hangen over al, de sfeer is kermisachtig door de vele lampjes, kaarsjes en oliepitjes. Het lijkt pa sar Krangan bij avond wel in Soerabaja, of Senen in Djakarta. Wie met het equivalent van twee Holland se kwartjes de straat op gaat, heeft prac- tisch ongelimiteerd keur en keus. De goed koopste ochtendhap in Mexico is de ook uit Spanje en Noord-Afrika bekende "chor- ro", gistend deeg door een papierpunt uit geknepen in kokende olie, zodat je lange slierten krijgt die uitzetten en drijven als oliebollen. Ze worden als ze lekker bruin zijn uit de olie gevist en in stukken geknipt om dan met suiker en kaneel uit een pien- tjoek gegeten te worden. Smaakvol, voed zaam en goedkoop. De Mexicaan schijnt trouwens kaneel erg lekker te vinden, want de specifieke Mexi caanse koffie, de cafe mexicana, is sterke zwarte koffie met zoveel kaneel, dat als je onvoorbereid de eerste flinke slok neemt, de tranen je gewoon in de ogen springen! In Mexico zijn boter en margarine aan het eenvoudige volk onbekend; men braadt in braadvet of braadolie. De Mexicaanse bo terham of "torta" is een gehalveerd punt broodje dat met de opengesneden kanten op de braadslee in vet even wordt warmge- bakken. Daarop wordt dan op diezelfde braadslee gegrild vlees (varkens, rund, gei ten, enz.) gedaan, ui, wat groenten en mexi- caanse sambal en de torto is klaar en onge looflijk lekker. Elke tent heeft zijn eigen "tjap" torta, net zoals in Indonesië de gado- gado of soto bij iedere verkoper ook weer anders smaakt. En ik heb wel eens torta's gekocht zo lekker, dat ik niet kon ophou den met eten! Je kan overigens in die eet- en drink- huisjes van alles krijgen, b.v. "chilicuielez", Lees verder pag 20, kolom 2 5

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1966 | | pagina 5