1001 avonturen met de soetil PEKING ROAST DAT GEMAKKELIJKE HUISHOUDEN Als ik een wens mocht doen die niet alleen mijzelf maar mijn hele gezin ten goede zou komen dan zou ik wensen dat ik alle tips die me ooit gegeven zijn of die ik gelezen heb, zou onthouden. Wat een geluk geen enkel probleem meer te hebben, voor alles een op lossing te weten: zo moet dat gelijmd, zo moet die vlek eruit, zo kook ik dat beter en zo is dat goedkoper. Het ellendige met mij is, dat ik ontzettend veel tips weet op een moment dat ik ze niet nodig heb. En als het leed geleden is, weet ik het weer. Hoe zit dat met U? Niettemin ga ik ijverig door met het verzamelen van handigheidjes en weetjes, je kunt immers nooit weten, misschien schieten ze me te binnen op het juiste moment. "Heloise's housekeeping hints" is een kostelijk boekje dat ik net uit de bibliotheek nam. Ik ben naarstig aan het noteren geweest en ik wil U graag deelgenoot maken van mijn pasverworven wijsheden. Ga nooit met een lege maag boodschap pen doen. Ook al heeft U geen honger op dat ogenblik, een lege maag stimuleert tot het kopen van dingen die beslist niet direct nodig zijn. Een extra pond koekjes, meer vruchten, te duur boterhambeleg, blikjes, enfin alles wat uw maag op dat moment best zou lusten. Onbewust geeft U toe en het excuus is zo gevonden: het is toch voor man en kinderen? Dus: eet voor U gaat winkelen, de verleiding is verdwenen en verstand en zuinigheid zullen uw portemon- naie bijstaanl Koop altijd eerst het vlees, als het enigs zins kan, voor een paar dagen tegelijk. Hoe meer boodschappen u tegelijk doet, hoe beter, want elke keer dat U voor "een klei nigheid" de deur uit moet, al was het maar een pakje margarine, er is toch tltijd nog wat dat U in de winkel te binnenschiet. Heeft U eenmaal vlees in huis, dan is het altijd makkelijk met wat blikjes tot een maaltijd te komen. Een zuinige huisvrouw stelt een weekmenu op! Deed U, doet U steeds gedroogde lom bok in de beras om de rijsttorretjes eruit te houden? Iemand vertelde me dat laurier blad hetzelfde doet voor meel. Heeft U veel meel in huis, bewaart U het dan in een goedafgesloten blik of plastic bus met een paar laurierbladeren erin. Om bami, macaroni of spaghetti mooi "los" en glad te krijgen als ze gekookt zijn, voeg een eetlepel braadolie aan het water toe, voor U het aan de kook brengt. U moet eens zien hoe mooi dit helpt, Denkt U er wel eens aan een dikke broodkorst bovenop de bloemkool, de spruitjes, de prei (alle groenten met een luchtje) te leggen terwijl U ze kookt? U hebt dan geen, of praktich geen luchtje en de korst kunt U daarna makkelijk verwijde ren. (wordt vervolgd) LILIAN DUCELLE Vervolg van pag. 14 Onwaarschijnlijk stil is 't, zo sprookjesach tig, dat ik er mijn voeten haast niet in neer durf te zetten. Ook omdat er toch even een prozaische ge dachte door mijn brein flitst aan ontvluchte psychopaten. Een eekhoorn wuift die weg met zijn glan zende staart, Hij lacht me uit, zomaar in mijn gezicht. En ik schaam me; wie denkt er bij zoveel moois aan zoiets lelijks. 't Is maar een klein bosje, met een grap pig kronkelpad, dat ik op mijn tenen volg om de stilte niet te verstoren. En dan is daar een boerderij, een doodge wone alledaagse boerderij, in zondagsrust, 't Ziet er tenminste erg slaperig uit. Maar de hond slaat aan. Over 't erf loopt een zeug met wel zestien roze biggen en onder de bessenstruiken, waarvan de takken naar de grond neigen onder de last van kleine groene kralen, woelen kippen de aarde ijve rig om. In 't dorp roepen de kerkklokken de men sen op tot gebed. Een grote blijdschap komt in mijn hart. Een blijheid, omdat de wereld zo mooi is en ik genieten mag van dat wonder. Met volle teugen. Thuis vind ik de huisgenoten nog in diepe rust. Alleen Nar de hond springt vriendelijk tegen me op, zonder enige rancune. Hij probeert zijn poten op mijn schouders te leggen. Mijn trouwe kameraad op vroege wandelingen. Vandaag mocht hij niet mee: hij moet nog opknappen van een fikse kou. Oh Nar, het was zo heerlijk, vertel ik hem, als ik ga zitten met mijn bloemenschat op tafel. Hij legt zijn kop in mijn schoot en kijkt me aan; toch wel een beetje verwijtend. We doen het over, heus, we gaan er samen nog een keertje naar toe. Hij jankt zachtjes en kwispelt met de staart, als verstaat hij me woordelijk. Dan schik ik de rhodo's in een pot, die ik op mijn werktafel neerzet. Schitterend staan ze boven het goud-bruin glazuur. In de hal, bij mijn Franse bankje, wuiven straks lupinen mijn langslapers een vrolijk goe-morgen toe. De hele verdere dag loop ik met vleugels aan mijn voeten. 't Gevoel van blijheid wil niet wijken. Bijna twee uren was ik deze morgen weggeweest. Eén man ontmoette ik aan het eind van de straat. Zal deze wandeling me inspireren bij 't vinden van een naam voor ons huis Wat zal 't zijn? Seneng attie? Soedie ketemoe? Ik weet 't niet; maar zeker niet "Toenggoe mattie". Ik denk...Kebon Sepie. PLANTERSVROUW Al ziet een Amerikaan bloed als je maar over China begint, ik vond toch dit heer lijke vleesrecept onder de naam Peking roast Maak in een flink stuk braadvlees met een scherp mes diepe inkervingen en druk daarin stukjes knoflook. Doe het vlees in een kom en giet er een kopje azijn over heen, ervoor zorgend dat de azijn ook in de inkervingen dringt. Zet de kom in de frigi- daire of op een koude plaats gedurende 24 uur of langer. Wilt U het vlees bereiden, negeer de azijn verder en braad het in een braadpan of wadjan goed bruin met een half blokje mar garine. En nu komt het: giet twee kopjes STER KE ZWARTE KOFFIE over het vlees, plus 2 kopjes water en laat nu alles toegedekt op een heel laag vuurtje 4-6 uur lang simme ren. Twintig minuten voor U wilt serveren, doet U er wat peper en zout bij. Dat is alles. De smaak is heerlijk, het vlees valt uit elkaar van malsheid. U hoeft dus geen duur vlees te nemen, de bereiding met koffie geeft de bijzondere smaak aan wat voor vlees ook. In Peking doen ze er ook nog een half kopje gin of whiskey bij. De jus is vrij dik, die kunt U desgewenst aanlengen met wat water. Probeert U deze Peking roast eens, U zult ineens dat Chinese smaakje van Glo- dok herkennen. In een Chinees restaurant in Whittier waar ze ook broodje-vlees ver kopen, heeft het vlees deze bijzondere smaak en iedereen die 't proeft is het er over eens dat dit het beste vlees is dat ze ooit gegeten hebben. Ik geloof dat niemand aan koffie denkt! LILIAN DUCELLE P-S., Wie heeft voor mij weer eens een echt LEKKER HEET Indisch recept? iiniiiuiiiimiiiiiiRiniiiMiiiiüiiiiiiiiiiHiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiimiiniiiiiiiiiiiiNiiimnuuHHiiuiiiniiiiHiiim AWAS AWAS TOEKANG TJOPET EN MALING j Ondanks inbraak in onze toko blijven wij U onze bekende service geven I I I KOKKIES Rijstwinkels: Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 Slotermeerlaan 125 Telefoon 130362 AMSTERDAM - W. t 1 1 i P.S. Wij verzenden rijsttafel artikelen over de gehele wereld. inunoiuiimniiiuuiimiuiiiiiiuiuHiiiiiiiiiiniiiiiiitiiiitiMiinniiiiiniiiiiiiiiiiiiiiniiniintiiiiniiiuiiiiiiiiiiïï 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1966 | | pagina 15