1001
avonturen
met de
soetil
PEKING ROAST
DAT GEMAKKELIJKE HUISHOUDEN
Als ik een wens mocht doen die niet alleen mijzelf maar mijn hele gezin ten goede zou
komen dan zou ik wensen dat ik alle tips die me ooit gegeven zijn of die ik gelezen heb,
zou onthouden. Wat een geluk geen enkel probleem meer te hebben, voor alles een op
lossing te weten: zo moet dat gelijmd, zo moet die vlek eruit, zo kook ik dat beter en
zo is dat goedkoper.
Het ellendige met mij is, dat ik ontzettend veel tips weet op een moment dat ik ze
niet nodig heb. En als het leed geleden is, weet ik het weer. Hoe zit dat met U?
Niettemin ga ik ijverig door met het verzamelen van handigheidjes en weetjes, je kunt
immers nooit weten, misschien schieten ze me te binnen op het juiste moment.
"Heloise's housekeeping hints" is een kostelijk boekje dat ik net uit de bibliotheek nam.
Ik ben naarstig aan het noteren geweest en ik wil U graag deelgenoot maken van mijn
pasverworven wijsheden.
Ga nooit met een lege maag boodschap
pen doen. Ook al heeft U geen honger op
dat ogenblik, een lege maag stimuleert tot
het kopen van dingen die beslist niet direct
nodig zijn. Een extra pond koekjes, meer
vruchten, te duur boterhambeleg, blikjes,
enfin alles wat uw maag op dat moment
best zou lusten. Onbewust geeft U toe en
het excuus is zo gevonden: het is toch voor
man en kinderen? Dus: eet voor U gaat
winkelen, de verleiding is verdwenen en
verstand en zuinigheid zullen uw portemon-
naie bijstaanl
Koop altijd eerst het vlees, als het enigs
zins kan, voor een paar dagen tegelijk. Hoe
meer boodschappen u tegelijk doet, hoe
beter, want elke keer dat U voor "een klei
nigheid" de deur uit moet, al was het
maar een pakje margarine, er is toch tltijd
nog wat dat U in de winkel te binnenschiet.
Heeft U eenmaal vlees in huis, dan is het
altijd makkelijk met wat blikjes tot een
maaltijd te komen. Een zuinige huisvrouw
stelt een weekmenu op!
Deed U, doet U steeds gedroogde lom
bok in de beras om de rijsttorretjes eruit
te houden? Iemand vertelde me dat laurier
blad hetzelfde doet voor meel. Heeft U veel
meel in huis, bewaart U het dan in een
goedafgesloten blik of plastic bus met een
paar laurierbladeren erin.
Om bami, macaroni of spaghetti mooi
"los" en glad te krijgen als ze gekookt zijn,
voeg een eetlepel braadolie aan het water
toe, voor U het aan de kook brengt. U moet
eens zien hoe mooi dit helpt,
Denkt U er wel eens aan een dikke
broodkorst bovenop de bloemkool, de
spruitjes, de prei (alle groenten met een
luchtje) te leggen terwijl U ze kookt? U
hebt dan geen, of praktich geen luchtje en
de korst kunt U daarna makkelijk verwijde
ren.
(wordt vervolgd) LILIAN DUCELLE
Vervolg van pag. 14
Onwaarschijnlijk stil is 't, zo sprookjesach
tig, dat ik er mijn voeten haast niet in neer
durf te zetten.
Ook omdat er toch even een prozaische ge
dachte door mijn brein flitst aan ontvluchte
psychopaten.
Een eekhoorn wuift die weg met zijn glan
zende staart, Hij lacht me uit, zomaar in
mijn gezicht.
En ik schaam me; wie denkt er bij zoveel
moois aan zoiets lelijks.
't Is maar een klein bosje, met een grap
pig kronkelpad, dat ik op mijn tenen volg
om de stilte niet te verstoren.
En dan is daar een boerderij, een doodge
wone alledaagse boerderij, in zondagsrust,
't Ziet er tenminste erg slaperig uit. Maar
de hond slaat aan. Over 't erf loopt een
zeug met wel zestien roze biggen en onder
de bessenstruiken, waarvan de takken naar
de grond neigen onder de last van kleine
groene kralen, woelen kippen de aarde ijve
rig om.
In 't dorp roepen de kerkklokken de men
sen op tot gebed.
Een grote blijdschap komt in mijn hart. Een
blijheid, omdat de wereld zo mooi is en ik
genieten mag van dat wonder. Met volle
teugen.
Thuis vind ik de huisgenoten nog in diepe
rust.
Alleen Nar de hond springt vriendelijk tegen
me op, zonder enige rancune. Hij probeert
zijn poten op mijn schouders te leggen. Mijn
trouwe kameraad op vroege wandelingen.
Vandaag mocht hij niet mee: hij moet nog
opknappen van een fikse kou.
Oh Nar, het was zo heerlijk, vertel ik hem,
als ik ga zitten met mijn bloemenschat op
tafel.
Hij legt zijn kop in mijn schoot en kijkt me
aan; toch wel een beetje verwijtend. We
doen het over, heus, we gaan er samen nog
een keertje naar toe.
Hij jankt zachtjes en kwispelt met de staart,
als verstaat hij me woordelijk.
Dan schik ik de rhodo's in een pot, die ik
op mijn werktafel neerzet. Schitterend staan
ze boven het goud-bruin glazuur.
In de hal, bij mijn Franse bankje, wuiven
straks lupinen mijn langslapers een vrolijk
goe-morgen toe.
De hele verdere dag loop ik met vleugels
aan mijn voeten.
't Gevoel van blijheid wil niet wijken. Bijna
twee uren was ik deze morgen weggeweest.
Eén man ontmoette ik aan het eind van de
straat.
Zal deze wandeling me inspireren bij 't
vinden van een naam voor ons huis
Wat zal 't zijn?
Seneng attie?
Soedie ketemoe?
Ik weet 't niet; maar zeker niet "Toenggoe
mattie".
Ik denk...Kebon Sepie.
PLANTERSVROUW
Al ziet een Amerikaan bloed als je maar
over China begint, ik vond toch dit heer
lijke vleesrecept onder de naam
Peking roast
Maak in een flink stuk braadvlees met
een scherp mes diepe inkervingen en druk
daarin stukjes knoflook. Doe het vlees in
een kom en giet er een kopje azijn over
heen, ervoor zorgend dat de azijn ook in de
inkervingen dringt. Zet de kom in de frigi-
daire of op een koude plaats gedurende
24 uur of langer.
Wilt U het vlees bereiden, negeer de azijn
verder en braad het in een braadpan of
wadjan goed bruin met een half blokje mar
garine.
En nu komt het: giet twee kopjes STER
KE ZWARTE KOFFIE over het vlees, plus 2
kopjes water en laat nu alles toegedekt op
een heel laag vuurtje 4-6 uur lang simme
ren. Twintig minuten voor U wilt serveren,
doet U er wat peper en zout bij. Dat is
alles.
De smaak is heerlijk, het vlees valt uit
elkaar van malsheid. U hoeft dus geen duur
vlees te nemen, de bereiding met koffie
geeft de bijzondere smaak aan wat voor
vlees ook.
In Peking doen ze er ook nog een half
kopje gin of whiskey bij. De jus is vrij dik,
die kunt U desgewenst aanlengen met wat
water.
Probeert U deze Peking roast eens, U
zult ineens dat Chinese smaakje van Glo-
dok herkennen. In een Chinees restaurant
in Whittier waar ze ook broodje-vlees ver
kopen, heeft het vlees deze bijzondere
smaak en iedereen die 't proeft is het er over
eens dat dit het beste vlees is dat ze
ooit gegeten hebben. Ik geloof dat niemand
aan koffie denkt! LILIAN DUCELLE
P-S.,
Wie heeft voor mij weer eens een echt
LEKKER HEET Indisch recept?
iiniiiuiiiimiiiiiiRiniiiMiiiiüiiiiiiiiiiHiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiimiiniiiiiiiiiiiiNiiimnuuHHiiuiiiniiiiHiiim
AWAS AWAS
TOEKANG TJOPET EN MALING
j Ondanks inbraak in onze toko blijven
wij U onze bekende service geven I I I
KOKKIES Rijstwinkels:
Witte de Withstraat 128
Telefoon 89438
Slotermeerlaan 125
Telefoon 130362
AMSTERDAM - W. t
1 1
i P.S. Wij verzenden rijsttafel artikelen
over de gehele wereld.
inunoiuiimniiiuuiimiuiiiiiiuiuHiiiiiiiiiiniiiiiiitiiiitiMiinniiiiiniiiiiiiiiiiiiiiniiniintiiiiniiiuiiiiiiiiiiïï
15