SPECERIJEN (I) 4-delige RANTANGS VOOR DE VROUW KOKKIES Rijstwinkels: "Uyt mijn Thuyn gelegen in de Zuyder Voorstadt van Batavia den 2 maart 1695" schrijft de gouverneur-generaal Camphuys aan RUMPHIUS, de blinde ziener van Ambon, hoe zeer hij diens AMBONS KRUYDBOEK bewondert. Daarin heeft Rumphius ook alle mogelijke kruiden besproken die "tot de kost zowel als medicijn en vermaak dienende" en uitgebreid beschrijft hij de SPECERIJ-ACHTIGEN. Wie zal er ooit nog bij stil staan dat deze specerijen oorzaak zijn geweest van vele ingrijpende gebeurtenissen in de historie en vele menselijke drama's? Op een oude prent uit Le Livre des Mer- veilles, het boek van de Wonderen, zag ik een peperoogst afgebeeld. Die onschul dige peperkorrels, eens de korrels van het paradijs genoemd, hebben in het verleden het aanzien van de wereld veranderd, hoe onwaarschijnlijk het ook mag klinken. Zij veroorzaakten drieste scheepstochten van vele zeevaarders, die ieder de nog niet be kende zeeroute naar de specerij-eilanden zochten. De Spanjaarden kwamen in Ame rika terecht en troostten zich daar met Cayennepeper en vanille (door de Azteken gebruikt om hun cacaodrank te zoeten). Vasco di Gama landde in Goa, vond de passage tussen de Soenda-eilanden, ont dekte Java, uiteindelijk de Molukken, de specerij-eilanden bij uitnemendheid en Am- bon en Banda. Neemt U onze taal; vandaag heeft U een gepeperde rekening van de tandarts ont vangen en U wenste hem met 'n goed oud hollands gezegde naar het peperland; wat mijlen verder ligt dan de Mokerhei! U vindt het leven tegenwoordig peperduur en dat is een begrip dat eeuwenoud is, de vroegere kostbaarheid van peper, welke eigenschap zovele gebeurtenissen heeft be ïnvloed. Peper, muskaatnoten, kaneel en kruidnagel waren bij Aziatische volken vóór de chris telijke jaartelling al bekend, terwijl men in Europa toen vrij zout- en peperloos gegeten moet hebben (in figuurlijke zin). Koningin Saba was, bij haar visite aan Salomo, voorzien van wierook, myrre en aromatische kruiden. De Romeinse keizer gaf Atilla, koning van de barbaren, een enorme hoeveelheid pe per cadeau in de hoop hem wat milder te stemmen. Peper is afgeleid van het woord p i p a I i uit het Sanskriet. De kruidnagel van het ara- bische quarunfel, de (het) kaneel heet te in Babylonië-Assyrië k a n u en in het hebreeuws cacyann ama (geurig hout), de mukaatnoot komt van het perzische woord m u s c h k, de gember was afgeleid van het Sanskriet s r i n g a v e r a. Uit al die exotische benamingen kunt U, ondanks onze verbasteringen de namen van onze specerijen terugvinden. In één van de oudste geneeskundige boe ken, de De re medica, wordt vermeld dat peper diende voor vallende ziekte. Ook werd peper aangewend tegen rheumatiek en...kaalhoofdigheid; door middel van pleis ters in een vermenging met olie en uien- pasta. De Chinezen waren het meest bekend, van af hun oude dynastieën, om hun medicinale kennis en dieet-leer. Bij hen is ook bekend de ging-seng die als opwekkend middel diende voor de zin nelijkheid. Deze wortel was de bron voor een lang leven, zeiden zij. Tchang Tchong King, de schrijver van re cepten uit ,,De gouden koffer" beval ook vooral de K w e i, het kaneel, aan bij asth ma en benauwdheid. De kruidnagel werd gebruikt als antiseptisch kauwmiddel, de Assyriers gebruikten het kardemon om de- HllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllUIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIINIIIIUIIIIIINIillllllllllllIlm AWAS AWAS TOEKANG TJOPET EN MALING j Ondanks inbraak in onze toko blijven wij U onze bekende service geven I Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 Slotermeerlaan 125 1 Telefoon 130362 j AMSTERDAM - W. j P.S. Wij verzenden rijsttafel artikelen j over de gehele wereld. liiiiiujiiiiiiiiiiumiiwiiiiiiiiiiiiiiiiuiiuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiHiiiiiiiiiiiiiiriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiï monen te verjagen (door het te branden). In de middeleeuwen sprak men in Frankrijk voortdurend van chère comme poivre (duur als peper) - wat mij een redelijk gezegde leek toen ik onlangs een Franse steak a poivre" at! Een middeleeuws burger moest in 1107 we gens een moordaanslag, drie pond peper als boete betalen - wat practisch betekende dat hij geruineerd was. Een pond notemuskaat was ook heel wat waard, namelijk drie schapen en een halve koe, terwijl de kruidnagel zich niet eens beperkte tot een gedeelte van de veestapel - het was eenvoudig niét te betalen! Tot vlak vóór de Franse revolutie werden specerijen aangewend voor een heel eigen aardig gebruik. De zogenaamde „épices des juges", letterlijk specerijen van de rechters, was een oorspronkelijk symbo lisch gebruik, waarbij de pleiter de rechter een geschenk van specerijen overhandigde. Door de begerigheid van de rechters naar die specerijen werd het een soort morele chantage zoals blijkt uit het elegante la- tijnse motto "non deliberantur donec sol- vantur species", letterlijk te vertalen „ik geen specerijen, jij geen pleidooi! Bij de Romeinen onderscheidde men spe cerijhandelaars, zaad- en wierook handela ren en zalfhandelaren; uit de laatste cate gorie zijn de apothekers voortgekomen. De Romeinse kwakzalvers werden aangeduid met pharmacopolai! Al met al, de paradijskorrels lokten heel wat bedrijvigheid uit. Zo zorgde een Fran se botanicus met een profetische naam - hij heette POIVRE - voor de overigens clandestiene verbreiding van specerijen; hij stal wat jonge aanplant (waarvoor men in die tijd opgehangen werd) en een creool van het eiland Bourbon ging met deze bibit experimenteren. Met het gevolg dat onder andere peper op de Antillen werd ge kweekt. Dit is „in a nutshell' de historie van de specerijen, die wij hoofdzakelijk in de keu ken aanwenden. Maar elk kruidboek kent ook andere min der onschuldige gebruiken van drogerijen. Duivelsdrek, Monnikskap (vrouwenmoord), papaver (opium), moederkoorn zijn in de keuken beslist niet welkom, hoewel zij bij maaltijden van de Romeinse gastronomen wel gediend hebben - zij het als vergift en tegengift. Maar hierover in een volgend artikel. CC. nnl!|IINIIIIII!lllllllllll!l!l!l!UIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII'llllllllllllllllllll!llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll!lllllllllll!!!lllllllllll!lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll"l'lilinilllllllll!lllllllllllllllllll!IIIIIIIINIII!llllllllllllllllllilllllllllllllllini Verkrijgbaar bij TONG TONG (alluminium) Prijs f 10,1,25 porto 11,25 Te bestellen door storting op giro 6685 of afhalen: Prins Mauritslaan 36 - Den Haag KOOKBOEKEN ...voor elck wat wils... Eet een beetje heet door Bep Vuyk Geen boekje waaruit U een volledige rijst tafel leert koken, wel zult U er een aantal hoogst bruikbare en hele lekkere gerech ten uit leren bereiden die niet kostbaar zijn en niet heel erg ingewikkeld. Prijs: f 5,50 0,30 porto f 5,80 CHINEES KOOKBOEKJE door Chi-Yun Eskelund Chi-Yun is de vrouw van de bekende Deen se schrijver Karl Eskelund. Ondanks de vele Jaren In Denemarken heeft zij de Deense keuken niet leren waarderen en als een soort "zelfverdediging" heeft zij toen dit verrukkelijke "Chinese kookboekje" ge schreven. Prijs: f 3,90 0,25 porto f 4,15 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1966 | | pagina 14