1001
avonturen
met de
soetil
DE TONG TONG BOEDJANG KALENDER
DAMES, WIJ MAKEN SAMEN...
Het is zoals -wij dachten: onze Tong Tong
abonnees hébben samen voor aardig wat
aubergine-recepten gezorgd. De vorige keer
gaven wij U al een eerste aflevering, hier
volgt nu de rest. EMILIE INTVELT schrijft
ons:
"...eens zag ik in een Indische winkel een
blikje met een heel aantrekkelijk etiket,
waarop afgebeeld een paarse aubergine,
groene paprika en rode tomaat. Ik heb het
gekocht, alleen maar omdat ik de kleuren
combinatie zo mooi vond en natuurlijk ook
om het gerecht, dat "paella" heette, te
proeven. Het was heel lekker, maar naar
mijn smaak te zacht, te papperig, zoals
meestal de blikgroenten zijn. Ik heb het
nagemaakt met verse groenten, hierbij het
recept:
Benodigdheden: 1 grote ui, 1 a 2 teentjes
knoflook, 1 aubergine, 1 groene paprika,
2 grote of 3 kleine tomaten, 2 bouillon
blokjes, 2 eetlepels margarine of slaolie.
Bereiding: Ui en knoflook fijnsnijden (ra-
djang). De aubergine schillen en in dobbel
steentjes snijden, zo ook de groene paprika
(de pitten wegdoen). De tomaten even in
heet water dompelen, het schilletje eraf
halen en dan ook in stukken snijden. Nu
de uien lichtbruin fruiten, knoflook toe
voegen, daarna de paprika (alles even
meefruiten), dan de aubergine en tenslotte
de tomaten. Alles zachtjes laten sudderen,
bouillonblokjes toevoegen, eventueel peper
en zout naar smaak. We kunnen dit eten
met rijst of met gekookte aardappelen. We
kunnen er allerlei soorten vlees of vis aan
toevoegen. Vlees of kip eerst braden, dan
in kleine stukjes erbij doen. Vis, inktvis
(tjoemie-tjoemie) of garnalen eerst koken.
Maar ook als "vegetarisch gerecht" is het
heel lekker. Zullen we het een mooie naam
geven? Wat denkt U van: "Fantasie sola-
nacée"?
Tot zelfs uit Spanje toe werden ons enkele
aubergine-recepten toegestuurd. Mevrouw A.
J. TEN HOLDER-VAN GEN DEREN schrijft
ons:
"...ik heb 24 jaar in Indonesië gewoond en
ben zeer vertrouwd met de "terong djawa".
Nu ben ik al meer dan 10 jaar op Mallorca
en voel me altijd gelukkig als het seizoen
van de "berengena" weer daar is.
AUBERGINES ALS ASPERGES
Zoek mooie gelijkvormige vruchten uit,
schil ze en houdt een doorgesneden citroen
bij de hand om ze er meteen mee in te
wrijven om ze blank te houden, en snijdt
ze in de lengte door midden. Reken min
stens één per persoon en houdt een pan
netje klaar met water en zout en een klein
scheutje azijn of citroensap en doe ze daar
direct in. Kook ze gaar en serveer ze met
hardgekookte, fijngeprakte eieren, een
sausje van boter, peper, zout en notemus-
kaat en eventueel nog mayonnaise.
AUBERGINES a LA CATALANA
Benodigdheden: 4 grote aubergines, 6 wal
noten, 1 ui, 2 teentjes knoflook, suiker,
zout, olie, peterselie en tomaten.
Bereiding: De aubergine schillen en in de
lengte in dikke plakken snijden en met zout
inwrijven. Dan met een doek afwrijven en
in het olie bakken. Ui en knoflook fijnmaken
en in een andere pan goudbruin bakken en
daarbij de tomaten of tomatenpuree doen.
Dan de gebakken aubergines erin doen
met wat suiker en zout. De noten in een
vijzel fijnstampen, met wat bouillon aan
maken en over de rest gieten, bestrooien
met peterselie en even laten sudderen tot
een goed gebonden geheel. Mocht dit re,-
cept, dat uit de Spaanse keuken is, wat te
vet worden, dan kunt U het bakken van de
aubergines achterwege laten en de uien-
en knoflooksaus direct over de rauwe schij
ven gieten, maar het is dan ook niet meer
zó lekker. Ook kunnen de noten vervangen
worden door amandelen.
AUBERGINES MET KAAS EN HAM
Schil de aubergines en snijd ze in kleine
stukken. Kook die gaar in water met zout
en een scheutje melk. Bindt het vocht met
geraspte kaas tot het draden trekt. Verdeel
alles over pasteibroodjes. Warm opdienen,
bestrooid met fijngehakte ham.
Onze laatste kalender is nauwelijks van
stapel of reeds zetten wij het bestek uit
voor onze volgende kalender. Ditmaal een
BOEDJANG-kalender. Denk vér vooruit;
werk vér vooruit.
Want wij moeten ook denken aan onze
alleenstaande studenten, die voor hun eigen
potje moeten zorgen,
Aan onze jongens en meisjes, die verre
kampeertochten maken,
Aan hen die ongetrouwd zijn of hun ega
verloren hebben en een eigen eenvoudig
potje koken moeten.
Dit is ook de kans voor onze vrijgezel
len, die in hun eentje altijd maar een een-
manspotje snierken moeten en wat geleerd
hebben wat gezinskeukenprinsessen vaak
niet kunnen, om van hun kennis anderen te
laten delen.
Dit wordt een machtig leerzame en nut
tige kalender. Aan de slag!
Algemene boedjang-moeilijkheden.
Weet U dat de grootste moeilijkheid van
kookboeken is dat alle recepten zijn ge
schreven voor vier, voor zes, voor méér
personen? Dat éénmansmaaltjes een ande
re receptuur verlangen en "delen door vier
vaak niet opgaat?
Dat het koken van een portie rijst voor
één man deksels lastig is, vooral voor be
ginnelingen? Wie weet een gemakkelijke
methode?
Wat kan je met een zoute haring doen
behalve hem als een barbaar rauw op
vreten? (al is dat lékker, hoor!)
Wat moet je als boedjang in een groen-
tenwinkel doen (waar alles per pond of
per kilo gekocht wordt) bij het blandja
voor één persoon? Wel eens twee dagen
achter mekaar één pondje bajem moeten
eten? "You feel like a horse".
Wat moet je met restjes doen? Boe-
djangs móeten vaak te veel kopen, en uit
strijken over een paar dagen valt niet mee.
Tijdnood en verveling.
Jonge boedjangs hebben het doorgaans
zeer druk met studie, werk of party-leven.
Een uurtje avontuurlijk koken zou ze een
prachtige "break" geven.
Weduwen en weduwnaars zijn soms veel
allener mensen dan U beseft. De contacten
die de gemiddelde huisvrouw heeft, missen
zij. Gevolg: keuken meestal eentonig.
Boedjangs zijn vaak aangewezen op
automatieken en restaurants. De thuis-eter
heeft er geen idee van hoe moordend een
tonig deze eet-paleizen zijn.
Door mijn zwervend leven ben ik heel
vaak tegen wil en dank boedjang; ik kan
er van meepraten. Maar ik weet ook, dat
als er plezier in koken kan ontstaan, het
leven aanmerkelijk kan opfleuren voor de
boedjang.
Laat ons in de ware geest van tolong-
menolong van Tong Tong aan onze een
zamen denken. Voor hen een jaar lang
boeiende recepten maken op onze Tong
Tong-keukenkalender. En U zult zien hoe
veel U er ook van leert voor grote gezin
nen. En let eens op hoe juist die boedjangs
soms met fantastische goede ideeën kun
nen komen!
Dit komende jaar: ga door met het stu
ren van "normale" recepten aan Tong Tong,
maar pieker af en toe ook eens over een
"boedjang-recept".
Verzin voor Uw uitvindingen pakkende
namen!
Wie vindt de "sorga habis boelan" uit?
(sorga hemel; boedjangs zitten habis
boelan vaak erg kedjepit en moeten toch
óók eten!).
En de "sjang kané hap"?
En de hond-in-de-pot snack?
Maharani's van de keuken, neem niet
alleen over, maar vind zelf uit!
Ach, en liever niet van die recepten als
neem een goede lobster... Of: koop toast
jes en kaviaar...En ook niet te veel koen
jit en ketoembar/djinten en koentji en zo
(roewet, ah!) en beslag maken en een uur
laten sudderen (móet gosong bij boedjang!)
Bedenk ook dat boedjangs vaak andere
boedjangs te gast hebben en ze op een
voudige wijze leuke happen moeten kunnen
maken, die niet te veel borden en tafelbe
stekken en afwas (dat is het ergste) nodig
maken.
Denk echt even heel intensief aan zoon
lief in Wageningen of Tante Non-alleen met
hun kleine keukenkastje en hun éénpits-
gasbrandertje en anderhalve pèot-pan.
Jaaa?
We zullen wéér prijzen uitloven. Maar
daarover later. Eerst de tolong-menolong-
spirit aan het werk! T.R.
13