1001 avonturen met de soetil DE TONG TONG BOEDJANG KALENDER DAMES, WIJ MAKEN SAMEN... Het is zoals -wij dachten: onze Tong Tong abonnees hébben samen voor aardig wat aubergine-recepten gezorgd. De vorige keer gaven wij U al een eerste aflevering, hier volgt nu de rest. EMILIE INTVELT schrijft ons: "...eens zag ik in een Indische winkel een blikje met een heel aantrekkelijk etiket, waarop afgebeeld een paarse aubergine, groene paprika en rode tomaat. Ik heb het gekocht, alleen maar omdat ik de kleuren combinatie zo mooi vond en natuurlijk ook om het gerecht, dat "paella" heette, te proeven. Het was heel lekker, maar naar mijn smaak te zacht, te papperig, zoals meestal de blikgroenten zijn. Ik heb het nagemaakt met verse groenten, hierbij het recept: Benodigdheden: 1 grote ui, 1 a 2 teentjes knoflook, 1 aubergine, 1 groene paprika, 2 grote of 3 kleine tomaten, 2 bouillon blokjes, 2 eetlepels margarine of slaolie. Bereiding: Ui en knoflook fijnsnijden (ra- djang). De aubergine schillen en in dobbel steentjes snijden, zo ook de groene paprika (de pitten wegdoen). De tomaten even in heet water dompelen, het schilletje eraf halen en dan ook in stukken snijden. Nu de uien lichtbruin fruiten, knoflook toe voegen, daarna de paprika (alles even meefruiten), dan de aubergine en tenslotte de tomaten. Alles zachtjes laten sudderen, bouillonblokjes toevoegen, eventueel peper en zout naar smaak. We kunnen dit eten met rijst of met gekookte aardappelen. We kunnen er allerlei soorten vlees of vis aan toevoegen. Vlees of kip eerst braden, dan in kleine stukjes erbij doen. Vis, inktvis (tjoemie-tjoemie) of garnalen eerst koken. Maar ook als "vegetarisch gerecht" is het heel lekker. Zullen we het een mooie naam geven? Wat denkt U van: "Fantasie sola- nacée"? Tot zelfs uit Spanje toe werden ons enkele aubergine-recepten toegestuurd. Mevrouw A. J. TEN HOLDER-VAN GEN DEREN schrijft ons: "...ik heb 24 jaar in Indonesië gewoond en ben zeer vertrouwd met de "terong djawa". Nu ben ik al meer dan 10 jaar op Mallorca en voel me altijd gelukkig als het seizoen van de "berengena" weer daar is. AUBERGINES ALS ASPERGES Zoek mooie gelijkvormige vruchten uit, schil ze en houdt een doorgesneden citroen bij de hand om ze er meteen mee in te wrijven om ze blank te houden, en snijdt ze in de lengte door midden. Reken min stens één per persoon en houdt een pan netje klaar met water en zout en een klein scheutje azijn of citroensap en doe ze daar direct in. Kook ze gaar en serveer ze met hardgekookte, fijngeprakte eieren, een sausje van boter, peper, zout en notemus- kaat en eventueel nog mayonnaise. AUBERGINES a LA CATALANA Benodigdheden: 4 grote aubergines, 6 wal noten, 1 ui, 2 teentjes knoflook, suiker, zout, olie, peterselie en tomaten. Bereiding: De aubergine schillen en in de lengte in dikke plakken snijden en met zout inwrijven. Dan met een doek afwrijven en in het olie bakken. Ui en knoflook fijnmaken en in een andere pan goudbruin bakken en daarbij de tomaten of tomatenpuree doen. Dan de gebakken aubergines erin doen met wat suiker en zout. De noten in een vijzel fijnstampen, met wat bouillon aan maken en over de rest gieten, bestrooien met peterselie en even laten sudderen tot een goed gebonden geheel. Mocht dit re,- cept, dat uit de Spaanse keuken is, wat te vet worden, dan kunt U het bakken van de aubergines achterwege laten en de uien- en knoflooksaus direct over de rauwe schij ven gieten, maar het is dan ook niet meer zó lekker. Ook kunnen de noten vervangen worden door amandelen. AUBERGINES MET KAAS EN HAM Schil de aubergines en snijd ze in kleine stukken. Kook die gaar in water met zout en een scheutje melk. Bindt het vocht met geraspte kaas tot het draden trekt. Verdeel alles over pasteibroodjes. Warm opdienen, bestrooid met fijngehakte ham. Onze laatste kalender is nauwelijks van stapel of reeds zetten wij het bestek uit voor onze volgende kalender. Ditmaal een BOEDJANG-kalender. Denk vér vooruit; werk vér vooruit. Want wij moeten ook denken aan onze alleenstaande studenten, die voor hun eigen potje moeten zorgen, Aan onze jongens en meisjes, die verre kampeertochten maken, Aan hen die ongetrouwd zijn of hun ega verloren hebben en een eigen eenvoudig potje koken moeten. Dit is ook de kans voor onze vrijgezel len, die in hun eentje altijd maar een een- manspotje snierken moeten en wat geleerd hebben wat gezinskeukenprinsessen vaak niet kunnen, om van hun kennis anderen te laten delen. Dit wordt een machtig leerzame en nut tige kalender. Aan de slag! Algemene boedjang-moeilijkheden. Weet U dat de grootste moeilijkheid van kookboeken is dat alle recepten zijn ge schreven voor vier, voor zes, voor méér personen? Dat éénmansmaaltjes een ande re receptuur verlangen en "delen door vier vaak niet opgaat? Dat het koken van een portie rijst voor één man deksels lastig is, vooral voor be ginnelingen? Wie weet een gemakkelijke methode? Wat kan je met een zoute haring doen behalve hem als een barbaar rauw op vreten? (al is dat lékker, hoor!) Wat moet je als boedjang in een groen- tenwinkel doen (waar alles per pond of per kilo gekocht wordt) bij het blandja voor één persoon? Wel eens twee dagen achter mekaar één pondje bajem moeten eten? "You feel like a horse". Wat moet je met restjes doen? Boe- djangs móeten vaak te veel kopen, en uit strijken over een paar dagen valt niet mee. Tijdnood en verveling. Jonge boedjangs hebben het doorgaans zeer druk met studie, werk of party-leven. Een uurtje avontuurlijk koken zou ze een prachtige "break" geven. Weduwen en weduwnaars zijn soms veel allener mensen dan U beseft. De contacten die de gemiddelde huisvrouw heeft, missen zij. Gevolg: keuken meestal eentonig. Boedjangs zijn vaak aangewezen op automatieken en restaurants. De thuis-eter heeft er geen idee van hoe moordend een tonig deze eet-paleizen zijn. Door mijn zwervend leven ben ik heel vaak tegen wil en dank boedjang; ik kan er van meepraten. Maar ik weet ook, dat als er plezier in koken kan ontstaan, het leven aanmerkelijk kan opfleuren voor de boedjang. Laat ons in de ware geest van tolong- menolong van Tong Tong aan onze een zamen denken. Voor hen een jaar lang boeiende recepten maken op onze Tong Tong-keukenkalender. En U zult zien hoe veel U er ook van leert voor grote gezin nen. En let eens op hoe juist die boedjangs soms met fantastische goede ideeën kun nen komen! Dit komende jaar: ga door met het stu ren van "normale" recepten aan Tong Tong, maar pieker af en toe ook eens over een "boedjang-recept". Verzin voor Uw uitvindingen pakkende namen! Wie vindt de "sorga habis boelan" uit? (sorga hemel; boedjangs zitten habis boelan vaak erg kedjepit en moeten toch óók eten!). En de "sjang kané hap"? En de hond-in-de-pot snack? Maharani's van de keuken, neem niet alleen over, maar vind zelf uit! Ach, en liever niet van die recepten als neem een goede lobster... Of: koop toast jes en kaviaar...En ook niet te veel koen jit en ketoembar/djinten en koentji en zo (roewet, ah!) en beslag maken en een uur laten sudderen (móet gosong bij boedjang!) Bedenk ook dat boedjangs vaak andere boedjangs te gast hebben en ze op een voudige wijze leuke happen moeten kunnen maken, die niet te veel borden en tafelbe stekken en afwas (dat is het ergste) nodig maken. Denk echt even heel intensief aan zoon lief in Wageningen of Tante Non-alleen met hun kleine keukenkastje en hun éénpits- gasbrandertje en anderhalve pèot-pan. Jaaa? We zullen wéér prijzen uitloven. Maar daarover later. Eerst de tolong-menolong- spirit aan het werk! T.R. 13

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1966 | | pagina 13