^lYlakarani VOOR DE VROUW „SAMIN" in het gebruik Tk EEN ONTDEKKING IN DE KEUKEN Toen ik tijdens mijn jongste verblijf in Indonesië gewoontegetrouw de keukens van sommige restaurants (en huisvrouwen} in dwaalde (lekker eten is niets, weten hoe lekker ontstéat is alles!), ontdekte ik tot mijn verbazing op menige keukenplank grote vijf ponds blikken "Minjak Samin". In blikken? In massa-productie? Bij onderzoek bleek dat het hier een plantaardig product betrof. Niet de in Azië zo populaire geitenboter ("ghee"), maar een zuiver plantaardig product van Unilever. Verder kwam ik te weten dat dit product jaarlijks bij duizenden tons op de markt wordt gebracht. Een enorme concurrent van klapperolie. Zou daardoor menig rijsttafel gerecht zo bijzonder smakelijk zijn? Terug in Holand ging ik direct op onder zoek uit. Unilever maakt hier óók ghee (spreek uit: gie, met een dikke g). Gaat bij duizenden tons jaarlijks naar Afrika en Azië. Geen binnenlands verbruik? Geen binnenlandse vraag? Wel...het gaat er niet in...het is ook "te duur". Hoeveel kost het dan? Twee-vijftig per 2 lbs blik (nog geen kilo)! H'm, bijna een halve pop duurder dan de beste braadolie. Niet mis! Maar toch ook stukken goedkoper dan b.v. maisolie f 3,10 voor 0,78 liter) en zonnebloemolie 3,05 voor 0,78 liter). Bij diverse kruideniers informerend, vernam ik tot mijn verbazing dat er in deze oliën een zeer goede omzet is. Ik dacht dat iedere huisvrouw slaolie gebruikte of goedkoper, maar dat valt werkelijk reuze mee! Mag ik wat zien en proberen? Er bleken diverse soorten in de handel te zijn, met verschillende "flavours", al naar de smaak van het volk waar ze heen gingen. Ik koos een soort uit. Tjoba! GEWELDIG! Liet het ruiken en proeven bij enkele graag-kokende dames. Eerste reactie: Gunst! Het ruikt precies als Australische roomboter van toen vroeger!" (een opmer king die je alleen van Indische dames kan verwachten!). En het is ook zo. Zodra dit braadvet smelt, gaat overigens ook die geur grotendeels verloren, maar op de een of andere manier schijnt deze ghee toch smaakstimulerend te werken, want mijn sambalans en gorengans smaken betoel lekkerder...of is het maar verbeel ding? Eigenlijk zou ik méér dames willen in- schake'en om te tjoba. Maar dat kost geld! Zou Unilever mij willen helpen met een experiment? Mij zo'n vijf honderd blikken geven beneden de kostprijs, zodat ik de ghee tóch voor f 2,50 verkopen kan, de hoge verzendkosten er in gerekend? Nou voor één keer...men bleef scep tisch...ik eigenlijk ook. 2,50 is een boel geld! Maar de échte keuken-maharani (let wel: niet keukenprinses, maar keukenmaha- rani!) schrikt niet terug voor duur als ze perfectie zoekt. Dat weet U allemaal! (En dan eet je de volgende dag maar rijst met priekadèl-pan en sambal-bètèt om het blandjaboekje tóch te laten kloppen, toch? En dat kan toch óók "je van het" smaken, toch? Als we een keukenmaharani in de plaats van minister Vondeling hadden, zou den we allemaal beter af zijn!). Ter zake: wij hebben vijfhonderd blikken 2 lbs voor f 2,50 voor U klaar liggen. Eén gil en een briefje of een giro'tje en wij gaan boengkoesen en kirimen. Helaas dus alleen maar zo lang de voorraad strekt. Unilever is wel goed, maar alleen maar een béétje gek. (Maafl). "Wat denkt U dat het worden zal, mijn heer Robinson!" vroeg Unilever. "Mijnheer, dat hangt af van Uw ghee. En daarvan alleen! Voor de Indische huis vrouw sta ik in. Ze laat zich niet verlak ken, maar zal ook goed kopen als de ghee goed is!" "Maar als de Arabier, die toch eeuwen lang de echte geitenboter gebruikt, nu bij tonnen mijn ghee koopt, dan móet die ghee toch wel goed zijn?" "Tanggoeng! Maar het Indisch meisje heeft óók een tongetje! Een tongetje dat de goede béarnaise saus uitpikt uit tien soorten, maar ook de goede trassie uit twintig soorten! Als Uw ghee goed is, zult U een goede markt vinden, zelfs met die woeste prijs van UI" "Als de ghee ooit een succes wordt, hoe kunnen wij onze waardering uitdrukken?" "Door deze ghee een eigen etiket te geven: MAHARANI rijsttafel braadvet, de keus van de Indische huisvrouw..." "Al die blikjes overdrukken?., maar Uw verzoek is niet onredelijk. Een serieuze overweging waard. Veel succes!" "Dat wens ik U toe, mijnheer! Dat over enige tijd onze keuze in alle kruideniers zaken staat!" Jo! Proberen, jo! Altijd wat nieuws, dat houdt het leven in de dapoer! De dames die na de eerste proeven me nen, dat voor dit product in hun buurt zeker afname zal bestaan en zouden willen dóór verkopen, kunnen dit aan ons opgeven met adres en telefoonnummer. Dan publiceren wij in Tong Tong Uw naam als distribu- trice. En tüurlijk krijgt U commissie! Of als Uw kruidenier er wat voor voelt, kan hij zich voor bestellingen tot ons wen den. Niet tot Unilever, want de fabriek van deze "ghee" staat helemaal apart, levert uitsluitend voor export en doet geen zaken in het binnenland. Wij zijn reuze benieuwd! T.R. Mevrouw Kruijsdijk in Harderwijk, die voor ons een blikje uitprobeerde, somt haar opinie over dit braadvet aldus op: 1. spet niet, zelfs niet als margarine wordt toegevoegd, 2. klentang blijft schoon, 3. is meerdere malen bruikbaar, 4. stolt niet op gerechten, 5. zuinig in gebruik, 6. laat geen geur na op gerechten, 7. doet smaak van Indische gerechten be ter uitkomen, 8. koekt niet vast aan pannen, behalve bij ei, sommige eiergerechten, vis, flensjes of ander gebak. Is zeer geschikt voor rijsttafel, Chinees eten, kroepoek of dendeng, vlees-, groen te- en aardappelgerechten, Indische koek jes. Maar ik vind de prijs te hoog voor alge meen gebruik, al koop ik de "ghee" tóch wel speciaal voor mijn Indische en Chinese keuken, Over deze braadolie vertelt drs. Melle- ma ons: "SAMIN" komt van bet arabische "SAMN" gesmolten boter ran geitenmelk, zoals het oorspronkelijk werd gebruikt. Tegenwoordig verstaat men er ook wel botervet of runder- vet onder. Het arabische woord "SAMIN" (lange i) tekent: vetdik, corpulent. In Indonesië werd minjak samin oorspron kelijk gebruikt voor een soort boterolie (uit buffelmelk tot vet ingekookte room) uit Voor Indië geïmporteerd. Nadat door volksafleiding het woord "samin" in verband werd gebracht met "sapi" is men naderhand de term ook gaan gebruiken voor rundvet, geproduceerd op Java. Veel Indischgasten hebben althans de naam "minjak samin" altijd wel gekend, en in verband gebracht met de voortreffelijke Hadramaut- en Malabar-keukens die er in heel Indië waren. Zó is men echter altijd gewend geweest aan het gebruik van klapperolie en geïm porteerde slaolie, dat men zelden of nooit goed geinformeerd heeft wat dat nu eigen lijk voor minjak was. Hoewel de betere restaurants in Indonesië heel vaak voor hun gerechten "ghee" gebruikten. De moderne wetenschap staat letterlijk voor niets. Nu maakt men dus ook "ghee" van zuiver plantaardige oorsprong, die ech ter voor de dierlijke ghee in geen enkel opzicht onderdoet, zoals de enorme export naar Azië en Afrika duidelijk demonstreert. 12

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1966 | | pagina 12