1001 avonturen met de soetil THE GHOST HITS BACK (historisch) HOE HETER, HOE BETER... O Met een variatie op Eet een beetje heet", het kookboek van Beb Vuyk, zeggen wij: Bet zo heel U kunt"want het is nog steeds goedkope-lombok-tijd. Plantersvrouw schreef ons: Naast de geur van de echte katjapiring, die op mijn bureautje te bloeien staat, met twee bloemen, één zuiver wit, de andere ver geeld als een oud portret, ruik ik in ge dachten de sambal die mijn moeder mij lang geleden leerde maken. Een gewone sambal-goreng zoals iedereen die wel eens heeft meegemaakt, met een kleine variatie, waardoor het anders dan anders wordt. U moest 't toch pedes hebben? Wel nu, deze is scherp als de tong van een fu- rieuse vrouw: PANAS-ATTIE Voor dit (vrij vertaald!) "warme hart" heb ben we nodig: 100 gram ongepelde garnalen (of meer als de beurs het toelaat), een paar groene en 12 rode lomboks, een handvol groene lom- bok-rawit, een flinke ui, 1 of 2 teentjes knoflook, een paar schijfjes laos, een knik kertje asem zonder pit, een stukje trassi, 1 bouillontablet, zout en suiker naar smaak, 1 lepel margarine, een kopje santen of koffiemelk. Van de garnalen de koppen met de baard jes afknijpen. Deze ogenschijnlijk waarde loze deeltjes niet weggooien, maar fijnwrij- ven in de tjobek. Wat water erbij doen en door een zeef gieten. Dit vocht kan ge bruikt worden om de koffiemelk (of de santen) mee te verdunnen. De groene en de rode lombok, de ui en de knoflook fijn snipperen en in de margarine fruiten met de garnalen, de laos, asem, trassi, zout en suiker. Dan de lombok-rawit "tjeploes", hmmm; deze massa wordt gegorengd, tot dat je niet in de keuken kunt blijven van 't hoesten en niezen. Blijf niet te lang weg, ik waarschuw: de boel verbrandt. Doe er, als je uitgehoest bent, de santen (of koffie melk), eventueel ook het bouillonblokje bij en laat de saus indikken. Zij, die af en toe nog lust hebben hun hand te gebruiken in plaats van een lepel, ad viseer ik, 't bij 't eten van dit gerecht zeker niet te doen. Men krijgt er '"t vuur" van in de vingers; of in de stompies die er misschien maar van over gebleven zijn. Nu een sajoer die de naam draagt van: SAJOER, OF DJANGAN GENI En U begrijpt het al: vloeibaar vuur. Hiervoor hebben we nodig: Varkenskrabbetjes of kambingvlees, als ik daar toevallig tegenaan loop. Ja, niet op straat of in de weide, maar bij mijn slager. De boemboe is verder dezelfde als voor de Panas-atti, met de volgende uitzonderin gen: geen rode, wel groene lomboks nemen en vééééél rawit, verder nog een stuk of 5 kemiri's. Santen of melk, zout en suiker naar smaak. Van de krabbetjes of het kambingvlees een sterke bouillon trekken. De boemboe eerst opbakken en dan pas goed fijnwrijven en aan de bouillon toevoe- DOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO WIE HELPT? O n O O Enige MYANA-lezeressen vragen om o 0 recepten van "bika Ambon", en van 0 O "tahoe ketoepat" zoals die in Ban- O doeng aan de straat werd verkocht. Q O En o-ja, ook nog van "telor gaboes". O Misschien dat deze laatste specia- o O liteit in bepaalde streken van de Ar- 0 O chipel een andere naam had, maar O 0 in ieder geval is het een meeldeeg q O gebakken in de vorm van een spoel O O en overdekt met goela ganting. Weet o O U het? Schrijf het ons dan! 0 DOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO RECTIFICATIE Het recept van stroop soesoe in TT nr. 7 werd samengesteld na vergelijking van en- kele inzendingen. Het is dus NIET van Mevr. Romswinckel Smit-Sibinga (Ma'af!). Overi gens: één onzer abonnees verwijst ons naar "Het kookboek voor Holl., Chin, en Indon. gerechten" door W. C. Keyzer(?), Hoofdstuk Stroopsoorten op blz. 117. gen met zout en suiker naar smaak. Laat alles op een matig vuur goed intrekken. Als het al "sedep" ruikt, het gas hoog- draaien en de santen (of melk) toevoegen onder voortdurend roeren om schiften te voorkomen. In tegenstelling tot het vorige recept wordt hier de lombok rawit dus wél fijngewreven. En dan mijn laatste recept, dat letterlijk vertaald "de zieke weduwe" heet: RONDO LORO ("KEPEDESEN") Het is een Balisch gerecht, dat pedes is niet van Lombok, maar van peper. In Indië maakte ik het van pakisloten en jonge dja- goeng. Bij gebrek aan pakis, neem ik jonge boontjes en dat is net zo lekker, terwijl de djagoeng binnenkort weer te krijgen zal zijn. Verder hebben we nog nodig: uien, knoflook, asem, een paar rode lom boks (alleen voor de sier), trassi, (een bouillonblokje), zout en suiker naar smaak en santen of melk. Uien, knoflook en lombok snipperen en op bakken met de trassi en de asem. Zout en suiker naar smaak toevoegen en de van de kolf geschrapte djagoengkorrels mee gorengen, onder toevoeging van zoveel pe per, dat het pedes wordt. Dan pas zijn de jonge boontjes en daarna de santen of de melk aan de beurt. Eventueel ook het bouil lonblokje. De saus mag niet indikken, maar het mag toch ook weer niet een sajoer zijn. Mijn kokkie vroeger noemde het: "njemeh-njemeh". En als de uwe dezelfde uitdrukking gebruikte, nou ja, dan weet U hoe 't moet. De boontjes moeten in elk ge val knappend blijven. En nu, slamat makan! Terwijl de tranen uit Uw oren spuiten. PLANTERSVROUW Het was in de twintiger jaren, dat er in Medan een clubje van 4 handelsemployés woonde, dat geregeld onder elkaar uitging en hechte vriendschap had gesloten, leder van hen was en pension bij een Medanse familie. Daar in die jaren de levensomstan digheden door de malaise al voelbaar slechter werden, bedachten zij, hoe zij rui mer zouden kunnen rondkomen. Eén hunner opperde toen samen in een MESS te gaan wonen, d.w.z. een huis te huren, bedienden te nemen en onderling het huishouden te doen. Dit moest goedkoper uitkomen dan voor ieder een volle pensionprijs. Zo ge zegd, zo gedaan, het huis werd gehuurd, de bedienden aangenomen en afgesproken werd, dat ieder van hen om beurten een week het huishouden zou bestieren. Voorraden voor de provisiekamer werden ingeslagen, waaronder ook dranken, te ser veren aan eventuele tamoes. Behalve bier, wijnen en limonades kwam ook binnen likeuren, w.o. een fles rhum. Nadat zo het huishouden een paar weken had gelopen, merkte de bewoner van de week, zoals we hem maar zullen noemen, dat uit de rhumfles zichtbaar was gebruikt. Nu dronken allen wel pait en whiskey, maar nooit rhum. Men besloot dus naar het rhumverbruik een onderzoek in te stellen en begon dit door op het etiket bij het vloeistofniveau een potloodstreepje te zet ten. En jawel hoor, na een week bleek bij onderzoek, dat er alweer rhum was ver bruikt. De djongos werd eerst op het matje geroepen, maar deze beweerde natuurlijk "soenggoe mati", dat hij niet aan de rhum fles was geweest en als orang selam ook geen sterke drank mócht gebruiken. Met een nieuw peil-streepje werd de fles weer in het buffet gezet. Toen geviel het, dat de 4 vrienden eens na een vrolijke soosavond stengah mabok thuiskwamen. Ze wilden nog een en ander als slaapmutsje gebruiken en haalden de whiskey uit de kast. Maar het oog viel meteen op de daarnaaststaande rhumfles en, lezer, U raadt het al...het niveau was al weer onder het streepje gedaald. In hun verontwaardiging en tevens dolle bui pakte één hunner de fles, riep: "ik zal die rhum- snoeper wel eens een loer draaien". Hij urineerde daarop in de fles, zette weer een streepje op het etiket en de fles werd weer opgeborgen. Na enige dagen volgde een controle en jawel hoor, het niveau was al weer gedaald! Toen werd besloten de dader te ontmaske ren. Het gehele bediendenpersoneel werd op het matje geroepen en streng onder vraagd naar het snoepen van rhum. Toen kwam de verlossende stem van kokki: KOKKI SELAMANJA PAKE RHUM BOE- AT BIKIN PUDDING I U. 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1966 | | pagina 14