1001 avonturen met de soetil BAMIE OP Z'N ZONDAGS HELAAS STUUR ONS RECEPTEN!!! restaurant wijnands v/h cecu Een van de dingen die je op een wan deling doet is kijken. Natuurlijk kijken. In Indie keek je naar wat er op of aan de kant van de straat leefde. Hier in Holland, waar op straat praktisch niets gebeurt dan een aanrijding, kijk je dus naar huizen. Niet naar binnen, maar gewoon naar de huizen. Ik kijk b.v. graag naar de ramen en raamkozijnen. Zo brandschoon gepoetst, die prachtig bloeiende cyclamen, late hyacin then, begonia's voor de spierwitte vitrages, en als mijn bescheiden blik iets van de huiskamer opvangt bewonder ik in stilte de manier waarop men hier een huiskamer gezellig kan maken. Op een dag liep ik weer langs de ramen. Cyclamen, begonia's, cyclamen, cyclamen en ineens'....op een vensterbank geen planten, maar 3 Chinese eetkommetjes met de bijbehorende sendok bebek keurig op een rij. Zo aardig. Ik moet toch even la chen. Want, als ik aanbel en bestel: "Satoe bami koewah sama pangsit?" Meteen schiet me te binnen dat ik, lang geleden al, een brief van mevrouw Sieben- haar-Scholte kreeg, met een paar heerlijke mie-recepten. Ik die brief opgezocht en hier is het "goddeloos" lekkere recept van wat zij noemt: bamie op z'n zondags. Y2 pak bami-telor, '/2 kippeborst, 1/2 ons garnalen, 1/2 ons champions, 1 speklapje van 1 ons, 1 kleine vuist-grote bloemkool, 2 preien met blad en al, wat selderie, ten overvloede 1 kippebouillon-blokje, 1 eet lepel ketjap, peper, vetsin, 1 wijnglas witte wijn, een paar lepels varkensreuzel en 1 dikke teen knoflook. De bamie telor in kokend water een kwar tier laten zwellen (pan van 't vuur) daarna afschrikken met koud water. Goed laten uitlekken, liefst op een droogrek. Alle groenten behandelen zoals gebrul kelijk voor bamie. Het vlees klein snijden, de droge bamie even braden in reuzel (daarom moest ze zo droog zijn) en dan uit de wadjan halen. Na eventueel wat reu zel erbij te hebben gedaan, de geplette en versnipperde knoflook hierin braden, daarna de witte preistukken, (op de grote vlam werken). Nu volgen alle vleessoorten met het bouillonblokje, peper, vetsin. Goed om scheppen. Hierop alle groenten storten die enkele minuten lang moet meebraden. Daar na ketjap toevoegen en het glas witte wijn (nooit rode), Jenever of arak mag ook. In deze geurige groentenmassa de mie telor dichtgedekt even laten meesmoren en daar na goed dooreen scheppen. Op een schaal storten, naar verkiezing met blondgefruite uitjes bestrooien en pe per. Dit is de bamie waar ik in aanbidding voor kniel! P.S. de groenten kan naar verkiezing plak jes peen, reboeng, taugé of kool zijn). Lezeressen, is dit, in al zijn smakelijke eenvoud geen juweel van een recept? Het kan niet anders, mevrouw Siebenhaar- Scholte die me dit 4 jaar geleden gaf, werd een juweel van een schrijfster, name lijk Lin Scholte! LILIAN D. PORTUGESE EIEREN 4 Grote tomaten, 4 eieren, twee eetlepels broodkruim, peterselie. Snijdt een kapje af van de tomaten en hol ze voorzichtig uit. Breek voor elke tomaat één ei en laat het in zijn geheel voorzich tig in de tomaat glijden. Voeg wat peper en zout toe, bedek vervolgens de opening met broodkruim, gesneden peterselie en een klontje boter. Rangschik de tomaten in een passend vuurvast schaaltje en zet ze ongeveer 15 minuten in de oven op goed warm. Lang genoeg tot de eieren hard en gaar zijn. Met kaas bestrooid opdienen. Heerlijk voor de lunch, maar ook met aardappelen. (Uit een Singapore'se krant) SATé KELANTAN Van Annemarie Blomberg uit Singapore kreeg ik dit nieuwe recept van saté toege stuurd, dat in een receptenrubriek bekroond was. Ook proberen, jó! Kelantan is een Maleise staat aan de Oostkust van Malakka. Snijdt het vlees (mag niet vet zijn) in kleine stukjes. Djinten poetih en djinten manis (wie weet het verschil?) en koenir tezamen oelek. Dan zout, goela djawa (of bruine suiker) toevoegen tot het mengsel fijn is. Het vlees hiermee inwrijven. De saté zoals we gewend zijn roosteren. Niet vergeten af en toe met het afdruipsel te overgieten. De Saus: 2 stukjes sereh, theelepeltje of stukje dja- hé, 1 gesneden ui, 1 teentje knoflook, 1 kopje katjang goreng, 1 eetlepel djinten Zijn zowel de prijzen van onze rantangs als de verzendkosten omhoog gegaan, zo dat de cijfers nu zijn: RANTANG f 11,f 1,50 verzendkosten Zoals U weet zijn onze rantangs afkom stig uit oorlogsproductie, dus perfect alumi- nium-alliage, solide model (je kan er in ko ken!), keurige afwerking. Probeer zélf een vergelijking met elke andere rantang! Een nuttig ding dat tjoetjoek nog ge bruikt over een halve eeuw HISTORISCH O. Zo Zegt vriendelijke juffrouw tegen aardig bruin jongetje, dat voor het eerst op school komt: "Zo, zo, en hoe heet jij, ventje?" "Ventje kijkt de juffrouw bedremmeld aan en slaat vervolgens zijn ogen neer. Het antwoord echter blijft uit en de juffrouw herhaalt haar vraag. Weer geen antwoord. Dit "vraag en antwoord spel" herhaalt zich nog enkele keren. "Zeg jongetje, kun je mij geen antwoord geven als ik je wat vraag", zegt de juf kriegel. Het enige resultaat was, dat het jongetje nog meer met zijn lichaam wiebelde als tevoren en met zijn vingers knakte. Teneinde raad siste de juf het jongetje toe: "Hè, Njoo, djeneng moe sopo?" Jongetje begint te glunderen en lijzig zei hij: "Njooooooo-Mwellem. THEO RUSCHE poetih, 1'/2 eetlepel djinten manis, 2 eet lepels ketoembar en 50 (adoe zo heet!) gedroogde lomboks, 1 theelepel laos (2 schijfjes). Santen van een klapper (2 kop jes). Verwijder de pitten van de lomboks en fruit ze lichtbruin, voeg daarbij de fijnge wreven en vermengde andere kruiden en braad nog even door tot alles er korrelig uit ziet. Dan van het vuur halen en opnieuw oelek. De santen opkoken tot de olie boven komt en dan de eerdergenoemde ingrediën ten toevoegen. Hierna de fijngewreven kat jang goreng, wat zout en suiker naar smaak erbij doen en de saus smeuiig roeren. BEZIT EN VRIJHEID Tjalie heeft voor mij een probleem opge lost. Heb er lang over nagedacht, waarom ik mijn internering (de droevige episoden daargelaten) toch wel een goede tijd vond. En nu las ik in de Tong Tong van 30 maart 1966: "Het heeft te maken met het geleefd hebben in een wijdheid, die je sindsdien niet meer gekend hebt". Ik zou er nog aan toe willen voegen: "Je leerde er gelukkig zijn zonder iets te bezitten, en zonder bezeten te zijn door de wens naar bezit. Je had geen privileges en geen toekomst en leerde intens genieten van "the very moment itself". Nu wordt men door zijn bezit beroofd van zijn per soonlijke vrijheid, en cultiveert de zucht naar bezit de lagere instincten van de mens..." TILLY BREEMAN - OBDEYN Brisbane, Australië HOLLANDSE en INDISCHE KEUKEN Hoogstr. 12 - Den Haag - Tel. 600712 1 Dir. M. WIJNANDS v/h Grand Hotel, Makassar 4 17

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1967 | | pagina 17