VOOR DE VROUW ZIE GINDS KOMT DE STEAMBOAT UIT SINGAPORE WEER AAN! Er gaat geen week voorbij of Annemarie Blomberg-Peelen in Singapore laat op een alleraangenaamste manier wat van zich horen. Nu eens is het een aardig Maleis tijd schrift, dan weer een goed recept, dan weer een tjonto van het een of ander artikel dat ze zelf op prijs stelt. Zo kreeg ik een poos terug een grappig koperen zeefje van haar. „Voor steamboat", stond er op het briefje. Ik snapte er niets van. Een kleine serok die ik direct in ge bruik nam om groente, vleesjes e.d. uit soep of olie te vissen, maar waar WAS dat schepje toch eigenlijk voor en wat IS „steamboat"? Het antwoord kwam in een artikeltje dat' ik hieronder in zijn geheel laat volgen. Steamboat is net zo'n gezellig eten als het Zwitserse fondu bourguignon of het Japanse „sukiyaki". En onze smulpapen van de Chinese kampen herinneren zch zeker ook de fantastische „djo-han lo" nog wel! Wanneer vader, moeder, kinderen en misschien ook Oma en Opa van de familie Tan in een Chinees restaurant (waar men ook in het maanlicht kan zitten met een lampje op tafel!) gaan eten, dan nemen ze vaak „steamboat". Het is een verrukkelijke Chinese soep die door de familie zelf wordt bereid en tegelijkertijd opgegeten. In het midden van de ronde tafel staat de steamboat-pan op het houtskoolvuurtje (anglo/areng). Het Chinese dienstertje vult nu eerst de grote pan met gloeiende kip penbouillon, het deksel gaat er op, want de zwak gezouten bouillon moet eerst flink aan de kook komen. Even later komt ze terug met een dienblad waarop allerlei schaaltjes met rauwe ingrediënten zoals: slablaadjes, jong uiengroen (springonions), champignons, rauwe stukjes kalfslever of kippelevertjes, mager varkensvlees, stukjes mals vlees, absoluut graatloze vis, garnalen of garnaaltjes. Alles is rauw en de vleessoorten zijn in flinterdunne plakjes gesneden en op diver se schaaltjes gerangschikt. Deze worden nu rondom de steamboat gerangschikt. Er is ook een schaal met eieren, voor elke persoon één. De tafel is gedekt met gezellige eet- kommetjes, porceleinen lepeltjes, eetstok jes (van bambo of plastic). Voor elk cou vert dus een rijstkommetje, soepkommetje, klein bordje, ketjapbordje, porceleinen le pel, koperen schepzeefje (serok), eetstok jes. Van alle schaaltjes wordt nu door Ma Tan wat in de kokende bouillon gedaan, groente, vleesjes, garnalen. Nu een paar minuten hoogstens 3, laten meekoken, niet te lang, anders wordt alles te taai. De hele familie bedient zich nu van deze eerste „ronde" waarbij met het schepje alle lek kere ingrediënten worden opgevist en in het eigen kommetje gelegd. Is het nog wat flauw, met wat ketjapsaus is dat gauw ver holpen. Zo is iedereen gezellig bezig, al stublieft niet dringen! Moeder Tan bekommert zich als een kloek om haar kleinste kinderen en voor ziet hen van een paar lekkere beetjes. Een groter jongetje staat op een stoel en pro beert iets speciaals uit de pot te vissen met zijn schepje. Wat voor lekkers probeert hij te bemachtigen? Hij staat er zowat met zijn neus bovenop. Het is een lekker zacht gekookt ei dat hij in de soep open gebro ken heeft. Zie hem daar nu lekker smullen, het soepkommetje aan zijn lippen en met de eetstokjes de soep met ei en rijst naar binnen werkend. Onze kleine fijnproever geniet zichtbaar van zijn zelfbereide soepje. Als de bouillon op begint te raken, wenkt Ma Tan de dienster, die uit een grote kom wat gloeiende soep bijgiet. Nu worden de laatste restjes vlees, vis, kip, champig nons, sla, etc. weer in de soep gedaan, deksel erop, even koken en men kan weer verder met zijn eetfestijn! Het is mij altijd opgevallen, hoe dood rustig die kleine Chinese kindertjes zo'n 2 uur lang aan tafel kunnen zitten met de grote mensen, zonder te jengelen of van tafel op te staan om wat rond te rennen. Nee, ze blijven rustig zitten en eten sma kelijk van alles wat Oma of Ma hun op schept. En dat opscheppen nu gebeurt met die „grappige koperen zeefjes" die Annemarie ons ter kennismaking toestuurde. Na een half uurtje is iedereen toch wel voldaan en wanneer de li-chees (Chinese ramboetan) op ijsblokjes geserveerd zijn opgegeten, staat de familie klaar om weg te gaan. Ma laat nog even een goed boer tje, ten teken dat ze lekker gegeten heeft. Pa kijkt nog even rond of al zijn kroost er iso, ze zitten al in de auto te wachten. Het avondje eten met de familie Tan is erg gezellig geweest! Annemarie Blomberg. Steamboat-ingrediënten voor 4-6 personen: 2 ons kalfslever of kippelevertjes; 2 ons biefstuk van haas (hoeft niet); 1/2 pond kippevlees zonder botjes; 2 ons garnalen, kreeft of lobster; 1/2 pond graatloze visfi lets; 2 ons verse champignons gehalveerd; half pakje fijne mie of vermicelli; 1 ei per persoon. Inplaats van mie kan ook witte rijst geserveerd worden in aparte komme tjes. Verder 2 3 kropjes sla, '/2 witte kool in vieren gesneden of als het de tijd is, sawie; 6 tot 8 koppen kippen- of varkens bouillon gemaakt van bouillonblokjes of vers vlees. Sommigen doen door de bouil lon nog een half kopje gesmolten varkens reuzel. Erg lekker! KETJAPSAUSJE. De sausjes bij steamboat kunnen zelf verzonnen worden. Bijv. een mengsel van ketjap, fijngewreven knoflook, gember, en sambel oelek. Of: tomatenketchup, tabasco of chilisaus, suiker, gember, paar druppeltjes ketjap. En al hebben we dan geen Steamboat, met een gewone pan soep op een réchaud (zo'n opwarmertje met vaselinepitje) gaat óók best, hoor! In onze Pasar Baroe-stand kunt U de steamboatschepjes, de ketjapbordjes en de diverse schaaltjes krijgen! Voorbeeld van het stijlvolle en geestige couvert zoals dat bij 'n "steamboat"-etentje hoort. Denk soempits of lepel en vork er zelf maar bij! 18

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1967 | | pagina 18