1001
avonturen
met de
soetil
En twee avonturen met een
haaienvin
I Sterren stralen overal
Kokkies rijsttafel-artikelen staan g
1 bovenal.
KOKKIES Rijstwinkels:
Witte de Withstraat 128
Telefoon 89438
Slotermeerlaan 125
Telefoon 130362
AMSTERDAM - W. j
P.S. Wij verzenden rijsttafel-arti-
kelen over de gehele wereld.
IniiiiRHniiNnHunnHHiMiiuiiiinHAiMiiHiiiiniiiHiiiniiiiNiiiiiiiiuiiiiHiiiiiiiiiiuniiiiiiiiiiiiitiiiiiiiiiiiiffi
de vruchten aan de stam? Uiteraard
omdat ze daar bloeiden, maar daar
boven hadden ze toch normale takken
en blad? Is dit ook zo bij de nangka
en de cacao?
De tjempaka kan niet anders dan
familie zijn van de Magnolia hier, zo
sprekend lijken die op elkaar.
Wie weet hoe de klimplant heet met
leerachtig blad, ongeveer tien, twaalf
centimeter groot, ovaalvormig. In tros
sen bloeiden grote crème-rose of don
ker rose bloemen. Zou deze familie
kunnen zijn van de Dipladenia, die we
hier in de winkels zien?
En die middelgrote bomen, paars
bloeiend in trossen kelkvormige bloe
men. Ze hadden meen ik heel fijn sa
mengesteld blad. Waren dit Jacanan-
dra's?
Bij het lezen van het artikel, ge
schreven door Prof. van der Pijl, in
het kerstnummer van Tong Tong, rook
ik plotseling weer de bloeiende kern-
bang bangké uit onze schooltuin van
het Christelijk Lyceum. En weet U dat
ik me bevoorrecht voelde deze "geur"
te kennen uit eigen ervaring, al liep
je vroeger dan ook de hele dag met
een opgetrokken neus op school!
Kwam het zelfs niet in de krant als
deze plant bloeide?
Dan nog een vraag. Vanuit Suka-
bumi zag je op de helling van de Goe-
noeng Gedeh een witte plek. Na hier
naar gezocht te hebben op de helling
zelf, kon het volgens ons niets anders
zijn dan de lokbladeren van een liaan
achtige klimplant. Wie weet hier meer
van?
Zo zijn er vele vragen over de tro
pische flora die bij me opdoemen.
Maar de herinnering aan wat je leerde
kennen is al zo rijk, dat ik echt dank
baar ben in de Preanger geweest te
zijn- Lien Jonker-Nissen
14
Het lijkt erop dat de televisie me de
inspiratie voor het vullen van deze ru
briek moet bezorgen, maar deze keer
is het alweer toeval. Een paar weken
terug genoten we van een prachtige
film over vissen, koralen en al het
wonderbaarlijke leven in een wereld
die (voorlopig) nog niet door de mens
is bedorven. Het meest interessante
deel waren de schitterende opnamen
van haaien. Enfin, U heeft de film be
slist ook wel gezien als u op het an
dere kanaal de herrie van een hollands
toneelstuk wilde ontlopen.
Haaien, bloeddorstig, vraatzuchtig
en onbedwingbaar tenzij je ze in ijzer-
sterke netten kunt tegenhouden, zoals
ze in Australië doen om badgasten
rustig te laten zwemmen. Je zag hoe
men haaien vangt, hoe ze bij honder
den worden buit gemaakt en hoe ze
bij duizenden weer geboren worden.
Maar... aan die haaien zitten haaie-
vinnen. Ja, en nu komen we dan ein
delijk aan het kookavontuur mevrouw,
sorry voor deze lange inleiding. Haaie-
vinnensoep. De échte dan wel te ver
staan.
We eten met smaak, of iets minder,
in de restaurants haaievinnensoep,
maar die is meestal een jammerlijk
surrogaat dat u nooit meer zou bestel
len als u de smaak van de echte
haaievinnensoep zou weten. Stijfsel,
wat gestold eiwit en misschien een
paar sliertjes kreeft, dat is het zowat
wat we vaak uit het Chinese komme
tje oplepelen.
Echte haaievinnensoep at ik het
laatst in New York's China town als
vooraf-je aan een onvergetelijk Chi
nees diner. Nadien heb ik ook in Los
Angelos niet, die fijne haaievinnensoep
meer gegeten.
Onder de indruk van het verrukke
lijke maal kocht ik in een boekwinkel
meteen een Chinees kookboek waar
de meest exquise gerechten in voor
komen. De meesten praktisch niet na
te maken natuurlijk omdat de ingre
diënten ons ontbreken. Maar het lezen
alleen van die hemelse spijzen is een
genot!
Goed, terug te komen op de soep.
Goede haaievinnensoep, schrijft Wal
lace Yee Hong, de schrijver van het
kookboek, is een van de duurste Chi
nese gerechten. Prijzen in diverse res
taurants variëren van 35,- tot 350,-
per kom!
De bereiding vergt kundigheid en mi
nutieusheid. En haaievinnen die f 40,-
tot 60,- per pond kosten! In Amerika
alleen vers te krijgen in de china
towns van New York, Boston, San
Francisco en Chicago en dan 'n week
vooruit bestellen. In Djakarta kon je ze
op Pasar Glodok elke dag krijgen.
Jammer dat we niet meer geprofiteerd
hebben van de gelegenheid, want
haaievinnensoep is een van de voed
zaamste en vitaminerijkste gerechten
die er bestaan. Voor mensen die moe
ten aansterken, wat steviger in 't vlees
moeten komen te zitten, is deze soep
hét aangewezen middel.
Maar wat nemen we inplaats van de
haaievin (in blik misschien wel te krij
gen in De Bijenkorf, maar peperduur)?
Kabeljauw, zeebaars? Allemaal surro
gaat natuurlijk, maar met de twee re
cepten van Yee Hong komt u toch
wel een heel eind in de goede rich
ting.
1. KIPPEN-HAAIEVINNENSOEP
(GUY YONG YU CHEE)
Nodig:
10 kopjes kippenbouillon, 1 pond
haaievinnen (schoongemaakt), 1 kopje
rauw kippenvlees, fijngehakt, 2 kopjes
reboeng, fijngehakt - 1 kopje water
kastanje (in blik te krijgen, water
chestnut), hiervoor in de plaats nemen
gewone kastanje, 1 kopje crabmeat
(kreeft uit een blikje) fijngehakt, drie
theelepels vetsin, 1 theelepel Chinese
ketjap, zout en peper, een paar drup
pels sesam olie (minjak widjen), wit
van 4 eieren, geklopt - 4 eetlepels
maizenameel goed opgelost in 8 eet
lepels water, 3/4 kopje gekookte ham,
fijngesneden.
Bereiding:
Doe in de bouillon het haaievinnen-
vlees, kastanjemoes en de reboeng en
breng die aan de kook. Draai dan het
vuur laag en laat dan ongeveer 1 uur
doorkoken. Doe er daarna het kippe-
vlees bij en laat dit 5 minuten koken.
Vervolgens kreeft, weer 2 min. wach
ten en dan de vetsin, ketjap en minjak
widjen, peper en zout. Goed omroe
ren, dan langzaam het eiwit erbij gie
ten en daarna al roerend maizenameel.
Als de soep goed doorgemengd en
gebonden is, in de kommetjes doen en
voor het serveren wat hamflintertjes
bovenop strooien.
2. SOM-SOO HAAIEVINNENSOEP
(SOM-SOO WAI GUY CHEE)
De ingrediënten en bereidingswijze
zijn vrijwel gelijk aan recept no. 1, met
deze verschillen:
1% kopje reboeng, 4 kopjes kippe-
vlees, gehakt en uitgeplozen, 2 kopjes
varkensvlees inplaats van kreeft, fijn
gehakt, uitgeplozen, 1 kopje ham, 2
theelepels soja.
De volgorde van opkoken en toe
voegen is dezelfde, alleen doet u bij
het serveren behalve het hamstrooise!
ook nog 2 druppels widjen (sesam)
olie in elke portie. Dus deze olie niet
meekoken zoals in recept no. 1.
De hoeveelheden van beide recepten
zijn voor 6 personen.
LILIAN DUCELLE.