TAO-HOE (Chinees) Jaren geleden heb ik vele malen ge tracht een reportage te maken over de bereiding van tahoe. Ik kreeg echter bij geen van de tahoe-fabriekjes in Amsterdam toegang en informaties evenmin. De Chinezen die de tahoe maken doen erg geheimzinnig met hun recept wat hun goed recht is natuur lijk. Dus laten we maar weer de heer A. G. Vorderman van de Geneeskun dige Dienst voor Java en Madoera aan het woord. Het is wel geen recept zoals vrouwen elkaar doorgeven, maar het maakt ons wel een stuk wijzer. De tao-hoe en tao-koa bestaan uit le- gumine-kaas, verkregen uit lichtge kleurde soja-boontjes. Daartoe dienen bij voorkeur die, welke uit Annam ingevoerd worden, maar te genwoordig zijn er reeds vele Chine zen, die om de goedkopere prijs aan de kedelé poetih, uit de Preanger of de Ommelanden afkomstig, de voor keur geven. De lichtgekleurde soja-boontjes wor den 5 uren lang in rivierwater geweekt. Dan zijn zij tot 2 a 3 maal hun oor spronkelijke volume gezwollen. Na van eventuele onreinheden of bijmeng sels ontdaan te zijn, komen zij in een stenen handmolen, niet ongelijk aan die, waarmee verf wordt gemalen. Een Chinees brengt de molen in beweging, terwijl een andere bezig is de geweek te bonen met schil en al en met enig water van boven in het werktuig te storten. Als een dunne brei loopt het product van het malen langs een gootje in een gereedstaande ton. Deze brei wordt in een groot ijzeren open vat boven vuur verhit, totdat de massa goed kookt. Het schuim wordt afgeschept en het vocht na de koking door een katoenen doek gefiltreerd. Binnen de doek blijft een witte deeg achtige massa achter die een eigen aardige olieachtige reuk bezit, welk re sidu voor bereiding van eenden- of kippenvoeder dient. Het vocht, dat doorgesijpeld is en een melkwitte kleur heeft, wordt, ter wijl het afgekoeld is, vermengd met een zeker gewichtdeel gewoon Ma- doerees zout, dan wel met een weinig gebrande gips. Deze gips komt als stralige gips uit China en wordt in grote blokken aan gevoerd. Daar zij speciaal voor de leguminekaas-bereiding uit soja-boon tjes moet dienen, heet zij in de handel in Indonesië batoe-tao. Zowel het zout als de gips doen door neerslag van de legumine het vocht in een witte gelatineuse massa veranderen, die bij volkomen afkoeling een zekere consistentie heeft, genoeg om in platte lagen tot vierkante stukjes gesneden te worden. Dit kan echter niet binnen de twee uren na de neer slag geschieden. Op pisangbladen ge legd en in stukken gesneden van 1 dm lengte, 7 cm breedte en 2 cm hoog te, worden zij door een wit katoenen doek tegen stof bedekt en in die toe stand langs de straten rondgevent. Hun smaak is niet aangenaam, een echte rauwe bonensmaak, maar met bijgerechten vermengd gaat het onaan gename daarvan verloren. Zowel bij de bereiding van vele Chinese gerechten als bij Indische rijsttafel komt tao hoe in aanmerking. Om het preparaat voor langere duur een ongerepte toestand te verzekeren, wordt een procédé gevolgd, waardoor tao koa ontstaat. Tao-koa (gele tahoe). Door de bovenvermelde tao-hoe in platte vierkante koeken te snijden deze te dompelen in een afkooksel van koenjit-rhizoom (curcuma longa L), krij gen zij aan de buitenkant een intens gele kleur. De gele koekjes worden daarop in wit katoenen doekjes ge vouwen, onder planken gelegd en daar bij aan een zekere druk onder worpen. Gewoonlijk worden er bij die gelegenheid tevens Chinese karakters in gedrukt. Bij de drukking gaan veel water delen verloren, maar daarentegen kun nen deze koekjes langer bewaard wor den dan de toa-hoe fragmenten. Ook deze van buiten geel gekleurde plan- tenkaasjes worden in grote hoeveel heid aangemaakt en geconsumeerd. Bij de dieetregeling van zwakke In dische kinderen kunnen zowel tao-hoe als tao-koa als surrogaat dienen, wan neer de kinderen pertinent weigeren eieren te gebruiken, wat hier nogal eens voorkomt. Tao-koa wordt in ge droogde toestand ook uit China inge voerd. De koeken uit China afkomstig zijn veel groter en platter en steeds van Chinese inscripties voorzien. Daarbij is hun oppervlakte donker der van kleur dan de bereide en tevens vettig, terwijl hun consistentie erg taai is. DANK U WEL Alle gevers en geefsters van barang voor de Pasar Rombeng op de Pasar Malam, hartelijk, hartelijk bedanktIk kon U vaak niet persoonlijk bedanken, er lag soms zomaar een pakje in het portaal, soms werd het afgegeven met een "voor Pasar Rombeng, opbrengst voor Tong Tong", geen naam of adres. U allen namens Tong Tong banjak trima kassi En ik hoop dat de Pasar Malam het U aan plezier moge vergoeden. Tot ziens LILIAN DUCELLE DE VLUGSTE MANIER van bestellen bij Tong Tong: be stelling op de giro schrijven, giro zenden naar Tong Tong, Prins Mauritslaan 36, Den Haag. Dus NIET in de girobus doen, duurt soms 4 dagen voor wij de giro ontvangen Wij verzenden uw bestelling direct na ontvangst van uw giro, incasseren komt later. Op deze manier kunt u de barang binnen 3 dagen thuis hebben Batik-jassen voor de jongelui die kek staan met of zonder hemd eron der. Sterk en koel dragen. Ook voor deze jasjes is één kain ruim voldoende. Batik-Boetiek Pasar Malam. 12

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1968 | | pagina 12