1001 avonturen met de soetil 8 o R Een fantastisch kookboek Voor onze "radja dapoers" ons straks meeslepen in hun verrukkelijke, maar misschien ook ingewikkelde en dure avonturen, wil ik U voor de niet-feest- dagen in december toch nog een paar gewone potjes opgeven. Van dat "vloek-en-een-zucht" genre, U weet wel. Omdat we toch onze radja da poers en ons nageslacht in leven moe ten houden. Ik moet wel toegeven dat het eerste gooi en-smijt- recept vol be grip en medeleven werd gegeven door de heer Moens, ook een radja dapoer. Bami S.O.S. Voor onverwachte veel (vr)eters! Liter kokendhete kippebouillon; Gebraden half-om-half gehakt, spek lappen of ander babiproduct; Nog warme (gare) bami; Slablaadjes; Gefruite uitjes; Selderie naar smaak. Op elk bord slablaadjes garneren, daarop een kwak bami, daarop gehakt. Bouillon opgieten (alsmaar geen ban djir) en bestrooien met de fruitjes. Al. Natuurlijk kan er nog van alles bij om spannend te maken. Alles moet wel heet worden opgediend; als het koud is„ kun je beter het rode boekje van Mao erbij geven. Sek Bah Daar heeft een hele tijd geleden al een recept over in TT gestaan, maar het ondervolgende is nog wel zo gemak kelijk. Een van die gerechten waar je lang plezier van kunt hebben, als je het maar in de frig zet en opwarmt voor gebruik. 1 blok tahoe 2 bosjes sawi asin (al leen uit blik merk Mee Chin "Preser ved Mustard" is heerlijk, de andere soorten oneetbaar zout!). 3 of meer grote aardappelen kom kommer of paré, als ister paroe (long) als ister, anders niet een paar magere varkenslappen een stuk zwoerd (hoort er bij, hoeft niet) 2 ons half om half gehakt aangemaakt met peper, zout, vetsin '/2 blok boemboe babi panggang, 1 kippebouil lon blok. Tahoe in 2 cm dikke plakken snijden, dan weer diagonaal. Eerst even op bakken. Met een vork op zij een hol letje uitkrabben en dat vullen met ge hakt. Paré of komkommer in grote stukken, uithollen, ook met gehakt vul len. Sawi asin goed uitwassen en uit knijpen, met een touwtje bij elkaar binden in pakjes. Aardappelen schillen. Zwoerd en paroe even opkoken, na 15 minuten water weggooien, opnieuw water opzetten (11/2 liter) nu met bouil lonblokje en opnieuw zwoerd, paroe en vleeslappen. Boemboe babi panggang bijdoen en vervolgens de tahoe, sawi en paré of komkommer. Veel peper toevoegen en nu maar laten pruttelen tot de smaak van de bouillon sedap en iets zurig is (door de sawi). De aardappelen pas later toevoegen, an ders koken ze tot pap. Sek bah is een verzamelpot, men neemt er bij't serveren van alle ingre diënten wat uit en snijdt alles aan stukjes. De bouillon schept iedereen zelf bij. Met warme rijst en sambel tjoeka. U kunt er nog meer smakelijke zaken bijdoen natuurlijk, hèwan, gehaktbal len, hardgekookte eieren. Inplaats van sawi kunt U ook gewone sawi of groe ne kool nemen (altijd oprollen tot een pakje) maar dan wel een beetje azijn in de bouillon doen, want sek bah smaakt nu eenmaal iets zurig. Wat het zwoerd betreft, de kinderen zullen er niet van houden, maar 't is, na goed zachtgekookt en van het meeste vet ontdaan te zijn, heerlijk van smaak! Lilian Ducelle jniiiiHHimiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiHiiniiiinmiiiTmniiiiritiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiniiiiiiiiiiiuiiHmiitii. Het beste Kerst- of Nieuwjaarsgeschenk is Kokkies wereldberoemde SPEKKOEK van i oma Thio. Naar Amerika per zeepost: f 15, In Holland: f 12,50. Betalingen vooruit per postwissel of onder rembours, of via de Algemene Bank Ne derland te Amsterdam, postgiro van de Bank 6269, ten gunste van Kokkies Rijst- winkels. Nu reserveren anders uitverkocht. a KOKKIES Rijstwinkels: Witte de Withstraat 128 I Telefoon 89438 3 i Slotermeerlaan 125 Telefoon 130362 AMSTERDAM - W. :minnnu(ii*iiiiuiniuiiuiiiiiiiiiiKi<r,iMiiitiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!iiKiiiiiiiiiiiimiiimiiiiimHiiiiiii!iïï CKXXXXXX)OOOOOOOOOC>CXXXXXXXXX3 O g g LEZERS IN AMERIKA O Denkt U eraan dat voor zoekge- raakte of extra Tong Tong num- O mers, U altijd terecht kunt bij O Marijke Steevensz, 12255 Allardstr., Norwalk, O California 90650 O Op hetzelfde adres kunt U ook g vele Nederlandse boeken bestel- O O len. Informeert U eens! R O Vlugger en goedkoper dan 9 0 naar den Haag schrijven! O OOOOOOOOOOOOQOOOOOOOOOOOOOOO Wie vroeg me laatst ook alweer om een goed Chinees kookboek? Toen kon ik alleen maar verwijzen naar onze Indische receptenboekjes waar altijd wel een aantal Chinese re cepten in staan. En dan het boekje uit de lekkerbekken-serie van Treichlinger "In de Chinese lekkerbek, 110 wande lingen naar de Chinese keuken". Hand in hand met Henriëtte Holthausen die de bundel bewerkte. Dat ze niet ver dwaald zijn is een wonder, want Treichlinger wandelt door naamloze straten. Geen enkel recept heeft een naam, U moet tevreden zijn met "kool soep met kippemaagjes", "gesnipperd kalfsvlees met selderij" of "vis gebak ken met geklopt eiwit". Op zichzelf misschien wel goede recepten maar ik geloof niet dat "what's in a name" opgaat voor een werkelijk goed recept. Een heerlijkheid is daarom het net verschenen Chinese kookboek van Rebecca Hsui Hui Min (Zwitserse uit gave) met op elk van de 44 bladzijden een chinees recept met daarnaast een kleurenfoto van het gerecht. Zodat je te zien krijgt wat het is en hoe het eruit moet zien als je het opdient. Ju weeltjes van foto's op dik glanspapier, spiraal gebonden en doodeenvoudig niet te scheuren of te kreuken. Een boek dat drie generaties mee kan gaan en waar ook uw kleindochter veel ple zier aan kan hebben. Uitzonderlijke, maar absoluut niet moeilijk te bereiden recepten. Een spe ciale nasi goreng (Yang Zhou chao fan) staat er wel in, maar verwacht U niet zoiets alledaags als bami goreng of bami koewa. Er staan hoofdschotels, bij- en voorgerechten in, de ingrediën ten zijn overal makkelijk te krijgen. Maar let U eens op hoe de schotels worden opgediend! Nogmaals: een fantastisch kook boek, de prijs ook, 30,Mag het alstublieft voor Kerstmis? LILIAN "Chinees Kookboek" door Hsui Hui Min, f 30,incl. porto - STERREN Zij I "...dan ging je een bad nemen en dan eten. En dan na het eten buiten zitten op de stoep van het platje. Zo maar niks doen, wachten tot het don ker werd en dan kijken naar de ster ren". Zij II "...dan ga je handen wassen en aan tafel. En na het eten afwassen en op ruimen. En dan wachten tot het tijd is voor de televisie en dan kijken naar de Ster..reclame". 13

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1968 | | pagina 13