e dige amateur-kok als Simon toch sher ry aanbevolen wordt. Sherry maakt heel wat smaken beter "af" dan U wel denkt. In de Chinese en Japanse kook kunst wordt vaak rijstwijn aangewend, zelfs bij eenvoudige eethuisjes. Sherry geeft dezelfde finesse als rijstwijn TR) ASINAN KEDONDONG BLASER Men neme een aantal KEIharde stoof peren (jang bagoes boeat lempar koe- tjing), schil ze en snijd er schijven van. Saus maken van azijn, zout, suiker, sambal naar smaak, eventueel ebbie erdoor. Schijven ploeng erin en laten trekken. Goed wegzetten, anders di- bentoet aldoor. Voor asinan bangkoeang belazer neme men dunne schijven suikerbiet. Om vlug te laten trekken eerst de saus aan de kook maken, vuur uit en dan ploeng erin. Voor het opdienen met een spijker op een fietsbel slaan voor de tieng tieng. V. N. MOENS I KOEWEE BAPPEL BOHONG (Scheepsdjongossen hadden het altijd over boeah B-appel) Ingrediënten: 2 of 3 eieren, 3/4 liter melk, sap van 1 citroen, 1 zakje va nillesuiker, kaneelpoeder, 200 gr. kren ten en rozijnen, 3 flinke Goudreinetten, 200 gr. Jamin's volkorenkoekjes, sui ker en zout naar smaak. In een beboterde vuurvaste schaal van 25 cm 0, bedekt men eerst de bo dem met de biscuits, waarop een laag aan plakken gesneden appel. Daarover de helft van de voorgeweekte en uit gelekte krenten en rozijnen. Hierop schenkt men het vooraf gemaakte "be slag", bestaande uit de opgeklopte eieren met suiker en melk. Dan wat kaneelpoeder en 1/3e deel van het ci troensap. Daarop een laag biscuits en weer een laag appel, als boven De laatste laag moet biscuit zijn. Er moet zoveel vocht zijn dat de bovenste laag biscuits geheel slap is. Voordat de schotel in de oven gaat op de boven kant wat boter doen en dan 25 a 30 minuten in een matig warme oven gaar bakken. Als de koewee bappel bijna koud ge worden is, een scheutje Rum erover gieten. Deze "taart" is voor sekali-sekali wel lekker voor bij de koffie of thee. II TELOR SONTOLOJO Ingrediënten: 4 eieren, 1 Bombay ui, 2 paprika's, 2 a 3 tomaten (afhangend van grootte) knoflookpoeder, gesne den restant vlees of ham en zout naar smaak. De fijngesneden ui eerst goreng in boter tot een beetje lemes en daarna de gesneden paprika. Hierin de met zout geklopte eieren en de geschilde en gesneden tomaten met vlees of ham roeren. Als het ei stijf begint te wor den de knoflookpoeder toevoegen en doorgoreng tot mateng. In de vakantie hebben mede-kampeer- deré zich een rijstbuik gegeten aan nasi poetih met Telor Sontolojo, wat tomaten-ketchup, een lik sambel ba djak en lalap ketimoen. E. C. C. BARNAART POTAGE NOSTALGIE TROPIQIIE Een eenvoudig soepje geïnspireerd op onze sajoer Kerrie Kepiting voor 6 personen (1,5 liter soep). 1 pakje kerrysoep van Knorr of een andere firma. 11/2 liter santen gemaakt van 1 pakje geraspte klapper (dus niet kentel) 1 fijngehakte sjalot of kleine ui j/2 dunne fijngesneden prei 1 teentje fijngesneden of geperste knoflook 1 blik crab meat Als de tijd er voor is 1/2 fijngehakte paprika. Smoor de uitjes, de prei en knoflook, eventueel ook de paprika in wat boter of olie en doe dat bij de soep ge maakt van het soeppakje en de santen. Doe er de crabmeat bij. Maak het op smaak af met ve-tsin, een mespunt kerrie-poeder. De kerriesmaak mag beslist niet over heersen. Bij het serveren mag er gerust wat fijngehakte prei of bieslook op elk bord of kom erbij. R. F. WESTERKAMP KISS OF JAMAICA Als tweede, een nagerecht als variatie op crêpe Suzette. Maak flensjes op de gebruikelijke wij ze van eieren, bloem, melk, zout (en een scheutje olie door het beslag). Smelt boter en basterdsuiker des noods met een lepel water. Doe daarbij: fijngehakte goede gember met wat van de stroop, de fijngeraspte schil van '/2 citroen, het sap van een halve citroen (hoe veelheid naar smaak), en een borrelglas goede Jamaica rum. Dit sausje bij de flensjes serveren. R. F. WESTERKAMP LAPJES TURUNAN Mijn moeder was gewend haar recep ten in een oud kasboek te schrijven met allerlei kolommen waarboven De bet en Credit stonden. Daar dwars doorheen in haar duidelijk, maar krul lerig handschrift staan de recepten. "Spoekkoek van Lien van Rhijn" en "soezen van Brasz" (een kok in Gang Chaulan), maar ook gewone recepten, zoals van lapjes bijvoorbeeld die wij kinderen haar altijd vroegen te maken: "Moes, lapjes vandaag, ja!" Aan de smaak van die lapjes zit voor mij een stuk jeugd vast. Daarom mis schien heb ik ze hier in Holland dik wijls gemaakt. Maar zoals het gewoon lijk gaat, ik ging veranderingen aan brengen. Eerst dit wèl, dit niet; toen tambah dit, tambah dat en zo werd haar recept mijn recept. Mijn moeder gaf nooit hoeveelheden aan, hoog stens: een beetje van dit en een beetje uiiiiHtiiwiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!iiiiiiiiinTiniiimTTiiiiiiiHiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiijiiijiiiiiiiiiiiiiiiti{«tiniiiiiiii E Het beste Kerst- of Nieuwjaarsgeschenk is 1 H Kokkies wereldberoemde SPEKKOEK van oma Thio. 3 E Naar Amerika per zeepost: f 15, H In Holland: f 12,50. Betalingen vooruit per postwissel of onder rembours, of via de Algemene Bank Ne ll derland te Amsterdam, postgiro van de H Bank 6269, ten gunste van Kokkies Rijst- winkels. Nu reserveren anders uitverkocht. j KOKKIES Rijstwinkels: Witte de Withstraat 128 S Telefoon 89438 Slotermeerlaan 125 Telefoon 130362 AMSTERDAM - W. iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiniiiifii'iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiirjiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiï van dat, een snuifje van dit en een handjevol van dat, of een paar stuk jes enzovoorts. Dit heb ik van haar lapjesrecept ge maakt. Nodig zijn: een pond magere riblappen, vier teentjes bawang putih, sjalotten (een stuk of acht), een eetlepel fijngesneden of in een oude koffiemolen gemalen djahé, een paar stukjes laos, een klein stukje pala (geraspt), sereh (verse sereh twee a drie stuks, droge meer), een blokje santen, een paar stukjes laos, ketjap, daon salam, daon purut, twee rode lomboks. De lapjes worden eerst ongeveer een half uur gekookt tegelijk met de sereh en de laos. Daarna de lapjes eruit ha len en ze op een tèlènan of broodplank slaan (niet te hard, en om spatten te voorkomen, tijdens het slaan met een stuk plastic bedekken). Daarna de lap jes goed inwrijven met een mengsel van de bawang putih, de uien, de dja hé, de geraspte pala en een beetje citroen. Daarna in de wadjan braden in olie of margarine. Als de lapjes half gaar zijn, het water waarin de lapjes gekookt zijn als bouillon gebruiken en in de wadjan gieten. Daarna toevoegen een blokje santen, een paar scheutjes ketjap, daon salam, daon purut (of dunne schilletjes van de citroen) en twee opengesneden lombok merah waar de pitjes uitgehaald zijn. Op smaak afmaken. Daarna op klein vuur doorkoken, ongeveer een uur. De saus moet indikken. Eten met rijst en keti- mun. R. NIEUWENHUYS 13

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1968 | | pagina 13