e
dige amateur-kok als Simon toch sher
ry aanbevolen wordt. Sherry maakt
heel wat smaken beter "af" dan U wel
denkt. In de Chinese en Japanse kook
kunst wordt vaak rijstwijn aangewend,
zelfs bij eenvoudige eethuisjes. Sherry
geeft dezelfde finesse als rijstwijn
TR)
ASINAN KEDONDONG BLASER
Men neme een aantal KEIharde stoof
peren (jang bagoes boeat lempar koe-
tjing), schil ze en snijd er schijven van.
Saus maken van azijn, zout, suiker,
sambal naar smaak, eventueel ebbie
erdoor. Schijven ploeng erin en laten
trekken. Goed wegzetten, anders di-
bentoet aldoor.
Voor asinan bangkoeang belazer neme
men dunne schijven suikerbiet.
Om vlug te laten trekken eerst de saus
aan de kook maken, vuur uit en dan
ploeng erin.
Voor het opdienen met een spijker op
een fietsbel slaan voor de tieng tieng.
V. N. MOENS
I KOEWEE BAPPEL BOHONG
(Scheepsdjongossen hadden het altijd
over boeah B-appel)
Ingrediënten: 2 of 3 eieren, 3/4 liter
melk, sap van 1 citroen, 1 zakje va
nillesuiker, kaneelpoeder, 200 gr. kren
ten en rozijnen, 3 flinke Goudreinetten,
200 gr. Jamin's volkorenkoekjes, sui
ker en zout naar smaak.
In een beboterde vuurvaste schaal van
25 cm 0, bedekt men eerst de bo
dem met de biscuits, waarop een laag
aan plakken gesneden appel. Daarover
de helft van de voorgeweekte en uit
gelekte krenten en rozijnen. Hierop
schenkt men het vooraf gemaakte "be
slag", bestaande uit de opgeklopte
eieren met suiker en melk. Dan wat
kaneelpoeder en 1/3e deel van het ci
troensap. Daarop een laag biscuits en
weer een laag appel, als boven De
laatste laag moet biscuit zijn. Er moet
zoveel vocht zijn dat de bovenste laag
biscuits geheel slap is. Voordat de
schotel in de oven gaat op de boven
kant wat boter doen en dan 25 a
30 minuten in een matig warme oven
gaar bakken.
Als de koewee bappel bijna koud ge
worden is, een scheutje Rum erover
gieten.
Deze "taart" is voor sekali-sekali wel
lekker voor bij de koffie of thee.
II TELOR SONTOLOJO
Ingrediënten: 4 eieren, 1 Bombay ui,
2 paprika's, 2 a 3 tomaten (afhangend
van grootte) knoflookpoeder, gesne
den restant vlees of ham en zout naar
smaak.
De fijngesneden ui eerst goreng in
boter tot een beetje lemes en daarna
de gesneden paprika. Hierin de met
zout geklopte eieren en de geschilde
en gesneden tomaten met vlees of ham
roeren. Als het ei stijf begint te wor
den de knoflookpoeder toevoegen en
doorgoreng tot mateng.
In de vakantie hebben mede-kampeer-
deré zich een rijstbuik gegeten aan
nasi poetih met Telor Sontolojo, wat
tomaten-ketchup, een lik sambel ba
djak en lalap ketimoen.
E. C. C. BARNAART
POTAGE NOSTALGIE TROPIQIIE
Een eenvoudig soepje geïnspireerd op
onze sajoer Kerrie Kepiting voor 6
personen (1,5 liter soep).
1 pakje kerrysoep van Knorr of een
andere firma.
11/2 liter santen gemaakt van 1 pakje
geraspte klapper (dus niet kentel)
1 fijngehakte sjalot of kleine ui
j/2 dunne fijngesneden prei
1 teentje fijngesneden of geperste
knoflook
1 blik crab meat
Als de tijd er voor is 1/2 fijngehakte
paprika.
Smoor de uitjes, de prei en knoflook,
eventueel ook de paprika in wat boter
of olie en doe dat bij de soep ge
maakt van het soeppakje en de santen.
Doe er de crabmeat bij.
Maak het op smaak af met ve-tsin, een
mespunt kerrie-poeder.
De kerriesmaak mag beslist niet over
heersen.
Bij het serveren mag er gerust wat
fijngehakte prei of bieslook op elk
bord of kom erbij.
R. F. WESTERKAMP
KISS OF JAMAICA
Als tweede, een nagerecht als variatie
op crêpe Suzette.
Maak flensjes op de gebruikelijke wij
ze van eieren, bloem, melk, zout (en
een scheutje olie door het beslag).
Smelt boter en basterdsuiker des
noods met een lepel water.
Doe daarbij: fijngehakte goede gember
met wat van de stroop,
de fijngeraspte schil van '/2 citroen,
het sap van een halve citroen (hoe
veelheid naar smaak),
en een borrelglas goede Jamaica rum.
Dit sausje bij de flensjes serveren.
R. F. WESTERKAMP
LAPJES TURUNAN
Mijn moeder was gewend haar recep
ten in een oud kasboek te schrijven
met allerlei kolommen waarboven De
bet en Credit stonden. Daar dwars
doorheen in haar duidelijk, maar krul
lerig handschrift staan de recepten.
"Spoekkoek van Lien van Rhijn" en
"soezen van Brasz" (een kok in Gang
Chaulan), maar ook gewone recepten,
zoals van lapjes bijvoorbeeld die wij
kinderen haar altijd vroegen te maken:
"Moes, lapjes vandaag, ja!"
Aan de smaak van die lapjes zit voor
mij een stuk jeugd vast. Daarom mis
schien heb ik ze hier in Holland dik
wijls gemaakt. Maar zoals het gewoon
lijk gaat, ik ging veranderingen aan
brengen. Eerst dit wèl, dit niet; toen
tambah dit, tambah dat en zo werd
haar recept mijn recept. Mijn moeder
gaf nooit hoeveelheden aan, hoog
stens: een beetje van dit en een beetje
uiiiiHtiiwiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!iiiiiiiiinTiniiimTTiiiiiiiHiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiijiiijiiiiiiiiiiiiiiiti{«tiniiiiiiii
E Het beste Kerst- of Nieuwjaarsgeschenk is 1
H Kokkies wereldberoemde SPEKKOEK van
oma Thio. 3
E Naar Amerika per zeepost: f 15,
H In Holland: f 12,50.
Betalingen vooruit per postwissel of onder
rembours, of via de Algemene Bank Ne
ll derland te Amsterdam, postgiro van de
H Bank 6269, ten gunste van Kokkies Rijst-
winkels.
Nu reserveren anders uitverkocht.
j KOKKIES Rijstwinkels:
Witte de Withstraat 128 S
Telefoon 89438
Slotermeerlaan 125
Telefoon 130362
AMSTERDAM - W.
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiniiiifii'iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiirjiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiï
van dat, een snuifje van dit en een
handjevol van dat, of een paar stuk
jes enzovoorts.
Dit heb ik van haar lapjesrecept ge
maakt. Nodig zijn:
een pond magere riblappen,
vier teentjes bawang putih,
sjalotten (een stuk of acht),
een eetlepel fijngesneden of in een
oude koffiemolen gemalen djahé,
een paar stukjes laos,
een klein stukje pala (geraspt),
sereh (verse sereh twee a drie stuks,
droge meer),
een blokje santen,
een paar stukjes laos,
ketjap,
daon salam,
daon purut,
twee rode lomboks.
De lapjes worden eerst ongeveer een
half uur gekookt tegelijk met de sereh
en de laos. Daarna de lapjes eruit ha
len en ze op een tèlènan of broodplank
slaan (niet te hard, en om spatten te
voorkomen, tijdens het slaan met een
stuk plastic bedekken). Daarna de lap
jes goed inwrijven met een mengsel
van de bawang putih, de uien, de dja
hé, de geraspte pala en een beetje
citroen. Daarna in de wadjan braden
in olie of margarine. Als de lapjes half
gaar zijn, het water waarin de lapjes
gekookt zijn als bouillon gebruiken en
in de wadjan gieten. Daarna toevoegen
een blokje santen, een paar scheutjes
ketjap, daon salam, daon purut (of
dunne schilletjes van de citroen) en
twee opengesneden lombok merah
waar de pitjes uitgehaald zijn. Op
smaak afmaken. Daarna op klein vuur
doorkoken, ongeveer een uur. De saus
moet indikken. Eten met rijst en keti-
mun. R. NIEUWENHUYS
13