1001 avonturen met de soetil LIBELLE HOE ATTAQUEER IK SOE-OEN? AJAM .PANGGANG SEDERHANA Kip inwrijven met wat zout en daarna met iets bak-olie en dan in de oven tot goud-geel. De ketjap saus is als volgt: sambal uit een pot, ketjap met wat suiker en zout naar^ smaak (dit is facultatief) en met azijn goed zuur maken. Houdt U van bawang putih dan 1 2 teentjes knoflook fijn wrijven en bij de ketjap doen Bij warme rijst met elke hap een stukje ajam panggang tjotjol in die ketjap saus. Zo eten met niets anders. NASI GORENG "MOELES" 1 teen knoflook, 2 a 3 sjalotten, 10 rawits (naar smaak), stukje trassi kentjur en kunjit (poeder), alles fijn oelek en fruiten in djelantah of wat rundvet. 1 bord rijst 1 stuk ikan asin (liefst gebakken ga- boes) Is de bumbu gefruit dan de rijst erin. Heeft U nog restant tahu of tempeh goreng, dit in blokjes snijden en erbij doen. RAUWE GROENTEN (PINDA) SLA "TJIS-PLENG" y2 pond schoongemaakte rauwe taogeh, V2 komkommer, van schil en pitten ontdaan, snijden in kleine blokjes, y2 aubergine schillen en in kleine blok jes snijden, Vi witte kool, ter vingerbreedte snijden, y2 bloemkool kopek, 1 bosje selderie radjang, 4 tomaten, in plakken gesneden en te gebruiken voor garnering, verse rawit (als ister) bawang goreng). alles rauw. Maak een pinda-saus met zout, suiker en azijn naar smaak. Het moet echter wel goed zuur zijn. Meng dit sausje met bovenstaande groenten. Wel flink wat saus maken. De plakjes tomaat gebruiken als gar nering eventueel met enige takjes sel derie en de rawit proeloek (mag ook erdoor als bom-verrassing voor de eters). Kunt U katjang pandjang krijgen (Ha genaars en Amsterdammers), dan ook dat erin. Doet U kentjoer bij de pinda-saus dan wordt dat karèdok (aan mensen uit de Soendalanden welbekend). Het lek kerst bij warme rijst en een stuk ikan asin (liefst gaboes). kopek pulken proeloek erover strooien SAMBAL SEREH "SIMANA LAGI" verse sereh (middelste van de bonggol jang zacht) fijn radjang en apart bak ken. 3 teentjes knoflook (radjang), 1 grote uit, tjabe merah en tjabe idjo, rond snijden, trasi, zout, suiker en asem, fijn gestampte (gemalen) udang kering. Trasi, bawang en tjabe fruiten, dan udang kering en sereh erin. Afmaken naar smaak met zout, suiker en asem. De sambal moet wel een beetje "be- minjak" zijn. simana lagi waar elders krijg je het zó goed! CHRIS Op mijn vraag (TT. no. 9 van 15-11- '68) wat de eenvoudigste manier is om soe-oen klein te krijgen, kreeg ik een stroom van waardevolle adviezen, per brief en per telefoon. Ik heb ze alle maal genoteerd en laat U hieronder meeprofiteren van het vrouwelijk ver nuft. Toch kon ik niet aan de indruk ontkomen dat er aan sommige metho den een zekere "djengkèlheid" ten grondslag ligt. Mej. V.: Ik doe de soe-oen in een glazen pot en druk van boven dan maar zo vast aan, dat de draden wel moeten breken. Vraag: Wat voor merk soe-oen heeft U? De mijne laat zich niet neerdrukken, laat staan breken! Rini: Pak het hele zaakje in een doek en geef er een enorme lel op, met een hamer of deegrol of zoiets, alles in puin, de stukjes netjes in de doek nog, zo voor het oprapen! DENK ik, want met soe-oen heb ik geen erva ring, wel met andere sliertdingen. Commentaar: Ik weet nu zeker dat je geen ervaring met soe-oen hebt. Soe- oen is namelijk geen macaroni, niet van cement en niet van glas. Er valt niets te lellen! Mevr. de J.: Ik doe de soe-oen in een papieren zak, houd de uiteinden elk met de hand vast. Dan net zo lang ploentir tot 't in tweeën breekt. De zak gaat weliswaar stuk, maar veel verlies van de soe-oen heb ik niet. Commentaar: Ploentir, dagen lang, helpt niet. Ook hier: welk merk soe- oen gebruikt U? Mevr. S.: Houdt de soe-oen in een ruime zak, knip daarin met de schaar de soe-oen aan stukjes. Geeft geen rommel meer! Commentaar: De oplossing, zal het voortaan zeker zo doen. Met een van mijn ontwrichte scharen. Mevr. J.: Bij elke messenhandelaar kun je voor minimum 15,95 een wild- schaar kopen. Zo'n ding is reuzefijn, want daar knip je die soe-oen zo mee in stukken. Commentaar: Ik kreeg zo'n wildschaar en ik dacht al: wat zal ik daar nou mee knippen? Voor kip gebruik ik liefst mijn scherpe keukenmes. Maar nu heeft dat ding voortaan een bestem ming. Nog een paar suggesties: Doe de soe-oen in een doek en leg die op de grond. Liefst op een ruwe oppervlakte (de straat b.v.?). Dan maar flink stampen (indjek) tot alles stuk is. Stel voor een hele week een soe-oen programma op: Kerrie djawa op maan dag, pastei djawa op dinsdag, woens dag soto ajam, donderdag kiemblo, vrijdag smoor lapjes, zaterdag sambel goreng kentang. Dan kunt U de hele bos soe-oen tegelijk koken, in de fri- gidair bewaren en er elke dag wat van nemen. Na deze soe-oen week, maan denlang niet aan soe-oen denken! Dan is er nog een suggestie met ge bruikmaking van mertjon rentengan of een kleine hoeveelheid dynamiet, maar ik zou zeggen, laten we het niet te wild maken en ons houden aan ploen tir, indjek, drukken, stampen en knip pen met de wildschaar. Dames, hartelijk dank, slamet soe-oen! Lilian Ducelle ROBES ET MANTEAUX Aanbieding "HELANCA" winterkwaliteit da- mes-pantalons tot in de kleinste maten in diverse kleuren van f 32,50 NU 26,— v. d. Vennestraat 9, bij Hobbe- maplein, Tel. 33 72 74, Den Haag Te bereiken met tram 11 - 12 - 6 en met bus 22 - 25. 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1969 | | pagina 14