1001
avonturen
met de
soetil
Spekkoeken
FEIJOADA
Braziliaanse Bonensoep
Benodigd voor vier personen:
2 tot 3 potten kant en klare bruine bo
nen, 1 kleine varkenspoot in stukken,
1 ons pekelvlees in grove stukken, 1
ons gerookt vlees in grove stukken of
ribbetje, 1 rookworstje, 1 salamiworst
je, 1 grote ui in grove stukken, 2 teen
tjes bawang poetih (fijn).
Bereiding:
Bawang poetih in reuzel bruin braden.
Pootje en vlees gaar smoren hierin met
voldoende water de rest erbij voegen.
Moet een vrij compacte soep zijn.
Wordt opgediend met warme rijst, een
pot tjabé rawit en schijfjes schoonge
maakte sinaasappel.
H. A. van Straten
MPè-MPè VAN PALEMBANG
Er is alleen maar één plaats in In
donesië waar mpè-mpè (ook wel uit
gesproken: pèmpèk) wordt gemaakt en
dat is Palembang. Wie Palembang kent,
zal merken dat elke maker (maakster)
van mpè-mpè er zijn eigen "flavour"
aan geeft en dat dientengevolge zelfs
van verschillende soorten mpè-mpè ge
sproken wordt, zelfs met een eigen
naam. Zo schijnen echte Palembangers
een aparte voorkeur te hebben voor
mpè-mpè kapal silam, maar men moet
werkelijk een verfijnde lekkerbek zijn
om al die smaken uit elkaar te houden.
Overigens schijnt dit gerecht zó
moeilijk te maken te zijn, dat het in "de
rest van Indonesië" practisch onbe
kend is, en in Holland helemaal weinig
kans van perfectie te maken, aldus
schreef Harry v. d. Brink ons nochtans
moedig, want
a. de pèmpèk hoort gemaakt te wor
den van de "iwak belido" (ikan beli-
da) die alleen veel voorkomt in het
brakke water van de Moesi-monding.
b. de benodigde sagoe (stijfselmeel
zoals we die in Indië gebruikten)
schijnt hier erg moeilijk te krijgen te
zijn.
Benodigdheden:
1 (een) kilo gefileerde kabeljauw.
1 (een) kilo sagoe (echte tapiocameel)
en zo niet voorhanden: aardappel
meel.
Bereiding:
De gefileerde kabeljauw door de molen
halen, de sagoe (of aardappelmeel)
mengen met een weinig water, zodat er
een zacht deegjé ontstaat. Kabeljauw
en deeg samen kneden en dit moet,
onder toevoeging van zout naar smaak,
zeer degelijk gebeuren. Net zo lang,
totdat er een homogeen mengsel ont
staat. De pèmpèk is dan klaar. Een
voudig, hè? Maar nu met de boel nog
gebakken worden en dat gebeurt bij
gebrek aan goede klapperolie met
SLA-olie. Bakken tot lichtbruin en als
alles goed gedaan is moet de pèmpèk
elastisch, veerkrachtig aanvoelen. De
pèmpèk moet gebakken worden in de
vorm van normale gehaktballen. Nu
k a n de pèmpèk gegeten worden, maar
géén rasechte Palembanger zal de
pèmpèk eten zonder de bijbehorende
Tjoeko,
die gemaakt wordt van
4 teentjes bawang poetih (knoflook)
1 eetlepel oedang kering
1 afgestreken eetlepel sambal (van de
fles)
Dit alles goed fijn stampen (oelek is
nog beter)
Azijn, aangelengd met gekookt water
(voor niet te zuur!)
1 of 2 lepels ketjap naar smaak plus
een beetje suiker en zout ook naar
smaak.
Deze tjoeko wordt op een schoteltje
opgediend, de pèmpèk aan kleine stuk
jes "gesobèk" (gescheurd), in het
sausje gedoopt en zo gegeten.
Als de tjoeko goed is gemaakt (niet
te zuur en niet te pedes) dan eet je
driftig, geloof me Tjalie!
SAMBEL BUBUK "SI PITOENG"
kg katjang kedele
de volgende ingrediënten fijn oeleken
of stampen:
4 lomboks
10 rawits
3 teentjes knoflook
1 theelepel laospoeder
3 blaadjes djeruk purut
vervolgens zout, suiker naar smaak.
De kedele wordt gegongseng (zonder
olie bakken) en wordt dan fijngestampt
(door de vleesmolen). De fijngestampte
kedele mengen met de bumbu en dan
Nu ook per post
Heerlijke spekkoeken naar oor
spronkelijk Indisch recept.
f 7,50 incl. verz.kosten en B.T.W.
Levering: na giro ontvangst, door
heel Nederland.
H. L. Oei - v.d. Helmstraat 249
Rotterdam - Giro 42 46 14
Neen, géén dandang om te koken!
Te klein (8 cm hoog) en koekoesan
isterniet eens.
Maar een mooie moestika, of een
schattig vaasje of een sierlijke kan
delaar.
Zo lang de voorraad strekt kunt U
een ongelimiteerd aantal bestellen, met
of zonder inscriptie.
f 5,voor oud-abonnees, f 6,50
gewone prijs plus 60 ct porto.
...op ketan. Met een stukje ikan asin
of deng deng manis, is hemeltergend
lekker.
LENGKO-LENGKO TJIREBON
"SAKALI DEUI"
(uit een kookboek)
1/2 tempeh in plakken snijden
1 tahu, in vingerbrede plakken ge
sneden
2 ons tao-geh
1/2 komkommer
2 ons katjang tanah (pindakaas)
1 bosje koetjai (bieslook)
4 lomboks.
bawang, zout, suiker, azijn en ketjap
naar smaak.
I De tempeh, tahu en katjang worden
gebakken. Van de gebakken katjang
wordt met de lombok, zout en suiker,
sambal katjang gemaakt. Op smaak af
maken met azijn en wat ketjap. Niet
te dik sausnja, loh.
II De taogeh wordt met warm water
overgoten en afgedekt.
III De koetjai snijden ter lengte van
ca. 1 cm.
IV Komkommer schillen, ontpitten en
in blokjes snijden.
Voor het opdienen worden tempeh en
tahu in blokjes gesneden en op een
schaal gelegd, de komkommer erom
heen. Op de tahu en tempeh, de tao
geh, kutjai en bawang goreng. Dan de
sambal katjanq daarover heen siram.
Chris
14