1001 avonturen met de soetil Spekkoeken FEIJOADA Braziliaanse Bonensoep Benodigd voor vier personen: 2 tot 3 potten kant en klare bruine bo nen, 1 kleine varkenspoot in stukken, 1 ons pekelvlees in grove stukken, 1 ons gerookt vlees in grove stukken of ribbetje, 1 rookworstje, 1 salamiworst je, 1 grote ui in grove stukken, 2 teen tjes bawang poetih (fijn). Bereiding: Bawang poetih in reuzel bruin braden. Pootje en vlees gaar smoren hierin met voldoende water de rest erbij voegen. Moet een vrij compacte soep zijn. Wordt opgediend met warme rijst, een pot tjabé rawit en schijfjes schoonge maakte sinaasappel. H. A. van Straten MPè-MPè VAN PALEMBANG Er is alleen maar één plaats in In donesië waar mpè-mpè (ook wel uit gesproken: pèmpèk) wordt gemaakt en dat is Palembang. Wie Palembang kent, zal merken dat elke maker (maakster) van mpè-mpè er zijn eigen "flavour" aan geeft en dat dientengevolge zelfs van verschillende soorten mpè-mpè ge sproken wordt, zelfs met een eigen naam. Zo schijnen echte Palembangers een aparte voorkeur te hebben voor mpè-mpè kapal silam, maar men moet werkelijk een verfijnde lekkerbek zijn om al die smaken uit elkaar te houden. Overigens schijnt dit gerecht zó moeilijk te maken te zijn, dat het in "de rest van Indonesië" practisch onbe kend is, en in Holland helemaal weinig kans van perfectie te maken, aldus schreef Harry v. d. Brink ons nochtans moedig, want a. de pèmpèk hoort gemaakt te wor den van de "iwak belido" (ikan beli- da) die alleen veel voorkomt in het brakke water van de Moesi-monding. b. de benodigde sagoe (stijfselmeel zoals we die in Indië gebruikten) schijnt hier erg moeilijk te krijgen te zijn. Benodigdheden: 1 (een) kilo gefileerde kabeljauw. 1 (een) kilo sagoe (echte tapiocameel) en zo niet voorhanden: aardappel meel. Bereiding: De gefileerde kabeljauw door de molen halen, de sagoe (of aardappelmeel) mengen met een weinig water, zodat er een zacht deegjé ontstaat. Kabeljauw en deeg samen kneden en dit moet, onder toevoeging van zout naar smaak, zeer degelijk gebeuren. Net zo lang, totdat er een homogeen mengsel ont staat. De pèmpèk is dan klaar. Een voudig, hè? Maar nu met de boel nog gebakken worden en dat gebeurt bij gebrek aan goede klapperolie met SLA-olie. Bakken tot lichtbruin en als alles goed gedaan is moet de pèmpèk elastisch, veerkrachtig aanvoelen. De pèmpèk moet gebakken worden in de vorm van normale gehaktballen. Nu k a n de pèmpèk gegeten worden, maar géén rasechte Palembanger zal de pèmpèk eten zonder de bijbehorende Tjoeko, die gemaakt wordt van 4 teentjes bawang poetih (knoflook) 1 eetlepel oedang kering 1 afgestreken eetlepel sambal (van de fles) Dit alles goed fijn stampen (oelek is nog beter) Azijn, aangelengd met gekookt water (voor niet te zuur!) 1 of 2 lepels ketjap naar smaak plus een beetje suiker en zout ook naar smaak. Deze tjoeko wordt op een schoteltje opgediend, de pèmpèk aan kleine stuk jes "gesobèk" (gescheurd), in het sausje gedoopt en zo gegeten. Als de tjoeko goed is gemaakt (niet te zuur en niet te pedes) dan eet je driftig, geloof me Tjalie! SAMBEL BUBUK "SI PITOENG" kg katjang kedele de volgende ingrediënten fijn oeleken of stampen: 4 lomboks 10 rawits 3 teentjes knoflook 1 theelepel laospoeder 3 blaadjes djeruk purut vervolgens zout, suiker naar smaak. De kedele wordt gegongseng (zonder olie bakken) en wordt dan fijngestampt (door de vleesmolen). De fijngestampte kedele mengen met de bumbu en dan Nu ook per post Heerlijke spekkoeken naar oor spronkelijk Indisch recept. f 7,50 incl. verz.kosten en B.T.W. Levering: na giro ontvangst, door heel Nederland. H. L. Oei - v.d. Helmstraat 249 Rotterdam - Giro 42 46 14 Neen, géén dandang om te koken! Te klein (8 cm hoog) en koekoesan isterniet eens. Maar een mooie moestika, of een schattig vaasje of een sierlijke kan delaar. Zo lang de voorraad strekt kunt U een ongelimiteerd aantal bestellen, met of zonder inscriptie. f 5,voor oud-abonnees, f 6,50 gewone prijs plus 60 ct porto. ...op ketan. Met een stukje ikan asin of deng deng manis, is hemeltergend lekker. LENGKO-LENGKO TJIREBON "SAKALI DEUI" (uit een kookboek) 1/2 tempeh in plakken snijden 1 tahu, in vingerbrede plakken ge sneden 2 ons tao-geh 1/2 komkommer 2 ons katjang tanah (pindakaas) 1 bosje koetjai (bieslook) 4 lomboks. bawang, zout, suiker, azijn en ketjap naar smaak. I De tempeh, tahu en katjang worden gebakken. Van de gebakken katjang wordt met de lombok, zout en suiker, sambal katjang gemaakt. Op smaak af maken met azijn en wat ketjap. Niet te dik sausnja, loh. II De taogeh wordt met warm water overgoten en afgedekt. III De koetjai snijden ter lengte van ca. 1 cm. IV Komkommer schillen, ontpitten en in blokjes snijden. Voor het opdienen worden tempeh en tahu in blokjes gesneden en op een schaal gelegd, de komkommer erom heen. Op de tahu en tempeh, de tao geh, kutjai en bawang goreng. Dan de sambal katjanq daarover heen siram. Chris 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1969 | | pagina 14