In dit klimaat kunt u de niet missen mis 'm niet BIJ DE VOORPLAAT Met blote voeten aan tafel! ras au malum HOUTRUST DEN HAAG 24 t/m 28 JUNI 1969 Nou, en dan klapte Ma in de handen en was het tijd om aan tafel te gaan. Dat wist je eigenlijk al een half uur op zijn minst, dan. Want via de andere kinderen of baboe/kokkie hadden de jongelui al gehoord, dat ze gauw aan tafel zouden gaan: "Handen wassen! Voeten wassen!" Eigenlijk een nogal raar en typisch Indisch commando. Er hoefde zelden of nooit gekleed te wor den om aan tafel te gaan, en dat de kinderen blootsvoets aan tafel kwa men, was normaal. Dat de voeten (nogal logisch) onder tafel bleven en een wasbeurt dus niet nodig was, maakte dus eigenlijk het "voeten was sen" nogal "voor uitleg vatbaar", maar kijk, in de hete en stoffige tropen be tekende "handen en voeten wassen" veel meer dan schoon zijn sadja, na melijk vooral FRIS zijn. Vaak gaf je als kind je gezicht ook maar in één moeite door een goede beurt, en in derdaad: frisse, koele, schone kinder gezichtjes en handen maakten de hele aanblik van de etenstafel direct veel frisser en eetlustverwekkender. Het wassen van de handen was om nog een andere reden van méér be tekenis en nut dan waar ook in Europa. Het was (en) is in de tropen namelijk nog steeds een (ZEER GOEDE) ge woonte om heel wat spijzen met de hand aan te vatten tussen het gebruik van lepel en vork door. Hierover kan met niet-lndischgasten zelden of nooit gediscussieerd worden. Wij hoeven alleen maar te DENKEN aan het eten van pedah, bandeng, vele droge kost jes, en vooral aan spijzen die a.h.w. "ingekapseld" moesten worden: klei ne fragmentjes in "ballen" rijst, en we weten: ja! Indonesisch eten zonder de vingers te gebruiken doet 25 tot 100% van de smaak en vooral "het selectie ve fijnproeverstalent" verloren gaan. Wie ervan overtuigd is dat zijn gentle- man-ship (or lady-ship) geschaad wordt door het eten met de vingers, kan prompt zeker zijn van nóg een overtuiging: dat er iets mankeert aan zijn gentleman-schap of lady-schap...! Want juist het beschaafd met je vin gers kunnen eten bewijst eventueel dat je beschaafd bent "tot in je vinger toppen"! H m, een wel wat lange (zij het on gewilde) uitschieter naar die voetjes onder de tafel, ja? Ik zeg jullie: laat een Indischman los over "eten in In- dië" en al wat daar aan vast zit, of hij lèlt boek na boek vol, ló! B.v. over het tóch altijd nonchalant en huiselijk gekleed blijven aan tafel (met uitzon dering van de dame, die even aan tafel was genodigd, tweede van links), zon der dat het decorum erdoor verloren ging. Vreemd genoeg ook al, omdat er bijna altijd wél "model" werd ge dekt, met een schone en dure "taplak medja", met een brede sortering van schotels, terrienen, karaffen, glazen en bokalen, waardoor de tafel altijd iets "chiques" had. Als U nauwlettend toekijkt, merkt U bij deze ongeposeerde foto dat dit een ontbijttafel (pl. min. 1900, in de buurt van Klaten!) voorstelt: geen rijsttoren en maar een kleine collectie schalen. Dat het geen ontbijttafel in b.v. Bata via of Soerabaja was, bewijst het ont breken van toespijzen uit P en D win kels, maar op de boterhammen ziet U tóch wel beleg. Wel, dat kwam uit de schaal op de voorgrond en als U lang en zorgvuldig terugdenkt, herinnert U zich dat vijftig jaren geleden het ma ken van pasteien behoorde tot de deugden van elke goede huisvrouw, DE delicatesse voor elke rijke tafel of europese ontbijttafel. Later werden de pasteien slordiger en soms niet te onderscheiden van "prikadel pan", maar een goede, com pacte pastei van fijne vleessoorten, sjonge, daar heeft menig Indisch meis je een halve eeuw terug mee getoond naast vele Indonesische cuisines ook de Franse in de perfectie te beheer sen! Verder doorgaan met uitwijden over de Indische tafel? Hoeft niet. Wij gun nen iedere lezer zijn eigen herinnerin gen. En we BETREUREN het met hem dat het belangrijkste, rijkste en onver- geetlijkste van de Indische tafel op deze foto ontbreken: de grote ruimten naar links en rechts in deze wijde achtergalerij. En de Onmeetbaarheid naar déze kant toe, waar de achtergalerij na de balustrade overging in de brede, koele trappen naar de vorstelijke tuin, zich verder uitstrekkend in Java's einder- loze verten, zodat je altijd letterlijk zat te eten midden in het Paradijs, zonder uitzicht vernauwende muren, zonder cultuur-vernauwende beperkingen (waar elders in de wereld zat je met blote voeten aan een tafel met damast en kristal?)..soms weetje, als je er over piekert waar die "innerlijke be schaving" van Non en Njoo toch van daan gekomen zijn, dan dénk je dat je het weet: van die achtergalerijen met hun grote, gastvrije tafels! Want ner gens anders vond je ze ooit meer terug... T.R. ZIJ DIE GEWEND ZIJN... hun abonnement te continuëren bij het begin van elke nieuwe jaargang, worden eraan herinnerd dat het bin nenkort weer zover is: eind juni expi reert de 13de jaargang en per 15 juli 1969 begint de VEERTIENDE Jaargang. Njootje Tong Tong wordt toch wel groot, ja?.. Maar zorg dus ook voor een goede voeding! ONAFH. IND. TIJDSCHR. 13e JAARG. No. 23 Pr. Mauritsl. 36, Den Haag - Telegramadres: Tong Tong DenHaag - Tel. 070-54.55.00/54.55.01 - Giro 6685 Uitgave: Publ. en Handel Mij Tong Tong N.V. Directie en Hoofdredactie: Tjalie Robinson. Verschijnt de 15de en 30ste van iedere maand. Prijs per nummer f 1,Abt. Nederl.: kwart, 5, halfj. 10,jaar f 20,Abt. Europa: jaar f 25, Buiten Europa: jaar 30, Abt. (per jaar en per luchtpost): Australië en Nw. Zeeland f 65,Indonesië f 60,Z.-Afrika en Z.-Amerika f 50,—; Canada en Ver. Staten f 41,Suriname en Antillen f 35, ZOEKT OP BASIS VAN DE NUTTIGE ERVARIN GEN IN DE GORDEL VAN SMARAGD NIEUWE INTERESSEN IN NEDERLAND TE WEKKEN VOOR DE TROPENGORDEL. De directie behoudt zich het recht voor hen die schadelijk geacht worden voor het welzijn van Tong Tong als abonnee te weigeren of af te voeren. ALLE ABONNEMENTSGELDEN ZIJN BIJ VOORUITBETALING VERSCHULDIGD. ADVERTENTIES KUNNEN ZONDER OPGAAF VAN REDENEN GEWEIGERD WORDEN. 2

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1969 | | pagina 2