Hengelen naar Oblada
aan de Roiskusi van Mallorca
*t»DJC*ÜA */&Co
Komt U van BUITEN
Den Haag
sebelah rotan armbanden van 24 krts goud (mas kertas)
De vacantietijd is er weer en mis
schien gaat U naar Mallorca met Uw
hengeltje. (Of anders beslist volgend
jaar! Red.).
Hengelaars komen daar voor allerlei
problemen te staan, tenminste zo ging
het mij. Het water van de Middellandse
Zee is zó helder dat de vis alles ziet
en dan niet bijt want hij heeft zijn
hachje net zo lief als U en ik.
De Mallorkaan zegt dan ook: "Alleen
in troebel water is het goed vissen!"
Zoek dus een plaatsje bij een klein in-
hammetje aan de rotskust waar de
wind op staat of gestaan heeft- Daar
klotst het zeewaater in en uit en vormt
zich dikwijls een prachtige brede
schuimbaan. In deze schuimbaan moet
U voeren en vissen. Zodra het schuim
weg is aas en dobber meteen uit het
water want de oblada is erg schuw
en is futsie voordat U het weet en
het kost dan weer een hele poos voe
ren voordat de school terugkomt, als
hij terugkomt. Ook als U beet hebt,
de vis zo snel mogelijk uit het water
lichten om te voorkomen dat zijn club
genoten onraad bespeuren.
De Oblada is een platte, bijna ovaal
vormige, blauwgrijze vis van gemid
deld 1525 cm lengte. Niet zo groot
dus maar een felle trekker zodat de
lijn niet te dun mag zijn.
En nu de uitrusting:
a. Een middelzware, stugge werp
hengel, niet te kort, met 24-26/100 ny
lon, een baarshaak of kleine brasem-
haak (no 7 met korte steel) die geheel
verdwijnen kan in een deegbal van 1
cm doorsnede. Ongeveer 40 cm boven
de haak 1 splitnagel van 2 mm door
snede en daarboven een vaste ronde,
zwarte dobber 1.50 m van de haak.
b. 2 Kg oud brood (in het Spaans:
pan pasado of pan duro). Dit brood
wordt ter visplaats in zeewater ge
weekt (vergeet Uw emmer niet!), ver
volgens uitgeperst en in een opvouw
baar rieten mandje verkruimeld.
c. 12 Gezouten sardines (sardinas sa-
ladas). Deze worden op een houtvuur
tje van dood struikgewas geroosterd
totdat ze lekker bruingeel zijn en het
vet eruit druipt. Dan worden ze stuk
voor stuk in .kleine deeltjes uiteenge
rafeld (gesuwir-suwir) en goed door
de natte broodkruim gemengd (begin
met 1 kg brood en 6 sardines te ver
werken).
b c is Uw voer.
d. 1 Ons bladerdeegmeelpoeder (ari-
na fuerza)-
Neem een handje in zeewater geweekt
korstloos brood; doe dit in een ysco-
cup of ander potje, bestrooi dit over
vloedig met het meel en kneed het
tot een goed deegje, d.w.z. niet te
slap, want dan is het zó van de haak
geweekt door de stroom, maar ook
niet te hard want de vis moet er door
heen bijten. Dit is Uw aas.
Mooier aas -maar dikwijls moeilijk
verkrijgbaar is steurkrab (gambas
para pescar garnaaltjes om te vis
sen). Dit aas wordt van de staart naar
de kop aan de haak geschoven.
Hoe komt U aan de spulletjes?
b c -d op de grote pasar (gran
mercado) aan de Plaza Olivar te Pal-
ma. Voor de steurkrab moet U vroeg
zijn, 7.00 v.m. (deze is vaak ook te
krijgen bij de vissersvrouwen in de
schildwachthuisjes aan de vissersha
ven te Palma tegenover de Lonja (uit-
spr. Lango beursgebouw).
Hoe moet U vissen?
De oblada Iaat zich de hele dag van
gen. Ga zo zitten dat U de vis ge
makkelijk uit het water kunt tillen,
maar blijf zo onzichtbaar mogelijk.
Strooi bij kleine tussenpozen een
handjevol voer vlak langs de kust in
de schuimbaan en kijk of U na een
tijdje waterspatten aan de oppervlakte
ziet op enkele tientallen meters van
de kust. Dit wijst op asende oblada.
Rustig door blijven voeren tot de vis
zich in de schuimbaan manifesteert.
Vervolgens een grote golf afwachten
die veel schuim maakt, een flinke hand
voer gooien en meteen daarop Uw
aasje er achteraan sturen en door de
stroom laten meevoeren. Meestal bijt
de oblada meteen- Hij trekt de dobber
fel onder water en U kunt de vis met
een rustige maar forse haal aanslaan
en uit het water tillen. Is de grote golf
voorbij en heeft U geen beet gehad
dan het aas voorzichtig uit het nog
troebele water tillen en op de volgen
de grote golf wachten, enz.
Er zijn Mallorkanen die op 1 middag
80 a 90 obladas vangen op dezelfde
plaats. Ik zelf heb het nooit verder
gebracht dan 30.
De vis laat zich na onderdompeling in
warm (niet heet) water gemakkelijk
ontschubben en schoonmaken; achter
de kop doorsnijden en via een keep
van anus naar kop de weinige inge
wanden verwijderen. Even inzouten en
dan een stuk of wat in de pan "go-
reng asem garem" en de rest in de
ijskast. Eten met warme rijst, sambal
en olijven, bij wijze van gandaria. "Van
de boekan main!"
De oblada is een verrukkelijke vis en
terecht bij de Mallorkanen zeer ge
liefd.
Tot slot nog enkele visplaatsen:
1. Bij Westenwind achter Hotel de la
Luz te Santa Ponsa.
2. Bij Zuidenwind de punt van Cala
Falco (route Palma Palma Nova
Magaluf -Cala Falco).
3. Bij Oostenwind de in de punt uit
lopende Oostkust van Cala Falco.
Ziezo "Broeders in Petrus", dit is wat
ik er van weet.
Ik hoop dat het voor U voldoende is.
Veel succes en slamat makan!
Jhr. drs. F- A. de Koek
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
inuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Vlamingstraat 5, Den Haag,
Tel. 11 66 77
BRILJANTEN
markiesringen
hangers
oorknoppen
gezet in 22 karaats goud
MIDO
GOUDEN
schakelarmbanden
krintjing
slangen
colliers
toesoek konde
peniti kabaja
van 22 karaats goud
polshorloges
Wij betalen, bij aankoop vanaf f 200,de reiskosten voor één persoon
geheel terug I I
11