Hengelen naar Oblada aan de Roiskusi van Mallorca *t»DJC*ÜA */&Co Komt U van BUITEN Den Haag sebelah rotan armbanden van 24 krts goud (mas kertas) De vacantietijd is er weer en mis schien gaat U naar Mallorca met Uw hengeltje. (Of anders beslist volgend jaar! Red.). Hengelaars komen daar voor allerlei problemen te staan, tenminste zo ging het mij. Het water van de Middellandse Zee is zó helder dat de vis alles ziet en dan niet bijt want hij heeft zijn hachje net zo lief als U en ik. De Mallorkaan zegt dan ook: "Alleen in troebel water is het goed vissen!" Zoek dus een plaatsje bij een klein in- hammetje aan de rotskust waar de wind op staat of gestaan heeft- Daar klotst het zeewaater in en uit en vormt zich dikwijls een prachtige brede schuimbaan. In deze schuimbaan moet U voeren en vissen. Zodra het schuim weg is aas en dobber meteen uit het water want de oblada is erg schuw en is futsie voordat U het weet en het kost dan weer een hele poos voe ren voordat de school terugkomt, als hij terugkomt. Ook als U beet hebt, de vis zo snel mogelijk uit het water lichten om te voorkomen dat zijn club genoten onraad bespeuren. De Oblada is een platte, bijna ovaal vormige, blauwgrijze vis van gemid deld 1525 cm lengte. Niet zo groot dus maar een felle trekker zodat de lijn niet te dun mag zijn. En nu de uitrusting: a. Een middelzware, stugge werp hengel, niet te kort, met 24-26/100 ny lon, een baarshaak of kleine brasem- haak (no 7 met korte steel) die geheel verdwijnen kan in een deegbal van 1 cm doorsnede. Ongeveer 40 cm boven de haak 1 splitnagel van 2 mm door snede en daarboven een vaste ronde, zwarte dobber 1.50 m van de haak. b. 2 Kg oud brood (in het Spaans: pan pasado of pan duro). Dit brood wordt ter visplaats in zeewater ge weekt (vergeet Uw emmer niet!), ver volgens uitgeperst en in een opvouw baar rieten mandje verkruimeld. c. 12 Gezouten sardines (sardinas sa- ladas). Deze worden op een houtvuur tje van dood struikgewas geroosterd totdat ze lekker bruingeel zijn en het vet eruit druipt. Dan worden ze stuk voor stuk in .kleine deeltjes uiteenge rafeld (gesuwir-suwir) en goed door de natte broodkruim gemengd (begin met 1 kg brood en 6 sardines te ver werken). b c is Uw voer. d. 1 Ons bladerdeegmeelpoeder (ari- na fuerza)- Neem een handje in zeewater geweekt korstloos brood; doe dit in een ysco- cup of ander potje, bestrooi dit over vloedig met het meel en kneed het tot een goed deegje, d.w.z. niet te slap, want dan is het zó van de haak geweekt door de stroom, maar ook niet te hard want de vis moet er door heen bijten. Dit is Uw aas. Mooier aas -maar dikwijls moeilijk verkrijgbaar is steurkrab (gambas para pescar garnaaltjes om te vis sen). Dit aas wordt van de staart naar de kop aan de haak geschoven. Hoe komt U aan de spulletjes? b c -d op de grote pasar (gran mercado) aan de Plaza Olivar te Pal- ma. Voor de steurkrab moet U vroeg zijn, 7.00 v.m. (deze is vaak ook te krijgen bij de vissersvrouwen in de schildwachthuisjes aan de vissersha ven te Palma tegenover de Lonja (uit- spr. Lango beursgebouw). Hoe moet U vissen? De oblada Iaat zich de hele dag van gen. Ga zo zitten dat U de vis ge makkelijk uit het water kunt tillen, maar blijf zo onzichtbaar mogelijk. Strooi bij kleine tussenpozen een handjevol voer vlak langs de kust in de schuimbaan en kijk of U na een tijdje waterspatten aan de oppervlakte ziet op enkele tientallen meters van de kust. Dit wijst op asende oblada. Rustig door blijven voeren tot de vis zich in de schuimbaan manifesteert. Vervolgens een grote golf afwachten die veel schuim maakt, een flinke hand voer gooien en meteen daarop Uw aasje er achteraan sturen en door de stroom laten meevoeren. Meestal bijt de oblada meteen- Hij trekt de dobber fel onder water en U kunt de vis met een rustige maar forse haal aanslaan en uit het water tillen. Is de grote golf voorbij en heeft U geen beet gehad dan het aas voorzichtig uit het nog troebele water tillen en op de volgen de grote golf wachten, enz. Er zijn Mallorkanen die op 1 middag 80 a 90 obladas vangen op dezelfde plaats. Ik zelf heb het nooit verder gebracht dan 30. De vis laat zich na onderdompeling in warm (niet heet) water gemakkelijk ontschubben en schoonmaken; achter de kop doorsnijden en via een keep van anus naar kop de weinige inge wanden verwijderen. Even inzouten en dan een stuk of wat in de pan "go- reng asem garem" en de rest in de ijskast. Eten met warme rijst, sambal en olijven, bij wijze van gandaria. "Van de boekan main!" De oblada is een verrukkelijke vis en terecht bij de Mallorkanen zeer ge liefd. Tot slot nog enkele visplaatsen: 1. Bij Westenwind achter Hotel de la Luz te Santa Ponsa. 2. Bij Zuidenwind de punt van Cala Falco (route Palma Palma Nova Magaluf -Cala Falco). 3. Bij Oostenwind de in de punt uit lopende Oostkust van Cala Falco. Ziezo "Broeders in Petrus", dit is wat ik er van weet. Ik hoop dat het voor U voldoende is. Veel succes en slamat makan! Jhr. drs. F- A. de Koek iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii inuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Vlamingstraat 5, Den Haag, Tel. 11 66 77 BRILJANTEN markiesringen hangers oorknoppen gezet in 22 karaats goud MIDO GOUDEN schakelarmbanden krintjing slangen colliers toesoek konde peniti kabaja van 22 karaats goud polshorloges Wij betalen, bij aankoop vanaf f 200,de reiskosten voor één persoon geheel terug I I 11

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1969 | | pagina 11