1001
avonturen
met de
soetil
Jos. van Arcken
Asinan "Let me go, lover"
Gevulde makreel'Gojang lidah'
Pèpèsan van kuit (telur ikan)
VAN MOND TOT MOND
ENAK
TANTE TRUUS'
TOERISTEN-MENU
Taoge, ontpitte ketimoen, koolblaren,
batang kool (binnenste v.d. koolstronk)
en rauwe tahu in zout water enige uren
laten trekken.
Sausje van de asinan:
1/2 kg. katjang tanah bakken)
10 rawits 2 lomboks )grofoelek
1 theelepel trasi bakar
i/2 a 1 eetlepel ketoembar gongseng
en dan fijn oelek.
Breng 1 liter water aan de kook en
doe dan bovengenoemde roksokan er
in. Van het vuur halen en afmaken met
azijn, zout en suiker. Mijn smaak is:
zoetig, goed zuur en goed heet. De
ketoembar zal het sausje aan geur en
smaak rijker maken.
2 makrelen
V2 kip
y2 ons gerookt spek( hoeft niet, maar
als hiermee gaat de vis naar tjoe-
we-ikan smaken)
2 eieren 1 teen knoflook, fijn ma
ken.
Ontdoe de makrelen van de graten en
haal de huid er voorzichtig af. Maak
v.d. vis, de kip en spek gehakt, meng
dit alles goed door elkaar met de knof
look en eieren en afmaken met zout
en peper. De makreelvellen opvullen
met dit mengsel (niet te stijf) dicht
naaien en in een breedslee in de oven
roosteren. Wilt u dit bakken, dan in
ruime olie.
Een lekkere combinatie vind ik: bij de
ze vis:
ketjap met tjabe rawit en wat citroen
en apart in kommetje gewone groenten
kerrie. Bij elke hap van de warme rijst
een stukje vis tjotjol in de ketjap en
dan "sropot", de kerrie.
De vis kan geuriger worden gemaakt
door aan het mengsel eerst wat selde
rie en citroensap toe te voegen. An
dere combinatie is ook met pindasaus.
De vis op een schaal. De schaal op
schikken met slablaadjes, schijfjes to
maat en schijfjes gebakken aardappel
en losse takjes selderie. Ik weet niet
of anderen deze combinatie wel lek
ker zullen vinden, maar ik houd van
katjangsaus. Wel natuurlijk lekker af
maken zoals b.v. gado gado saus.
2 ons kuit
3 sjalottes
3 teentjes knoflook fijn oelek
'/2 theelepel koenjitpoeder
theelepel djahepoeder
asem, zout en peper naar smaak
Bereiding: maak de kuit schoon (net
als bij otak) en goed mengen met bo
venstaande bumbu. Maar er 3 a 4 pak
jes van in all. folie en dan gaar sto
men. Hierna droog panggang. Met
champignon mengen is bukan main.
CHRIS
FAVORIETE RECEPTEN VERDER VERTELD
VERZAMELD DOOR HET INDIRCH TIJDSCHRIFT TONG TONG
moessQn
VAN MOND TOT MOND
een kookboekje met vele heerlijke en
originele recepten, 4,10 0,35 porto
Als je zo'n naam op een restaurant
(ergens in Zuid Holland) ziet staan,
dan kén je niet anders dan denken:
"Dit is natuurlijk een Indisch restau
rant!" Zó zeker ben je van je zaak,
dat je op z'n hoogst wel eens denkt:
"Ik zal hier 'ns een keertje komen
proeven!" maar er verder altijd aan
voorbij gaat. Tot je op een dag toch
stilstaat en de menu-lijst in het raam
kozijn leest. En tot je verbazing ziet
dat er geen enkel Indisch of Chinees
gerecht te krijgen is. Zelfs de nasi
goreng niet, die toch grif in massa's
Europ. restaurants geserveerd wordt.
Het enige gerecht bij "Enak" dat een
oosters tintje heeft is "Curry Brat-
wursten mit Kartoffelsalat". Dat mis
schien wel erg enak kan zijn, maar
toch betoel niet uit het voormalige
Ned. Indië afkomstig is. Of de oude
Bismarck-archipel misschien?En
misschien komt er helemaal niets In-
denosisch enaks aan te pas. En is de
naamgever van dit restaurant alleen
maar een Enakskind. Ja?
Wie de bedrijvige tante Truus (nooit
vragen hoe oud ze is) kent, weet dat
ze niet tevreden is wanneer ze voor
haar afhaal-restaurant aan het Stuyve-
santplein 13 het dagelijkse menu ver
zorgd heeft. Koken, experimenteren
zijn haar lust en haar leven, waar ze
al haar vrije tijd aan geeft .U gelooft
het als U bij haar thuis al die ijskasten
en freezers ziet staan, volgestouwd
met zoete en hartige heerlijkheden. En
al die talrijke apparaten die haar bij
staan op haar culinaire ontdekkings
reizen, ze heeft altijd iets nieuws op
het ijs of op het vuur!
Óp een prijsvraag van het nationaal
bureau voor Toerisme met als motto
"Drie gangen voor drie rijksdaalders"
reageert Tante Truus natuurlijk direct.
Een voedzaam, representatief en ge
varieerd menu moet het worden, 7,50
inclusief service en BTW. Een ware
opgaaf.
Met haar werpen 5 andere bekende
Haagse restaurants zich in de strijd.
Het eindresultaat kunt U gedurende
november zelf proeven en keuren in
Hotel Terminus, Postillon, Boulevard
Rotonde, V&D restaurant en Hotel du
Passage en dan kunt U zelf uitmaken
wat U nu het lekkerste vond van de
kaasfondu, varkensfricandeau, gegril
leerd piepkuiken, kalfstong in madei-
rasaus en de toetjes van ijs, mousses
en puddinkjes.
Als onverstoorbare rijsteter zal U
echter toch wel het liefst direct naar
Tante Truus en Paatjes restaurant
gaan om daar uw 3 rijksdaalders te
besteden. Daar krijgt U voor: een keu
rig opgemaakt schelpje gado-gado
(slaatje vooraf toch?), een feestelijke
nasi koening met van alles erop en
eraan en als toetje een pisang goreng
speciaal. Voor f 7,50 een menu om
even voldaan als trots op te zijn. Want
alweer heeft tante Truus (de énige
Indische!), net als een paar jaar ge
leden bewezen, dat de Indische keu
ken goed èn representatief is.
Als in december in de RAI de HO
RECA samenkomt en uit alle inzen
dingen de prijswinnaars gekozen moe
ten worden dan hopen weTante
Truus heeft al vaker eerste prijzen
veroverd!
Maar nu eerst proeven bij het Stuy-
vesantplein 13! L.D.
(Zie de betreffende advertentie op pag. 12
van dit nummer).
Voor Omega, Zenith en vele i
andere goede merk-horloges I
naar T
Laan van Meerdervoort S20
Den Haag - Telef. 33 64 41
16