1001 avonturen met de soetil Jos. van Arcken Asinan "Let me go, lover" Gevulde makreel'Gojang lidah' Pèpèsan van kuit (telur ikan) VAN MOND TOT MOND ENAK TANTE TRUUS' TOERISTEN-MENU Taoge, ontpitte ketimoen, koolblaren, batang kool (binnenste v.d. koolstronk) en rauwe tahu in zout water enige uren laten trekken. Sausje van de asinan: 1/2 kg. katjang tanah bakken) 10 rawits 2 lomboks )grofoelek 1 theelepel trasi bakar i/2 a 1 eetlepel ketoembar gongseng en dan fijn oelek. Breng 1 liter water aan de kook en doe dan bovengenoemde roksokan er in. Van het vuur halen en afmaken met azijn, zout en suiker. Mijn smaak is: zoetig, goed zuur en goed heet. De ketoembar zal het sausje aan geur en smaak rijker maken. 2 makrelen V2 kip y2 ons gerookt spek( hoeft niet, maar als hiermee gaat de vis naar tjoe- we-ikan smaken) 2 eieren 1 teen knoflook, fijn ma ken. Ontdoe de makrelen van de graten en haal de huid er voorzichtig af. Maak v.d. vis, de kip en spek gehakt, meng dit alles goed door elkaar met de knof look en eieren en afmaken met zout en peper. De makreelvellen opvullen met dit mengsel (niet te stijf) dicht naaien en in een breedslee in de oven roosteren. Wilt u dit bakken, dan in ruime olie. Een lekkere combinatie vind ik: bij de ze vis: ketjap met tjabe rawit en wat citroen en apart in kommetje gewone groenten kerrie. Bij elke hap van de warme rijst een stukje vis tjotjol in de ketjap en dan "sropot", de kerrie. De vis kan geuriger worden gemaakt door aan het mengsel eerst wat selde rie en citroensap toe te voegen. An dere combinatie is ook met pindasaus. De vis op een schaal. De schaal op schikken met slablaadjes, schijfjes to maat en schijfjes gebakken aardappel en losse takjes selderie. Ik weet niet of anderen deze combinatie wel lek ker zullen vinden, maar ik houd van katjangsaus. Wel natuurlijk lekker af maken zoals b.v. gado gado saus. 2 ons kuit 3 sjalottes 3 teentjes knoflook fijn oelek '/2 theelepel koenjitpoeder theelepel djahepoeder asem, zout en peper naar smaak Bereiding: maak de kuit schoon (net als bij otak) en goed mengen met bo venstaande bumbu. Maar er 3 a 4 pak jes van in all. folie en dan gaar sto men. Hierna droog panggang. Met champignon mengen is bukan main. CHRIS FAVORIETE RECEPTEN VERDER VERTELD VERZAMELD DOOR HET INDIRCH TIJDSCHRIFT TONG TONG moessQn VAN MOND TOT MOND een kookboekje met vele heerlijke en originele recepten, 4,10 0,35 porto Als je zo'n naam op een restaurant (ergens in Zuid Holland) ziet staan, dan kén je niet anders dan denken: "Dit is natuurlijk een Indisch restau rant!" Zó zeker ben je van je zaak, dat je op z'n hoogst wel eens denkt: "Ik zal hier 'ns een keertje komen proeven!" maar er verder altijd aan voorbij gaat. Tot je op een dag toch stilstaat en de menu-lijst in het raam kozijn leest. En tot je verbazing ziet dat er geen enkel Indisch of Chinees gerecht te krijgen is. Zelfs de nasi goreng niet, die toch grif in massa's Europ. restaurants geserveerd wordt. Het enige gerecht bij "Enak" dat een oosters tintje heeft is "Curry Brat- wursten mit Kartoffelsalat". Dat mis schien wel erg enak kan zijn, maar toch betoel niet uit het voormalige Ned. Indië afkomstig is. Of de oude Bismarck-archipel misschien?En misschien komt er helemaal niets In- denosisch enaks aan te pas. En is de naamgever van dit restaurant alleen maar een Enakskind. Ja? Wie de bedrijvige tante Truus (nooit vragen hoe oud ze is) kent, weet dat ze niet tevreden is wanneer ze voor haar afhaal-restaurant aan het Stuyve- santplein 13 het dagelijkse menu ver zorgd heeft. Koken, experimenteren zijn haar lust en haar leven, waar ze al haar vrije tijd aan geeft .U gelooft het als U bij haar thuis al die ijskasten en freezers ziet staan, volgestouwd met zoete en hartige heerlijkheden. En al die talrijke apparaten die haar bij staan op haar culinaire ontdekkings reizen, ze heeft altijd iets nieuws op het ijs of op het vuur! Óp een prijsvraag van het nationaal bureau voor Toerisme met als motto "Drie gangen voor drie rijksdaalders" reageert Tante Truus natuurlijk direct. Een voedzaam, representatief en ge varieerd menu moet het worden, 7,50 inclusief service en BTW. Een ware opgaaf. Met haar werpen 5 andere bekende Haagse restaurants zich in de strijd. Het eindresultaat kunt U gedurende november zelf proeven en keuren in Hotel Terminus, Postillon, Boulevard Rotonde, V&D restaurant en Hotel du Passage en dan kunt U zelf uitmaken wat U nu het lekkerste vond van de kaasfondu, varkensfricandeau, gegril leerd piepkuiken, kalfstong in madei- rasaus en de toetjes van ijs, mousses en puddinkjes. Als onverstoorbare rijsteter zal U echter toch wel het liefst direct naar Tante Truus en Paatjes restaurant gaan om daar uw 3 rijksdaalders te besteden. Daar krijgt U voor: een keu rig opgemaakt schelpje gado-gado (slaatje vooraf toch?), een feestelijke nasi koening met van alles erop en eraan en als toetje een pisang goreng speciaal. Voor f 7,50 een menu om even voldaan als trots op te zijn. Want alweer heeft tante Truus (de énige Indische!), net als een paar jaar ge leden bewezen, dat de Indische keu ken goed èn representatief is. Als in december in de RAI de HO RECA samenkomt en uit alle inzen dingen de prijswinnaars gekozen moe ten worden dan hopen weTante Truus heeft al vaker eerste prijzen veroverd! Maar nu eerst proeven bij het Stuy- vesantplein 13! L.D. (Zie de betreffende advertentie op pag. 12 van dit nummer). Voor Omega, Zenith en vele i andere goede merk-horloges I naar T Laan van Meerdervoort S20 Den Haag - Telef. 33 64 41 16

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1969 | | pagina 16