1001 avonturen met de soetil CORNED BEEF AND CABBAGE (Pekelvlees en kool) MELOEN MET IJS IKAN USIK-USIK (Een Madurees gerecht) VAN MOND TOT MOND moessQn SATÉ-SAUS PADANG oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooocx)ooo5 Een van de vele potjes die ik, toen ik nog in Californië woonde, uitpro beerde was het typisch Amerikaanse "corned beef and cabbage" een re- recht waar geen kookkunst bij te pas komt, alleen een zee van tijd waarin je allerlei andere klusjes buiten de keuken kunt doen. Dus iets voor U in de komende drukke feestdagen. Benodigdheden: een pond pekel vlees. Aan één stuk, als het er niet bij zegt, denkt de slager dat U een broodje-pekelvlees-partijtje geeft, en geeft hij U opsnit. Verder een verse groene kool, even veel grote aardappelen als U per per soon opkunt, peperkorrels, een paar blaadjes laurier, lepel azijn. Het vlees opzetten in ruim water en even flink aan de kook brengen. Daar na op een miniem vlammetje een paar uur (3 als U wilt) door laten sudde ren tot het lekker zacht is. Met de laurier en de peperkorrels natuurlijk! Af en toe wat water bijdoen als het verkookt. Een half uur voor U aan tafel wilt, de geschilde aardappelen heel bij het vlees in de bouillon doen (als Uw pan te klein is, dan even het vlees eruit- halen) en na een kwartier ook nog de in vier parten gesneden kool. De be doeling is, dat aardappelen en kool in de bouillon worden gekookt. Hierbij ook nog een lepel azijn doen en een paar minuten flink op laten komen on der een hoge vlam. Even proeven of de saus geurig-zuur is, eventueel nog wat zout erbij. Op dienen in een royale diepe schaal en aardappelen en kool gezellig arrange ren. Eten met mosterd en sambel. De kool wordt op eigen bord gesneden, net als vlees. Wie niet van aardappelen houdt, rijst kan ook. Een primitieve pot, maar heus wel smakelijk op koude dagen. Er zijn nog altijd meloenen te krijgen en niet eens zo duur. Als U bij uw Amerikaanse eten ook nog een echt Amerikaans dessert wilt: koop zo'n groene meloen "honeydew" (ze komen uit Spanje) snijd 'm in par ten, schraap de pitten weg en doe in elk schuitje -een flinke schep vanille- ijs. Zalig! Lilian Ducelle RECEPTEN, RECEPTEN Wie geeft voor onze kookru- briek weer eens een bijzonder geslaagd en smakelijk avontuur met soetil of pollepel? Moeilijk, makkelijk, duur of goedkoop, als het maar lekker is en overal te maken. Iets feestelijks misschien voor het Kerstmenu? De 5 beste recepten die bin nenkomen vóór of op uiterlijk 1 december a.s. komen in ons Kerstnummer en de inzendsters ontvangen een aardige verras sing. Ajo dames, piekeren en in sturen. Misschien is dat zelfver- zonnen gerecht dat U gisteren maakte wel het lekkerste recept. Redactie Tong Tong Benodigd: Rundvlees; Klapper (in geraspte vorm of "instant santen"). De kruiden: Laos, djahé, kunir, kentjur, lombok merah (rode lombok), djinten, knoflook, uien (sjalotten), ketumbar, daun dje roek poeroet, kemiri. De wijze van bereiden: Bijv. 1 kilo rundvlees koken tot het zacht is, dan in dunne plakjes snijden. 2 ons sjalotten krokant braden 6 kemiri's, een halve pinklengte laos, kentjur en djahé, met twee teentjes knoflook, vier rode lomboks (pitten eruit halen), een mespunt djinten en een theelepel ketumbar, fijn oeleken en dit fruiten, dan enkele djeruk purut- blaadjes er aan toevoegen. Wanneer b.g. kruiden (boemboe) goed gefruit zijn, het gesneden vlees er in doen, goed mengen en de santen (als het uit geraspte klapper is getrokken, vrij dik) er aan toevoegen en goed roeren. Gebruikt men instant-santen (in blokvorm), dan een derde of een half blok met een kopje kokend water erin doen. Net zo lang roeren tot goed in het vlees is gedrongen en wat droog wordt. Het opdienen geschiedt door het ge recht op een schotel te doen en daar overheen de krokant gefruite uien te strooien. Ingez. door Nj. Raswi, Soerabaia FAVORIETE RECEPTEN VERDER VERTELD VEK/AMFl.Ü HOOR HST INDISCH TIJDSCHRIFT TONC. TONG VAN MOND TOT MOND een kookboekje met vele heerlijke en originele recepten, 4,10 0,35 porto In een van mijn oude Tong Tongs las ik, dat een lezer vroeg om het re cept van de saté-saus, zoals die in Padang (Sumatra's Westkust) wordt gemaakt. Recept voor saté-saus Padang: Benodigde ingrediënten (hoeveelheden volgens tangan dingin): Seréh Daon Salam Lombok Bawang merah 1 teentje bawang poetih Ketoembar Laos Koenir De Lombok t/m koenir fijn oelek en daarna in bouillon opkoken; dan de seréh en daon salam erbij en onder roeren Molenaars kindermeel toevoe gen tot gewenste dikte. Op klein vuur warm houden. De saus over lontong (ketoepat) saté (kambing, oesoesnja e.d.) en dan fri- tjoh! Anak Daréh oooooooockxxx)ckdooooo<xxx)ooooooc)Cxxxxxxxxxxxxxxxx30ooooooooo O O EEN VERSE KIP IS EEN LEKKERE KIP Een baal van 25 kg. droogkokende rijst f 19,95. O O Santen per blik nu f. 1,19. g Vliesdunne emping, de mooiste kwaliteit, heel kilo slechts f. 6,90. 0 POELIERWAAL Dierenselaan 38 Telefoon 39 09 41 Den Haag O 13

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1969 | | pagina 13