1001
avonturen
met de
soetil
CORNED BEEF AND
CABBAGE
(Pekelvlees en kool)
MELOEN MET IJS
IKAN USIK-USIK
(Een Madurees gerecht)
VAN MOND TOT MOND
moessQn
SATÉ-SAUS PADANG
oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooocx)ooo5
Een van de vele potjes die ik, toen
ik nog in Californië woonde, uitpro
beerde was het typisch Amerikaanse
"corned beef and cabbage" een re-
recht waar geen kookkunst bij te pas
komt, alleen een zee van tijd waarin
je allerlei andere klusjes buiten de
keuken kunt doen. Dus iets voor U
in de komende drukke feestdagen.
Benodigdheden: een pond pekel
vlees. Aan één stuk, als het er niet
bij zegt, denkt de slager dat U een
broodje-pekelvlees-partijtje geeft, en
geeft hij U opsnit.
Verder een verse groene kool, even
veel grote aardappelen als U per per
soon opkunt, peperkorrels, een paar
blaadjes laurier, lepel azijn.
Het vlees opzetten in ruim water en
even flink aan de kook brengen. Daar
na op een miniem vlammetje een paar
uur (3 als U wilt) door laten sudde
ren tot het lekker zacht is. Met de
laurier en de peperkorrels natuurlijk!
Af en toe wat water bijdoen als het
verkookt.
Een half uur voor U aan tafel wilt,
de geschilde aardappelen heel bij het
vlees in de bouillon doen (als Uw pan
te klein is, dan even het vlees eruit-
halen) en na een kwartier ook nog de
in vier parten gesneden kool. De be
doeling is, dat aardappelen en kool in
de bouillon worden gekookt. Hierbij
ook nog een lepel azijn doen en een
paar minuten flink op laten komen on
der een hoge vlam.
Even proeven of de saus geurig-zuur
is, eventueel nog wat zout erbij. Op
dienen in een royale diepe schaal en
aardappelen en kool gezellig arrange
ren. Eten met mosterd en sambel. De
kool wordt op eigen bord gesneden,
net als vlees.
Wie niet van aardappelen houdt,
rijst kan ook.
Een primitieve pot, maar heus wel
smakelijk op koude dagen.
Er zijn nog altijd meloenen te krijgen
en niet eens zo duur.
Als U bij uw Amerikaanse eten ook
nog een echt Amerikaans dessert wilt:
koop zo'n groene meloen "honeydew"
(ze komen uit Spanje) snijd 'm in par
ten, schraap de pitten weg en doe in
elk schuitje -een flinke schep vanille-
ijs. Zalig! Lilian Ducelle
RECEPTEN, RECEPTEN
Wie geeft voor onze kookru-
briek weer eens een bijzonder
geslaagd en smakelijk avontuur
met soetil of pollepel? Moeilijk,
makkelijk, duur of goedkoop, als
het maar lekker is en overal te
maken.
Iets feestelijks misschien voor
het Kerstmenu?
De 5 beste recepten die bin
nenkomen vóór of op uiterlijk 1
december a.s. komen in ons
Kerstnummer en de inzendsters
ontvangen een aardige verras
sing.
Ajo dames, piekeren en in
sturen. Misschien is dat zelfver-
zonnen gerecht dat U gisteren
maakte wel het lekkerste recept.
Redactie Tong Tong
Benodigd:
Rundvlees;
Klapper (in geraspte vorm of "instant
santen").
De kruiden:
Laos, djahé, kunir, kentjur, lombok
merah (rode lombok), djinten, knoflook,
uien (sjalotten), ketumbar, daun dje
roek poeroet, kemiri.
De wijze van bereiden:
Bijv. 1 kilo rundvlees koken tot het
zacht is, dan in dunne plakjes snijden.
2 ons sjalotten krokant braden
6 kemiri's, een halve pinklengte laos,
kentjur en djahé, met twee teentjes
knoflook, vier rode lomboks (pitten
eruit halen), een mespunt djinten en
een theelepel ketumbar, fijn oeleken
en dit fruiten, dan enkele djeruk purut-
blaadjes er aan toevoegen.
Wanneer b.g. kruiden (boemboe) goed
gefruit zijn, het gesneden vlees er in
doen, goed mengen en de santen (als
het uit geraspte klapper is getrokken,
vrij dik) er aan toevoegen en goed
roeren. Gebruikt men instant-santen (in
blokvorm), dan een derde of een half
blok met een kopje kokend water erin
doen.
Net zo lang roeren tot goed in het
vlees is gedrongen en wat droog
wordt.
Het opdienen geschiedt door het ge
recht op een schotel te doen en daar
overheen de krokant gefruite uien te
strooien. Ingez. door
Nj. Raswi, Soerabaia
FAVORIETE RECEPTEN VERDER VERTELD
VEK/AMFl.Ü HOOR HST INDISCH TIJDSCHRIFT TONC. TONG
VAN MOND TOT MOND
een kookboekje met vele heerlijke en
originele recepten, 4,10 0,35 porto
In een van mijn oude Tong Tongs
las ik, dat een lezer vroeg om het re
cept van de saté-saus, zoals die in
Padang (Sumatra's Westkust) wordt
gemaakt.
Recept voor saté-saus Padang:
Benodigde ingrediënten (hoeveelheden
volgens tangan dingin):
Seréh
Daon Salam
Lombok
Bawang merah
1 teentje bawang poetih
Ketoembar
Laos
Koenir
De Lombok t/m koenir fijn oelek en
daarna in bouillon opkoken; dan de
seréh en daon salam erbij en onder
roeren Molenaars kindermeel toevoe
gen tot gewenste dikte.
Op klein vuur warm houden.
De saus over lontong (ketoepat) saté
(kambing, oesoesnja e.d.) en dan fri-
tjoh! Anak Daréh
oooooooockxxx)ckdooooo<xxx)ooooooc)Cxxxxxxxxxxxxxxxx30ooooooooo
O
O EEN VERSE KIP IS EEN LEKKERE KIP
Een baal van 25 kg. droogkokende rijst f 19,95.
O
O Santen per blik nu f. 1,19.
g Vliesdunne emping, de mooiste kwaliteit, heel kilo slechts f. 6,90.
0 POELIERWAAL Dierenselaan 38 Telefoon 39 09 41 Den Haag O
13