1001
avonturen
met de
soetil
NASSI BIJ DE
SLAGER
SLAMETAN VOOR
DE DJAGA
16
Ajam panggang "Njai Dasimah" I
1 kip met wat zout en peper inwrijven
en roosteren
Va a Vi blok santen 1 blokje kippe-
bouillon
15 sjalottes of 2 grote uien
3 a 4 teentjes knoflook
5 rode lombok fijn
7 kemiri's oelek
6 schijfjes gedroogde kentjoor)
1 theelepel trasi
Breng Itr water aan de kook, bouil-
lonblok, santenblok en fijngemaakte
bumbu erbij doen en opkoken tot de
jus wat dik wordt. Dan afmaken op
smaak met asem, zout en suiker. De
kip wordt in tweeën gespauwd en dan
in de saus meegekookt, tot het water
bijna is verdampt. De kip eruit halen
en na roosteren. Warm opdienen met
het sausje erover heen gieten.
Ajam panggang "Njai Dasimah II"
1 kip (heel laten)
6 droge lombok
10 kemiri bakar fijn
2 grote uien oelek
1 theelepel terasi)
3 sjalottes snipperen - 2 eetlepels a-
semwater-
2 a 3 eetlepels ketjap manis mengen
met sap van 1 citroen.
2 blikjes santen (cocoanut-juice)
1/2kopje olie heet laten worden, doe het
asemwater erbij en bakken tot de
asem geur weg is. Dan de fijn ge
maakte bumbu erbij doen en fruiten tot
lichtbruin. De santen (eventueel water
erbij) toevoegen en al roerende aan
de kook brengen. Op smaak afmaken
met zout en suiker, de kip erin laten
koken tot die zacht is en de santen zo
goed als opgedroogd. De kip eruit
halen en de buikholte vullen met de
bumbu, die achterblijft. De kip verder
in een braadslee in de oven panggang
tot droog. Voor het opdienen de ge
snipperde sjalottes en vervolgens het
ketjapmengsel er overheen gieten.
Ajam panggang "Njai Dasimah III"
1 kip inwrijven met zout en peper,
roosteren en in stukjes snijden.
3 teentjes knoflook 3 lombok merah
fijn oelek
1/2 theelepel laospoeder en wat temoe
koentjipoeder
1/2 1 citroen
Va a 1/2 blok santen
1 pot pindakaas aanlengen met heet
water tot een sausje.
De fijngemaakte knoflook en lombok
fruiten tot geel
De pindasaus erbij en aan de kook
brengen (gebruik een sudderplaat,
anders gosong) dan de santen, laos
en koentjipoeder toevoegen. Afmaken
op smaak met citroen, zout suiker en
wat ketjap, dan de kip een poos in
dit hemels vergif laten sudderen. Voor
het etën bawang goreng eroverheen.
Als wil lekkere beminjakkleur njang
rood, 1 kopje sla olie en wat paprika
poeder door de pindasaus, voor het
koken.
Chris
Bij de slager gezien: nassi. Onge
woon ditte: nassi bij een slager. Dus
geinformeerd en gekocht (uit de koel
kast): rijst met stukjes vlees en ge
hakt plus (zoals de slager zei): "krui
denpakket" (waarin kerrie proefbaar).
Niet of nauwlijks ge-gorèngd. Langza
merhand gemerkt dat deze "nassie"
bij meer slagers (in Den Haag) ver
kocht werd. Prijzen variërend tussen
f 1,30 en 1,60 per pond (in plastic
zakje verkocht). Waarop het prijsver
schil gebaseerd is, is mij niet bekend.
Smaak (na noodzakelijke opwar
ming) niet kwaad. Na "Indische be
handeling" zelfs heel goede hap. Dus:
goed gorèng met ui, ei, groenten, atjar.
Apa lagi met een beetje oedang of
kerang (mossel) en wat ve-tsin! Voor
die prijs een stevige en voedzame
maaltijd. Ook voor Hollandse kopers,
die niets toevoegden, maar alleen op
warmden, was het een "prima hap".
Slametans zijn in Ned. Indië (ook nu)
een bekend en veel gebruikt ritueel.
Wanneer bij in gebruikstelling van een
nieuwe installatie (suikerfabriek of
-campagne, nieuwe BPM-boring, enz.)
geen slametan wordt gehouden, komt
er gewoonlijk e.o.a. ongeluk voor, "na
tuurlijk" of doelbewust gepleegd. Een
feit is, dat het gebeurt. Ik ben een
blanke Indo, in Indië geboren en ge
togen en pas op mijn 53e jaar voor
het eerst en voor goed naar Neder
land vertrokken, ons stiefmoederland
(ahem! Red.). Ben ook nuchter van
aard, geloof niet in alles, maar weet
ook dat er dingen zijn die wij niet op
wetenschappelijke wijze kunnen ver
klaren.
Voorbeelden te over, zoals in Tong
Tong meermalen beschreven. Op mijn
23e jaar als terreinmachinist op een
BPM-olieterrein werd ik ziek en moest
in het hospitaal te Tjepoe worden op
genomen. Ik had hoge koorts, dag en
Ik vind dit een prachtige doorbraak
van een eenvoudige, maar goedkope
en stevige maaltijd, die een goede toe
komst verdient. De gemiddelde opzet
van de Hollandse "behoorlijke maal
tijd" is te duur geworden. Men merkt
het aan de slechte tijd die de Horeca
bedrijven doormaken. Eenvoudige
maaltijd van aardappelen plus schol (of
dwergbiefstuk) en erwtjes of witlof (al
tijd uit blik) kost 8,9,De
Chinees er tegenover verkoopt nasi
goreng( van zéér goede smaak) voor
slechts 4,Je ziet dus b.v. op
Scheveningen orthodox geklede en
zich gedragende echtparen heerlijk
smikkelen bij de "Sinees" en de na
tionale restaurateur aan de overkant
kijkt triest uit het raam.
Bij de "nassi van de slager" zit het
hele geheim van het succes in het
vlees in die nassi. Die de slager zich
zelf tegen spotprijs levert en verder
geen "kapsones" maakt met culinaire
vaardigheden. Dat vlees is natuurlijk
een samenraapsel van allerlei endjes
en puntjes en flardjes, zoals b.v. in
elke goulash of nasi goreng kan zitten.
En (zoals wij weten) in fantastisch goe
de "goelai" kan zitten. Allemaal van
die flardjes die over de toonbank "niet
verkoopbaar" zijn, wat doodgewone
kleinburgerlijke nonsens is, zoals elke
Fransman bevestigen kan die weet dat
het erom gaat hoe je kookt, niet wat
je kookt...
Dat zullen de nassi-kopers allemaal
gaan ontdekken in de komende maan
den, als ze op eigen houtje aan het
snierken en sudderen en gongsèngen
slaan. Ik wens ze veel sukses en ple
zier toe. Want niet alleen is die nassi
een goede en goedkope start, het
heeft ook grote opvoedkundige waar
de door te leren dat Indisch koken
goed koken is. T.R.
nacht 39 en 40 graden en ondanks
medicijnen wilde de koorts meer dan
een maand niet wijken. Ik had mijn
djongos (gewezen pijpfitter) mee om
mijn was te doen, die mij vertelde dat
elke kamer een 'Djaga" had, n.l. één
kamer een oude vrouw, een andere
een meisje met een bloem, een derde
2 katjongs, enz. Na ruim een maand
voortdurende koorts vroeg mijn djon
gos een gulden om op donderdag
avond met een paar javaanse bedien
den onder mijn raam, buiten, een sla
metan te houden, opgedragen aan de
"Djaga van" mijn kamer. Ik hechtte
er niet veel waarde aan, maar als jong
mens keek ik niet op een gulden" en
gaf hem die.
Zoals gezegd, gebeurde, en hoorde ik
het gemompel onder mijn raam. 's-
Morgens wakker wordend was ik ge
heel koortsvrij en de koorts is geen
moment teruggekomen. Ik ben spoedig
daarna genezen naar mijn werk terug
gekeerd. Een nuchter feit, maar des
ondanks volkomen waar. K.M.G.