1001 avonturen met de soetil NASSI BIJ DE SLAGER SLAMETAN VOOR DE DJAGA 16 Ajam panggang "Njai Dasimah" I 1 kip met wat zout en peper inwrijven en roosteren Va a Vi blok santen 1 blokje kippe- bouillon 15 sjalottes of 2 grote uien 3 a 4 teentjes knoflook 5 rode lombok fijn 7 kemiri's oelek 6 schijfjes gedroogde kentjoor) 1 theelepel trasi Breng Itr water aan de kook, bouil- lonblok, santenblok en fijngemaakte bumbu erbij doen en opkoken tot de jus wat dik wordt. Dan afmaken op smaak met asem, zout en suiker. De kip wordt in tweeën gespauwd en dan in de saus meegekookt, tot het water bijna is verdampt. De kip eruit halen en na roosteren. Warm opdienen met het sausje erover heen gieten. Ajam panggang "Njai Dasimah II" 1 kip (heel laten) 6 droge lombok 10 kemiri bakar fijn 2 grote uien oelek 1 theelepel terasi) 3 sjalottes snipperen - 2 eetlepels a- semwater- 2 a 3 eetlepels ketjap manis mengen met sap van 1 citroen. 2 blikjes santen (cocoanut-juice) 1/2kopje olie heet laten worden, doe het asemwater erbij en bakken tot de asem geur weg is. Dan de fijn ge maakte bumbu erbij doen en fruiten tot lichtbruin. De santen (eventueel water erbij) toevoegen en al roerende aan de kook brengen. Op smaak afmaken met zout en suiker, de kip erin laten koken tot die zacht is en de santen zo goed als opgedroogd. De kip eruit halen en de buikholte vullen met de bumbu, die achterblijft. De kip verder in een braadslee in de oven panggang tot droog. Voor het opdienen de ge snipperde sjalottes en vervolgens het ketjapmengsel er overheen gieten. Ajam panggang "Njai Dasimah III" 1 kip inwrijven met zout en peper, roosteren en in stukjes snijden. 3 teentjes knoflook 3 lombok merah fijn oelek 1/2 theelepel laospoeder en wat temoe koentjipoeder 1/2 1 citroen Va a 1/2 blok santen 1 pot pindakaas aanlengen met heet water tot een sausje. De fijngemaakte knoflook en lombok fruiten tot geel De pindasaus erbij en aan de kook brengen (gebruik een sudderplaat, anders gosong) dan de santen, laos en koentjipoeder toevoegen. Afmaken op smaak met citroen, zout suiker en wat ketjap, dan de kip een poos in dit hemels vergif laten sudderen. Voor het etën bawang goreng eroverheen. Als wil lekkere beminjakkleur njang rood, 1 kopje sla olie en wat paprika poeder door de pindasaus, voor het koken. Chris Bij de slager gezien: nassi. Onge woon ditte: nassi bij een slager. Dus geinformeerd en gekocht (uit de koel kast): rijst met stukjes vlees en ge hakt plus (zoals de slager zei): "krui denpakket" (waarin kerrie proefbaar). Niet of nauwlijks ge-gorèngd. Langza merhand gemerkt dat deze "nassie" bij meer slagers (in Den Haag) ver kocht werd. Prijzen variërend tussen f 1,30 en 1,60 per pond (in plastic zakje verkocht). Waarop het prijsver schil gebaseerd is, is mij niet bekend. Smaak (na noodzakelijke opwar ming) niet kwaad. Na "Indische be handeling" zelfs heel goede hap. Dus: goed gorèng met ui, ei, groenten, atjar. Apa lagi met een beetje oedang of kerang (mossel) en wat ve-tsin! Voor die prijs een stevige en voedzame maaltijd. Ook voor Hollandse kopers, die niets toevoegden, maar alleen op warmden, was het een "prima hap". Slametans zijn in Ned. Indië (ook nu) een bekend en veel gebruikt ritueel. Wanneer bij in gebruikstelling van een nieuwe installatie (suikerfabriek of -campagne, nieuwe BPM-boring, enz.) geen slametan wordt gehouden, komt er gewoonlijk e.o.a. ongeluk voor, "na tuurlijk" of doelbewust gepleegd. Een feit is, dat het gebeurt. Ik ben een blanke Indo, in Indië geboren en ge togen en pas op mijn 53e jaar voor het eerst en voor goed naar Neder land vertrokken, ons stiefmoederland (ahem! Red.). Ben ook nuchter van aard, geloof niet in alles, maar weet ook dat er dingen zijn die wij niet op wetenschappelijke wijze kunnen ver klaren. Voorbeelden te over, zoals in Tong Tong meermalen beschreven. Op mijn 23e jaar als terreinmachinist op een BPM-olieterrein werd ik ziek en moest in het hospitaal te Tjepoe worden op genomen. Ik had hoge koorts, dag en Ik vind dit een prachtige doorbraak van een eenvoudige, maar goedkope en stevige maaltijd, die een goede toe komst verdient. De gemiddelde opzet van de Hollandse "behoorlijke maal tijd" is te duur geworden. Men merkt het aan de slechte tijd die de Horeca bedrijven doormaken. Eenvoudige maaltijd van aardappelen plus schol (of dwergbiefstuk) en erwtjes of witlof (al tijd uit blik) kost 8,9,De Chinees er tegenover verkoopt nasi goreng( van zéér goede smaak) voor slechts 4,Je ziet dus b.v. op Scheveningen orthodox geklede en zich gedragende echtparen heerlijk smikkelen bij de "Sinees" en de na tionale restaurateur aan de overkant kijkt triest uit het raam. Bij de "nassi van de slager" zit het hele geheim van het succes in het vlees in die nassi. Die de slager zich zelf tegen spotprijs levert en verder geen "kapsones" maakt met culinaire vaardigheden. Dat vlees is natuurlijk een samenraapsel van allerlei endjes en puntjes en flardjes, zoals b.v. in elke goulash of nasi goreng kan zitten. En (zoals wij weten) in fantastisch goe de "goelai" kan zitten. Allemaal van die flardjes die over de toonbank "niet verkoopbaar" zijn, wat doodgewone kleinburgerlijke nonsens is, zoals elke Fransman bevestigen kan die weet dat het erom gaat hoe je kookt, niet wat je kookt... Dat zullen de nassi-kopers allemaal gaan ontdekken in de komende maan den, als ze op eigen houtje aan het snierken en sudderen en gongsèngen slaan. Ik wens ze veel sukses en ple zier toe. Want niet alleen is die nassi een goede en goedkope start, het heeft ook grote opvoedkundige waar de door te leren dat Indisch koken goed koken is. T.R. nacht 39 en 40 graden en ondanks medicijnen wilde de koorts meer dan een maand niet wijken. Ik had mijn djongos (gewezen pijpfitter) mee om mijn was te doen, die mij vertelde dat elke kamer een 'Djaga" had, n.l. één kamer een oude vrouw, een andere een meisje met een bloem, een derde 2 katjongs, enz. Na ruim een maand voortdurende koorts vroeg mijn djon gos een gulden om op donderdag avond met een paar javaanse bedien den onder mijn raam, buiten, een sla metan te houden, opgedragen aan de "Djaga van" mijn kamer. Ik hechtte er niet veel waarde aan, maar als jong mens keek ik niet op een gulden" en gaf hem die. Zoals gezegd, gebeurde, en hoorde ik het gemompel onder mijn raam. 's- Morgens wakker wordend was ik ge heel koortsvrij en de koorts is geen moment teruggekomen. Ik ben spoedig daarna genezen naar mijn werk terug gekeerd. Een nuchter feit, maar des ondanks volkomen waar. K.M.G.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1969 | | pagina 16