Er waren ook combinaties met stukjes nangka, advocaat. Misschien kent U lezers, er nog meer? In Holland deed ik bij de eerste de beste sneeuw-winter wat ik als kind had willen doen. Ik vulde een pan met sneeuw, goot er stroop overheen en at met de kinderen de klieder op. Het smaakte onbeschrijfelijk vies, want ik kende de smaak van echte es pasra. Maar de kinderen vonden het heerlijk. Toen leerde ik ze ijs toemboek te ma ken. Het kostte me ettelijke vaatdoe ken, dat wel. Es pasra in Amerika Na Holland met geen enkele, maar dan ook letterlijk geen greintje idee voor het verzinnen van een smakelijke koude drank bracht Amerika ons weer es pasra in overvloed en ontelbare nieuwe long, cool drinks. En ice cream, tientallen smaken, de een al heerlijker dan de andere. Elke hamburger-kraam verkoopt ge schaafd ijs. Gruis-ijs, grof en fijn, ijs klontjes kun je vaak in de z.g. "ice wagons" krijgen door een muntstuk in een gleuf te laten glijden. Je kunt een deurtje openduwen en een plastic zak van de gewenste ijssoort ligt voor het grijpen. Die ijs-wagens staan vaak op de meest afgelegen wegen. Juist daar, want de automobilist die een verre warme tocht voor de boeg heeft en zijn ijskist in de auto moet bijvullen, of mensen op weg naar een picnic of party waar veel ijs nodig is, die zien zo'n wagen als een reddende oase. In de stad is immers overal ijs te krijgen? Gek, dat in een land waar in elk huis minstens één ijskast te vinden is, ook bij de drankwinkels en supermarkets losse zakken ijsblokjes of es pasra te krijgen zijn. Altijd, ook in de winter. Cola, rootbeer, grape (druivensap) orange worden in kleine of grote be kertjes geserveerd met een stevige dot es pasra. U hebt geen idee hoe zalig koud en dorstlessend zo'n drank je wordt en hoe de hinderlijke prik er door wordt verzacht. Es pasra in een conisch toelopend bekertje, flink aangedrukt en overgo ten met groene, rode, paarse of oranje stroop. Een rietje erbij. "Snowcone" (sneeuwkegel), de kids lebberen er heerlijk aan en als het ijs aan het smelten raakt, gaan ze met het rietje verder. Es pasra in Mexico Ook in Mexico natuurlijk es pasra. In koffie, thee en alle vruchtensappen, snowcones. Ook daar zag ik voor het eerst weer net als in Indië de karretjes met vruchten-op-ijs. Ananas, pisang, papaja op en onder stukken en schil fers ijs. Een heerlijke manier van vruchten in ijs in Chihuahua gegeten: een kolos sale stopfles vult men voor een derde met aardbeien (of tomaten, papaja, mangga, zuurzak) en prakt ze heel grof in elkaar. Daarna vult men de fles met brokken ijs en es pasra en roert met een lange lepel alles door elkaar. Dan komt er nog suiker bij wanneer de vruchten (tomaat bijvoor beeld) van zichzelf niet zoet genoeg zijn. Deze kleurige flessen zien er heer lijk uit en het grote glas vol van deze vruchtendrank dat je voor een kwartje krijgt is een onvergetelijke herinnering aan Mexico. Een ander soort drank dat Mexicanen graag drinken omdat die gezond en bovendien erg verkoe lend is, is "aroz". Rijst-water, heel even gezoet. Ik vond er bij het eerste glas niets aan, maar ik kan me voor stellen dat je ook van deze drank kan leren houden. Kort geleden maakte ik me zo kwaad om een verkoopster in een Indische winkel waar ze wel eens es Sjanghai verkopen. Neen, dat verkochten ze niet meer. "Ach, wie eet in de winter nog ijs? Te koud toch? Alle ijszaken gaan dicht, die verkopen kleren in de win ter!" Alsof winter iets te maken heeft met het verlangen naar ijs Sjanghai! Als ik in juli erwtensoep wil eten, eet ik dat en hartje winter heb ik zin in sla. En ijs Sjanghai. Hoe droevig dat geen enkel Indisch restaurant hier ijskoffie of -thee wil serveren. Wel dawet, altijd dawet en meestal niet eens goed. Geen ijs Sjan ghai dat veel makkelijker is te maken en waar ze goed aan zouden verdie nen. Waarom? Mag Joost weten, want al leen Joost-uit-de-tropen weet hoe lek ker een goede ijsdrank smaakt en dat es pasra het lekkerste koud is dat je door je keel kunt laten glijden! Djakarta: Es Pa(s)radijs Nog nooit in "de West" geweest, leerde ik pas na de oorlog Djakarta kennen en met de stad natuurlijk ook de ontelbare ijs (en eet) tentjes, van Meester Cornelis (Centraal bioscoop) tot aan Pantjoran toe. Glazen, kommen, borden vol. Bergen es pasra waar ik uit pure zaligheid eerst mond en neus in drukte voor de eerste hap kou door mijn keel gleed. Sommigen vinden Dja karta warmer dan Soerabaja, anderen het tegengestelde. Gemeten naar de lekkerste porties ijs die ik in Djakarta verslonden heb, moet het er wel war mer zijn. Of was alleen het ijs er lek kerder? Om nooit te vergeten de bo kalen klapa kopior met vanille stroop tegenover Lindetevis en de soepbor den es Sjanghai op Pantjoran bij die zitjes onder de asemboom, met de saté ajam die een paar meter verder werd gekipas. Himalaya's met rode, groene en witte gletschers, ze horen bij mijn Djakarta-herinnering, voor al tijd. "Het geluk staat niet stil voor Uw deur". "Het geluk ligt over de drempel van het egoisme" "Het is geen schande te vallen, maar het is wel een schande om niet meer te willen opstaan" Kom es over de brug, Soerabajanen in hart en nieren! Deze brug staat in Soerabaja. Wie kent 'm nog, weet precies waar hij ligt en weet er eventueel iets anecdotisch van Schrijf op! 7

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1969 | | pagina 7