BM38M3
takc-it-eaty
INDONESISCH VOEDSEL
VOOR EUROPA
12e PASAR MALAM
TONG TONG
12e PASAR MALAM
TONG TONG
12e PASAR MALAM
TONG TONG
Geïnteresseerd heb ik het artikel ge-
ezen over de heer A. Helmus in Tong
l'ong 21, blz. 21, waarin hij de dja-
[goeng, de tempeh en de tahoe in de
belangstelling aanbeveelt.
Kort geleden reageerde ik op een
stuk in de Volkskrant, waarin het feit
werd vermeld, dat Nederlandse fabri
kanten erin geslaagd waren, brood en
gebakjes te fabriceren van een men
ging van maïs- en sojabonenmeel, wel
ke producten in het kader van de ont
wikkelingshulp in Columbia geïntrodu
ceerd zouden worden.
Ik heb toen mijn verwondering uit
gesproken over de geringe belangstel
ling voor de voedingswijze in Indonesië
en erbij vermeld, dat er geen inventie
ver volk bestaat dan de Indonesiërs,
om zo goedkoop mogelijk en toch voor
100% voedzame en gezonde recepten
samen te stellen uit bovengenoemde
producten.
Waarom zou men de ontwikkelings
landen westerse eetgewoonten moeten
opdringen, die nog duurder zijn boven
dien, vooral als er maïs en sojabonen
verbouwd worden.
De Volkskrant stuurde mijn briefje
door naar het Instituut te Wageningen
en tot mijn verrassing belde het Insti
tuut mij korte tijd later op.
De man aan de telefoon begon met
zijn waardering uit te spreken over het
feit, dat ik belangstelling had getoond
inzake hun vermeldingen in de Volks
krant.
Op mijn beurt vertelde ik hem, wat
ik wist over de verwerking van de soja
bonen.
Hoe serieus het Instituut mijn gege
vens genomen heeft, weet ik jammer
genoeg niet. In ieder geval las ik met
genoegen over de activiteiten van de
heer Helmus.
H. J. Haccou-Ran
In Amerika worden sinds geruime tijd met
ruime regeringssubsidies uitgebreide proefne
mingen genomen met het op grote schaal
maken van tempeh. De tijd zal niet ver meer
af zijn dat schijfjes gebakken tempeh in plastic
dozen op de markt komen en iedere Amerikaan
tempeh zal eten. De Amerikaan is veel ob
jectiever en practischer ingesteld op buitenland
se voedingsmogelijkheden.
Hoeveel de Hollander van de Indische groep
zal overnemenkan ik op geen stukken na
schatten. Maar als ik besef dat Holland eeu
wen lang buurvrouw is geweest van het top-
culinaire Frankrijk en men hier nog steeds
middeleeuws eet zonder iets van de Fransen
overgenomen te hebbenvraag ik me af of
diverse Indonesische spijzen ooit wel diep ge
noeg zullen doordringen.
Respect voor mevr. Haccou mijn oude
klasgenootje Gonnie Ran) om onvermoeid in
de grote pers aandacht te vragen voor de on
telbare rijkdommen van Indonesië. Volg haar
voorbeeld, lezers! T.R.
vlees aan een stokje, overgoten met
een pittig sausje (in de volksmond
bekend zijnde als saté) in alle soor
ten, smaken, groten, hoeveelheden
en prijzen te krijgen in vele exotische
stalletjes op de
30 JUNI. 1 t/m 4 JULI 1970
HOUTRUST-DEN HAAG
in de "TREND-TENT" voor ieder
een die maar jong is (dus van 8
tot 80) op de
HOUTRUST DEN HAAG
30 JUNI, 1 t/m 4 JULI 1970
Is ieder jaar weer de tropische tuin
met de adembenemende orchideëen-
expositie. Dit jaar geheel in een Bali
nees decor.
12e PASAR MALAM
TONG TONG
HOUTRUST—DEN HAAG
30 JUNI, 1t/m 4 JULI 1970
kinder
stalling
terwijl U lekker kan pasar-en op de
30 JUNI, 1 t/m 4 JULI 1970
HOUTRUST DEN HAAG
20