BM38M3 takc-it-eaty INDONESISCH VOEDSEL VOOR EUROPA 12e PASAR MALAM TONG TONG 12e PASAR MALAM TONG TONG 12e PASAR MALAM TONG TONG Geïnteresseerd heb ik het artikel ge- ezen over de heer A. Helmus in Tong l'ong 21, blz. 21, waarin hij de dja- [goeng, de tempeh en de tahoe in de belangstelling aanbeveelt. Kort geleden reageerde ik op een stuk in de Volkskrant, waarin het feit werd vermeld, dat Nederlandse fabri kanten erin geslaagd waren, brood en gebakjes te fabriceren van een men ging van maïs- en sojabonenmeel, wel ke producten in het kader van de ont wikkelingshulp in Columbia geïntrodu ceerd zouden worden. Ik heb toen mijn verwondering uit gesproken over de geringe belangstel ling voor de voedingswijze in Indonesië en erbij vermeld, dat er geen inventie ver volk bestaat dan de Indonesiërs, om zo goedkoop mogelijk en toch voor 100% voedzame en gezonde recepten samen te stellen uit bovengenoemde producten. Waarom zou men de ontwikkelings landen westerse eetgewoonten moeten opdringen, die nog duurder zijn boven dien, vooral als er maïs en sojabonen verbouwd worden. De Volkskrant stuurde mijn briefje door naar het Instituut te Wageningen en tot mijn verrassing belde het Insti tuut mij korte tijd later op. De man aan de telefoon begon met zijn waardering uit te spreken over het feit, dat ik belangstelling had getoond inzake hun vermeldingen in de Volks krant. Op mijn beurt vertelde ik hem, wat ik wist over de verwerking van de soja bonen. Hoe serieus het Instituut mijn gege vens genomen heeft, weet ik jammer genoeg niet. In ieder geval las ik met genoegen over de activiteiten van de heer Helmus. H. J. Haccou-Ran In Amerika worden sinds geruime tijd met ruime regeringssubsidies uitgebreide proefne mingen genomen met het op grote schaal maken van tempeh. De tijd zal niet ver meer af zijn dat schijfjes gebakken tempeh in plastic dozen op de markt komen en iedere Amerikaan tempeh zal eten. De Amerikaan is veel ob jectiever en practischer ingesteld op buitenland se voedingsmogelijkheden. Hoeveel de Hollander van de Indische groep zal overnemenkan ik op geen stukken na schatten. Maar als ik besef dat Holland eeu wen lang buurvrouw is geweest van het top- culinaire Frankrijk en men hier nog steeds middeleeuws eet zonder iets van de Fransen overgenomen te hebbenvraag ik me af of diverse Indonesische spijzen ooit wel diep ge noeg zullen doordringen. Respect voor mevr. Haccou mijn oude klasgenootje Gonnie Ran) om onvermoeid in de grote pers aandacht te vragen voor de on telbare rijkdommen van Indonesië. Volg haar voorbeeld, lezers! T.R. vlees aan een stokje, overgoten met een pittig sausje (in de volksmond bekend zijnde als saté) in alle soor ten, smaken, groten, hoeveelheden en prijzen te krijgen in vele exotische stalletjes op de 30 JUNI. 1 t/m 4 JULI 1970 HOUTRUST-DEN HAAG in de "TREND-TENT" voor ieder een die maar jong is (dus van 8 tot 80) op de HOUTRUST DEN HAAG 30 JUNI, 1 t/m 4 JULI 1970 Is ieder jaar weer de tropische tuin met de adembenemende orchideëen- expositie. Dit jaar geheel in een Bali nees decor. 12e PASAR MALAM TONG TONG HOUTRUST—DEN HAAG 30 JUNI, 1t/m 4 JULI 1970 kinder stalling terwijl U lekker kan pasar-en op de 30 JUNI, 1 t/m 4 JULI 1970 HOUTRUST DEN HAAG 20

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1970 | | pagina 20