J5eroem.de gerechten
lang "dwars" betekende. Malang ligt
namelijk dwars op veroveringstochten
van "Oosthoekse" veldheren naar het
Westen (naar bv. Dhoho en Singhosari)
of in omgekeerde richting. In de vlakte
Malang schijnen vroeger dus vaak ves
tingwerken, althans legerplaatsen ge
weest te zijn. Maar ik herinner me niet
of deze vage herinnering juist is. Wie
weet het precies?
Overigens zijn we hoogsterkentelijk
voor Yudoprasetio's informatieve en
geestige brief. Ik hoop de inzender nog
eens in mijn leven tegen te komen om
te praten over bv. vogels!
Tot ziens, saudara!
T.R.
CONTACTEN MET INDONESIË
Mr. L. van Dompseler zal van 3 de
cember tot 3 januari in Indonesië zijn.
Zij die moeilijkheden bij het vinden van
contacten voor zakelijke kwesties (b.v.
voor onroerende goederen, kadastrale
gegevens en Burgerlijke Stand) en ge-
interesseerd zijn in Joint Ventures en
Handelscontacten met Indonesië.
Mr. van Dompseler's adres in Indo
nesië zal zijn: Djl. Tengku Angkasa 21,
Bandung.
In die tijd kan men zich overigens
ook wenden tot het Contactadres in
Nederland: Hr. E. K. Tan, Buys Ballot
straat 1, Den Haag. Tel. 63.39.60.
KALONGPIJPJES
Wij hebben een klein aantal kalong-
pijpjes toegestuurd gekregen uit Indo
nesië. Opbrengst voor Tong Tong's re
servefonds (als ons tijdschrift in finan
ciële moeilijkheden zit). Pijpjes nog
volkomen onbewerkt. Prijzen uiteenlo
pend, rondom de 10,
Liefhebbers vóór!
TONG TONG
TOKO EN BOEKHANDEL
24 DECEMBER TOT 4 JANUARI
GESLOTEN!
I.V.M. STOCK-OPNAME
BRIEVEN UIT INDONESIË
Van diverse zijden kregen wij te ho
ren dat uit Indonesië verstuurde brie
ven naar Holland, hier niet ontvangen
werden. Van een relatie in Indonesië
kregen wij te horen dat briefschrijvers
in Holland bij de briefontvangers in
Indonesië erop aandringen dat bij het
aankopen van postzegels op het post
kantoor er wél op toegezien wordt dat
de betrokken ambtenaar de brief (en
postzegels) ook afstempelt, omdat on
gestempelde postzegels uiteraard hun
geldswaarde behouden.
Niet direct weer schreeuwen: corrup
tie! Pas wie Indonesië uit eigen aan
schouwing van de laatste maanden
kent, weet, hoe weinig vele ambtenaren
verdienen. En er hoeft maar één man
te zijn die de verleiding niet weerstaan
kan, of een hele dienst, ja een heel
volk, krijgt een kwalijke reputatie. Niet
in de hand werken. Verstandig zijn.
DANK
Aan de talloos velen die aan onze
oproep gehoor hebben gegeven aan
ons verzoek om nu alvast te gireren
voor hun abonnement van 1971. Dat
maakt ónze "habis tahun susah" een
stuk minder!
En zeker apart dank aan de "adiks"
die meteen een gift hebben ingesloten
voor Bruine Bus en onze eigen finan
ciën (wetend dat het komende jaar voor
de Kleine Zelfstandigen en de Midden
stand in het algemeen een erg berat
jaar zal worden). Maar we zijn tida
takoet hoor!
meld in die nieuwe enorm
vormenrijke en helaas totaal on
bekende natuur rondkijkt, ont
dek je opeens ook die "ouwe
sobat" uit de Hollandse etalage.
Zo maar een wonderlijke plant
uit een Haagse bloemenzaakEn
"knip!" staat-ie op het plaatje.
Gelukkig staat de tales (keladi)
er ook op. Hij kan veel groter
bladeren hebben dan dit exem
plaar, maar tóch is zelfs deze
eenvoudige plant van een aparte
exotische schoonheid voor elke
Europese plantenliefhebber.
Foto's:
E. v. Haasen - Deur)
Telkens zeg ik: en dit is werkelijk
het laatste kookboek dat ik bij mijn
collectie zet! Zoveel eet (en kook ik)
de rest van mijn leven niet meer bij
elkaar.
Maar vandaag ben ik weer glansrijk
door de knieën gegaan, toen ik een
exemplaar van Wina Borns "Beroemde
gerechten" ontving.
Wij Indische mensen zijn de enige
ethnische groep ter wereld voor wie
het bereiden en eten van internationale
gerechten de gewoonste zaak is. Nou
ja gewoon, ik bedoel niets vreemds of
buitensporigs. Geen Chinees zal b.v.
goulash of erwtensoep met zoveel
gemak en regelmaat verorberen als
wij, ook al gaan ons hart en onze tong
meer uit naar rawon of boemboe roe-
djak. En heeft U wel eens gehoord van
een Tsjech in eigen vaderland die zijn
verjaardag viert met lontong Tjap Go
Meh?
Onze culinaire avontuurlijkheid heb
ben wij te danken aan een ingeboren
nieuwsgierigheid die waarschijnlijk in
onze smaak-papillen zetelt, terwijl die
zelfde avontuurlijkheid bij de hiergebo-
renen aangewakkerd wordt door zijn
vakantietoelage.
Hoe dan ook: men heeft eindelijk
ontdekt dat buitenlands eten ook lek
ker kan zijn zonder bloemige aardap
peltjes en vette jus. Wina Bom is de
keukenprinses bij uitstek om de on
wetenden in te wijden in het heiligdom
van heerlijkheden.
Waarbij U gerust alle snobisme op
zij kunt zetten, want ze heeft werkelijk
de lekkerste en voor de doorsnee
smaak meest gangbare recepten voor
U uitgezocht. 60 Beroemde en smake
lijke gerechten uit even zovele landen.
Een schitterende kleurenfoto op elke
pagina, net als destijds het Chinees
kookboek van Rebecca Hsui Hui Min
(ook van Zomer en Keunings). Eenvou
dige, overzichtelijke bereidingswijze
plus een kort, leuk verhaaltje waarin
alle wetenswaardigheden over het re
cept staan.
Zodat U, wanneer U straks met trots
Uw Cock-a-Leekie (Schotland) of Qui
che Lorraine (Lotharingen) of Sauer-
braten (Duitsland) op tafel zet, uw ta
felgenoten er ook nog wat over kunt
vertellen.
Hebt U bijvoorbeeld ooit geweten dat
Gateau Saint Honoré gewoon onze In
dische roomsoezen zijn met een gegla
zuurd hoofdje? Hoe zou de djoealan
koewé-koewé dat hebben moeten uit
spreken! Lilian Ducelle
"Beroemde Gerechten", door Wina
Born. Uitg. Zomer en Keunings 12,50
5