J5eroem.de gerechten lang "dwars" betekende. Malang ligt namelijk dwars op veroveringstochten van "Oosthoekse" veldheren naar het Westen (naar bv. Dhoho en Singhosari) of in omgekeerde richting. In de vlakte Malang schijnen vroeger dus vaak ves tingwerken, althans legerplaatsen ge weest te zijn. Maar ik herinner me niet of deze vage herinnering juist is. Wie weet het precies? Overigens zijn we hoogsterkentelijk voor Yudoprasetio's informatieve en geestige brief. Ik hoop de inzender nog eens in mijn leven tegen te komen om te praten over bv. vogels! Tot ziens, saudara! T.R. CONTACTEN MET INDONESIË Mr. L. van Dompseler zal van 3 de cember tot 3 januari in Indonesië zijn. Zij die moeilijkheden bij het vinden van contacten voor zakelijke kwesties (b.v. voor onroerende goederen, kadastrale gegevens en Burgerlijke Stand) en ge- interesseerd zijn in Joint Ventures en Handelscontacten met Indonesië. Mr. van Dompseler's adres in Indo nesië zal zijn: Djl. Tengku Angkasa 21, Bandung. In die tijd kan men zich overigens ook wenden tot het Contactadres in Nederland: Hr. E. K. Tan, Buys Ballot straat 1, Den Haag. Tel. 63.39.60. KALONGPIJPJES Wij hebben een klein aantal kalong- pijpjes toegestuurd gekregen uit Indo nesië. Opbrengst voor Tong Tong's re servefonds (als ons tijdschrift in finan ciële moeilijkheden zit). Pijpjes nog volkomen onbewerkt. Prijzen uiteenlo pend, rondom de 10, Liefhebbers vóór! TONG TONG TOKO EN BOEKHANDEL 24 DECEMBER TOT 4 JANUARI GESLOTEN! I.V.M. STOCK-OPNAME BRIEVEN UIT INDONESIË Van diverse zijden kregen wij te ho ren dat uit Indonesië verstuurde brie ven naar Holland, hier niet ontvangen werden. Van een relatie in Indonesië kregen wij te horen dat briefschrijvers in Holland bij de briefontvangers in Indonesië erop aandringen dat bij het aankopen van postzegels op het post kantoor er wél op toegezien wordt dat de betrokken ambtenaar de brief (en postzegels) ook afstempelt, omdat on gestempelde postzegels uiteraard hun geldswaarde behouden. Niet direct weer schreeuwen: corrup tie! Pas wie Indonesië uit eigen aan schouwing van de laatste maanden kent, weet, hoe weinig vele ambtenaren verdienen. En er hoeft maar één man te zijn die de verleiding niet weerstaan kan, of een hele dienst, ja een heel volk, krijgt een kwalijke reputatie. Niet in de hand werken. Verstandig zijn. DANK Aan de talloos velen die aan onze oproep gehoor hebben gegeven aan ons verzoek om nu alvast te gireren voor hun abonnement van 1971. Dat maakt ónze "habis tahun susah" een stuk minder! En zeker apart dank aan de "adiks" die meteen een gift hebben ingesloten voor Bruine Bus en onze eigen finan ciën (wetend dat het komende jaar voor de Kleine Zelfstandigen en de Midden stand in het algemeen een erg berat jaar zal worden). Maar we zijn tida takoet hoor! meld in die nieuwe enorm vormenrijke en helaas totaal on bekende natuur rondkijkt, ont dek je opeens ook die "ouwe sobat" uit de Hollandse etalage. Zo maar een wonderlijke plant uit een Haagse bloemenzaakEn "knip!" staat-ie op het plaatje. Gelukkig staat de tales (keladi) er ook op. Hij kan veel groter bladeren hebben dan dit exem plaar, maar tóch is zelfs deze eenvoudige plant van een aparte exotische schoonheid voor elke Europese plantenliefhebber. Foto's: E. v. Haasen - Deur) Telkens zeg ik: en dit is werkelijk het laatste kookboek dat ik bij mijn collectie zet! Zoveel eet (en kook ik) de rest van mijn leven niet meer bij elkaar. Maar vandaag ben ik weer glansrijk door de knieën gegaan, toen ik een exemplaar van Wina Borns "Beroemde gerechten" ontving. Wij Indische mensen zijn de enige ethnische groep ter wereld voor wie het bereiden en eten van internationale gerechten de gewoonste zaak is. Nou ja gewoon, ik bedoel niets vreemds of buitensporigs. Geen Chinees zal b.v. goulash of erwtensoep met zoveel gemak en regelmaat verorberen als wij, ook al gaan ons hart en onze tong meer uit naar rawon of boemboe roe- djak. En heeft U wel eens gehoord van een Tsjech in eigen vaderland die zijn verjaardag viert met lontong Tjap Go Meh? Onze culinaire avontuurlijkheid heb ben wij te danken aan een ingeboren nieuwsgierigheid die waarschijnlijk in onze smaak-papillen zetelt, terwijl die zelfde avontuurlijkheid bij de hiergebo- renen aangewakkerd wordt door zijn vakantietoelage. Hoe dan ook: men heeft eindelijk ontdekt dat buitenlands eten ook lek ker kan zijn zonder bloemige aardap peltjes en vette jus. Wina Bom is de keukenprinses bij uitstek om de on wetenden in te wijden in het heiligdom van heerlijkheden. Waarbij U gerust alle snobisme op zij kunt zetten, want ze heeft werkelijk de lekkerste en voor de doorsnee smaak meest gangbare recepten voor U uitgezocht. 60 Beroemde en smake lijke gerechten uit even zovele landen. Een schitterende kleurenfoto op elke pagina, net als destijds het Chinees kookboek van Rebecca Hsui Hui Min (ook van Zomer en Keunings). Eenvou dige, overzichtelijke bereidingswijze plus een kort, leuk verhaaltje waarin alle wetenswaardigheden over het re cept staan. Zodat U, wanneer U straks met trots Uw Cock-a-Leekie (Schotland) of Qui che Lorraine (Lotharingen) of Sauer- braten (Duitsland) op tafel zet, uw ta felgenoten er ook nog wat over kunt vertellen. Hebt U bijvoorbeeld ooit geweten dat Gateau Saint Honoré gewoon onze In dische roomsoezen zijn met een gegla zuurd hoofdje? Hoe zou de djoealan koewé-koewé dat hebben moeten uit spreken! Lilian Ducelle "Beroemde Gerechten", door Wina Born. Uitg. Zomer en Keunings 12,50 5

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1970 | | pagina 5