HIDOEP TEROES
fonds 60.000
DJAGOENG
Radio
Bolland
Alfabetische lijst van stortingen in ok
tober 1970.
F. W. A. v.d. Broek 10,W. Bover-
hof 20,R. A. Bieri 10,R. de Bruin
1,50; A. Blokdijk 5,F. L. A. de
Calone 10,J. H. P. v. Diggelen 10,
A. E. Friezer-v. Deinze 10,R. G.
Greve 20,A. Chr. Görtz 5,Ir. A.
J. Huber 10,J. G. E. Hepsakker
10,P. N. Indorf 10,W. J. Johan
nes 10,G. H. C. Kolman 10,M.
V. O. Monod de Froideville 10,V.
H. Manuel Ruben 16,L. V. Micha-
lofski 10,E. W. v. Nuffelen 10,
W. Oltmans 10,A. H. Overdijkink
5,R. C. v. Oosterzee 10,J. F.
Razoux Schultz 10,L. E. V. Simao
5,H. A. v. Straten 10,W. H.
Valstar 2,50; I. L. G. Verdier 10,
Ir. J. F. Wolterson 50,
Stand per eind oktober: f 23.298,56.
Rectificatie in opgave van juli:
G. Knobbe moet zijn G. Knibbe.
Wie nog steeds vergeten heeft mede
in te schrijven: Doe het alsnog. De
DERTIGDUIZEND kan toch wel vol?
SERVICE-FLATS
BIJ MALAGA, SPANJE
Gezond wonen met veel recreatie
Gebouwd onder Ned. leiding
Prijzen f 39.000,tot
f 52.000,— kk
Flyp. mogel. tot 60% koopsom
Inl. MAK. KANT. A. LATERVEER
Laan van Meerdervoort 766-794,
Den Haag,
Tel. 070-25.08.03 en 68.51.84
Vandaag lekker djagoeng tebakar
gegeten. Uit het volkstuintje in Rijswijk
van Lou Andela mogen bietsen. Gewoon
op de gasvlam geroosterd. Toen met
een heel klein beetje zout verslonden.
De geur van geroosterde mais hing
nog lang gezellig in de huiskamer. Het
gekste is: wat zo lekker smaakt is ge
loof ik niet eens de djagoeng, maar
de verkoolde schilletjes van de korrels
van de djagoeng. Doet me denken aan
de fietstocht als dertien-jarige jongen
Stationsweg 143 tel. 070
60 17 03 DEN HAAG
Stationsweg 77 tel. 070
60 15 12 DEN HAAG
Herenstraat 157 tel. 070
86 32 01 VOORBURG
Fred. Hendriklaan 161
tel. 070 - 55 66 97
DEN HAAG
Alleenverkoop van IMPORT platen uit In
donesia, Trio Aleyo, Salina, Ivo Nilakresh-
na, Ernie Djohan, Aida Mustapha, Diah Is-
kander, Isnarti, The Steps enz. Prijs f 19,50
per stuk in zeer goede stereo kwaliteit.
Nieuwe L.P. van Hr. Valk is uit! "SCHOON
INSULINDE" prijs 12,80. Ook import pla
ten uit India, Pakistan, veel filmmuziek uit
die streken. Prijs f 19,90 per stuk.
naar Wijnkoopsbaai en onderweg in de
regen in een gardoehuisje schuilen en
djagoeng "poffen" op een vuurtje van
takken. Het was niet het jong-zijn dat
Indië voor velen onzer onvergeetlijk
maakt, maar het zelfgekozen primitieve
voedsel onder primitieve omstandighe
den dat zo mooi was. Zo eerlijk. Zo
zuiver. Zo natuurlijk. Wie zo'n jeugd
gehad heeft, raakt nooit verzoend met
dure restaurants met chroomnikkel en
glas.
half uur. De goela djawa met een
stukje zoethout (voor de smaak) op
koken en als stroop over de koek gie
ten. (Per portie klaarmaken, dus niet
over de hele koek).
Djenang Djagoeng (Malang)
1 glas dikke santen - 10 stuks jonge
djagoeng (of 2 blikjes mais, goed laten
uitlekken) - 2 ons goela djawa - zout.
De djagoeng wordt geraspt (of in
dien uit blik fijn gewreven), een beetje
water toegevoegd, "geramas" (gekneed
met de hand) en vervolgens door een
grove zeef gedrukt.
De goela djawa wordt fijn gewreven,
tezamen met de santen, wat zout en
de uitgezeefde djagoeng opgekookt.
Regelmatig roeren. Nadat de massa dik
geworden is, overgieten op een platte
schaal, koud laten worden en in stukjes
snijden.
Eurimoo (Nw. Guinea)
1 pond sagomeel - 10 pisangs - 3 ons
bungkusan bongko Duli -
pindjung
Links: Pisangwikkel voor verschillende ge
stoomde gerechten.
Rechts: Een "pindjung", eenvoudige wikkel
van pisangblad, dichtgeprikt met een stukje
lidi om kleine hoeveelheden pasar-ingrediënten
(kruiden, lombok etc.) in te verpakken.
geraspte klapper (pl.m.)
Pisang wordt gekookt. Daarna meel,
pisang en geraspte klapper dooreen
mengen en fijnkneden tot een gelijke
massa. Hiervan kleine hoopjes (zo
groot als een babyvuistje) nemen, die
in pisangblad wikkelen en in water dat
net tegen de grens van koken aan is,
dompelen. Zachtjes doorkoken tot de
inhoud van de pakjes gaar is.
Asem asem oedang (Atjeh)
1/2 pond garnalen - 6 sjalotjes (of 1
grote ui) fijngesneden - blimbing woe-
loeh (of groene tomaatjes) - lombok
rawit - zout.
De garnalen worden gaargekookt.
Blimbing, lombok rawit, ui en zout fijn
geoelekt. De garnalen worden er, te
zamen met een beetje water door de
boemboe gemengd.
Radjang Ajam (Lombok)
Kip in stukken gesneden.
1 grote ui fijngesneden - 2 teentjes
knoflook - 5 rode lomboks - 5 lombok
rawit - 1 stukje laos - stukje koenjit -
stukje djahé - 3 blaadjes salam - 3
mooie tomaten - 1 eetlepel goela djawa
(suiker) - zout.
Alle ingrediënten behalve de uien,
salam en laos worden fijngewreven en
in olie gefruit. De stukken kip, plus de
uien, laos en salam worden erbij ge
voegd en goed door de boemboe ge
haald. Even doorfruiten, dan genoeg
water toevoegen om de kip goed gaar
te laten koken.
Papa Kambong (Toradja)
Ikan gabus (of andere stevige vis) -
dikke santen, 2 glazen - 1 gesneden
ui - 5 lombok - 5 lombok rawit - 1
tomaat - pandanblad - een eetlepel
azijn - zout.
De vis schoonmaken en in stukjes
snijden. Alle ingrediënten fijn oeleken.
De vis door de boemboe wentelen.
Een wadjan bedekken met pisang
blad, de vis met boemboe daarop stor
ten en overgieten met santen. Droog-
koken onder een deksel, niet omroeren
onder het koken!
Bakwan Tahu (Djocja)
2 stukken tahoe - 1 ons taugé - 1 ei -
braadolie - 1 gesneden ui - 3 teentjes
knoflook - peper - 1/2 theelepel ketoem
bar - wat seldrie - zout.
De tahoe wordt fijngewreven, de tau
gé van de worteleinden ontdaan, de
seldrie fijngesneden. De overige ingre
diënten worden fijn geoelekt en toege
voegd aan het geklopte ei. Van het
mengsel worden balletjes gemaakt ter
grootte van een pingpong bal en deze
worden in de olie lichtbruin gebakken.
terpelang
pintjuk
Links: Terpelang, kunstig gevouwen pisang
blad-bakje om rijst in te doen.
Rechts: De welbekende pinljoekonvergete
lijk evenals alles wat we eruit gegeten heb
ben: roedjak, nasi petjel, djanganan, etc. etc.
17