HIDOEP TEROES fonds 60.000 DJAGOENG Radio Bolland Alfabetische lijst van stortingen in ok tober 1970. F. W. A. v.d. Broek 10,W. Bover- hof 20,R. A. Bieri 10,R. de Bruin 1,50; A. Blokdijk 5,F. L. A. de Calone 10,J. H. P. v. Diggelen 10, A. E. Friezer-v. Deinze 10,R. G. Greve 20,A. Chr. Görtz 5,Ir. A. J. Huber 10,J. G. E. Hepsakker 10,P. N. Indorf 10,W. J. Johan nes 10,G. H. C. Kolman 10,M. V. O. Monod de Froideville 10,V. H. Manuel Ruben 16,L. V. Micha- lofski 10,E. W. v. Nuffelen 10, W. Oltmans 10,A. H. Overdijkink 5,R. C. v. Oosterzee 10,J. F. Razoux Schultz 10,L. E. V. Simao 5,H. A. v. Straten 10,W. H. Valstar 2,50; I. L. G. Verdier 10, Ir. J. F. Wolterson 50, Stand per eind oktober: f 23.298,56. Rectificatie in opgave van juli: G. Knobbe moet zijn G. Knibbe. Wie nog steeds vergeten heeft mede in te schrijven: Doe het alsnog. De DERTIGDUIZEND kan toch wel vol? SERVICE-FLATS BIJ MALAGA, SPANJE Gezond wonen met veel recreatie Gebouwd onder Ned. leiding Prijzen f 39.000,tot f 52.000,— kk Flyp. mogel. tot 60% koopsom Inl. MAK. KANT. A. LATERVEER Laan van Meerdervoort 766-794, Den Haag, Tel. 070-25.08.03 en 68.51.84 Vandaag lekker djagoeng tebakar gegeten. Uit het volkstuintje in Rijswijk van Lou Andela mogen bietsen. Gewoon op de gasvlam geroosterd. Toen met een heel klein beetje zout verslonden. De geur van geroosterde mais hing nog lang gezellig in de huiskamer. Het gekste is: wat zo lekker smaakt is ge loof ik niet eens de djagoeng, maar de verkoolde schilletjes van de korrels van de djagoeng. Doet me denken aan de fietstocht als dertien-jarige jongen Stationsweg 143 tel. 070 60 17 03 DEN HAAG Stationsweg 77 tel. 070 60 15 12 DEN HAAG Herenstraat 157 tel. 070 86 32 01 VOORBURG Fred. Hendriklaan 161 tel. 070 - 55 66 97 DEN HAAG Alleenverkoop van IMPORT platen uit In donesia, Trio Aleyo, Salina, Ivo Nilakresh- na, Ernie Djohan, Aida Mustapha, Diah Is- kander, Isnarti, The Steps enz. Prijs f 19,50 per stuk in zeer goede stereo kwaliteit. Nieuwe L.P. van Hr. Valk is uit! "SCHOON INSULINDE" prijs 12,80. Ook import pla ten uit India, Pakistan, veel filmmuziek uit die streken. Prijs f 19,90 per stuk. naar Wijnkoopsbaai en onderweg in de regen in een gardoehuisje schuilen en djagoeng "poffen" op een vuurtje van takken. Het was niet het jong-zijn dat Indië voor velen onzer onvergeetlijk maakt, maar het zelfgekozen primitieve voedsel onder primitieve omstandighe den dat zo mooi was. Zo eerlijk. Zo zuiver. Zo natuurlijk. Wie zo'n jeugd gehad heeft, raakt nooit verzoend met dure restaurants met chroomnikkel en glas. half uur. De goela djawa met een stukje zoethout (voor de smaak) op koken en als stroop over de koek gie ten. (Per portie klaarmaken, dus niet over de hele koek). Djenang Djagoeng (Malang) 1 glas dikke santen - 10 stuks jonge djagoeng (of 2 blikjes mais, goed laten uitlekken) - 2 ons goela djawa - zout. De djagoeng wordt geraspt (of in dien uit blik fijn gewreven), een beetje water toegevoegd, "geramas" (gekneed met de hand) en vervolgens door een grove zeef gedrukt. De goela djawa wordt fijn gewreven, tezamen met de santen, wat zout en de uitgezeefde djagoeng opgekookt. Regelmatig roeren. Nadat de massa dik geworden is, overgieten op een platte schaal, koud laten worden en in stukjes snijden. Eurimoo (Nw. Guinea) 1 pond sagomeel - 10 pisangs - 3 ons bungkusan bongko Duli - pindjung Links: Pisangwikkel voor verschillende ge stoomde gerechten. Rechts: Een "pindjung", eenvoudige wikkel van pisangblad, dichtgeprikt met een stukje lidi om kleine hoeveelheden pasar-ingrediënten (kruiden, lombok etc.) in te verpakken. geraspte klapper (pl.m.) Pisang wordt gekookt. Daarna meel, pisang en geraspte klapper dooreen mengen en fijnkneden tot een gelijke massa. Hiervan kleine hoopjes (zo groot als een babyvuistje) nemen, die in pisangblad wikkelen en in water dat net tegen de grens van koken aan is, dompelen. Zachtjes doorkoken tot de inhoud van de pakjes gaar is. Asem asem oedang (Atjeh) 1/2 pond garnalen - 6 sjalotjes (of 1 grote ui) fijngesneden - blimbing woe- loeh (of groene tomaatjes) - lombok rawit - zout. De garnalen worden gaargekookt. Blimbing, lombok rawit, ui en zout fijn geoelekt. De garnalen worden er, te zamen met een beetje water door de boemboe gemengd. Radjang Ajam (Lombok) Kip in stukken gesneden. 1 grote ui fijngesneden - 2 teentjes knoflook - 5 rode lomboks - 5 lombok rawit - 1 stukje laos - stukje koenjit - stukje djahé - 3 blaadjes salam - 3 mooie tomaten - 1 eetlepel goela djawa (suiker) - zout. Alle ingrediënten behalve de uien, salam en laos worden fijngewreven en in olie gefruit. De stukken kip, plus de uien, laos en salam worden erbij ge voegd en goed door de boemboe ge haald. Even doorfruiten, dan genoeg water toevoegen om de kip goed gaar te laten koken. Papa Kambong (Toradja) Ikan gabus (of andere stevige vis) - dikke santen, 2 glazen - 1 gesneden ui - 5 lombok - 5 lombok rawit - 1 tomaat - pandanblad - een eetlepel azijn - zout. De vis schoonmaken en in stukjes snijden. Alle ingrediënten fijn oeleken. De vis door de boemboe wentelen. Een wadjan bedekken met pisang blad, de vis met boemboe daarop stor ten en overgieten met santen. Droog- koken onder een deksel, niet omroeren onder het koken! Bakwan Tahu (Djocja) 2 stukken tahoe - 1 ons taugé - 1 ei - braadolie - 1 gesneden ui - 3 teentjes knoflook - peper - 1/2 theelepel ketoem bar - wat seldrie - zout. De tahoe wordt fijngewreven, de tau gé van de worteleinden ontdaan, de seldrie fijngesneden. De overige ingre diënten worden fijn geoelekt en toege voegd aan het geklopte ei. Van het mengsel worden balletjes gemaakt ter grootte van een pingpong bal en deze worden in de olie lichtbruin gebakken. terpelang pintjuk Links: Terpelang, kunstig gevouwen pisang blad-bakje om rijst in te doen. Rechts: De welbekende pinljoekonvergete lijk evenals alles wat we eruit gegeten heb ben: roedjak, nasi petjel, djanganan, etc. etc. 17

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1970 | | pagina 17