1001
avonturen
met de
soetil
VAN MOND TOT MOND
moesson
SURINAAMSE KIP
0-
restaurant
wijnands v/h Cecil
Nog een paar interessante bijzonder
heden schrijft J. G. Hogervorst, specia
list in de druivencultuur, over de In
dische wijngaard:
Een van zijn moeilijkheden was, dat
in de West-Moesson al het blad van
zijn planten zwart werd, doch, dat het
blad van de nieuwe uitlopers in de
Oost-Moesson wel gezond bleef en dat
hij derhalve in die periode wel druiven
kon oogsten.
Ik vertelde hem, dat het zwart wor
den van het blad het gevolg was van
een schimmelziekte, de z.g. valse meel
dauw (Oidium tucheri), resp. dat sporen
van die ziekte, vrijwel zeker, met het
stekmateriaal uit Egypte waren geïm
porteerd. Ik heb de man gezegd, dat hij
in de West-Moesson het blad vermoe
delijk gezond kon houden, door enkele
malen (de tropische slagregens spoe
len het blad spoedig weer schoon) te
spuiten met Bordeause pap.
In het begin groeiden zijn druiven
prachtig; na 11/2 jaar hadden de hoofd
stammen een dikte van ca. 3 a 4 cm
in doorsnede. Echter doordat elke
Westmoesson alle blad af viel, kreeg
hij als 2e loot, in de Oostmoesson
slechts een klein mager scheutje en
tot overmaat van ramp, liet hij op elk
scheutje 2 druiventrossen tot ontwikke
ling komen. De 2de tros had verwij
derd moeten worden.
Toen hij dóór kreeg, dat er aan de
druivencultuur in de tropen heel wat
meer vastzat, dan hij dacht, stelde hij
voor, dat ik de kwekerij met hem sa
men verder zou exploiteren. Tot mijn
spijt, heb ik dat niet kunnen doen,
want ik had het, naast mijn adm. baan
te Soerabaia, te druk met de Orchidee-
en-cultuur.
FAVORIETE RECEPTEN VERDER VKRTEI.D
VER/.AMFID DOOR HLT INDISCH TIJDSCHRIFT TONG TONG
Ö8
Ons eigen receptenboekje uit de Moes
son-reeks. Verkrijgbaar bij Boekhandel
Tong Tong voor slechts f. 3,incl.
porto.
Neem een ordinaire diepvries-kip van
ca. 1000 gr. Ja, zwaarder mag ook na
tuurlijk. Laten ontdooien en daarna ont
leden zoals maatje het je leerde. Spoe
len en laten uitlekken. Kruiden met
peper en zout ;tegen het 'amis' wat
djeroeksap erover druppelen. Verder
heb je nodig: 1 geplette, gekneusde
teen knoflook, een paar tomaten, een
eetlepel (naar verkiezing meer of min
der, afhankelijk van je zin in pedes)
sambel bèttèt ordinair van Conimex,
een eetlepel ketjap sedeng of manis,
een schijfje djahé, maar liever een thee
lepel djahé-poeder vanwege de kans
dat deze of gene de djahé tussen z'n
kiezen krijgt; als je die nog gebruikt:
wat ve-tsin en kira-kira paprika-poeder
voor de extra felrode kleur. O ja, ca.
twee eetlepels margarine of boter.
De stukken kip in deze margarine
even opbraden. Hoeft niet bruin, maar
alleen het vlees eigenlijk laten stollen.
Haal ze eruit, vlam iets kleiner, en laat
de knoflook erin fruiten voor nog geen
minuut. Direct er achteraan de lepel
sambel erin, de djahé, de hele tomaten,
de kip, de ketjap, de vetsin, de paprika
poeder en twee koppen water. Al.
Deksel erop en op klein vuur z'n
gang laten gaan. Af en toe kijken en
omscheppen tegen aanbranden, je weet
nooit. Proeven op smaak. Zoals je weet
is diepvries kip altijd mals en vaak nog
vet ook. Je ziet vanzelf wel wanneer je
de kip okay vindt. Het meeste vocht is
dan verdampt en de kip ligt gebed in
een oogverblindende felrode saus. Ge
woon met warme rijst eten en lalap
timoen. Dit is een Surinaams kip-ge
recht weet je.
En weet je hoe ze daar (de Surina-
mers) de groenten klaarmaken? Dit vol
gende is er één van: een plak ham van
1 of 11/2 ons zet je op met wat water
en laat het aan de kook komen. Na
ca. 10 minuten of een kwartier de vlam
uitdraaien. Een pond of anderhalf of
twee pond spinazie wassen, spoelen,
laten uitlekken. Een teentje knoflook
kneuzen en hakken, een ei-grote ui in
snippers snijden, 1 schijfje djahé of
theelepel djahé-poeder, een paar toma
ten, peper, zout.
Snijd de ham in plakjes; fruit in wat
margarine de knoflook en de ui, doe
hierbij de ham en de djahé, de tomaten
en het laatste de spinazie. Di boem-
bonni met peper en zout, deksel op de
wadjan en zo een vijf a tien min. laten
stoven. Proeven op smaak en je groen
te-gerecht is klaar.
Nou was dit toevallig spinazie, maar
zo doen ze ook met de kouseband ofte
wel onze katjang pandjang. Smaak is
niet gek, echt waar. Gemakkelijk voor
wil-vlug-klaar-wezers. Lin Scholte
Pas als je hier in Holland wat vaker
rondluistert naar gesprekken over kip,
besef je dat de gemiddelde Hollandse
huisvrouw kip alleen maar gebraden of
in de soep kent, terwijl zelfs het een
voudigste Indische meisje vijf, zes uit
eenlopende en bijzonder smakelijke
kipgerechten bij wijze van spreken uit
haar mouw schudt. Red.
HUMOR VAN TOEN FROEHER:
Nono heeft een Harley Davidson, in de
wandeling genoemd: Help Duwen.
Boetje een B.S.A., beter bekend als
Blijft Steeds Achter.
Njootje een Ariel, alias Alles Raakt
In Eens Los.
Op een zondagochtend zitten de 3
motorduivels bij Kong Lo Hing, de kof
fieboer op Pasar Senèn, alvorens naar
Bogor te racen.
Njootje: "Gaan jullie maar vast." Vóór
Bogor vraagt Nono toch weer: "Help
Duwen." En Boetje natuurlijk weer:
Blijft Steeds Achter met zijn kar: "Ik
haal jullie wel in en wacht dan in de
gado-gadotent van Pa Min bij 't station.
Nono: "Boet, hoor je zijn grote Bek,
rij maar langzaam, want straks, jij moet
Beslist Sèrèt (voortslepen) zijn Ariel,
immers jij weet bij die gekke kar van
Njootje altijd plotseling alles mrè-
tèli. (los raken.)
O. H. Kiliaan
Den inzender zij dank. Zelf een ver
woed motorrijder geweest zijnde, denkt
Tjalie met extra plezier aan de dagen
dat motorrijders ongeacht stand of
pienterheid konden "blazen" langs Ja
va's wegen.
De inzender stuurde ook een ondeu
gende mop, helaas een beetje té miring
voor plaatsing. Onze typiste verschoot
van kleur! Maar ik heb zitten schudden
van het lachen en dat is gezond!
Merci! T.R.
HOLLANDSE en INDISCHE KEUKEN
Hoogstr. 12 - Den Haag - Tel. 600712
Dir. M. WIJNANDS
v/h Grand Hotel Makassar
15