1001 avonturen met de soetil VAN MOND TOT MOND moesson SURINAAMSE KIP 0- restaurant wijnands v/h Cecil Nog een paar interessante bijzonder heden schrijft J. G. Hogervorst, specia list in de druivencultuur, over de In dische wijngaard: Een van zijn moeilijkheden was, dat in de West-Moesson al het blad van zijn planten zwart werd, doch, dat het blad van de nieuwe uitlopers in de Oost-Moesson wel gezond bleef en dat hij derhalve in die periode wel druiven kon oogsten. Ik vertelde hem, dat het zwart wor den van het blad het gevolg was van een schimmelziekte, de z.g. valse meel dauw (Oidium tucheri), resp. dat sporen van die ziekte, vrijwel zeker, met het stekmateriaal uit Egypte waren geïm porteerd. Ik heb de man gezegd, dat hij in de West-Moesson het blad vermoe delijk gezond kon houden, door enkele malen (de tropische slagregens spoe len het blad spoedig weer schoon) te spuiten met Bordeause pap. In het begin groeiden zijn druiven prachtig; na 11/2 jaar hadden de hoofd stammen een dikte van ca. 3 a 4 cm in doorsnede. Echter doordat elke Westmoesson alle blad af viel, kreeg hij als 2e loot, in de Oostmoesson slechts een klein mager scheutje en tot overmaat van ramp, liet hij op elk scheutje 2 druiventrossen tot ontwikke ling komen. De 2de tros had verwij derd moeten worden. Toen hij dóór kreeg, dat er aan de druivencultuur in de tropen heel wat meer vastzat, dan hij dacht, stelde hij voor, dat ik de kwekerij met hem sa men verder zou exploiteren. Tot mijn spijt, heb ik dat niet kunnen doen, want ik had het, naast mijn adm. baan te Soerabaia, te druk met de Orchidee- en-cultuur. FAVORIETE RECEPTEN VERDER VKRTEI.D VER/.AMFID DOOR HLT INDISCH TIJDSCHRIFT TONG TONG Ö8 Ons eigen receptenboekje uit de Moes son-reeks. Verkrijgbaar bij Boekhandel Tong Tong voor slechts f. 3,incl. porto. Neem een ordinaire diepvries-kip van ca. 1000 gr. Ja, zwaarder mag ook na tuurlijk. Laten ontdooien en daarna ont leden zoals maatje het je leerde. Spoe len en laten uitlekken. Kruiden met peper en zout ;tegen het 'amis' wat djeroeksap erover druppelen. Verder heb je nodig: 1 geplette, gekneusde teen knoflook, een paar tomaten, een eetlepel (naar verkiezing meer of min der, afhankelijk van je zin in pedes) sambel bèttèt ordinair van Conimex, een eetlepel ketjap sedeng of manis, een schijfje djahé, maar liever een thee lepel djahé-poeder vanwege de kans dat deze of gene de djahé tussen z'n kiezen krijgt; als je die nog gebruikt: wat ve-tsin en kira-kira paprika-poeder voor de extra felrode kleur. O ja, ca. twee eetlepels margarine of boter. De stukken kip in deze margarine even opbraden. Hoeft niet bruin, maar alleen het vlees eigenlijk laten stollen. Haal ze eruit, vlam iets kleiner, en laat de knoflook erin fruiten voor nog geen minuut. Direct er achteraan de lepel sambel erin, de djahé, de hele tomaten, de kip, de ketjap, de vetsin, de paprika poeder en twee koppen water. Al. Deksel erop en op klein vuur z'n gang laten gaan. Af en toe kijken en omscheppen tegen aanbranden, je weet nooit. Proeven op smaak. Zoals je weet is diepvries kip altijd mals en vaak nog vet ook. Je ziet vanzelf wel wanneer je de kip okay vindt. Het meeste vocht is dan verdampt en de kip ligt gebed in een oogverblindende felrode saus. Ge woon met warme rijst eten en lalap timoen. Dit is een Surinaams kip-ge recht weet je. En weet je hoe ze daar (de Surina- mers) de groenten klaarmaken? Dit vol gende is er één van: een plak ham van 1 of 11/2 ons zet je op met wat water en laat het aan de kook komen. Na ca. 10 minuten of een kwartier de vlam uitdraaien. Een pond of anderhalf of twee pond spinazie wassen, spoelen, laten uitlekken. Een teentje knoflook kneuzen en hakken, een ei-grote ui in snippers snijden, 1 schijfje djahé of theelepel djahé-poeder, een paar toma ten, peper, zout. Snijd de ham in plakjes; fruit in wat margarine de knoflook en de ui, doe hierbij de ham en de djahé, de tomaten en het laatste de spinazie. Di boem- bonni met peper en zout, deksel op de wadjan en zo een vijf a tien min. laten stoven. Proeven op smaak en je groen te-gerecht is klaar. Nou was dit toevallig spinazie, maar zo doen ze ook met de kouseband ofte wel onze katjang pandjang. Smaak is niet gek, echt waar. Gemakkelijk voor wil-vlug-klaar-wezers. Lin Scholte Pas als je hier in Holland wat vaker rondluistert naar gesprekken over kip, besef je dat de gemiddelde Hollandse huisvrouw kip alleen maar gebraden of in de soep kent, terwijl zelfs het een voudigste Indische meisje vijf, zes uit eenlopende en bijzonder smakelijke kipgerechten bij wijze van spreken uit haar mouw schudt. Red. HUMOR VAN TOEN FROEHER: Nono heeft een Harley Davidson, in de wandeling genoemd: Help Duwen. Boetje een B.S.A., beter bekend als Blijft Steeds Achter. Njootje een Ariel, alias Alles Raakt In Eens Los. Op een zondagochtend zitten de 3 motorduivels bij Kong Lo Hing, de kof fieboer op Pasar Senèn, alvorens naar Bogor te racen. Njootje: "Gaan jullie maar vast." Vóór Bogor vraagt Nono toch weer: "Help Duwen." En Boetje natuurlijk weer: Blijft Steeds Achter met zijn kar: "Ik haal jullie wel in en wacht dan in de gado-gadotent van Pa Min bij 't station. Nono: "Boet, hoor je zijn grote Bek, rij maar langzaam, want straks, jij moet Beslist Sèrèt (voortslepen) zijn Ariel, immers jij weet bij die gekke kar van Njootje altijd plotseling alles mrè- tèli. (los raken.) O. H. Kiliaan Den inzender zij dank. Zelf een ver woed motorrijder geweest zijnde, denkt Tjalie met extra plezier aan de dagen dat motorrijders ongeacht stand of pienterheid konden "blazen" langs Ja va's wegen. De inzender stuurde ook een ondeu gende mop, helaas een beetje té miring voor plaatsing. Onze typiste verschoot van kleur! Maar ik heb zitten schudden van het lachen en dat is gezond! Merci! T.R. HOLLANDSE en INDISCHE KEUKEN Hoogstr. 12 - Den Haag - Tel. 600712 Dir. M. WIJNANDS v/h Grand Hotel Makassar 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1971 | | pagina 15