Bereiding van Tempe en Tahoe Wij plaatsen dit recept voor de zo veelste maal, omdat er telkens weer om gevraagd wordt (ten behoeve van vrienden in het buitenland b.v.). Door dat telkens weer helpen of plaatsen van het recept verliezen we af en toe betoel ons geduld. Een veel doeltref fender methode is dit recept uit te knippen of over te schrijven om het dan in Uw schrijftafella te bewaren. Hetzelfde geldt voor alle wetens waardigheden in Tong Tong. U heeft er geen idee van hoe vaak mensen geadviseerd wordt: "Vraag het maar aan Tong Tong!" Maar niemand legt iets vast. Het kan werkelijk geen kwaad om ZELF een klein archiefje aan te leggen om er anderen mee te helpen! Eigenlijk is het onrustbarend zo weinig belangstelling er is bij de hele Indische groep om kennis omtrent Indonesië verder te dragen. Hang U nooit helemaal op aan derden; ieder mens uit Indonesië hoort erflater te zijn van culturele en sociale waarden. Bereiding tempe: Uitsluitend witte kedele. 1. De kedele weken daarna halfgaar uitkoken of uitstomen. (koekoes) tot de schillen loslaten. Met deze be handeling doorgaan tot de kedele bonen geheel van schillen zijn ont daan, dus schoon. 2. De schone kedele op een tampa regelmatig uitstrooien en versprei den en met fijne ragi bestrooien („bepoederen") dat de schimmel op komt en bedekken met pisangbla deren. Voor de verkoop, de op deze wijze verkregen tempe, opnieuw uitstomen (koekoesen). Men kan een gedeelte van de ver kregen beschimmelde tempe ook als kweekbed voor de schimmel- voortplanting aanwenden (bibit) waardoor men minder ragi nodig heeft voor de tempe bereiding. Tahoe: Uitsluitend witte kedele. 1. witte kedele 3 a 4 uren weken, oude bonen verwijderen, de schillen ver wijderen. 2. de schone kedele in een molen ma len. Voorkeur verdient het boven de molen een waterdruppelaar (een blik met een klein gaatje of een kraan, waaruit druppels water) geregeld in de gemalen kedele brei valt, waar door uitgang van deze brei buiten de molen wordt vergemakkelijkt. 3. De verkregen kedele pap in een ij zeren wadjan tot kookpunt uitkoken onder voortdurend roeren. 4. de gekookte pap zeven. Hiervoor gebruikt men tule of bladjoe-goed tot zeef. De gekookte pap wordt opgevangen in dit goed om haar daarna uit te wringen. De verkregen fijnere kedele-melk mengen met azijnzuur of gebrande aluin. De chinezen verkopen dit zuur onder de benaming "batoe tahoe". Gebruik van dit zuur is ongeveer op elke 6 k.g. kedele-melk - een vol melkblik zuur. Met een melkblik wordt bedoeld het blik van gecondenseerde melk tjap milkmaid of friese boerin, etc. 5. De kedele melk die nog altijd warm is, uitgieten in massavormen (dit is een raam met allemaal vakjes erin) laten afkoelen en stollen. Zo tussendoor met een plank op de gestolde tahoe persen dat het over tollige water verdwijnt. 6. Wil men de buitenzijde geel kleuren, gebruike men tijdens het stollings proces een oplossing van fijnge- raspte koenier vermengd met water. Voor de consumptie naar smaak in zout water dompelen of garamasem. Misschien verwachten sommige le zers recepten van tahoe- of tempe-ver- vaardig'ing in Holland. Wel, de fabri kanten van deze stoffen HIER willen het ons (terecht) niet zeggen. U zult dus zelf experimenten moeten doen om Uw fabricage-proces compleet te ma ken. Want b.v. pisangbladeren zijn hier niet te krijgen. En of in plaats van ragi (dat in veel Indische toko's te krijgen is) ook bakkersgist gebruikt kan wor den, weten wij niet. Overigens: experimenteren is een buitengewoon boeiende bezigheid, waar U met plezier lege uurtjes aan opoffe ren kunt! UIT HET LAND DAT LACHT Hierbij nog enkele Javaanse rijmpjes voor Pa Pittie. 1. Waarom, wat is dat Sego rawon iwa babat. (Nassi rawon met gebakken pens.) 2. Tietutuit, damar mati mulió Kientel lunggoh dingkli(h) Sabu nikel nggadé duwi(t) De lamp dooft uit, ga naar huis.) (Pad zit op een krukje.) (Glimmende buikband, maar heeft geen geld 3. Pring pódó pring mas Ketan sarikójó Njanding podo njanding mas Adem kemulono Kemulan kemul lori(k) Telung wulan ora nili(k) (Bamboe is bamboe, broeder) (Kleefrijst lekkernij) (Laten we samen door 't leven gaan, broeder) (Als 't koud is, dek me dan toe.) (Toegedekt met een gestreepte de ken.) Al 3 maanden kijkt hij (zij) niet meer naar me om.) 4. Titir buni né kentong Asep gedé, umah tebakar. Odjo kwatir kantong kossong Duwi(t) gedé durung di toekar (De Tong Tong slaat alarm.) Grote rookwolken van een brandend huis.) (Maak je niet bezorgd, dat mijn zak ken leeg zijn) (Het grote geld is nog niet gewis seld.) 5. Dan is er nog dit Javaans grapje: Soer l'es pè n'n, wis ring moe ten (soesoer teles pénen, wis qarinq 'moeten) (Een natte tabakspruim drogen; is hij droog, dan weer besabbelen.) 6. Boer nas koppen, ti does tallen. (Boeboer panas, kökoppen, tai wedoes oentallen.) (Warme pap in je mond houden, geitekeutels doorslikken.) Is z.g. een Engels raadseltje. Als je 't vlug zegt, klinkt 't inderdaad als Engels. In Ambarawa heb ik geleerd van de anaks-kolong. Als ze de tangsi uitzwermden naar school of elders, liepen ze meestal in navolging van Papa's, in gelid. Daarbij zongen of dreunden ze de volgende deuntjes op. Meestal op kazernewijs jes: 1. een, twee, een, twee, Sego wadang iwa tempé. (Opgewarmde rijst van gisteren met témpé als toespijs.) 2. ling, kerèk, ling, kerèk. Wong Keling perèk. (links, rechts, links, rechts, Verrek met de Klingalezen.) 3. Gantung Soesis, gantoeng tali, Otkerdom njonja'h tangsi. (Hang de saucijsjes aan een touwtje, verdomde^ kazernemeid). 4. Moelo bièn akoe was toetoeri Odjo kawin, gendó, wong kompeni Blondjo né s'dinö stali, gendó, Saben dino, gendé, di gepoei. (ik heb je vroeger al gewaarschuwd meisje. Trouw nooit een soldaat.) Huishoudgeld een kwartje daags) (Elke dag meisje, wordt je gebeukt.) Pim HOTEL "DE RUITER" HOUTHEM bij Valkenburg (Z.L.), St. Gerlach 43, tel. 04406 - 29 86 Riant uitzicht op het Geuldal doel denken aan de mooie rustige om geving van de Preanger Zeer geschikt voor diegenen die op me disch advies een rustkuur moeten onder gaan Met dieet-patlenten wordt rekening ge houden Alle kamers centraal verwarmd en voorzien van warm en koud stromend water. Volledig pension f22,logies met ontbijt f 14,per dag per persoon Inclusief be diening en B.T.W. 20

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1972 | | pagina 20