tooi avonturen met de soetil Liefhebbers voor Babad? Zo op het eerste gezicht zou U denken: wat doet dit plaatje in Tong-Tong? Een jong Hollands meisje in hippe kleding, in teelk verhand staat ze met Tong-Tong? Toch vertegenwoordigt dit plaatje Tong-Tong helemaal. Het lieve meisje is lna Boon-Spruit, mijn schoondochter en moeder van mijn blondste tjoetjoek. Ze heejt zich in een jaar tijd hele maal op ons kantoor ingewerkt en "doet" boekhandel en toko ondanks alle voor haar toch vol komen onbekende Indische artikelen, alsof ze niet anders gewend is. Het is haar stem die U meestal door de telefoon hoort. Heel wat liever en geduldiger dan de mijnel Wat ze aanheeft is een "happy coat"U weet wel, zo'n handige omslag kimono van batik. Steeds krijgen we vragen per brief of telefoon: hoe ziet zo'n ding er toch uit? Hierbij dan het duide lijkste antwoord. Verder staat lna in de Tong-Tong tuin, die ik dit jaar geen enkele keer gewied of beplant heb. Alles wat er aan (on) kruid bestaat is er dit jaar opgeschoten. Het is een heerlijke wildernis van alles wat Mellie Uyldert en Ingrid Gabriel tezamen hebben kunnen bespreken. Als U eens een makkelijke tuin wilt hebben zonder tangan dingin kan ik U aanraden: wied niets, behalve gras, en uw tuin staat binnen een paar maanden vol verrassingen: bloemen, pluisjes, bessen. Pas alleen op voor de brandnetels En zo staat dit plaatje voor alles wat Tong-Tong is: boekhandel - toko en een stukje jonge, blije, ongekunsteldheid in dit tijdschrift. Dank zij lna, Lilian Ducelle. 14 Met Louise Bourdil in Frankrijk over koetjes en kalfjes corresponderend kwam 'het gesprek ('hoe bestaat 't!) ook op babad en de wijze waarop dit gerecht in Frankrijk behoort tot de deli catessen, terwijl men er in Holland zijn neus voor ophaalt. Desgevraagd stuurde Louise me dus ook een recept om ook in Holland eens babad ("tripes") op zijn Frans te eten en wel in het recept: "Tripes a la mode de Caen". Wie nog eens een bevlieging mocht krijgen om "babad prantjies" te maken, gaat als volgt te werk: Schrappen en verscheidene malen zorgvuldig wassen. Daarna 24 uur we ken in water, wat men gedurende die tijd telkens ververst, en in het vóór laatste water azijn doen, daarna weer weken in gewoon water. In stukken snijden van 4x8 cm. en in 'n diepe, aarden pot doen, tezamen met fijngesneden worteltjes, uien, thijm, laurier, peterselie, kruidnagel, 3 a 4 teentjes knoflook, spek van varkens- borst, 1 kalfspoot in stukjes half-om- half: water en witte wijn (nog beter is cider), zout, grove peperkorrels. Alles bedekken met repen spek, en de pot hermetisch sluiten (om de dek sel heen, de bies afsluiten met deeg.) Alles in de oven op heel zacht vuur gedurende 7 a 8 uur. Bij het opdienen overgieten met een flink glas cognac. Tot zover het recept van Louise, waaraan wij toch wel dit menen te moeten toevoegen: in Frankrijk is men zelden met één recept uitgepraat. Er zijn dus ook andere ideeën om deze tripes a la mode de Caen te maken. Onder meer hebben wij gehoord van een methode, waarbij "Caenezen" ad viseren de babad te stoven met een kalfspoot, uien, cider en Calvados. Waarvan Njootje ongetwijfeld getui gen zou met twee woorden: "Wadoeh! Wladamm!" En dat is het. T.R.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1972 | | pagina 14