tooi
avonturen
met de
soetil
Liefhebbers voor Babad?
Zo op het eerste gezicht zou U denken: wat doet dit plaatje in Tong-Tong? Een jong Hollands
meisje in hippe kleding, in teelk verhand staat ze met Tong-Tong?
Toch vertegenwoordigt dit plaatje Tong-Tong helemaal. Het lieve meisje is lna Boon-Spruit,
mijn schoondochter en moeder van mijn blondste tjoetjoek. Ze heejt zich in een jaar tijd hele
maal op ons kantoor ingewerkt en "doet" boekhandel en toko ondanks alle voor haar toch vol
komen onbekende Indische artikelen, alsof ze niet anders gewend is. Het is haar stem die U
meestal door de telefoon hoort. Heel wat liever en geduldiger dan de mijnel
Wat ze aanheeft is een "happy coat"U weet wel, zo'n handige omslag kimono van batik. Steeds
krijgen we vragen per brief of telefoon: hoe ziet zo'n ding er toch uit? Hierbij dan het duide
lijkste antwoord.
Verder staat lna in de Tong-Tong tuin, die ik dit jaar geen enkele keer gewied of beplant heb.
Alles wat er aan (on) kruid bestaat is er dit jaar opgeschoten. Het is een heerlijke wildernis
van alles wat Mellie Uyldert en Ingrid Gabriel tezamen hebben kunnen bespreken. Als U eens
een makkelijke tuin wilt hebben zonder tangan dingin kan ik U aanraden: wied niets, behalve
gras, en uw tuin staat binnen een paar maanden vol verrassingen: bloemen, pluisjes, bessen.
Pas alleen op voor de brandnetels
En zo staat dit plaatje voor alles wat Tong-Tong is: boekhandel - toko en een stukje jonge, blije,
ongekunsteldheid in dit tijdschrift. Dank zij lna,
Lilian Ducelle.
14
Met Louise Bourdil in Frankrijk over
koetjes en kalfjes corresponderend
kwam 'het gesprek ('hoe bestaat 't!)
ook op babad en de wijze waarop dit
gerecht in Frankrijk behoort tot de deli
catessen, terwijl men er in Holland zijn
neus voor ophaalt.
Desgevraagd stuurde Louise me dus
ook een recept om ook in Holland
eens babad ("tripes") op zijn Frans te
eten en wel in het recept: "Tripes a la
mode de Caen". Wie nog eens een
bevlieging mocht krijgen om "babad
prantjies" te maken, gaat als volgt te
werk:
Schrappen en verscheidene malen
zorgvuldig wassen. Daarna 24 uur we
ken in water, wat men gedurende die
tijd telkens ververst, en in het vóór
laatste water azijn doen, daarna weer
weken in gewoon water.
In stukken snijden van 4x8 cm. en
in 'n diepe, aarden pot doen, tezamen
met fijngesneden worteltjes, uien, thijm,
laurier, peterselie, kruidnagel, 3 a 4
teentjes knoflook, spek van varkens-
borst, 1 kalfspoot in stukjes half-om-
half: water en witte wijn (nog beter is
cider), zout, grove peperkorrels.
Alles bedekken met repen spek, en
de pot hermetisch sluiten (om de dek
sel heen, de bies afsluiten met deeg.)
Alles in de oven op heel zacht vuur
gedurende 7 a 8 uur.
Bij het opdienen overgieten met een
flink glas cognac.
Tot zover het recept van Louise,
waaraan wij toch wel dit menen te
moeten toevoegen: in Frankrijk is men
zelden met één recept uitgepraat. Er
zijn dus ook andere ideeën om deze
tripes a la mode de Caen te maken.
Onder meer hebben wij gehoord van
een methode, waarbij "Caenezen" ad
viseren de babad te stoven met een
kalfspoot, uien, cider en Calvados.
Waarvan Njootje ongetwijfeld getui
gen zou met twee woorden: "Wadoeh!
Wladamm!" En dat is het.
T.R.