Over Twee zilveren Tientjes, 25 Porties Petjel En Een Pot Sambel Badjak Spanning, verrassing, het zijn onmis bare ingrediënten van een geslaagd evenement. En dat mogen we onze selamatan van 28 October toch beslist wel noemen. Het is van het begin- af aan voor de organisatoren al spannend geweest. Je kunt altijd wel mooie plannen maken maar welke zekerheid heb je dat alles werkelijk goed uitkomt? Stel je voor dat de inschrijvers niet komen, stel dat er teveel komen? Stel dat de sajoer op de dag zelf zuur blijkt te zijn of dat de rijst aanbrandt. Of stel dat onze bere kening van het eten helemaal fout is en dat de mensen ontevreden en hon gerig naar huis moeten? Al die angst blijkt ongegrond te zijn geweest, gelukkig. Maar in spanning hebben we toch gezeten, tot een half uur voor de opening. Het is ook werke lijk te gek om los te lopen dat je maar twee uurtjes krijgt om een grote zaal in gereedheid te brengen en een reu zen maaltijd voor te bereiden. In de Hollandse samenleving kent men dit omslachtige Indische gedoe niet. Waar om zijn we niet tevreden met een slaat je, kroketten en patat? Waarom moeten we nu persé 35 gerechten bij de rijst en 10 soorten koekjes en waarom moeten we zo nodig met 600 mensen tegelijk aan tafel? Ja, dat moet en dat willen we. Dat is de sfeer van de selamatan, samen, allemaal tegelijk genieten van wat we samen op tafel hebben gebracht. Vanaf het dekken van de tafel, het neerzetten van bloemetjes en bekers, tot en met 't maken van de sambel goreng tempé en tjendol toe. Alles zelf betaald, gere geld, gemaakt. Door jonge sterke han den door oude gerimpelde vingers (ik kan niet zo veel koken; mijn rheuma, weet je kind). Snelle jonge benen, maar ook aarzelend-voorzichtige voe ten hebben voor onze selamatan ge lopen. En het is met alle organisato rische tekortkomingen toch een heer lijke makanan geworden. Door U. U kunt zich niet indenken wat een mooie herinneringen en piekerans er aan deze dag voor Tjalie en mij vast zitten. Maanden geleden al toezeggin gen voor hulp, financiële en culinaire bijdragen. Zelfs van buitenlandse abon nees kregen we geld voor bloemen, menjan. Uit onze soembangan-pot kwa men 2 zilveren tientjes en 10 zilveren rijksdaalders. Ja, dat is voor de boek houding wel gelijk aan 20,en f 25,maar ook zonder woorden be tekende het voor ons véél, véél meer. Goede gedachten en daden behoeven geen woorden. Ik kan gewoon niet volstaan met de dooddoener: er was teveel om op te noemen, want ik wil U, die niet aan de selamatan hebt deelgenomen toch ver tellen (geen lekkermakerij hoor) wat we hebben ontvangen en opgesmuld. Be halve de voortreffelijke basis-maaltijd (rijst-sajoer-bijgerechten) die Tante Truus, Nini Stam (dieettafel) en Mary Brückel klaarmaakten, kwam er een 4 meter lange tafel vol extra gerechten! Atjar tjampoer (verscheidene inzendin gen, de één al lekkerder dan de ander), serundeng (idem), 3 kilo rendang, ikan pangèh, oerapan, frikadel djagoeng, rempèjeh, babi- en ajam panggang, sambel goreng telor, mangoet van vis, frikadelletjes, tahoe koekjes, besengek van kip, abon, boemboe roedjak, tem- pe goreng, tahoe taotjo, sambel goreng terie, een heerlijk Afrikaans gerecht van mais en vlees, 25 porties petjel (grandioos gerangschikt op een tampah en de saus ter plaatse aangemaakt! subliem!!) sambal goreng boontjes, sambel badjak (vele potten, alles schoon op. Door een gelukkig toeval ontdekten we op het eind van de mid dag nog een overgebleven fles^die is onder ons "werksters" schielijk ver deeld! Super!!)'Er waren emping, kat jang en nog tal van andere droge go- rengans. Vamu (Edwards van Muyen) schonk ons 1 kubieke meter kroepoek! Heeft U enig idee hoeveel dat is lieve mensen? Het ging allemaal niet eens op. Er v?as veel meer binnengebracht Foto boven: Met z'n zeshonderden tegelijk aan tafel. Gezellig omongen in afwachting van de maaltijd. Onder: Er waren nog genoeg jonge(re) ledematen die de tikar aandurfden. Misschien niet helemaal in selamatan-slijl, maar de rijst smaakte er niet minder om! 8

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1972 | | pagina 8