Jos. van Arcken De Portugese Buitenkerk ZWARTZUUR Ook nu zal met Kerstmis dienst worden gehouden in de Portugese Buitenkerk te Jakarta. Een dierbaar stuk koloniale geschiedenis, bekend bij vele oud-Ba- tavianen. Er zijn maar weinig bouwwer ken in Indonesië die zulk een last tor sen van herinneringen uit het koloniaal verleden als dit simpel kerkje, dat wèl onderhouden nog steeds in gebruik is. De oude sedert vele malen verbouwde Portugese Buitenkerk werd ingewijd in 1695; de klok op de voorgrond is nog ouder en werd gegoten in 1675. Eerst was er een kerkhof en een loods, waar Mardijkers of Marredijkers hun godsdienstplichten vervulden. Neder landers, nooit erg subtiel, maakten van "orang merdika" gemakshalve Mardij ker of Marredijker, Christen-Indone siërs, meestal vrijgelaten slaven. Het kerkhof was een laatste rustplaats voor de gemene man, soldaat, of matroos, dan wel lagere compagniesdienaar. Was de reis teneinde, dan ging men naar "Kapitein Jas" en de laatste rustplaats was dan het "Jassenkerkhof". Niemand weet precies, wie die legendarische Kapitein Jas wel geweest moge zijn en in ieder geval mag men aannemen, dat hij, die een soort beschermheilige van zovele graven werd er zelf zijn laatste rustplaats niet vond, want die is nu op het kerkhof Tanah Abang. Wie er wel ligt is de enige goeverneur-generaal die temidden van zijn dienaren wilde rusten: Zwaardecroon. Hij werd daar mee meteen de enige in Indië overle den bewindvoerder wiens graf daar alle stormen heeft getrotseerd. Kapitein Jas moest, toen de begraaf plaats aan Tanah Abang werd geopend en de orang orang Betawie liever bij Kapitein Jas bleken te rusten dan op de nieuwe begraafplaats dan maar naar Tanah Abang verhuizen. Nog altijd sie ren offers de plaats onder de grote boom op die nu ook al weer oude be graafplaats, waar deze geduchte leger overste wordt verondersteld te rusten en zijn doden te beschermen. Hij is de enige koloniale figuur die voortleeft en nog wordt vereerd ofschoon hij nooit heeft bestaan J.H.R. moeten doen, maar kom daar bij de poelier maar eens omDus nu al leen twee glazen rode wijn en een stukje pijpkaneel. Zelf doe ik er ook nog een scheut ketjap bij voor de zwarte kleur en de smeuiigheid. Maak zwartzuur de dag van tevoren en laat de pan zo'n twee uren op het vuur simmeren. Zie de volgende dag of de saus genoeg is ingedikt, anders met een lepel aardappelmeel of maizena het euvel verhelpen. Meestal hoeft dat niet meer. Belangrijk: Uit ervaring weet ik dat je met de goedkope keukenwijn van de bekende kruideniers (lekker goedkoop maar niet lekker) geen goede zwart zuur maakt. Die mensen van het Oost blok weten wel wat goede rode wijn voor 'n gerecht doet. Koopt U dus voor deze gelegenheid een goede rode wijn, hoeft niet de duurste, maar wel eentje van een gulden of zes, zeven. De over schietende halve fles kunt U kwijt in die lekkere vruchtenbowl! En dan: wees niet te zuinig met de specerijen, zwartzuur moet kruidig smaken! Lilian TIP Zojuist kennisgemaakt met Pisang Ambon Likeur. Heerlijk, zacht, geurig en helder groen. Echt geschikt om met een felrode strik om de fles, cadeau te geven. En giet U eens een scheutje over gewoon melkwit roomijs, een feestelijk dessert! Laten we dit jaar het bijzondere feest maal "uit" eten en ons niet al te druk maken om de originaliteit van het huis dineetje. Ik weet niet hoe het bij U is, maar bekende gerechten geven nog altijd de grootste vreugde. Waarom je dus uitsloven voor Perigueux saus en schapebout a l'anglaise, of kalfsvlees la suédoise als onze goede oude zwartzuur er nog altijd met smaak in gaat? Ik kreeg telefoontjes om het "enige goede recept". Ik kan U alleen het op één na goede recept geven, het beste maakte mijn grootmoeder en dat kon alleen in Indië. Om te beginnen: ik zou geen eend nemen als ik U was, U blijft vet af scheppen waar die Hollandse eenden zo dik in zitten, en je hebt geen hou vast aan de hoeveelheid specerijen die je in het gerecht doet, want de traan- smaak van die arme beesten blijft over heersen. Dus gewoon een fikse kip, niet te vet. In stukken snijden, goed in zout en peper zetten en lichtelijk bruin braden in margarine (boter hoeft niet en beslist GEEN Croma). Twee grote uien fijn- snijden en in dezelfde margarine (de kip even opzij zetten) fruiten met note- muskaat, 10 kruidnagels (of een halve theelepel poeder), suiker, wat azijn. De stukken kip er bijdoen en alles goed opbraden. Als het nu goed zou zijn, zou U een half kopje bloed van de eend of kip erbij VERSCHENEN: "DE KRONTJONG-GITAAR" door ROSALIE GROOSS Op zoek naar de oorsprong en geschiedenis van de krontjong, 190 pagina's (plm.) 9,90 0,90 porto Voor Juwelen en Uurwerken als van ouds naar Laan van Meerdervoort 520 Den Haag - Telef. 33 64 41

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1972 | | pagina 25