Fonteijn Co -
1001
avonturen
met de
soetil
Vlamingstraat 5, Den Haag, Tel. 46 46 47
v/h te DJOKJA
GOUDEN
schakelarmbanden
krintjing
slangen
colliers
(6 tot lOOgr.)
toesoek konde
peniti kabaja
van 22 karaats goud
22 Karaats verlovingsringen
BRILJANTEN
markiesringen
hangers
oorknoppen
gezet in
22 karaats goud
MIDO
polshorloges
SEBELAH ROTAN ARMBANDEN VAN 24 KRTS GOUD (mas kertas)
TJITJAK broches in 22 KARAAT goud in étui 110,— franco huis.
Koken wordt tegenwoordig echt een
avontuur, want weet je nu eigenlijk wel
wat je binnenkrijgt? Bespoten groen
ten, ingespoten vlees (kan geen woor
den vinden voor wat die veebedrijven
met die arme dieren doen) en met de
vis hopen we maar dat het met het
kwik niet zo'n vaart loopt. "Dood, ja
dood" zeiden we vroeger lakoniek
weet U nog?
Ik moet tot mijn schande bekennen,
dat ik ondanks alle ellende en sombere
gedachten, nog altijd lekker eet en
het meest erg eenvoudig: rijst, een
stukje vis of tahoe, een eenvoudige
sajoer. Ik heb me stellig voorgenomen
minimaal vlees - en beslist geen var
kensvlees meer - te eten. Hooguit
tweemaal in de week en dan nog erg
karig. Dat om de boeren met hun mis
dadige zucht naar grotere omzet, eens
ferm dwars te zitten. Daar heb je mij
weer met mijn eenpersoons-boycot!
Laat ze stikken in hun gehormoniseerd
vlees, in hun kistkalveren, in hun af
schuwelijk op elkaar gepakte varkens.
Als ze merken dat de vraag drastisch
(kunt U aan meehelpen) kleiner wordt,
dan houden ze misschien op met hun
wrede methoden om de omzet op te
voeren. Dat maakt dat het vlees straks
150,per kilo kost. Dat geeft dan
ook weer niet, want tegen die tijd zijn
we allemaal vegetariër geworden en
de doorsnee Hollander is toch al te
dik, kijk maar eens naar die hollebolle
Mina's van de Croma reclame op tv.
Weet U dat ik daar nu elke keer weer
doodmisselijk van ben?
Terug dus naar de soberheid. Daar kun
je trouwens ook wel dik van worden.
Lekker eten maakt dik, door goed wer
kende speekselklieren en maagsappen
verteert alles in je maag. Die 3 maten
te hoog in mijn kleding wijt ik dan ook
aan ikan sepat en asinan taugé of
schoon dat volgens Hollandse maat
staven voedsel is dat je nog niet aan
een hond zou geven. Dit typende heb
ik het zicht op mijn ongebreidelde
onkruiden-tuin (mij teveel angin om er
aan te werken) en de forse paarde
bloem-struiken. Kun je heerlijk in de
sla verwerken. In Zuid Frankrijk koop
je op de markt je sla-kombinaties kant
en klaar en knappend. Voor een paar
franc heb je een kom vol salade "mis-
lin", gemakkelijk te onthouden door er
"miskin" (arm) van te maken. Een krisp,
kruidig mengsel van paardebloem-bla
den, jonge andijvie en waterkers. Zo
verschrikkelijk lekker met gewoon wat
azijn, slaolie en wat tuinkruiden! En
dat herinnert me aan die dag dat we bij
onze goede vriend Oemar Basalmah in
Bandoeng aten. Een bak dampende
rijst, droge gorengans, een tjobek sam-
bel trassi en een tampa met wel 6 soor
ten lalap: katjang pandjang, kankoeng,
kemangi, terong, daon katjang, slada
aer. Onbespoten, on-bekunstmest, alle
maal zo uit de tuin van een land waar
het leven, ondanks geweldige econo
mische misère nog goed is, als je on
der leven tenminste verstaat: leven en
laten leven.
Ach, genoeg gefilosofeer, terug naar
de witte rijst. Waar mevrouw Moens
een heerlijk visgerechtje bij weet:
Makreel Timor
Flinterdun gesneden schijfjes komkom
mer, vermengen met fijngesneden lom
bok, trasi, suiker, zout (alles naar
smaak) fijngehakte uitjes. Dan het sap
van een halve (of hele, hangt af van de
hoeveelheid die U maakt) citroen toe
voegen. Dan santen uit blik (geen
blok) over het mengsel gieten en voort
durend roeren, anders kans op schif
ten.
Een gestoomde (gerookte) makreel van
vellen en graten ontdoen, in de boem-
boe doen en een half uur of langer
laten intrekken.
Een heerlijk Timorees visgerecht zon
der vuur en dus zonder vislucht!
Haastige spoed, altijd goed.
Onder dit motto een paar recepten van
mevrouw Molewijk "speciaal voor men
sen die haast hebben", schreef ze.
HOTEL "DE RUITER" HOUTHEM
bij Valkenburg (Z.L.), St. Gerlach 43,
tel. 04406 - 29 86
Riant uitzicht op het Geuldal
o doet denken aan de mooie rustige om
geving van de Preanger
Zeer geschikt voor diegenen die op me
disch advies een rustkuur moeten onder
gaan
Met dieet-patienten wordt rekening ge
houden
Alle kamers centraal verwarmd en voorzien
van warm en koud stromend water.
Prijzen per persoon en per dag; incl. be
diening en B.T.W. Logies en ontbijt f 15,
Volledig pension f 25,Kamer met toilet
en douche f 19,Kamer met voll. pension,
douche en toilet f 30,
Dendeng serampang
Gerookt of zuurkool spek in niet te
dunne plakken snijden. Inwrijven met
citroensap. Bakken in hete olie of mar
garine, niet te droog.
Worstjes gampang
Worstjes uit blik of rookworst in schij
ven snijden. Goreng met gesneden
lombok idjoe, uien en knoflook in boter
of olie. Vetsin, suiker en citroensap
naar smaak toevoegen.
Soep haast-je-repje
2 ons rundergehakt met een vork los-
prakken en in een pan water opzetten.
Toevoegen 1 klein pakje gesneden
soepgroenten, zout, peper, notemus-
kaat. Is alles gaar dan een maggi-blokje
bijdoen en een klein blikje soepballe
tjes.
L.D.
ABONNEES AMERIKA
ATTENTIE!
Uw abonnement (luchtpost $19,
zeepost $15,kunt U per
check voldoen aan:
Roy Steevensz, c/o Kushi House,
7357 Franklin Ave., Hollywood,
California.
Indien U Uw Tong Tong niet hebt
ontvangen of Uw exemplaar be
schadigd is, en U een ander
wenst, kunt U zich ook wenden
tot Roy Steevensz.
Naar Den Haag schrijven duurt
lang!
11