Fonteijn Co - 1001 avonturen met de soetil Vlamingstraat 5, Den Haag, Tel. 46 46 47 v/h te DJOKJA GOUDEN schakelarmbanden krintjing slangen colliers (6 tot lOOgr.) toesoek konde peniti kabaja van 22 karaats goud 22 Karaats verlovingsringen BRILJANTEN markiesringen hangers oorknoppen gezet in 22 karaats goud MIDO polshorloges SEBELAH ROTAN ARMBANDEN VAN 24 KRTS GOUD (mas kertas) TJITJAK broches in 22 KARAAT goud in étui 110,— franco huis. Koken wordt tegenwoordig echt een avontuur, want weet je nu eigenlijk wel wat je binnenkrijgt? Bespoten groen ten, ingespoten vlees (kan geen woor den vinden voor wat die veebedrijven met die arme dieren doen) en met de vis hopen we maar dat het met het kwik niet zo'n vaart loopt. "Dood, ja dood" zeiden we vroeger lakoniek weet U nog? Ik moet tot mijn schande bekennen, dat ik ondanks alle ellende en sombere gedachten, nog altijd lekker eet en het meest erg eenvoudig: rijst, een stukje vis of tahoe, een eenvoudige sajoer. Ik heb me stellig voorgenomen minimaal vlees - en beslist geen var kensvlees meer - te eten. Hooguit tweemaal in de week en dan nog erg karig. Dat om de boeren met hun mis dadige zucht naar grotere omzet, eens ferm dwars te zitten. Daar heb je mij weer met mijn eenpersoons-boycot! Laat ze stikken in hun gehormoniseerd vlees, in hun kistkalveren, in hun af schuwelijk op elkaar gepakte varkens. Als ze merken dat de vraag drastisch (kunt U aan meehelpen) kleiner wordt, dan houden ze misschien op met hun wrede methoden om de omzet op te voeren. Dat maakt dat het vlees straks 150,per kilo kost. Dat geeft dan ook weer niet, want tegen die tijd zijn we allemaal vegetariër geworden en de doorsnee Hollander is toch al te dik, kijk maar eens naar die hollebolle Mina's van de Croma reclame op tv. Weet U dat ik daar nu elke keer weer doodmisselijk van ben? Terug dus naar de soberheid. Daar kun je trouwens ook wel dik van worden. Lekker eten maakt dik, door goed wer kende speekselklieren en maagsappen verteert alles in je maag. Die 3 maten te hoog in mijn kleding wijt ik dan ook aan ikan sepat en asinan taugé of schoon dat volgens Hollandse maat staven voedsel is dat je nog niet aan een hond zou geven. Dit typende heb ik het zicht op mijn ongebreidelde onkruiden-tuin (mij teveel angin om er aan te werken) en de forse paarde bloem-struiken. Kun je heerlijk in de sla verwerken. In Zuid Frankrijk koop je op de markt je sla-kombinaties kant en klaar en knappend. Voor een paar franc heb je een kom vol salade "mis- lin", gemakkelijk te onthouden door er "miskin" (arm) van te maken. Een krisp, kruidig mengsel van paardebloem-bla den, jonge andijvie en waterkers. Zo verschrikkelijk lekker met gewoon wat azijn, slaolie en wat tuinkruiden! En dat herinnert me aan die dag dat we bij onze goede vriend Oemar Basalmah in Bandoeng aten. Een bak dampende rijst, droge gorengans, een tjobek sam- bel trassi en een tampa met wel 6 soor ten lalap: katjang pandjang, kankoeng, kemangi, terong, daon katjang, slada aer. Onbespoten, on-bekunstmest, alle maal zo uit de tuin van een land waar het leven, ondanks geweldige econo mische misère nog goed is, als je on der leven tenminste verstaat: leven en laten leven. Ach, genoeg gefilosofeer, terug naar de witte rijst. Waar mevrouw Moens een heerlijk visgerechtje bij weet: Makreel Timor Flinterdun gesneden schijfjes komkom mer, vermengen met fijngesneden lom bok, trasi, suiker, zout (alles naar smaak) fijngehakte uitjes. Dan het sap van een halve (of hele, hangt af van de hoeveelheid die U maakt) citroen toe voegen. Dan santen uit blik (geen blok) over het mengsel gieten en voort durend roeren, anders kans op schif ten. Een gestoomde (gerookte) makreel van vellen en graten ontdoen, in de boem- boe doen en een half uur of langer laten intrekken. Een heerlijk Timorees visgerecht zon der vuur en dus zonder vislucht! Haastige spoed, altijd goed. Onder dit motto een paar recepten van mevrouw Molewijk "speciaal voor men sen die haast hebben", schreef ze. HOTEL "DE RUITER" HOUTHEM bij Valkenburg (Z.L.), St. Gerlach 43, tel. 04406 - 29 86 Riant uitzicht op het Geuldal o doet denken aan de mooie rustige om geving van de Preanger Zeer geschikt voor diegenen die op me disch advies een rustkuur moeten onder gaan Met dieet-patienten wordt rekening ge houden Alle kamers centraal verwarmd en voorzien van warm en koud stromend water. Prijzen per persoon en per dag; incl. be diening en B.T.W. Logies en ontbijt f 15, Volledig pension f 25,Kamer met toilet en douche f 19,Kamer met voll. pension, douche en toilet f 30, Dendeng serampang Gerookt of zuurkool spek in niet te dunne plakken snijden. Inwrijven met citroensap. Bakken in hete olie of mar garine, niet te droog. Worstjes gampang Worstjes uit blik of rookworst in schij ven snijden. Goreng met gesneden lombok idjoe, uien en knoflook in boter of olie. Vetsin, suiker en citroensap naar smaak toevoegen. Soep haast-je-repje 2 ons rundergehakt met een vork los- prakken en in een pan water opzetten. Toevoegen 1 klein pakje gesneden soepgroenten, zout, peper, notemus- kaat. Is alles gaar dan een maggi-blokje bijdoen en een klein blikje soepballe tjes. L.D. ABONNEES AMERIKA ATTENTIE! Uw abonnement (luchtpost $19, zeepost $15,kunt U per check voldoen aan: Roy Steevensz, c/o Kushi House, 7357 Franklin Ave., Hollywood, California. Indien U Uw Tong Tong niet hebt ontvangen of Uw exemplaar be schadigd is, en U een ander wenst, kunt U zich ook wenden tot Roy Steevensz. Naar Den Haag schrijven duurt lang! 11

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1973 | | pagina 11