r
cjUkker Koken
'M vail vabang
U tot3Mera.uk
mocss n
1001
avonturen
met de
soetil
KOLONIALISME
KIMM Indische spekkoek
ABONNEE'S H
WERFT ABONNEES!
Het nieuwste boek van Lin Schol-
te (Anak Kompenie) is een
KOOKBOEK!
"LEKKER KOKEN VAN
SABANG TOT MERAUKE"
Splinternieuwe, maar ook
oude, minder bekende
recepten uit de wonderlijke
tropenkeuken.
f 10,90 f 0,90 porto
Bestel Nu per giro 6685, boek
handel Tong-Tong.
Natuurlijk kopen wij ook altijd teveel
brood. Als de honger 's avonds door
het huis waart en je hoort de jongelui
teleurgesteld het deksel van de brood
trommel dichtklappen met een "Wat,
geen brood meer?", dan treft je dat als
een piso blati in je maag. En morgen
neem je een half brood meer, waarbij
je dan meteen weet: vanavond hebben
ze geen zin in brood.
Wat doe je met oud brood? Eenden,
mussen en meeuwen in Holland zijn er
kogelrond van. Die arme beesten zijn
zo volgestopt dat ze amper weten hoe
normaal vogelvoer smaakt. Maar ajo,
we mogen geen brood weggooien, dus
opeten, gevederde vuilnisbakjes, het
is bij de knorhanen af die 17 miljoen
weggegooide broden per jaar!
Je hebt van die grapjassen die aanra
den oud brood te bewaren voor het
aanmaken van gehakt of het fijnstam
pen tot broodkruim. Hoeveel keer per
week eten we nu gehakt? Toch ook
niet vijf maal, dus dat ruimt niet op.
Broodkruim idem dito.
Neen, zo'n stevige broodpudding elke
week, dat zet zoden aan de dijk. Twee
eieren, melk, flink suiker, zout, veel
kaneelpoeder en dan nog een ons
krenten, amandelsnippers, sucade. O-
vergieten met vla waarin een royale
scheut rhum. Dat smaakt zo super dat
je het zelfs het bezoek kunt presen
teren, zonder dat die meteen aan die
17 miljoen broden begint te denken.
Nu kreeg ik van een van onze abon-
nee's, de heer Vreeke uit Porto Velho
(hartje Brazilië) onderstaand broodre
cept. Die mensen zullen daar wel geen
last hebben van teveel, dan wel te oud
en te hard brood. Het doel heiligt de
middelen en al vind ik de prijs van een
pond garnalen hier 9,in Porto Vel
ho misschien een paar dubbeltjes -
niet in overeenstemming met de waar
de van een oud brood, het blijft een
dappere poging om brood van de
vuilnisbelt te houden.
Proberen maar en schrijf me of U het
lekker vindt!
Lilian.
VATAPA BAIANO
(Vatapa uit Bahia, spreek uit als: vat-
tappa bajannoe met de klemtoon op de
vetgedrukte lettergrepen.)
voor 6 a 10 personen.
500 gram garnalen
een vleugje zout (een half theelepeltje
of minder)
Week het brood zo'n tien minuten in
koud water tot het goed week is. Daar
na moet het geklopt worden. Doe het
dan in een pan, voeg er de kokosmelk,
de palmolie (die het rood kleurt) en het
zout bij en zet de pan op het vuur.
Laten koken tot het dikachtig wordt.
Roer er nu de garnalen doorheen en
laat het nog ongeveer vijf minuten
doorkoken.
Daarna is het klaar, voeg er naar
smaak rode peper bij (pirmenta purupé,
ook wel pimenta malaguena genoemd,
al zal andere peper allicht ook goed
zijn) en dien het op als het nog warm
is samen met witte rijst uit een andere
pan.
Ik heb geen verstand van koken, maar
ik denk, als palmolie niet te krijgen is,
dat een andere plantaardige olie ook
wel goed zal zijn, al wordt het dan niet
roodgekleurd natuurlijk. Eén ding is
zeker, vatapé vult wèl de maag.
Kees Vreeke
N.B. Inplaats van palmolie misschien
maar gewoon een lepel boter of mar
garine nemen. Eerst proberen van een
paar sneden brood en één ons garna
len, één kopje santen!
Onlangs, deels voor zaken, in Frankrijk
geweest. Mij viel op dat ik, zelfs on
danks de geprikkeldheid door de a.s.
verkiezingen en de dreigende stakin
gen, in geen enkel blad ook maar één
keer het begrip kolonialisme tegen
kwam. Een volk met allure heeft nooit
tijd voor eindeloos na-hakken. Maar op
de terugweg naar huis zag ik in, waar
om: het was Vrijdag en Parijs liep ge
woonweg leeg van werkers die het
weekeinde thuis gingen doorbrengen.
En op mijn woord: het wemelde van
bruine, gele en "mengkleurige" nieuwe
Fransen. Die kennelijk door héél Fran
krijk wonen.
Als de Fransman niet meer na-urmt
over kolonialen, komt dat heel gewoon
omdat hij uit zijn ogen kijkt. En beseft
dat de koloniale tijd voorbij is, en een
tijd is aangebroken van nieuwe samen
levingen!
Toen ik thuiskwam en de TV aanzette -
was ik gewoon perplex mijnheer van
der Stoel weer te zien preken met zijn
samengeknepen mondje en vitterige
standjes voor Portugal
Een ander onderwerp: in een Frans
blad, ik weet werkelijk al niet meer
welk, bleven mijn ogen hangen aan een
zinsfragment in een essay: pas
l'intellect, ni l'intelligence, mais l'intui-
tionTijdens de Franse revolutie,
170 jaar geleden, werd de Godin der
Rede in triomf gekroond in Parijs. Is die
godsdienst eindelijk voorbij?
Bekend van de Pasar Malam
Stort 11,op giro 158225 en
U ontvangt een spekkoek van ca.
500 gram, in speciale verpakking,
franco thuis.
"KIMM", Joh. Verhulststraat 98,
Amsterdam-Z. Tel. 020-72 84 61
Benodigdheden:
1 brood
0,4 liter kokosmelk
0,1 liter palmolie ("azeite dendê")
19