r cjUkker Koken 'M vail vabang U tot3Mera.uk mocss n 1001 avonturen met de soetil KOLONIALISME KIMM Indische spekkoek ABONNEE'S H WERFT ABONNEES! Het nieuwste boek van Lin Schol- te (Anak Kompenie) is een KOOKBOEK! "LEKKER KOKEN VAN SABANG TOT MERAUKE" Splinternieuwe, maar ook oude, minder bekende recepten uit de wonderlijke tropenkeuken. f 10,90 f 0,90 porto Bestel Nu per giro 6685, boek handel Tong-Tong. Natuurlijk kopen wij ook altijd teveel brood. Als de honger 's avonds door het huis waart en je hoort de jongelui teleurgesteld het deksel van de brood trommel dichtklappen met een "Wat, geen brood meer?", dan treft je dat als een piso blati in je maag. En morgen neem je een half brood meer, waarbij je dan meteen weet: vanavond hebben ze geen zin in brood. Wat doe je met oud brood? Eenden, mussen en meeuwen in Holland zijn er kogelrond van. Die arme beesten zijn zo volgestopt dat ze amper weten hoe normaal vogelvoer smaakt. Maar ajo, we mogen geen brood weggooien, dus opeten, gevederde vuilnisbakjes, het is bij de knorhanen af die 17 miljoen weggegooide broden per jaar! Je hebt van die grapjassen die aanra den oud brood te bewaren voor het aanmaken van gehakt of het fijnstam pen tot broodkruim. Hoeveel keer per week eten we nu gehakt? Toch ook niet vijf maal, dus dat ruimt niet op. Broodkruim idem dito. Neen, zo'n stevige broodpudding elke week, dat zet zoden aan de dijk. Twee eieren, melk, flink suiker, zout, veel kaneelpoeder en dan nog een ons krenten, amandelsnippers, sucade. O- vergieten met vla waarin een royale scheut rhum. Dat smaakt zo super dat je het zelfs het bezoek kunt presen teren, zonder dat die meteen aan die 17 miljoen broden begint te denken. Nu kreeg ik van een van onze abon- nee's, de heer Vreeke uit Porto Velho (hartje Brazilië) onderstaand broodre cept. Die mensen zullen daar wel geen last hebben van teveel, dan wel te oud en te hard brood. Het doel heiligt de middelen en al vind ik de prijs van een pond garnalen hier 9,in Porto Vel ho misschien een paar dubbeltjes - niet in overeenstemming met de waar de van een oud brood, het blijft een dappere poging om brood van de vuilnisbelt te houden. Proberen maar en schrijf me of U het lekker vindt! Lilian. VATAPA BAIANO (Vatapa uit Bahia, spreek uit als: vat- tappa bajannoe met de klemtoon op de vetgedrukte lettergrepen.) voor 6 a 10 personen. 500 gram garnalen een vleugje zout (een half theelepeltje of minder) Week het brood zo'n tien minuten in koud water tot het goed week is. Daar na moet het geklopt worden. Doe het dan in een pan, voeg er de kokosmelk, de palmolie (die het rood kleurt) en het zout bij en zet de pan op het vuur. Laten koken tot het dikachtig wordt. Roer er nu de garnalen doorheen en laat het nog ongeveer vijf minuten doorkoken. Daarna is het klaar, voeg er naar smaak rode peper bij (pirmenta purupé, ook wel pimenta malaguena genoemd, al zal andere peper allicht ook goed zijn) en dien het op als het nog warm is samen met witte rijst uit een andere pan. Ik heb geen verstand van koken, maar ik denk, als palmolie niet te krijgen is, dat een andere plantaardige olie ook wel goed zal zijn, al wordt het dan niet roodgekleurd natuurlijk. Eén ding is zeker, vatapé vult wèl de maag. Kees Vreeke N.B. Inplaats van palmolie misschien maar gewoon een lepel boter of mar garine nemen. Eerst proberen van een paar sneden brood en één ons garna len, één kopje santen! Onlangs, deels voor zaken, in Frankrijk geweest. Mij viel op dat ik, zelfs on danks de geprikkeldheid door de a.s. verkiezingen en de dreigende stakin gen, in geen enkel blad ook maar één keer het begrip kolonialisme tegen kwam. Een volk met allure heeft nooit tijd voor eindeloos na-hakken. Maar op de terugweg naar huis zag ik in, waar om: het was Vrijdag en Parijs liep ge woonweg leeg van werkers die het weekeinde thuis gingen doorbrengen. En op mijn woord: het wemelde van bruine, gele en "mengkleurige" nieuwe Fransen. Die kennelijk door héél Fran krijk wonen. Als de Fransman niet meer na-urmt over kolonialen, komt dat heel gewoon omdat hij uit zijn ogen kijkt. En beseft dat de koloniale tijd voorbij is, en een tijd is aangebroken van nieuwe samen levingen! Toen ik thuiskwam en de TV aanzette - was ik gewoon perplex mijnheer van der Stoel weer te zien preken met zijn samengeknepen mondje en vitterige standjes voor Portugal Een ander onderwerp: in een Frans blad, ik weet werkelijk al niet meer welk, bleven mijn ogen hangen aan een zinsfragment in een essay: pas l'intellect, ni l'intelligence, mais l'intui- tionTijdens de Franse revolutie, 170 jaar geleden, werd de Godin der Rede in triomf gekroond in Parijs. Is die godsdienst eindelijk voorbij? Bekend van de Pasar Malam Stort 11,op giro 158225 en U ontvangt een spekkoek van ca. 500 gram, in speciale verpakking, franco thuis. "KIMM", Joh. Verhulststraat 98, Amsterdam-Z. Tel. 020-72 84 61 Benodigdheden: 1 brood 0,4 liter kokosmelk 0,1 liter palmolie ("azeite dendê") 19

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1973 | | pagina 19