Door PLANTERSVROUW TJALIE'S SOYA-CLUB We hebben op ons lijstje al een heel rijtje namen staan van sympathisanten. Aardige reactie's kwamen, o.a. uit Ha waii; meneer Soekias stuurde een kookboekje, "Soybeans for health and a longer life". Hij schrijft erbij, - terug naar tempeh-tijd en gezondheid - Waren we maar al zo ver. Men wil er hier nog niet zo aan geloven. Maar toch bedankt meneer Soekias. Uit Los Osos kwam een envelopje met soya-gries bij een risje recepten; van Gerda Ondang, die net een pond in huis had gehaald om er pap van te koken voor 't ontbijt. Australië gaat zoveel kedelee verbou wen, dat binnen afzienbare tijd import niet meer nodig zal zijn. Ook Frankrijk en Italië hebben grootse plannen. Terwijl ik meen gelezen te hebben dat in Engeland soya-bloem wordt ver werkt in brood en gebak. Als dat hier ook het geval is, weten toch weinigen er iets van. Of moet ik zeggen: Ik wist 't niet. Een enthousiaste meneer van Over- dijkink in Soest achterhaalde een arti kel uit de Elsevier van 7 juli 1973 "Vlees zonder benen." Eng hè? Je denkt aan "Benen zonder vlees." Maar 't is helemaal niet griezelig. Integen deel, erg interessant. Hij klom onmid dellijk in de telefoon om zijn licht op te steken bij belangrijke informatiebron nen. Unilever Research te Duiven houdt zich al jaren en jaren bezig met 't ont wikkelen van TVK (Textured vegetable protein), n.l. "Kunst-, belazervlees", wordt 't elders genoemd. Wat veel min der smeuig klinkt. Of je een plastic maaltijd voorgeschoteld krijgt, 't Wekt direct tegenzin. De moeilijkheid, zegt "vlees zonder benen", is, "dat er wet telijke bepalingen zijn, die een snelle start van 't plantaardig eiwit niet moge lijk maken." Moet een mens zijn hoofd dan niet schudden? Of ben weer ik al léén zo dom om 't niet te begrijpen. De wereld schreeuwt om voedsel Intussen zijn we weer ruim een jaar verder. Al jaren worden in Amerika zo'n slor dige 251/2 miljoen soya lunches dage lijks voorgezet aan schoolkinderen. De ouders hebben geen klachten. Onlangs volgde Canada 't voorbeeld. Wij hebben fabrieken. In Amsterdam de grootste soyaverwerkingsfabriek ter wereld. Cargill soya Industrie. Uit Vlaardingen kreeg ik een uitge breide documentatie van "Degensso- ya". "Soya verovert de wereld." Behalve het zielige stukje dat Holland heet dan zeker. Want waar ik ook in formeer naar soya-bloem, bij A. Heyn, Spar, VG., A en O, noem maar op, overal kijken ze me aan of ik vraag naar de weg naar Bagansiapiapi of A- tapoepoe. Is 't in de steden wel overal te krijgen? Of ook alleen in reform-winkels. Ik bedoel, bloem, pasta, gries. Producten, die o.a. Degenssoya fabri ceert. Soyabloem bevordert de duur zaamheid van 't product. Soyabloem geeft er een frisse kleur aan. Soya bloem voorkomt 't oudbakken worden. Door de grote opklopbaarheid kan men minder chemicaliën gebruiken... En ga zo maar door. Wist U dit allemaal, knappe baksters? Ik niet. Maar ik ben allerminst een goede bakster. Ik houd 't maar op pi- sang-goreng. En ik wil nog eens hoger op: - "Bij proefnemingen dienen wij u graag van advies." - Gelukkig. Dat weet ik dan in elk geval. Straks, dat TVK. Waar gaat dat naar toe? - "Naar heel Europa, naar 't Midden- Oosten, waar voor de Mohammedanen varkensvlees taboe is." - Misschien ook wel naar de ontwikke lingslanden. Of zullen ze daar zeggen: - "Als 't zulk goed voedsel is, waarom eten jullie 't dan zelf niet?" - Omdat we eigenlijk veel verder zijn achtergebleven. Omdat, "voor de afzet in Nederland de barrière van de Wa renwet nog overwonnen moet worden." Bovendien wordt 't door 't grote pu bliek nog niet geaccepteerd. Verwend als 't is door een ongezonde welvaart. Er is geen honger meer, anders at men 't wel. Toch liever dan bloembollen b.v.? Kijk maar eens 's Zaterdags bij de banketbakkers, de keurslager, de snoepwinkels; Jamin. In dubbeldikke rijen tot buiten de deur wachten soms de mensen hun beurt af. Gelaten. De ijsman die hier 's zaterdags en 's zondags twee maal langs komt. Met veel lawaai van bellen en ...dollièt... dot...dèt... van meertonige claxons. Twee maal per dag wordt hij bestormd door de zelfde jeugd uit de zelfde buurtschap. Ik moet altijd denken aan de Rattenvanger van Hameln.r Ik weet niet, of hier wat de teelt betreft nog proeven worden genomen op grote schaal. Tot 1946 is het terug te vinden in fotocopieën, die ik vond in Tjalie's map. Geen nood. Een klein groepje bemoei- 'allen houdt zich er nu mee bezig. Niet omdat ze hiermee iets zullen bereiken voor de voedselsituatie over de hele wereld? Alleen maar om begrip te to nen. Dat planten in eigen tuintjes, moet u zien als een aardigheid, een experi ment voor de liefhebbers. Tussen twee haakjes, ik ben in het bezit van een kostbaar doosje met ontsmette zaden. In zeven variëtei ten, in zeven kleine zakjes, voor zeven ernstige gegadigden. Om la ter de resultaten te vergelijken. Niet allemaal tegelijk. Die 't eerst komt, 't eerst maalt. Ik heb er zes nodig, neen, vijf. Want zelf houd ik een zakje en één gaat er naar een tuin der. Hij hoorde van ter zijde over de soya-club en toonde zich zeer geinteresseerd. Deze outsider komt sowieso in aanmerking. Hij kan ons helpen de soyaboon te popularise ren voor moes- en volkstuintjes. Vroeg in 't voorjaar de grond plant- klaar maken. Half-mei zaden inleg gen. En dan maar hopen op een warme zomer. Animeert u al uw vrienden en ken nissen de soya producten te pro beren? Poekoel teroes dan maar, om Tja lie's lievelingsleus te gebruiken. Plantersvrouw Calfven 120, Ossendrecht tel. 01647 - 2431 Soyabonen in tomaten-saus 2 kopjes soyabonen 2 eetlepels margarine 2 kopjes tomatenpuré theelepel kaneel theelepel kruidnagel 1 eetlepel gesnipperde groene pepers 2 eetlepels honing 1/2 theelepel zout De bonen 18 uur weken, goed wassen en gaar koken. Alles door elkaar men gen en zachtjes opstoven. Zorgen dat 't niet te nat wordt, 't Moet een prutje zijn. Heet serveren. Tahoe omelet 100 gram tahoe 1 of 2 eieren 1 ui gesnipperd Een paar lepels gesnipperde selderij Zout naar smaak Margarine Tahoe in heel kleine blokjes snijden. Eieren goed kloppen, tahoe, groen en ui er bij en 't zout. De omelet in de margarine bakken in een koekepan. Gebruik een deksel om te keren, zodat hij aan beide kanten mooi licht bruin kan worden. Eten bij gebakken aard appelen en een slaatje, met wat toma tenketchup b.v. 19

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1974 | | pagina 19