Door PLANTERSVROUW
19
HET NUT VAN DE SOYA-BOON
Er wordt mij vaak de vraag gesteld:
"Wat is eigenlijk 't doel van jullie
soya-club?"
Als antwoord laat ik Tjalie's eerste en
laatste artikel er over lezen. "Waspa-
da", in T.T. No. 22 van de vorige jaar
gang.
Sommigen tonen zich geinteresseerd,
vol begrip. Er zijn er ook, die vinden:
"Ja maar, wat heeft 't hier voor nut?
Er is geen voedselschaarste, we heb
ben eiwitten in overvloed. Vlees, vis,
melkproducten, 't Kan niet op.
En dan ons druk maken om een boon
die'hier niet groeitAls je zó in
gesteld bent op de welvaart, wat zal 't
dan moeilijk zijn, als je misschien in
eens moet omschakelen.
Ik zou de Tong-Tongers hier in Holland
willen vragen: "Wat denkt u er Van?"
De meeste reactie's nl. komen van bui
ten.
Uit Australië, Brazilië, Amerika; waar
al lang de kedelée alle waardering
krijgt die hij verdient.
Heeft u van de geplaatste recepten er
al één of meer geprobeerd? Heeft u
gekeken in toko's wat er op gebied
van soya al zo te krijgen is?
U weet waarschijnlijk, dat 't in de ma-
cro-biotica een aardige plaats inneemt?
Een vriendelijke lezeres uit Utrecht
zond een kranten-knipseltje uit een
blaadje voor reform winkeliers.
Daarin werd aan een in heel Nederland
bekende arts, Dr. H. van der Upwich
uit Bussum de vraag gesteld: "Dokter
wat vind u van de lecithine?"
En dan vertelt hij van zijn ervaringen
met de ruwe lecithine uit de soya-boon.
Over verbeteringen die eerst langzaam
gaan, maar regelmatig doorzetten. Per
soonlijke ervaringen van de nu 75 ja
rige arts, die op zijn 71e begon met de
lecithine kuur. Hij is minder vergeet
achtig en wat uithoudingsvermogen be
treft, alleen maar lof. Hij werkt de hele
dag en dikwijls tot 's-avonds laat.
Uit de practijk van Dr. van der Upwich.
a. lecithine is een uiterst belangrijke
stof waarmee 't lichaam zeer zuinig
omgaat.
b. lecithine verhoogt 't algemeen ge
voel van welbevinden.
c. lecithine verbetert 't uithoudingsver
mogen.
d. lecithine versterkt 't geheugen en
de geestelijke concentratie.
e. lecithine vermindert geleidelijk ader
verkalking en vaatkrampaanvallen.
Hij ziet de lecithine als een voedings
middel dat onderdeel moet zijn van de
dagelijkse voeding. In geval van ziek
ten, naast voedingsmiddel ook genees
middel.
De Amerikaanse G. J. Binding zegt van
de soya-boon:
't s de enige groente met een volledig
eiwit, met een schat van vitaminen,
mineralen, onverzadigde vetzuren en
vele andere ingrediënten; alle even
belangrijk voor de ontwikkeling van de
beenderen en 't soepel functioneren
van alle organen." Maar speciaal ves
tigt hij de aandacht op een bestand
deel, dat 't lichaam jong houdt en
vitaal. Omdat '"t dient tot voeding van
Bovenstaande twee fototjes van de Zusters Ursulinen in Pasoeroean werden ons enige tijd
geleden toegezonden. Op een van de foto's staat: Netty Lans. Helaas is de begeleidende
brief weggeraakt, zodat wij de naam van de inzendster niet meer weten. Zou zij zo vrien
delijk willen zijn ons even een berichtje te sturen?
de zenuwen en de hersenen. Lecithine
lost de cholesterol op en voorkomt
opeenhoping van vet in de aderen,
't Voedt 't hart en voorziet 't van nieu
we kracht.
En dan nog vragenWat is 't nut?
Ik heb een paar alledaagse simpele
recepten voor u, maar zo lekker. En
vol lecithine.
Hoeveelheden, kira-kira.
Soya-bonen een nachtje weken, goed
spoelen en vrij lang koken. Dan fijn
malen. Ik heb 't door een huishoudmo-
len gedaan, maar de bonen laten zich
natuurlijk ook makkelijk fijn wrijven
met een oelek-oelek. Terug in 't vocht.
Grote ui snipperen en fruiten in een
flinke lik margarine, ik heb nl. helemaal
geen bouillon gebruikt, wel een busje
soepballetjes. Veel selderie, peper,
zout naar smaak.
De "snert" lekker wat laten pruttelen.
Kostelijk soepje, als de wind om 't
huis giert.
Een voorafje of hapje bij bridge of
mah-yong.
Bonen weken, spoelen en gaar koken.
Worteltjes, prinsesseboontjes, bietje,
niet te gaar koken en in kleine blokjes
snijden.
Sla-sausje maken van hardgekookte
eieren, gehakt uitje, olie azijn, peper-
zout-suiker en veel peterselie. Alles
door elkaar mengen met nog een paar
lepels sla-saus uit een fles.
Ik heb ge'gorengde kedelee door de
vleesmolen gedraaid, tegelijk met ge
bakken uitjes, gebakken schijfjes knof
look, suiker, zout, een beetje assem
en rode lombok. Als strooiseltje op
brood. Een beetje soya-olie er bij en
't is een smeersel.
Voor correspondentie:
Mevr. H. M. Marsman, Calfen 120,
Ossendrecht.
Tahoe-champignons schoteltje
200 gram tahoe
200 gram champignons
2 lepels fijn gesneden selderie
of peterselie
2 lepels gesnipperde ui
2 lepels bloem
2 kopjes melk
Peper, zout, nootmuskaat, naar
smaak.
Tahoe in kleine dobbelsteentjes snij
den en in een beetje water even opko
ken. Dan blijven ze n.l. heel. Nat, be
waren. Champignons schoonmaken en
in schijfjes snijden. Ui bakken in een
flinke lepel margarine, tot glazig. De
melk toevoegen en als 't kookt, de uit
't vocht gehaalde stukjes tahoe, cham
pignons en groen. De bloem aanmaken
tot een sausje met tahoe-nat en wat
overgehouden melk. Hiermee de ra
gout binden. Afmaken met peper, zout,
nootmuskaat en wat u gewend bent
er nog meer bij te doen.