Door PLANTERSVROUW 19 HET NUT VAN DE SOYA-BOON Er wordt mij vaak de vraag gesteld: "Wat is eigenlijk 't doel van jullie soya-club?" Als antwoord laat ik Tjalie's eerste en laatste artikel er over lezen. "Waspa- da", in T.T. No. 22 van de vorige jaar gang. Sommigen tonen zich geinteresseerd, vol begrip. Er zijn er ook, die vinden: "Ja maar, wat heeft 't hier voor nut? Er is geen voedselschaarste, we heb ben eiwitten in overvloed. Vlees, vis, melkproducten, 't Kan niet op. En dan ons druk maken om een boon die'hier niet groeitAls je zó in gesteld bent op de welvaart, wat zal 't dan moeilijk zijn, als je misschien in eens moet omschakelen. Ik zou de Tong-Tongers hier in Holland willen vragen: "Wat denkt u er Van?" De meeste reactie's nl. komen van bui ten. Uit Australië, Brazilië, Amerika; waar al lang de kedelée alle waardering krijgt die hij verdient. Heeft u van de geplaatste recepten er al één of meer geprobeerd? Heeft u gekeken in toko's wat er op gebied van soya al zo te krijgen is? U weet waarschijnlijk, dat 't in de ma- cro-biotica een aardige plaats inneemt? Een vriendelijke lezeres uit Utrecht zond een kranten-knipseltje uit een blaadje voor reform winkeliers. Daarin werd aan een in heel Nederland bekende arts, Dr. H. van der Upwich uit Bussum de vraag gesteld: "Dokter wat vind u van de lecithine?" En dan vertelt hij van zijn ervaringen met de ruwe lecithine uit de soya-boon. Over verbeteringen die eerst langzaam gaan, maar regelmatig doorzetten. Per soonlijke ervaringen van de nu 75 ja rige arts, die op zijn 71e begon met de lecithine kuur. Hij is minder vergeet achtig en wat uithoudingsvermogen be treft, alleen maar lof. Hij werkt de hele dag en dikwijls tot 's-avonds laat. Uit de practijk van Dr. van der Upwich. a. lecithine is een uiterst belangrijke stof waarmee 't lichaam zeer zuinig omgaat. b. lecithine verhoogt 't algemeen ge voel van welbevinden. c. lecithine verbetert 't uithoudingsver mogen. d. lecithine versterkt 't geheugen en de geestelijke concentratie. e. lecithine vermindert geleidelijk ader verkalking en vaatkrampaanvallen. Hij ziet de lecithine als een voedings middel dat onderdeel moet zijn van de dagelijkse voeding. In geval van ziek ten, naast voedingsmiddel ook genees middel. De Amerikaanse G. J. Binding zegt van de soya-boon: 't s de enige groente met een volledig eiwit, met een schat van vitaminen, mineralen, onverzadigde vetzuren en vele andere ingrediënten; alle even belangrijk voor de ontwikkeling van de beenderen en 't soepel functioneren van alle organen." Maar speciaal ves tigt hij de aandacht op een bestand deel, dat 't lichaam jong houdt en vitaal. Omdat '"t dient tot voeding van Bovenstaande twee fototjes van de Zusters Ursulinen in Pasoeroean werden ons enige tijd geleden toegezonden. Op een van de foto's staat: Netty Lans. Helaas is de begeleidende brief weggeraakt, zodat wij de naam van de inzendster niet meer weten. Zou zij zo vrien delijk willen zijn ons even een berichtje te sturen? de zenuwen en de hersenen. Lecithine lost de cholesterol op en voorkomt opeenhoping van vet in de aderen, 't Voedt 't hart en voorziet 't van nieu we kracht. En dan nog vragenWat is 't nut? Ik heb een paar alledaagse simpele recepten voor u, maar zo lekker. En vol lecithine. Hoeveelheden, kira-kira. Soya-bonen een nachtje weken, goed spoelen en vrij lang koken. Dan fijn malen. Ik heb 't door een huishoudmo- len gedaan, maar de bonen laten zich natuurlijk ook makkelijk fijn wrijven met een oelek-oelek. Terug in 't vocht. Grote ui snipperen en fruiten in een flinke lik margarine, ik heb nl. helemaal geen bouillon gebruikt, wel een busje soepballetjes. Veel selderie, peper, zout naar smaak. De "snert" lekker wat laten pruttelen. Kostelijk soepje, als de wind om 't huis giert. Een voorafje of hapje bij bridge of mah-yong. Bonen weken, spoelen en gaar koken. Worteltjes, prinsesseboontjes, bietje, niet te gaar koken en in kleine blokjes snijden. Sla-sausje maken van hardgekookte eieren, gehakt uitje, olie azijn, peper- zout-suiker en veel peterselie. Alles door elkaar mengen met nog een paar lepels sla-saus uit een fles. Ik heb ge'gorengde kedelee door de vleesmolen gedraaid, tegelijk met ge bakken uitjes, gebakken schijfjes knof look, suiker, zout, een beetje assem en rode lombok. Als strooiseltje op brood. Een beetje soya-olie er bij en 't is een smeersel. Voor correspondentie: Mevr. H. M. Marsman, Calfen 120, Ossendrecht. Tahoe-champignons schoteltje 200 gram tahoe 200 gram champignons 2 lepels fijn gesneden selderie of peterselie 2 lepels gesnipperde ui 2 lepels bloem 2 kopjes melk Peper, zout, nootmuskaat, naar smaak. Tahoe in kleine dobbelsteentjes snij den en in een beetje water even opko ken. Dan blijven ze n.l. heel. Nat, be waren. Champignons schoonmaken en in schijfjes snijden. Ui bakken in een flinke lepel margarine, tot glazig. De melk toevoegen en als 't kookt, de uit 't vocht gehaalde stukjes tahoe, cham pignons en groen. De bloem aanmaken tot een sausje met tahoe-nat en wat overgehouden melk. Hiermee de ra gout binden. Afmaken met peper, zout, nootmuskaat en wat u gewend bent er nog meer bij te doen.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1974 | | pagina 19