LAAT NIET ALLEEN GEMAK U DIENEN Rectificatie Mevr. A. "Vlees, kip, vis is zoveel mak kelijker te krijgen dan één pond soya- bonen. En onze ouders hadden ons niet zo moeten verwennen met lekkere hap jes van vlees en andere dierlijke ei witten, oedang, kepiting Mevr. B. 't Is zo eenvoudig om even ook bij de slager langs te gaan als ik toch boodschappen doe. Dat vóóruit denken, bonen weken achttien uren. Neen, als 't nu nog voor ons klaar stond bij de kruidenier in potten of bussen. Zoals bruine bonen, capucij- ners e.d U begrijpt 't al, dit zijn meningen van enkele lezeressen van de soya-rubriek. En? Bent u 't met de dames eens? Velen van u wel, denk ik. Want inder daad moeten de boontjes met een lichtje gezocht worden. (Ze zijn er heus wel hoor.) Maar dóen we dat? Doen we zelf eigenlijk nog wel wat? Of laten we met ons doen en vinden we dat nog makkelijk ook? Als er meer vraag naar zou zijn, dan kwamen ze wel in de winkels. Dat lijkt me logisch. En dan werd er misschien ook niet zo met de prijzen gegoocheld. In de afgelopen weken kocht ik ze nl. op vier verschillende plaatsen. En be taalde, 3,50, f 2,60, 2,per pond. In de laatste winkel, nb. een Reform zaak, waarin zoals bekend, de prijzen altijd hoger liggen, 1,50 voor een pond. Als 't maar overal kant en klaar te krijgen zou zijn. Als er maar wat reclame voor gemaakt werd. Ik zie haar al, met een stuk tahoe- gorèng tussen de vingers: "Hapt zo hééérlijk weg!" Waarom praat ik u die soyabonen toch zo aan, hè? Wel, misschien omdat ik zelf zo vóór versobering ben en vóór biotiek. En deze boontjes 't vlees, waarmee (dat is voor niemand een geheim) dikwijls zo geknoeid wordt, zo prachtig kunnen vervangen. Beginnen ze u een beetje de keel uit te hangen? Jammer! U weet er nog lang niet genoeg van. Anders zou u ze nl. door diezelfde keel wat graag naar binnen laten glijden. Hier in Holland worden ze in hoofdzaak aan de beesten voor gezet en niet, zoals in verschillende andere landen, volop en rechtstreeks aan de mens. Is men zo vasthoudend? Wat de boer niet kent Of heeft 't alleen te maken met 's-!ands economische belangen? Boekjes, ons toegezonden door abonnee's in andere landen, documentatie's van fabrieken, uitspraken van bekende artsen, die voorstanders zijn van macro-biotica, hebben mij niet alleen overtuigd van de voedingswaarde, maar ook van een wonderlijke genezingsfactor in deze kleine onbekende. Lecithine, voor ze nuwen, hart- en bloedvaten. Wat? U heeft 't niet nodig? Dan bent u een gelukkig mens. Net zo benijdenswaardig als die groep men sen in Noord-Kashmir in hun honderd mijl lange vallei. De Hunza's. Vijftig jaar geleden leefde Dr. Robbert Mc. Carrison, Directeur van de Voe- dingsresearch Stichting in India, zeven jaar onder deze Hunza's. In een boek over dat verblijf in de vallei, beschreef hij de mensen als een ras met een perfecte conditie, vrij van kwalen en ziekten. Zij bereikten een hoge ouder dom. Alleen door 't eten van kedelee? Dat zeg ik niet. Maar 't zal er wel toe bij gedragen hebben. Ook de Ameri kaanse René Taylor, die de Hunza's nog vrij recent bezocht, schreef dat zij mannen en vrouwen ontmoette van honderd jaar en ouder, die fysiek en psychisch volkomen fit waren; gezond in alle opzichten. Mensen van tachtig, negentig jaar zagen er geen dag ou der uit dan veertig. Kanker, hartkwalen en andere ernstige klachten waren onbekend. Ziekten die in de overbeschaving van Westerse landen beschouwd worden als onver mijdelijk. Natuurlijk leidden meerdere factoren tot gezondheid en lange le vensduur van deze mensen. Er waren geen banken, geen geld, geen belas tingen, geen winkels, geen echtschei dingen, geen misdaad, dus ook geen gevangenissen. Zij beoefenden een soort Yoga, leefden vrij van spanning en volkomen naar de natuur. Hun voed- In het artikel "Mijn Opa" (T.T. no. 10, pag. 15) door de Heer A. Boyd dienen enige rectificaties aangebracht te wor den: 1. bedoelde foto's zijn in het bezit van de klein-kinderen (niet de kinderen) van Dr. Dubois. 2. Foto's en cliché's werden door de Heer Boyd ontvangen van de klein zoon (niet de zoon) van Dr. Dubois. 3. De geschiedenis speelde zich af omstreeks 1895 en niet 1910. sel bestond uit granen; tarwe, boek weit, rogge. Ze aten aardappelen, en andere knol- en wortelsoorten. Veel bladgroente en nog meer soya-sprui- ten. De soyaboon, ontdekte René Taylor, was een belangrijk onderdeel van 't dieet. Ze bezorgde hen de nodige ei witten. Ze maakten er kaas van en melk. Vlees werd alleen maar gegeten bij feestelijke gelegenheden, b.v. op een bruiloft. Zonder twijfel zal onze pretentieloze kedelee, in de toekomst een voornaam onderdeel zijn van de voeding. En in Engeland én in Zweden is men weer bezig met proeven om een variëteit te verkrijgen die in koudere klimaten toch een behoorlijke oogst zal opleveren. Waarom, als wij weten, dat zij in een verziekte wereld leiden kan tot betere gezondheid, waarom aanvaarden we haar niet en nemen we haar niet lief derijk op in ons dagelijks menu? Eén pond soyabonen bevat voldoende eiwitten voor een gezin van vier per sonen, gedurende een hele week. We kunnen er allerlei lekkere gerech ten van maken. Maar ja, een beetje moeite moeten we ons wel getroosten. Plantersvrouw. OPROEP Van de Heer Rachmad Suronagoro, Jalan Suren III-6, Kebayoran Baru - Jakarta Selatan, Indonesia, ontvingen wij het verzoek om opsporing van de adressen van de hieronder genoemde personen: 1. Mej. Charlotte van Suchtelen, de dame die toentertijd ervoor zorgde dat de woning van wijlen Drs. R. M. P. Sosro Kartono - volgens vrienden van mij weieens genoemd in Uw blad - aan de Poengkoerweg No. 19 in Bandung schoon en netjes bleef. 2. de heer Simons (eertijds Opzichter bij de S-S in Madiun), een sportge- noot van mij in de "Setia Hati broe derschap" - Persaudaraan Setia Ha ti - van desa Winongo - kota Madiun. 3. oude schoolvrienden uit de Sema- rangse H.B.S. jaren van 1923-1927/ 1928, zoals bv. de heren: Adriaan Hubeek; Dick Turpijn; Carl Hoffmeister; Wim Hoezoo. •uummu"** IWtliliiMMiyt

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1974 | | pagina 27