Voedsel in Nederland DISCO BOLLAND A Ar Gezondheid, bedrog en vergif. Zo heet 't boek dat ik hier voor me heb liggen. Een gezamenlijk product van de werkgroep Voeding en Cosmetica van de BWA. (Bond voor Wetenschappelijke Arbeid.) 't Is geen aangenaam boek", zo leidt 't zich in, "wat overigens niet ligt aan t boek, maar aan onze voeding. Voeding die niet meer geassocieerd wordt met grazige weiden, goedlachse boerinnen en hulpvaardige kruideniers, maar met hormonen, contractteelt, multinationale concerns en gladde zelfbedieningszaken." Ik heb 't nog niet helemaal doorgelezen, maar voor zover ik 't bekeken heb, confronteert 't ons met allerlei soorten "bedrog" terwijl we langzaam (en mis schien nog niet eens zó langzaam) maar zeer zeker "vergiftigd" worden, 't Behandelt alle voorkomende verontreinigende toestanden. Chemische toe voegingen van kleur en smaakstoffen en van'conserveringsmiddelen. Zó, dat er nog nauwelijks sprake kan zijn van "gezondheid". Een boek dat iedereen zou moeten lezen. Over de kwaliteit van vlees b.v. "Een toenemende smakeloosheid die enigszins omzeild kan worden door ge bruik van meer peper en zout en nog een paar snufjes uit 't kruidenrek. (Van die snufjes worden er meer dan 1000 soorten synthetische, smaakjes en geurtjes, op de markt gebracht.) Ons land bezit bijna uitsluitend koeien die bestemd zijn voor de melk-produc- tie. Binnenlands rundvleesaanbod be staat uit koeien die om de een of an dere reden niet meer geschikt zijn voor de melkproductie. In percentage's van 't aantal geslachte koeien zijn de re denen voor de slacht: 32.4% wegens afwijkingen van de ge nitaliën. (infectie's) 20 wegens allerlei andere (infectie-) ziekten. 11.3% wegens een te lage of te weinig- vette melkproductie 7.2 is te oud voor melkproductie. Bij optelling blijkt, dat minder dan de helft van 't totale aantal koeien dat in Nederland voor consumptie geslacht wordt, bij keuring volledig gezond is. "Waarom probeer je ons die soya toch zo aan te praten?" werd me eens ge vraagd. "Goed voor de ontwikkelings landen, maar voor onsmet onze overvloed Ik probeer 't niemand "aan te praten". Ik vertel alleen maar dóór wat boekjes vertellen over de goede eigenschap pen en kwaliteiten. Boekjes uit landen waar de soya zijn weg al wèl gevon den heeft. Na 't lezen van al die gru welen, ben ik wèl geneigd om te zeg gen: "Vervang al 't vlees, oa. met soya". Zulke boeken zouden eigenlijk gratis verspreid moeten worden door de Gezondheidsdienst. Maar dan gaan we allemaal dood. Want niemand eet ook nog maar iéts. Zelf ben ik helemaal niet vies van een stukje vlees, maar als ik nu op een karbonaadje ga kauwen, zal ik denken: "Wat éét - wat próef ik?" Melk en zuivel. "Koeien die aan uierontsteking lijden, "masitis", worden behandeld met peni cilline of varianten daarvan. Na toe diening geldt officieel, gedurende drie dagen een afleveringsverbod vanwege de resten van 't geneesmiddel. Bij over dosering kunnen echter tien dagen la ter nog residuen aangetroffen worden. Soms worden andere anti-biotica ge bruikt, omdat men weet dat deze met de huidige routine-controles toch niet ontdekt kunnen worden. In Nederland werd in 1971 in 0,173% van de mon sters te veel penicilline aangetroffen; voor 0.13% werd een boete gegeven. Voor 't gebruikelijke onderzoek is ten minste twee uur nodig. Tegen de tijd dat de uitslag bekend is, zijn de be smette partijen in de meeste gevallen al verdwenen in de grote melkplas". En deze melk geven we ook aan onze pasgeborenen. Tussen haakjes, is 't niet vreemd, dat van de tien jonge moeders er misschien één of twee zijn, die hun kindjes zelf voeden? Ook al willen zij, 't gaat eenvoudig niet. Ze hébben niks. Intussen heeft in Amerika de Soyamelk -industrie een grote vlucht genomen. Nog maar voor kort zou de suggestie om soyamelk op grote schaal te leve ren, als een sprookje geridiculiseerd worden. Nu brengt de Vita Soy Com pany of America miljoenen flessen soyamelk op de markt in landen van 't Verre Oosten. 't Succes van 't Soyamelk-bedrijf be wijst de aanwezigheid van markten. In 1959 richtte de wereldgezondheids- Organisatie in Indonesië een één mil joen dollar soyamelk-fabriek op. Ook door de firma K. S. Lo in Hong- Stationsweg 143, tel 070 - 601703 DEN HAAG Herenstraat 157 tel. 070-86 32 01 VOORBURG Frederik Hendriklaan 161 tel. 070 - 55 66 97 DEN HAAG Giro 406636 Specialisten in krontjong en oosterse muziek Binnenkort grote importzending verwacht van L.P.'s, o.a. Mus Mulyadi, Waldjinah en vele anderen. Op ons adres: Stationsweg 143 verkopen wij zalige bumbu's voorge- gorengd en al, direct uit Sidoardjo, tjap: Tjita Rasa. Voor 4 pers. 1,50. U weet, dat wij ook country music L.P.'s direct uit USA importeren? Geweldige keuze. kong worden miljoenen flessen soya melk gemaakt. De "Straits Times" Singapore schrijft: "Meer dan 30.000 ondervoede kinde ren van 370 lagere scholen drinken nu een tarwe-soyadrank, WSB. (Wheat Soya blend) 't Wordt op de scholen warm opge diend als aanvulling op hun dieet. Dit gebeurt onder supervisie van 't Educa tion Ministry. Middels ministeriële cir culaires wordt in Singapore te werk gegaan volgens een schema van 't World Food Programme Project 725. De WSB., die volgens de Gezondheids dienst een betere aanvulling is dan melkpoeder, wordt gegeven aan drie groepen kinderen. 1. worden aangewezen door de school arts. 2. degenen die wegens lengte en ge wicht door de onderwijzers worden beoordeeld als "ondervoed" 3. kinderen uit arme families die 't vol gens de schoolhoofden nodig heb ben. In uitzonderingsgevallen mo gen zij 't meenemen naar huis. Meer en meer gaat dus de soya die in oude documenten beschreven staat als "Een geschenk uit de Hemel" de plaats innemen die haar toe komt. Zelf lust ik geen melk; ook geen soya melk. Maar omdat ik er zo mee bezig ben, móet ik e.e.a. wel eens uitprobe ren. Onlangs maakte ik dus melk vol gens 't recept van Drs. Thio Goan Loo van 't Kon. Instituut v.d. Tropen in Am sterdam. 't Werd een schuimende, zeer smake lijk uitziende drank. Maarwat móest ik er mee? Weggooien? Jammer. Een klein gedeelte bond ik met een beetje maizena tot een dikke vla. Met een caramel-sausje, waarin ik een flink stuk gember meekookte, 't Werd een lekker toetje en ik noemde 't Kembang tahoe. Bij de rest van de hete melk deed ik een paar lepels gewone tafelazijn. "Loh ndoro, soesoe'né petjah". De "geschifte" melk liet ik door een doek uitlekken. Ik maakte er "Tahoe- telor" van met een lekker ketjap-pinda sausje over heen. Plantersvrouw Voor correspondentie: Mevr. H. M. Marsman, Calfen 120, Ossendrecht. 20

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1975 | | pagina 20