Voedsel in Nederland
DISCO
BOLLAND
A Ar
Gezondheid, bedrog en vergif.
Zo heet 't boek dat ik hier voor me heb liggen. Een gezamenlijk product van de
werkgroep Voeding en Cosmetica van de BWA. (Bond voor Wetenschappelijke
Arbeid.)
't Is geen aangenaam boek", zo leidt 't zich in, "wat overigens niet ligt aan t
boek, maar aan onze voeding. Voeding die niet meer geassocieerd wordt met
grazige weiden, goedlachse boerinnen en hulpvaardige kruideniers, maar met
hormonen, contractteelt, multinationale concerns en gladde zelfbedieningszaken."
Ik heb 't nog niet helemaal doorgelezen, maar voor zover ik 't bekeken heb,
confronteert 't ons met allerlei soorten "bedrog" terwijl we langzaam (en mis
schien nog niet eens zó langzaam) maar zeer zeker "vergiftigd" worden,
't Behandelt alle voorkomende verontreinigende toestanden. Chemische toe
voegingen van kleur en smaakstoffen en van'conserveringsmiddelen. Zó, dat er
nog nauwelijks sprake kan zijn van "gezondheid". Een boek dat iedereen zou
moeten lezen.
Over de kwaliteit van vlees b.v.
"Een toenemende smakeloosheid die
enigszins omzeild kan worden door ge
bruik van meer peper en zout en nog
een paar snufjes uit 't kruidenrek. (Van
die snufjes worden er meer dan 1000
soorten synthetische, smaakjes en
geurtjes, op de markt gebracht.)
Ons land bezit bijna uitsluitend koeien
die bestemd zijn voor de melk-produc-
tie. Binnenlands rundvleesaanbod be
staat uit koeien die om de een of an
dere reden niet meer geschikt zijn voor
de melkproductie. In percentage's van
't aantal geslachte koeien zijn de re
denen voor de slacht:
32.4% wegens afwijkingen van de ge
nitaliën. (infectie's)
20 wegens allerlei andere (infectie-)
ziekten.
11.3% wegens een te lage of te weinig-
vette melkproductie
7.2 is te oud voor melkproductie.
Bij optelling blijkt, dat minder dan de
helft van 't totale aantal koeien dat in
Nederland voor consumptie geslacht
wordt, bij keuring volledig gezond is.
"Waarom probeer je ons die soya toch
zo aan te praten?" werd me eens ge
vraagd. "Goed voor de ontwikkelings
landen, maar voor onsmet onze
overvloed
Ik probeer 't niemand "aan te praten".
Ik vertel alleen maar dóór wat boekjes
vertellen over de goede eigenschap
pen en kwaliteiten. Boekjes uit landen
waar de soya zijn weg al wèl gevon
den heeft. Na 't lezen van al die gru
welen, ben ik wèl geneigd om te zeg
gen: "Vervang al 't vlees, oa. met
soya". Zulke boeken zouden eigenlijk
gratis verspreid moeten worden door
de Gezondheidsdienst. Maar dan gaan
we allemaal dood. Want niemand eet
ook nog maar iéts.
Zelf ben ik helemaal niet vies van een
stukje vlees, maar als ik nu op een
karbonaadje ga kauwen, zal ik denken:
"Wat éét - wat próef ik?"
Melk en zuivel.
"Koeien die aan uierontsteking lijden,
"masitis", worden behandeld met peni
cilline of varianten daarvan. Na toe
diening geldt officieel, gedurende drie
dagen een afleveringsverbod vanwege
de resten van 't geneesmiddel. Bij over
dosering kunnen echter tien dagen la
ter nog residuen aangetroffen worden.
Soms worden andere anti-biotica ge
bruikt, omdat men weet dat deze met
de huidige routine-controles toch niet
ontdekt kunnen worden. In Nederland
werd in 1971 in 0,173% van de mon
sters te veel penicilline aangetroffen;
voor 0.13% werd een boete gegeven.
Voor 't gebruikelijke onderzoek is ten
minste twee uur nodig. Tegen de tijd
dat de uitslag bekend is, zijn de be
smette partijen in de meeste gevallen
al verdwenen in de grote melkplas".
En deze melk geven we ook aan onze
pasgeborenen. Tussen haakjes, is 't
niet vreemd, dat van de tien jonge
moeders er misschien één of twee zijn,
die hun kindjes zelf voeden? Ook al
willen zij, 't gaat eenvoudig niet. Ze
hébben niks.
Intussen heeft in Amerika de Soyamelk
-industrie een grote vlucht genomen.
Nog maar voor kort zou de suggestie
om soyamelk op grote schaal te leve
ren, als een sprookje geridiculiseerd
worden. Nu brengt de Vita Soy Com
pany of America miljoenen flessen
soyamelk op de markt in landen van 't
Verre Oosten.
't Succes van 't Soyamelk-bedrijf be
wijst de aanwezigheid van markten.
In 1959 richtte de wereldgezondheids-
Organisatie in Indonesië een één mil
joen dollar soyamelk-fabriek op.
Ook door de firma K. S. Lo in Hong-
Stationsweg 143, tel 070 - 601703
DEN HAAG
Herenstraat 157 tel. 070-86 32 01
VOORBURG
Frederik Hendriklaan 161 tel.
070 - 55 66 97 DEN HAAG
Giro 406636
Specialisten in krontjong en oosterse muziek
Binnenkort grote importzending verwacht
van L.P.'s, o.a. Mus Mulyadi, Waldjinah
en vele anderen. Op ons adres: Stationsweg
143 verkopen wij zalige bumbu's voorge-
gorengd en al, direct uit Sidoardjo, tjap:
Tjita Rasa. Voor 4 pers. 1,50.
U weet, dat wij ook country music L.P.'s
direct uit USA importeren? Geweldige keuze.
kong worden miljoenen flessen soya
melk gemaakt.
De "Straits Times" Singapore schrijft:
"Meer dan 30.000 ondervoede kinde
ren van 370 lagere scholen drinken nu
een tarwe-soyadrank, WSB. (Wheat
Soya blend)
't Wordt op de scholen warm opge
diend als aanvulling op hun dieet. Dit
gebeurt onder supervisie van 't Educa
tion Ministry. Middels ministeriële cir
culaires wordt in Singapore te werk
gegaan volgens een schema van 't
World Food Programme Project 725.
De WSB., die volgens de Gezondheids
dienst een betere aanvulling is dan
melkpoeder, wordt gegeven aan drie
groepen kinderen.
1. worden aangewezen door de school
arts.
2. degenen die wegens lengte en ge
wicht door de onderwijzers worden
beoordeeld als "ondervoed"
3. kinderen uit arme families die 't vol
gens de schoolhoofden nodig heb
ben. In uitzonderingsgevallen mo
gen zij 't meenemen naar huis.
Meer en meer gaat dus de soya die in
oude documenten beschreven staat als
"Een geschenk uit de Hemel" de plaats
innemen die haar toe komt.
Zelf lust ik geen melk; ook geen soya
melk. Maar omdat ik er zo mee bezig
ben, móet ik e.e.a. wel eens uitprobe
ren. Onlangs maakte ik dus melk vol
gens 't recept van Drs. Thio Goan Loo
van 't Kon. Instituut v.d. Tropen in Am
sterdam.
't Werd een schuimende, zeer smake
lijk uitziende drank. Maarwat
móest ik er mee? Weggooien? Jammer.
Een klein gedeelte bond ik met een
beetje maizena tot een dikke vla. Met
een caramel-sausje, waarin ik een flink
stuk gember meekookte, 't Werd een
lekker toetje en ik noemde 't Kembang
tahoe.
Bij de rest van de hete melk deed ik
een paar lepels gewone tafelazijn. "Loh
ndoro, soesoe'né petjah".
De "geschifte" melk liet ik door een
doek uitlekken. Ik maakte er "Tahoe-
telor" van met een lekker ketjap-pinda
sausje over heen.
Plantersvrouw
Voor correspondentie:
Mevr. H. M. Marsman, Calfen 120,
Ossendrecht.
20