Voorjaarspraatje DISCO BOLLAND Omstreeks deze tijd verleden jaar, bel de Tjalie mij op, om te vragen of ik zin had om te experimenteren met kedelee. En, zoals ik, en velen mèt mij, graag tropische planten "proberen" in de tuin, zo leek me dat idee van kedelee ook aardig. Er waren al wel proeven ge nomen hier in Nederland, die geen be vredigende resultaten hadden opge leverd, maar ja, in 't groot, als industrie voor de economie van een land, of in 't klein voor huishoudelijk gebruik. Wij maakten een hoekje vrij op ons grote achtererf en de zaden die Tjalie bracht gingen de grond in. Toen maar wachten op de warmte die niet wilde komen. In plaats van binnen de twaalf dagen, kwamen de boontjes pas na vier weken op. 't Viel me nog mee dat ze niet allemaal verrot waren door alle regen. Integen deel, van de 120 zaden die ik plantte, liepen er 120 uit. De plantjes groeiden geweldig, vormden veel stikstofballe tjes en nog veel meer blad. Maar peu len? 't Resultaat was bedroevend; dacht ik eerst. Tóch? Ten eerste wat 't geen uitgezocht zaad, maar industrie-kedelee van een fabriek. Bestemd om te verwerken. Daarover heen al die koude en nattigheid. Dat we toch nog een paar emmers peulen hebben geplukt, viel eigenlijk mee. Bo vendien waren er bij, die gevuld waren met vijf, zes zaadjes. De meesten met twee en drie en veel ook helemaal "kètjèng", leeg. Samen met de overbuurman dan, die drie emmers peulen. Hij had ook even veel zaden als wij uitgelegd. De smaak van die groene bonen, gekookt, was erg lekker. Typische note-smaak die herinneringen opriep aan stoeptreden op een koele achtergalerij; met een grote mand kedelee-godok, dampend uit de keuken. Nu hebben we dus beter zaad. Gese lecteerd en ontsmet. Ik heb 't verdeeld onder vijf of zes liefhebbers. De be langstelling voor de consumptie bleek groter dan de lust om de kedelee te planten. Begrijpelijk. Niet iedereen houdt van tuinieren. En die er wel van houdt heeft niet altijd plek. Van 't geite weitje bij 't huis maakt hij/zij liever iets gezelligs met veel kleur en geur, herstel, fléur. Romantische geuren zijn ouderwets, Die vinden we niet veel meer bij de bloemen die alleen nog maar op schoonheid worden gekweekt. Deze ruiken zakelijk. Van dit nieuwe zaad durf ik eigenlijk wel wat meer te verwachten. U weet hoe geplant moet worden? De rijen 70 cm uit elkaar en 6 tot 7 cm 20 in de rij. Niet dieper dan 5 cm. En begin Mei is de goede tijd; tot half Mei kunnen we altijd nog nachtvorst krijgen. En zo zet ik ieder jaar ook lomboks in de grond. Vóór-verleden jaar kon ik ettelijke kilo's prachtige grote glanzen de lomboks invriezen. Verleden jaar was ik al blij met een handvol. E.e.a. hangt eenmaal af van de weersomstan digheden. Teleurgesteld moeten we eigenlijk nooit zijn, alleen maar blij dis het een keertje "lukt". De sladah-aër in mijn vijver boldert vrolijk over de rand, maar is 't dan ook geen tropische groentesoort, al aten we 't vroeger in Indië erg veel. Alleen maar één, die "de boer hier niet kent". Met de bekende consequentie. In België ligt 't wél in groentenwinkels. Daar weten ze wat lekker is; en goed voor de mens. Sladah-aër werkt zuive rend op de lever. Mijn stekjes plukte ik in een sloot langs de weg, in de buurt van Wijk-bij-Duurstede, nog geen drie jaar geleden. Onlangs keek ik op dezelfde plek. De vervuiling liet ook daar zijn sporen achter, door van sla dah-aër geen spoor meer achter te laten. Maar wie stekjes hebben wil, kan ze nu bij mij komen halen. Met straks weer plantjes van Nieuw-Zeelandse spinazie, die, hoop ik, binnenkort als ONKRUID uit de grond zullen schieten. Een paar jaar geleden legde ik zaden uit. Sindsdien pluk ik van mei tot no vember, december takjes voor de lo- dèh, als groenten bij de kentangs. Heerlijk. Overal komen de plantjes op; tussen 't hondsdraf en de brandnetels. Tussen haakjes, daar maakt u toch geen om weg voor? Trek uw rubber handschoe nen aan...pluk...pluk...pluk en eet ze veel die malse topjes van de brand netel. Goed tegen jicht en rheumatiek. Voor honderd andere kwaaltjes. En de voorjaars-reiniging. En neem dan ook gelijk alle Melde mee Stationsweg 143, tel 070- 601703 DEN HAAG Herenstraat 157 tel. 070-86 32 01 VOORBURG Frederik Hendriklaan 161 tel. 070 - 55 66 97 DEN HAAG Giro 406636 EINDELIJK IS DE ANGKLUNG L.P. van Pa v.d. Steur orkest weer leverbaar voor f 17,50 incl. portokosten krijgt U hem thuis. Giro 40 66 36. Regelmatige aanvoer van importplaten en cassettes uit Indonesia en Ambon. Binnenkort ook sortering Thailandse en Chinese platen en cassettes voorradig. die u tegen komt op uw weg; die brave Hendrikken zullen u beter smaken dan spinazie uit de winkel. Waar geen vleug natuur-smaak meer aan is. Er is nog zo veel dat Moeder Aarde ons van harte gunt. Al moeten we soms een beetje zoeken. We kunnen eenmaal niet ver langen dat ze 't ons aan huis komt brengen; schoon gemaakt en wel. En 't is zo gezellig, dat "ramban" langs veld en wegen. Van lieverlee, meer wegen dan veld, helaas! Bewust breng ik nu veel kedelee-pro- ducten op tafel. Altijd in combinatie met rijst of andere graanproducten, zo als staat aangegeven. Soya-boon en graaneiwitten vullen eikaars tekorten aan. At ik vroeger graag een goed stuk vlees bij 't middagmaal, nu mis ik 't nauwelijks meer. En als ik dan ook nog lees, dat alleen een bruinige kleur van geslacht vlees op volstrekt natuurlijk wijst, dan ben ik geneigd overal ongerechtigheid in te zien. Wéar zien we bruing vlees? Alles is mooi, fris-roze van kleur. Door zouten die in Nederland tot op zekere hoogte zijn toegestaan. De hoeveel heid wordt echter drievoudig over schreden als 't vlees wat langer in de winkel moet blijven liggen. Soedah. Ik eet maar tahoe-pong. Uit T.T. no 13. Een Chinese mevrouw hielp me in de goede richting wat de ingrediënten be treft, die ik en ook anderen niet thuis- konden brengen. Djoehi tjoemie-tjoemie Bokdji en kintjam koeping tikoes en sedep-malem. Dank u wel mevrouw van Dissel voor 't recept. En Moy voor de Chinese les. Plantersvrouw. Voor correspondentie Mevr. H. M. Marsman, Calfen 120, Ossendrecht.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1975 | | pagina 20