Soya-(fan) club Disco-Boetiek Indonesia PIEKERANS bij een VOORPLAAT Onlangs belde een goede kennis mij op. "Je weet niet half hoe blij ik ben met de Tong Tong. Dat ik me er toch niet eerder op ge-abonneerd heb. Weet je dat ik voor 't eerst heimwee voel?" "Laat je dan maar gauw weer af schrij ven. Omdat ik niet geloof dat 't de bedoeling is van T.T. om heimwee op te roepen." "Neen hoor, ik ben er veel te gelukkig mee. Ik vind 't heerlijk om te lezen over allerlei bekende dingen; al moet ik soms huilen." 't Is geen heimwee, 't Is weemoed. "Zoete weemoed." 't Stemt nog altijd een beetje verdrietig maar je bent toch dankbaar dat je dat allemaal gehad hebt. Zo gaat 't mij tenminste. We willen er over praten, daar waar de mensen elkaar begrijpen. Gedeelde vreugd is immers dubbele vreugd. En waar kan dat beter, dan in T.T.? Die geen kritiek heeft, geen commentaar. (Op de enkele keer na, de uitzondering die de regel bevestigt.) Maar wat heeft dit allemaal met soja te maken? Niets. Maar wel een beetje met Tjalie.'s soya-club. Die niet ge worden is wat hij heeft bedoeld. Niet helemaal; maar de belangstelling voor de soya en haar goede eigenschappen heeft hij bij velen toch wel wakker ge roepen. Anderen staan er onverschillig tegen over. Mensen die hier, of in een ander rijk land wonen en misschien denken: "Ach, wat móeten wij met kedelee in een land van melk en honing." Deze zwijgen stil, vol tolerantie. Hoewel ik ze al meer dan tien maanden elke veertien dagen een portie soya voor zet. Niet één die zegt: "Kom nou 's een keertje met peultjes." En dat is Tong Tong. Over aardige Tong Tong'ers gesproken, 't zijn er veel. Mensen die mij bellen, die mij brieven schrijven, krantenknip sels, foto-kopieën, waaruit ik stof kan peuren voor de soya-rubriek. Ik krijg pakjes en grote pakken met heerlijkheden die in Amerika populair zijn bij T.V. kijkers en op kleine party's. Om me te laten proeven hoe lekker dat allemaal is, hoe gezond. Allemaal van pure, natuurlijke soya-bonen. Dat ze er hier nog niet aan willen ge loven is mij een raadsel. Pinda's, bloot. Of in een smoezelig ranzig jurkje. Bossen! Ik krijg zaden van mensen die er zelf maar heel weinig van hebben. Tóch delen; van de stokvis. Thuiskomend van boodschappen doen hangt er een groot net met heerlijke sinaasappelen aan de voordeur. Ter kennismaking. U komt toch zeker nog een keertje langs, meneer en mevrouw uit Spanje? Ze waren verrukkelijk. We proefden de koele dauw en warme zonnestralen. Heel hartelijk dank. En zo zou ik nog eindelpos kunnen door gaan. Een meneer die vroeger voor zijn werk veel op ondernemingen moest zijn, vroeg mij meer te schrijven over 't plantersleven. Hij had er zulke aar dige herinneringen aan. Beste man, en ik dan? Bijbeldelen zou ik er mee kun nen vullen. Maar T.T. is zo klein en anderen hebben ook wat te zeggen. Uit veel brieven blijkt hoe groot de behoefte toch nog is aan "puur na tuur". Velen willen kennis maken met kruid en onkruid. Lieve mensen, ik wou dat ik er meer van wist. Laat me los op de sawah, langs veld en wegen, in bergen en bossen in Indonesië en ik zal u aanwijzen wat al dan niet eet baar is. Ik leerde 't van mijn moeder. Van de mensen van 't land. Hier zijn er nog maar weinig die zich er aan wagen. Ik zou 't zelf moeten uitzoeken en dat ben ik dan ook stellig van plan. Straks, als we wat verder zijn. En de weergoden ons misschien een beetje beter gezind. Doet u mee? PLANTERSVROUW WE ETEN ZEEWIER In de Haagsche Courant lazen wij; Een stof die steeds meer in ons eten terecht komt iszeewier. Zeewier heeft de eigenschap water vast te houden. Dat is belangrijk voor bijvoor beeld bakkerijen die willen voorkomen dat hun cake uitdroogt. Er zitten niet zomaar slierten zeewier in ons voedsel, maar wel de zogenaam de alginaten, die uit zeewier worden gehaald. Daarom worden er speciale soorten bruin zeewier gekweekt aan de kusten van Europa, Japan en de Verenigde Staten, en op rotsen in Engeland. Het wordt met kleine bootjes „geoogst". Volgens het vakblad Foodpress worden de uit zeewier afkomstige alginaten gebruikt in o.a. cake, desserts, poeders voor gebitafdrukken, slasauzen, vruch tendranken, consumptie-ijs, bier, taart vulling, huisdierenvoer, en worst-om hulsels. Voorlopige prijs 18,90 porto 3,25 Goed bericht voor liefhebbers van In donesische muziek z.a. Krontjong asli - modern in diverse soorten alsmede authentieke muziek uit Java en Bali t.w. gamelan en dans in vele vormen. Sinds ruim een halfjaar draait in de Wyttenbachtstraat 21, Amsterdam-Oost (2 tramhaltes van station Muiderpoort Lijn 3) DISCO BOETIEK INDONESIA geleid door de voortvarende Hr. Beer (een jongen uit Semarang), met uitslui tend muziek uit Indonesia in zijn vele vormen. Daarnaast verkoopt de Hr. Beer ook Balinees houtsnijwerk; schil derijen uit Indonesia, etc. Met veel moeite heeft hij een relatie weten op te bouwen met Indon. Gram. pi. My. o.a. Remarco e.a. alsmede met Maleisië die ook Indonesische platen maakt. Hij heeft unieke series weten te bemachtigen, die in weinig andere grammofoonplaten winkels verkrijgbaar zijn. Bij Disco Boetiek Indonesia zal een ieder aan zijn trekken kunnen komen. 21 ïTJAUË ROBINSON De beste overpeinzingen, filoso- fiëen die Tjalie in de loop van zijn Nederlandse jaren opschreef. Geinspireerd door de mooiste foto's hem door vrienden en lezers gezonden. Een boek ter herinnering aan de goede dingen die nooit voorbij gaan. Maar misschien wel ver geten worden.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1975 | | pagina 21