Soya-(fan) club
Disco-Boetiek Indonesia
PIEKERANS bij een VOORPLAAT
Onlangs belde een goede kennis mij
op. "Je weet niet half hoe blij ik ben
met de Tong Tong. Dat ik me er toch
niet eerder op ge-abonneerd heb. Weet
je dat ik voor 't eerst heimwee voel?"
"Laat je dan maar gauw weer af schrij
ven. Omdat ik niet geloof dat 't de
bedoeling is van T.T. om heimwee op
te roepen." "Neen hoor, ik ben er veel
te gelukkig mee. Ik vind 't heerlijk om
te lezen over allerlei bekende dingen;
al moet ik soms huilen."
't Is geen heimwee, 't Is weemoed.
"Zoete weemoed." 't Stemt nog altijd
een beetje verdrietig maar je bent toch
dankbaar dat je dat allemaal gehad
hebt. Zo gaat 't mij tenminste. We
willen er over praten, daar waar de
mensen elkaar begrijpen. Gedeelde
vreugd is immers dubbele vreugd. En
waar kan dat beter, dan in T.T.? Die
geen kritiek heeft, geen commentaar.
(Op de enkele keer na, de uitzondering
die de regel bevestigt.)
Maar wat heeft dit allemaal met soja
te maken? Niets. Maar wel een beetje
met Tjalie.'s soya-club. Die niet ge
worden is wat hij heeft bedoeld. Niet
helemaal; maar de belangstelling voor
de soya en haar goede eigenschappen
heeft hij bij velen toch wel wakker ge
roepen.
Anderen staan er onverschillig tegen
over. Mensen die hier, of in een ander
rijk land wonen en misschien denken:
"Ach, wat móeten wij met kedelee in
een land van melk en honing." Deze
zwijgen stil, vol tolerantie. Hoewel ik
ze al meer dan tien maanden elke
veertien dagen een portie soya voor
zet. Niet één die zegt: "Kom nou 's
een keertje met peultjes." En dat is
Tong Tong.
Over aardige Tong Tong'ers gesproken,
't zijn er veel. Mensen die mij bellen,
die mij brieven schrijven, krantenknip
sels, foto-kopieën, waaruit ik stof kan
peuren voor de soya-rubriek.
Ik krijg pakjes en grote pakken met
heerlijkheden die in Amerika populair
zijn bij T.V. kijkers en op kleine party's.
Om me te laten proeven hoe lekker dat
allemaal is, hoe gezond. Allemaal van
pure, natuurlijke soya-bonen.
Dat ze er hier nog niet aan willen ge
loven is mij een raadsel. Pinda's, bloot.
Of in een smoezelig ranzig jurkje.
Bossen! Ik krijg zaden van mensen die
er zelf maar heel weinig van hebben.
Tóch delen; van de stokvis.
Thuiskomend van boodschappen doen
hangt er een groot net met heerlijke
sinaasappelen aan de voordeur. Ter
kennismaking. U komt toch zeker nog
een keertje langs, meneer en mevrouw
uit Spanje? Ze waren verrukkelijk. We
proefden de koele dauw en warme
zonnestralen. Heel hartelijk dank.
En zo zou ik nog eindelpos kunnen
door gaan.
Een meneer die vroeger voor zijn
werk veel op ondernemingen moest
zijn, vroeg mij meer te schrijven over
't plantersleven. Hij had er zulke aar
dige herinneringen aan. Beste man, en
ik dan? Bijbeldelen zou ik er mee kun
nen vullen. Maar T.T. is zo klein en
anderen hebben ook wat te zeggen.
Uit veel brieven blijkt hoe groot de
behoefte toch nog is aan "puur na
tuur". Velen willen kennis maken met
kruid en onkruid. Lieve mensen, ik wou
dat ik er meer van wist. Laat me
los op de sawah, langs veld en wegen,
in bergen en bossen in Indonesië en
ik zal u aanwijzen wat al dan niet eet
baar is. Ik leerde 't van mijn moeder.
Van de mensen van 't land. Hier zijn er
nog maar weinig die zich er aan wagen.
Ik zou 't zelf moeten uitzoeken en dat
ben ik dan ook stellig van plan. Straks,
als we wat verder zijn.
En de weergoden ons misschien een
beetje beter gezind. Doet u mee?
PLANTERSVROUW
WE ETEN ZEEWIER
In de Haagsche Courant lazen wij;
Een stof die steeds meer in ons eten
terecht komt iszeewier. Zeewier
heeft de eigenschap water vast te
houden. Dat is belangrijk voor bijvoor
beeld bakkerijen die willen voorkomen
dat hun cake uitdroogt.
Er zitten niet zomaar slierten zeewier
in ons voedsel, maar wel de zogenaam
de alginaten, die uit zeewier worden
gehaald. Daarom worden er speciale
soorten bruin zeewier gekweekt aan
de kusten van Europa, Japan en de
Verenigde Staten, en op rotsen in
Engeland. Het wordt met kleine bootjes
„geoogst".
Volgens het vakblad Foodpress worden
de uit zeewier afkomstige alginaten
gebruikt in o.a. cake, desserts, poeders
voor gebitafdrukken, slasauzen, vruch
tendranken, consumptie-ijs, bier, taart
vulling, huisdierenvoer, en worst-om
hulsels.
Voorlopige prijs 18,90
porto 3,25
Goed bericht voor liefhebbers van In
donesische muziek z.a. Krontjong asli
- modern in diverse soorten alsmede
authentieke muziek uit Java en Bali t.w.
gamelan en dans in vele vormen.
Sinds ruim een halfjaar draait in de
Wyttenbachtstraat 21, Amsterdam-Oost
(2 tramhaltes van station Muiderpoort
Lijn 3) DISCO BOETIEK INDONESIA
geleid door de voortvarende Hr. Beer
(een jongen uit Semarang), met uitslui
tend muziek uit Indonesia in zijn vele
vormen. Daarnaast verkoopt de Hr.
Beer ook Balinees houtsnijwerk; schil
derijen uit Indonesia, etc.
Met veel moeite heeft hij een relatie
weten op te bouwen met Indon. Gram.
pi. My. o.a. Remarco e.a. alsmede met
Maleisië die ook Indonesische platen
maakt. Hij heeft unieke series weten te
bemachtigen, die in weinig andere
grammofoonplaten winkels verkrijgbaar
zijn. Bij Disco Boetiek Indonesia zal
een ieder aan zijn trekken kunnen
komen.
21
ïTJAUË ROBINSON
De beste overpeinzingen, filoso-
fiëen die Tjalie in de loop van
zijn Nederlandse jaren opschreef.
Geinspireerd door de mooiste
foto's hem door vrienden en
lezers gezonden.
Een boek ter herinnering aan de
goede dingen die nooit voorbij
gaan. Maar misschien wel ver
geten worden.