ES DEGAN EN TAHOE GORENG
DRINK EENS WAT
ANDERS!
door M. Soetjahjo
Waar zouden in deze tijd van plastiek en andere synthetische gebruiksvoorwerpen
zulke opvallend grote glazen stopflessen gefabriceerd worden?
Want, onzichtbaar op deze foto, meer naar links, staat nog een hele rij van precies
dezelfde grote "TOPLES-TOPLES" of "RODONG-RODONG" (Jav.) met andere
inhoud, nóg zaliger dan U hier ziet.
Uit ongeveer vijf stopflessen heeft de waronghoudster (elke beweging gevolgd
door de begerige ogen van de klant) een kunststuk gewrocht, een kunststuk van
smakelijke kleurschakeringen. Het bedoelde eindproduct van vakkundigheid is
het glas, dat U iets naar rechts op de voorgrond ziet staan, een geribd groot glas
(de vakman noemt het "gelas dawet"). Kijkt U maar zelf:
je tussen duim en wijsvinger kunt ne-
De berg es pasrah, die zich in de vloei
stof voortzet en beneden allerlei heer
lijkheden, wittig in een donkere laag
van vloeistof. We vermoeden, dat het
donkere gedeelte óf helrose (rozen-
stroop) óf gifgroen is (setrop mandel).
Beide kleuren zijn voor ervaren ijs-
drinkers erg gewild, aantrekkelijk en
veelbelovend. Onze klant heeft zich
niet laten verleiden door de werkelijk
attractieve etalage van fabriekmatige
"SOFT-DRINKS" die zo opdringerig
voor zijn neus marcheren. Neen, voor
hem nog altijd ES DEGAN!
Al ziet het glas er uit om zuigende het
geluid:Ssssp!te maken, toch
wil ik het deze keer hierover niet heb
ben.
Meer naar voren nl. staat een bord met
op het oog onaanzienlijk uitziende don
kergekleurde hompen met hier en daar
witte vlekjes er op. De brokken zijn
bijkans zo groot als een vuist.
Lezers, dit is TAHU GORENG
De witte vlekjes zijn kleine hoopjes
zout, elk ongeveer de hoeveelheid, die
Terwijl wij hier lustig aan onze es-
pasra machientjes draaien (ik schrijf
3 augustus, 30 graden!), er wel een
paar zweetdruppels voor over heb
bend, om straks extra te genieten,
lepelen millioenen mensen in Azië ook
hun eet-drankjes op.
IJs met klapper, blewak (meloen) ko-
lang-kaling, agar-agar, stukjes nangka,
tapé, eindeloze combinaties voor 'n ein
deloze lekker-dorst. Hieraan denkend
valt de fantasieloosheid van het glaas
je prik, het ijsje-aan-een-stok of wafel
(die komen oorspronkelijk uit Italië!)
je wel op. Vooral in deze hitte. Zelfs
geen ijs thee of ijs koffie te krijgen,
ze zien je aankomen!
Maar met ons machientje doen we het
zelf: ijs stroop, ijs Sjanghai.
Al doen de restaurants en snackbars
er niet aan mee, probeert U thuis eens
deze combinaties:
half-om-half Cola en Seven-up met
veel ijsblokjes. Veel lekkerder en
minder zoet dan apart gedronken.
Cola, Seven-up, Orange-Spa of Cas
sis, gieten op een stevige schep
vanille-ijs. Dat wordt een "float" (A-
merikaanse vinding). Een dorstles-
sende ice-cream long drink!
datzelfde (goedkope en smakeloze)
vanille ijs, vermengen met een blikje
coconut juice (santen in blik) over
laten vriezen in het vrieslichaam van
uw ijskast. Smaakt precies naar
kopior ijs. Als er nog stukjes klapper
bijkomen is het helemaal goed na
tuurlijk.
men. De rode, groene en lichtgele lom
bok rawit die onzichtbaar tussen de
tahu verspreid liggen, die denkt U er
maar bij.
Onze klant, die zich even heeft laten
wegduwen voor het nemen van deze
foto, wacht met ongeduld en... veel
water in de mond op het moment, dat
hij eindelijk een brok tahu in zijn lin
kerhand en een lombok lètèk in zijn
rechterhand kan nemen. Vervolgens
gaat het: "links, rechts, links, rechts,,'
enz. Want toch, eerst links een hap
van de luchtige TAHU, dan rechts
een stukje lombok enz., enz,... tot op!
Rustig kauwende kijkt de klant drome
rig naar zijn glas. Hij kan het niet na
laten, zo nu en dan zijn lombok (rechts)
even te "titip" (in bewaring geven) aan
zijn tahuhand (links), om even in het
glas te roeren, of een lepeltje ès pas
rah in de mond te steken, tevens ter
blussing van de beginnende "binnen
brand."
lees verder volgende pag., 1e kol., bovenaan
Voor ijs-koffie: een flinke theelepel
Nescafe oplossen in water, veel ijs
blokjes, koffiemelk en dan VANILLE
STROOP inplaats van suiker gebrui
ken. Veel lekkerder!
Maak nooit rose stroop met dikke
melk, maar gewoon rose stroop en
na ijswater een scheut (koffie) melk
of coconut juice toevoegen. Stroop
soesoe kristalliseert eerder, lost
moeilijk op in ijswater en is min
der zuinig dan de gewone stroop
zonder melk.
Vanille stroop met veel ijs en een
scheutje santen.
Cacao met vanillestroop vermengen
(dik) met veel es pasra en een
scheut coconut juice (santen).
L.D.
8