ES DEGAN EN TAHOE GORENG DRINK EENS WAT ANDERS! door M. Soetjahjo Waar zouden in deze tijd van plastiek en andere synthetische gebruiksvoorwerpen zulke opvallend grote glazen stopflessen gefabriceerd worden? Want, onzichtbaar op deze foto, meer naar links, staat nog een hele rij van precies dezelfde grote "TOPLES-TOPLES" of "RODONG-RODONG" (Jav.) met andere inhoud, nóg zaliger dan U hier ziet. Uit ongeveer vijf stopflessen heeft de waronghoudster (elke beweging gevolgd door de begerige ogen van de klant) een kunststuk gewrocht, een kunststuk van smakelijke kleurschakeringen. Het bedoelde eindproduct van vakkundigheid is het glas, dat U iets naar rechts op de voorgrond ziet staan, een geribd groot glas (de vakman noemt het "gelas dawet"). Kijkt U maar zelf: je tussen duim en wijsvinger kunt ne- De berg es pasrah, die zich in de vloei stof voortzet en beneden allerlei heer lijkheden, wittig in een donkere laag van vloeistof. We vermoeden, dat het donkere gedeelte óf helrose (rozen- stroop) óf gifgroen is (setrop mandel). Beide kleuren zijn voor ervaren ijs- drinkers erg gewild, aantrekkelijk en veelbelovend. Onze klant heeft zich niet laten verleiden door de werkelijk attractieve etalage van fabriekmatige "SOFT-DRINKS" die zo opdringerig voor zijn neus marcheren. Neen, voor hem nog altijd ES DEGAN! Al ziet het glas er uit om zuigende het geluid:Ssssp!te maken, toch wil ik het deze keer hierover niet heb ben. Meer naar voren nl. staat een bord met op het oog onaanzienlijk uitziende don kergekleurde hompen met hier en daar witte vlekjes er op. De brokken zijn bijkans zo groot als een vuist. Lezers, dit is TAHU GORENG De witte vlekjes zijn kleine hoopjes zout, elk ongeveer de hoeveelheid, die Terwijl wij hier lustig aan onze es- pasra machientjes draaien (ik schrijf 3 augustus, 30 graden!), er wel een paar zweetdruppels voor over heb bend, om straks extra te genieten, lepelen millioenen mensen in Azië ook hun eet-drankjes op. IJs met klapper, blewak (meloen) ko- lang-kaling, agar-agar, stukjes nangka, tapé, eindeloze combinaties voor 'n ein deloze lekker-dorst. Hieraan denkend valt de fantasieloosheid van het glaas je prik, het ijsje-aan-een-stok of wafel (die komen oorspronkelijk uit Italië!) je wel op. Vooral in deze hitte. Zelfs geen ijs thee of ijs koffie te krijgen, ze zien je aankomen! Maar met ons machientje doen we het zelf: ijs stroop, ijs Sjanghai. Al doen de restaurants en snackbars er niet aan mee, probeert U thuis eens deze combinaties: half-om-half Cola en Seven-up met veel ijsblokjes. Veel lekkerder en minder zoet dan apart gedronken. Cola, Seven-up, Orange-Spa of Cas sis, gieten op een stevige schep vanille-ijs. Dat wordt een "float" (A- merikaanse vinding). Een dorstles- sende ice-cream long drink! datzelfde (goedkope en smakeloze) vanille ijs, vermengen met een blikje coconut juice (santen in blik) over laten vriezen in het vrieslichaam van uw ijskast. Smaakt precies naar kopior ijs. Als er nog stukjes klapper bijkomen is het helemaal goed na tuurlijk. men. De rode, groene en lichtgele lom bok rawit die onzichtbaar tussen de tahu verspreid liggen, die denkt U er maar bij. Onze klant, die zich even heeft laten wegduwen voor het nemen van deze foto, wacht met ongeduld en... veel water in de mond op het moment, dat hij eindelijk een brok tahu in zijn lin kerhand en een lombok lètèk in zijn rechterhand kan nemen. Vervolgens gaat het: "links, rechts, links, rechts,,' enz. Want toch, eerst links een hap van de luchtige TAHU, dan rechts een stukje lombok enz., enz,... tot op! Rustig kauwende kijkt de klant drome rig naar zijn glas. Hij kan het niet na laten, zo nu en dan zijn lombok (rechts) even te "titip" (in bewaring geven) aan zijn tahuhand (links), om even in het glas te roeren, of een lepeltje ès pas rah in de mond te steken, tevens ter blussing van de beginnende "binnen brand." lees verder volgende pag., 1e kol., bovenaan Voor ijs-koffie: een flinke theelepel Nescafe oplossen in water, veel ijs blokjes, koffiemelk en dan VANILLE STROOP inplaats van suiker gebrui ken. Veel lekkerder! Maak nooit rose stroop met dikke melk, maar gewoon rose stroop en na ijswater een scheut (koffie) melk of coconut juice toevoegen. Stroop soesoe kristalliseert eerder, lost moeilijk op in ijswater en is min der zuinig dan de gewone stroop zonder melk. Vanille stroop met veel ijs en een scheutje santen. Cacao met vanillestroop vermengen (dik) met veel es pasra en een scheut coconut juice (santen). L.D. 8

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1975 | | pagina 8