AFSCHEID SOYA-RUBRIEK Mensen en Kruiden Meer dan een jaar heb ik gewerkt aan onze soya-rubriek. 't Was niet alleen gezellig, maar ook leerzaam. Iets wist ik al wel over de onvolprezen kedelee: wat ik aan herinneringen mee nam uit Indië, vroeger. Maar 't belangrijkste leerde ik toch uit de boekjes, krantenknipsels, lekkernijtjes, mij toegestuurd door belangstellende lezers. En uit documentaties van verschillen de soya-verwerkende fabrieken. Alle maal materiaal, waar ik stof uit putte voor mijn stukjes in Tong-Tong. Ik heb iedereen bedankt voor de plezierige reactie's, maar wil 't hierbij graag nog 's doen. Dank u wel allemaal, hartelijk dank. Met 't soya-receptenboekje sluiten we onze rubriek dus af. Net als verleden jaar hebben we ook deze zomer in de tuin geexperimen- teerd met de soya-boon. Misschien stelt u belang in de resultaten. Boléh bilang tevreden; dank zij de mooie zomer en't goede zaad. Wij hadden er drie variëteiten van. 1. Kreeg ik van Unilever, een klein beetje van de vroegste variëteit. 2. Door vriendelijke tussenkomst van de heer T. A. Lie, een kleine hoe veelheid van 't Laboratorium voor Tropische Landbouw in Wagenin- gen. 3. Kreeg ik van een aardige meneer uit Lausanne, die 't in een gewone zaadwinkel kon kopen. 't Zaad uit Wageningen was gespik keld; mooie ronde boontjes met zwarte stippen en vegen. Hiervan hebben we een gedeelte op een boerderij uitge legd in de polder; op zware klei. De rest kreeg Arrie de Brie aan de overkant om op zijn terrein uit te zaai en. Zand, net als bij ons. We wilden nl. graag vergelijken, wat beter zou zijn voor kedelee. Jammer genoeg waren de konijnen Ar rie te vlug af, ze vierden feest en lieten geen sprietje voor ons staan. Unilever en Zwitserland legden we bij ons uit in twee groepen van ongeveer honderd planten elk. En ook heb ik nog wat soyabonen uit de toko geplant. Om te zien of ze er erg slecht af zouden komen, vergeleken bij hun selecte zus jes. In de polder werd de gemiddelde hoog te van de planten 80 cm. Mooi, fors, meerstammig. Aan elke plant kwamen 14 tot 18 trossen van 2 tot 4 peulen. Merkwaardig, niet meer gespikkeld, maar gewoon geel. Op een enkel boon tje vond ik nog een stipje of een veeg je. Unilever en Zwitserland gaven elkaar niets toe. 't Waren duidelijk zaden van één zelfde soort. Ook de opbrengst was ongeveer 't zelfde; een tikkeltje lager misschien dan de soya uit de polder. En of dat ligt aan de variëteit? Of de bodemgesteldheid, dat hopen we volgend jaar dan uit te vinden. Ik heb zaad verzameld, ook voor andere liefhebbers als die er zijn. En verder gesmuld van groene peulen, gere- boest. Meermalen zelfs, want ook de toko-kedelee bezorgde ons, dank zij 't goede weer meer peulen dan verleden jaar. De heer Messemaeckers van de Graaff legde op zijn landgoed "Weldam'' bij Markelo, soya-bonen uit op zijn voer- akkers. De ree'tjes, konijnen en ander wild hebben er van gesmuld. Maar hij ook. "Weet u wat wij vandaag eten?" schreef hij. "Jonge patrijs met gestoof de verse soyaboontjes." Langzaam maar zeker gaat de kedelee over grote delen van de wereld de plaats innemen die haar toekomt. Uit de uitzending voor Land- en Tuin bouw van 9 sept. jl. wil ik graag een stukje herhalen. In 't laatste overzicht van de wereld productie van olie-houdende zaden steekt de soya grandioos uit boven die van andere als b.v. kokos, palm olie, lijnzaad, olijfolie enz. enz. Er zijn er zo veel. Maar met ruim 58% staat dus die soya boven aan. Best de moeite waard er ditmaal eens wat meer over te vertellen. Eerst dan iets wat je een economische anecdote zou kun nen noemen. Amerika, belangrijke soya- bonen-producent, zette in 1973 de export ervan stop. Toen hebben veel landen die onbe trouwbare exporteur een lesje willen geven. Ze gingen Amerika's grootste soyaconcurrent, Brazilië, geldelijk steu nen in de cultuur ervan. Met als ge volg dat Brazilië momenteel vier maal zoveel soya levert en Amerika ont troonde als voornaamste leverancier voor de hele wereld. Het ging hier om miljoenen tonnen van dit kostelijke ge was. Brazilië raamt dit jaar de oogst op bijna 9 milj. ton. 't Kon niet uitblij ven, ook al omdat er vooral in de Afrikaanse ontwikkelingslanden nog zoveel gebrek aan eiwitrijk voedsel is, dat de soya-cultuur naast die van broodgranen ook daar steeds meer belangstelling kreeg. Men probeert 't op proefveldjes, ook hier in Holland, maar over 't resultaat hoorde ik nog niet veel. Wel gaf 't blad "Foreign Agriculture" onlangs een overzicht van de soyawinning in tal van Afrikaanse landen. Ivoorkust zaaide ongeveer 1000 ha. in, na zaadwinning op 70 ha. en streeft nu naar een areaal van 20.000 ha. Tanzania zaaide 800 ha. in op grond die eerder voor de grondnoten werd gebruikt. Nigeria is er op uit om 40.000 ha. te beplanten. India wil over enkele jaren rond de 300.000 ha. ingezaaid hebben. Enfin, er zijn nog meer landen die, ook met 't oog op de pluimvee teelt vooral, er naar streven om on afhankelijk van de grote producenten Amerika en Brazilië te worden. En dan is er nog een groot land dat daar op uit is: Zuid-Afrika. Een land, dat ai vanouds als dat van de boeren bekend werd. Voorspeld is al dat Zuid- Afrika binnen een nabije toekomst tot een van de grootste soyabonen- pro ducenten zal kunnen behoren. U ziet 't: Eindelijk gerechtigheid. Al met al vind ik 't de moeite waard, in de groententuin een hoekje in te ruimen voor soya-bonen. Voor "iets- anders-dan-anders", en lekker. Ze zul len wel niet ieder jaar tot volle rijp heid komen, maar in Augustus, Sep tember ons toch wel een GROENE en gezonde lekkernij bezorgen. PLANTERSVROUW door Maurice Mességué, de heel meester van vele groten der aarde, onder wie Mistinguett, Churchill en verschillende staatshoofden en vors ten. Unieke genezingen en waarde volle kruidenrecepten worden in dit boek vermeld, 17,50 f 3,25 porto. 16

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1975 | | pagina 16