&oMkoek (V) 1001 avonturen met de soetil huh DJEMBER i.iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii'iiiiiiiiiiiiiiniii In deze aflevering komt de stad Djem- ber aan de beurt, maar eerst beschrijf ik de rit er naar toe vanuit Bondowoso. Welnu vanuit Bondowoso bereikte men via de Djemberse weg (uiteraard) eerst Tamanan, waar naar ik meende o.a. de familie Vilet woonde, ongetwijfeld aan alle ex-Bondowosonezen bekend. Ver volgens bereikte men de tabaksonder neming Boender (vóór de oorlog was daar administrateur de heer Parker en na de oorlog de heer Hoogeveen.) Vanuit Boender kon men via een zij weg het zwembad Tasnan bereiken, aan het merendeel der Oosthoekers zeer bekend, vanwege de gezelligheid die er heerste en ook vanwege het feit, dat het zwembad gelegen was in een prachtig djatibos. Na de oorlog had dit djatibos niet zo'n beste naam, omdat de Kempei- tai dat bos gebruikte als executie plaats. Sindsdien schijnt er daar een sfeer te hangen, bezwangerd door een dreigende mystiek. Dit jaagt degenen, die er ontvankelijk voor zijn, een onverklaarbare angst aan. Na Boender volgde Maesan, waar de weg eerst steil omlaag en daarna even steil omhoog ging. Daarna kwamen Djelboek (tabaksonderneming) en Ar- djasa. Na Ardjasa kwam er een zijweg, welke leidde naar de modelboerderij Rembangan. Dat was, komende van de richting Bondowoso rechtsaf. Op de modelboerderij Rembangan werd o.m. eerste klas melk- en slachtvee gefokt, waarbij men gebruik maakte van Fries Stamboekvee. Het behoeft geen nadere uitleg, dat veel van de consumptiemelk voor Djember en om streken afkomstig was van Remban gan. Na de zijweg naar Rembangan gepasseerd te zijn, kwam na een kilo meter of acht de stad Djember. Van deze stad herinner ik me niet zoveel als van Bondowoso, maar toch zal ik proberen om, ten pleziere van diege nen, die Djember goed kennen of er gewoond hebben, me zoveel mogelijk voor de geest halen. Bij het binnen komen van Djember kwam in de eerste plaats de grote soos, waar de hele school van Bondowoso in 1938 op een zondagmorgen ging kijken naar de Disney-film "Sneeuwwitje en de zeven dwergen" en dat uiteraard onder toe zicht van het voltallig onderwijzend personeel. (Vervolg: Ds. Thenu) borgen gehouden, en na de oorlog binnen de Protestantse kerk geplaatst, waar het tot op de huidige dag nog steeds aanwezig is. Terecht kan men op het grafmonument van deze Soldaten-dominee op Peu- tjoet de woorden lezen: "Zie, gij hebt velen onderwezen En gij hebt slappe handen gesterkt." Abbon kedelee 2 kopjes soya-brokjes 1 ons rundergehakt 3 theelepeltjes ketoembar 2 theelepeltjs djienten (poedervorm) 2 theelepeltjes laos 1 theelepeltje gezuiverde asem 1 bouillontablet suiker-zout naar smaak een paar blaadjes salam 1 volle eetlepel zeer fijn gehakte ui. 1 volle theelepel idem knoflook. Maak van de kruiden met een beetje water een papje en meng 't door de droge soja-korrels en 't gehakt. Over giet 't met zoveel kokend water dat 't net onder staat. Laten staan tot 't vocht helemaal geabsorbeerd is. Laat Diamant-vet of Resi, of misschien bent u gewend aan sla- of andere olie soorten, heet worden in een wadjan. Bak daarin 't mengsel onder voort durend om en om scheppen (matig vuur) tot een rulle, bruine massa ver kregen is. Overdoen in een met keu kenpapier belegd vergiet, straks op 't schaaltje bestrooien met goudbruin gebakken uitjes. De blaadjes salam heeft u natuurlijk mee gebakken. Deze verwijderen bij 't opdienen. Sambal-semoet 2 kopjes soja-korrels (brokjes) 1 ons rundergehakt 1 volle eetlepel zeer fijn gehakte ui 1 volle theelepel zeer fijn gehakte knoflook 1 volle theelepel laos-poeder (of twee- Voordat men de Djemberse aloon- aloon bereikte, kon men aan de linker kant van de weg de zaken Radio van Wingen, Boekhandel van Ingen en A- potheek Probatum zien. Rechts afslaande via de aloon-aloon bereikte men het stadscentrum, met o.a. de winkels toko Mendel en toko Centrum. Als men langs de aloon-aloon door reed, bereikte men het garagebedrijf Ford sales service, welke gedreven werd door de heer Goudzwaard. Deze man werd later in het begin van de Japanse bezetting door de Japanners gearresteerd op grond van het feit, dat hij tot de vernielingsploeg had be hoord en door hen op een beestachti ge manier mishandeld, zoals het lot was van zovelen in die tijd. Eveneens dichtbij de aloon-aloon lag het pension Makari. Als wij naar Djember gingen, dan had dat meestal tweeërlei aanleiding; óf mijn vaders Ford had een onderhouds beurt of een of andere reparatie van node óf we gingen op bezoek bij de familie van Gorkum. Vaak werd een en ander ook gecombineerd. Het echt paar van Gorkum exploiteerde de drie schijfjes) 1 afgestreken theelepel gezuiverde asem evt. een stukje trassi 1 bouillontablet sambal, zout, suiker naar smaak 1 volle eetlepel fijn gesnipperde rode en groene lomboks verhoogt de smaak een beetje koffie-melk of santen Een beetje vet warmen in een wadjan ep daarin de kruiden bakken tot ui, knoflook en gesnipperde pepers ge flenst zijn. Dan 't mengsel soja-korrels en gehakt er bij doen, dat u even on der (heet) water heeft gezet. Afmaken op zout en zoet. Om en om scheppen, niet te groot vuur. Op 't laatst een paar eetlepels koffie-room er door roeren en bakken tot een rulle droge sambal-goreng. Asem-Asem Bonen, paprika of groene pepers, tomaten, liefst half-rijpe, een grote of twee kleine. 1 volle eetlepel fijn gesnipperde ui 1 theelepel fijn gesnipperde knoflook twee a drie schijfjes laos volle theelepel asem 1 kopje gewelde soja-korrels 3 eetlepels droog) stukje trassi, 1 bouillontablet suiker, zout naar smaak, en natuurlijk sambal naar verkiezing. Bonen breken in korte stukjes. Toma ten in grove stukken snijden. Paprika of pepers snipperen in schuine repen. Alle ingrediënten samen opbakken in vet of margarine, ook de geweekte soja-korrels. Als de groenten geflenst zijn opgieten met een kopje water en even laten sudderen, tot gaar. De groenten mogen niet te zacht worden, 't sausje smeuiig. PLANTERSVROUW Djemberse Auto-transport Onderne ming (DATO). Van hun personeel her inner ik me de heer Alfons, een der chauffeurs en de heer Manasse, de administrateur. Ik weet nog heel goed, dat de familie van Gorkum in hun achtertuin een hele verzameling volières had, bevolkt met allerlei soorten vogels. Nu heb ik al tijd ietè gehad tegen dieren in ge vangenschap. Zo geviel het eens, dat ik aan dat gevoel toegaf en een der volières opende, waarna driekwart van de gevederde bevolking de vrijheid verkoos. Dat deze daad achteraf voor mij de nodige repercussies inhield, behoeft geen nader betoog! Niet mooi meer! De heer en mevrouw van Gorkum zijn later in Batoe bij Malang gaan wonen, waar zij een bungalow hadden laten bouwen, welke de zeer uitnodigende naam "Benvenuto" (Weest welkom) droeg. Dit, geachte lezers, is zo ongeveer al les wat ik me herinner van Djember, maar ik hoop toch, dat ik hiermee veel mensen een plezier heb gedaan. A. POUTSMA LS 22

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1976 | | pagina 22