ET* I S IBl* 'Vaar natawiCifé H O L LI N D A 3 Zodra Dole zijn deuren opent voor het eigenlijke seizoen kun je van ver reeds de jobhunters zien staan. In dikke rijen staan ze voor het bedrijf te wachten, totdat men binnen iemand nodig heeft. Met het State government werd van tevoren een contract getekend hoe lang er in dat jaar gewerkt wordt. Heeft men genoeg werkkrachten, dan wordt de menigte huiten de raad gegeven om naar huis te gaan en het de volgende dag nog maar eens te proberen. Zon baantje in een cannery is niet te versmaden. Het is wel hard werken, maar het loon is goed en er is kans onderhand unemployment te trekken. Iedere cannery geeft hetzelfde uurloon: daarvoor zorgt de canners Union. Ikzelf heb het jaar nadat we hier aankwamen, wel 9 uur geduldig voor zo'n cannery gewacht, totdat ze me binnenriepen. Eindelijk in 1958, (nadat ik zeker 6 canneries had afgewerkt, zelfs nog in Sep tember) riepen ze me bij Dóle binnen. Als ze maar zien dat je werklustig bent, maak je vaak een kans. Maar eerst worden dege nen die lid zijn van de Union binnenge roepen. Zoetjesaan werkte ik me op tot seniority. D.w.z. we moeten een bepaald aantal dagen per seizoen gewerkt hebben, wil men in de vaste staf komen. Ben je het laatst aangenomen, dan word je ook het eerst gelay-offed. De stemming bij Dóle is altijd opperbest, daar zorgen we onderling wel voor. Zo'n eerste werkdag is echt gezellig, het begroeten van oude kennissen en lunchtafel-genoten, Dc uitroepen van "Eli Lucy, you look fine," MENSEN WERKEN: Zoete vruchten geven harde dollars Onze county Santa Clara is Californie's, en zeker 's werelds beste producer op het gebied van fruit. Daarvandaan dat hier ook de meeste inmaakbedrijven (canneries) zijn gevestigd. Met de dried fruit en walnootbedrijven tellen we er minsten 25 w.o. Libby's, Delmonte, Beech Nut Baby food, Dóle, etc. etc. Over deze laatste cannery waar ik nu reeds 5 jaar werk wil ik U wat vertillen. Het is seizoenswerk. Het hangt er nu maar vanaf wat men in zo'n cannery ver werkt, vers fruit, groenten, walnoten of een combinatie ervan. Sommige bedrijven begin nen daardoor ook enkele weken eerder dan de andere. Onze Dole cannery b.v. begint reeds tegen het einde van Juni, waneer de abrikozen rijp zijn. Deze worden automa tisch gehalveerd en in blikken siroop weg gezet om straks in het hoogseizoen weer geopend te worden voor de compote. Het hoogseizoen begint vroeg in Augustus. De vaste workers krijgen reeds een oproep in Juni. Kijk niet naar de rommel, ik ben net aan de schoonmaakzei Winny Meyertoen ik onverwacht bij haar kwam binnenvallen." Ik werk weer bij Dóle en dan krijgt het huis alleen met de week-ends een beurt. Straks als het seizoen voorbij is, kan ik weer een nette huisvrouw zijn!" Natuurlijk moest ze me vertellen over haar werk. En omdat ze er zo enthousiast over praatte heb ik haar gevraagd of ze haar ervaringen op papier wilde zetten. Het resultaat leest U hier. Een van de millioenen werkende huis vrouwen in de States. Opgewekt, altijd actief, ook buiten haar werkuren. IVas U op de fuif in San Jose? Winny Meyer- Black had een actief aandeel in de orga nisatie. Ze is trots op haar Indische af komst en ze is toch een goede Ameri kaanse staatsburgeres. Omdat ze van het landvan de mensen en van haar werk houdt, vind ik haar een gelukkige vrouw. Wie volgt het voorbeeld van Winny Meyer en schrijft ons over haar (zijn) werk? Uw verhaal kan voor velen van nut zijn, men weet immers in Amerika niet waar en wat ons volgend arbeids terrein zal kunnen zijn Als U er foto's bij hebt graag! Fanny Hoyer vertelt ons volgende keer over zijn ervaringen van werk en lay off. Klimt U ook eens in de pen? LILIAN DUCELLE "Isobel, what happened to you, you put on weight?" en ook "Mary, goodness, it that you? Last year you were a redhead! But I like this blond hair better!" etc. etc. In ons bedrijf wordt gemiddeld 9 a 10 uren per nacht gewerkt. Ik zit in de nacht ploeg, eigen vrije keuze. Vind het prettig hoor. Perzikken worden automatisch gehalveerd, gaan door een loogbad om er het velletje af te halen en worden dan secuur nagekeken op rotte plekjes en wurmen. Zo ook de peren. Alles gaat op de lopende band. De druiven worden vele keren gespoeld en snelle handen pikken er de druiven met steeltjes en dc lelijke vruchtjes uit. Daarna gaat alle fruit weer op de lopende band naar de cocktail-en compote afdeling of juice department. Ik werk al jaren op de compote afdeling. Werkt de een wat langzamer of slordiger dan de andere, dan krijgt ze een boze blik. Je bent zo op elkaar ingesteld, dat er geen uitzonderingen gemaakt kunnen worden. Het is een aardig gezicht al die meisjes in hun witte uniform en witte kapjes op. het haar netjes onder een netje en de han den in rubber handschoenen gestoken. Deze handschoenen ter bescherming van de klant en van de werkster zelf. Het fruit wordt n.l. cesprayed en velen kunnen niet tegen het loog. Het veroorzaakt vaak uitslag en de handschoenen helpen goed. Onze floorladies en foreladies zijn gezel lig maar streng. We noemen hen gewoon Kathy. Francis. Mildred. One internationale groepjeStaande v.l.n.r. Grace (Mexico), huismoeder van 5, die ons vaak tracteerde op heerlijke enchila da's, Rose (Amerika) die slank als ze is, heel wat op kan, Irma (Estonia) die haar rrr's zo heerlijk kan laten rollen, Trina (Italië) die met haar beeldige sopraan oud- Italiaanse en moderne Amerikaanse liedjes voor ons zong. Zittend v.l.nj. ikzelf (Dutch Indies) bekend om mijn gezonde eetlust, Dora (Spanje) alleen maar bescheiden en lief. In het lunchuur waar je voor 90 cent al een uitstekende warme maaltijd kunt krijgen is het vrolijk gegons van stemmen. Zo'n lunchuur is maar kort, er is ook zoveel uit te wisselen. Verhalen over kin deren, thuis, het werk, ditjes en datjes. Denk niet dat cannery-workers ordinaire fabrieksmensen zijn. Het zijn meestal huis moeders die een extra centje willen verdie nen en studenten die zich boeken, kleren, kostgeld willen verschaffen. De studenten komen vaak uit Universiteiten in Nebraska, Texas, Washington, de huismoeders uit San José en omgeving. Maar ook uit Los Ange les, Olkahoma, Texas, Arizona. Het is een internationale wereld zo'n cannery. Moet je die exchange-students zien! Allerlei talen hoor je om je heen! De dikke 1 van de Perzische studenten, de rollende r's van de Schot en ontbrekende r's van de Chinese studenten. Toen ik vorig jaar geconcentreerd zat te werken, voelde ik, dat men mij observeerde. Dat gevoel ken je misschien ook wel. Toen ik eindelijk nieuwsgierig opkeek, zag ik 4 paar ogen naar me glunderen en 4 breedlachende monden met veel goudge- vulde gebitten. 4 Zonen van het Hemelse Rijk staarden me verrukt aan. Fluistert de forelady in mijn oor: "Honey, those Chinese students would like to know if you are Chinese too." "Goodness," schrik ik, "my great grand mother was a Chinese lady. She married my Dutch great granddad. From father's side I am Scottish and Indonesian. Maybe they can figure out, what I am. Anyway I plan to become an American citizen soon." Jammer, maar ik heb de gouden tanden niet meer teruggezien. (vervolg op pag. 4) The optimist sees the doughnutthe pessi mist, the hole. In het cocktail department. 5370 SO. HUNTINGTON DR., L.A. 32, CALIF. - CA 1-1716

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

American Tong Tong | 1963 | | pagina 3