ft RIJST ETEN... THE HOLLINDA CO. 4 weten doet eten jïL Mijn dochtertje Vivian is brownie en bij alle nuttige zaken die ze op die brownie- meetings leert is ook het bakken van koek jes. Op haar uitdrukkelijk verzoek moest ik dit receptje in de krant zetten. Ik weet niet of het recept net zo uniform is als dat bruine jurkje, maar de koekjes zijn echt lekker ook voor niet-brownie meiskes. MARGUERITES 1 egg white 3 tbs. sugar J/4 tsp. almond extract 3 tbs. chopped walnuts 12 salted crackers Few grains salt Beat egg white stiff, but not dry; add su gar, beating constantly. Add almond extract, salt and nut meats. Mound by teaspoons on crackers. Place on ungreased baking sheets; bake in slow oven (300 deg. F.) 15 min. Luilakken-sajoer Als je in een luie bui bent, of liever gezegd te lui om te koken maar niet te lui om lekkere sajoer te eten. Neem een pakje uiensoep (ik gebruik KNORR), maak het klaar volgens de gebruiksaanwijzing en tjemploeng er kool, boontjes, lombok idjoe, reboeng en wat trassi in. Dan nog een beetje melk (of santen) en dan maar op koken. Je hebt dan een soortement sajoer waarvan de smaak aan sajoer nangka doet denken Renee Beers, St. Louis Van Sylvia Pitton dit dendeng tjeleng recept: Varkensvlees in plakken snijden, goed in zouten en een paar dagen direct onder de freezer houden. Gegorengd smaakt het vlees precies dendeng tjeleng. Sambel goreng cornflakes Twee lepels olie, 2 lepels tomato ket chup, knoflook, laos even laten sudderen en indikken in de watjan. Dan de corn flakes erbij doen en goed omscheppen. En dan maar proeven of het lekker is. Mag ik de mensen in het Noorden waar je geen verse lombok hebt, aanraden in de supermarket "crushed red pepper" te kop^n. Deze pepper een nacht in water we ken of even opkoken met water en dan klaar maken volgens TT-keukenkalender sambal badjak recept. R. B. (Nog gemakkelijker: een potje sambel oelek bestellen bij Hollinda. Puur gemalen lombok met zout, dus voor alle gerechten te gebruiken.) t r Meer dan rijst alleen Er gaat meer door de maag dan liefde alleen. Gevoelens van saamhorigheid, eens gezindheid, vriendschap, ze worden meestal geboren tijdens het nuttigen van een maaltijd die alle aanzittenden goed smaakt. Waarom dacht U, worden er zoveel dure handels dineetjes gegeven? Waarom werd in Holland de "makanan toenadering" tussen repatrian ten en de Hollandse burgerij ingevoerd? Als iemand mij schrijft: "Ik ben gek op petis" of "sawoet" dan voel ik me al meteen met een fijn draadje verbonden met zo'n persoon. U begrijpt dat met zo'n uitgebreide tafel als de Indische, zoveel huisvrouwen die goed kunnen koken, ik met duizenden draad jes vastzit en via mij weer duizenden andere draadjes worden doorverbonden. Ik geef U hier 2 typische voorbeelden van deze "doorverbinding" Uit een brief van mevr. S. uit Middel burg: zij is van geboorte Francaise woonde echter haar hele leven in de Far East en heeft erge heimwee naar Europa en Indo nesië. Ik stuurde haar de TT-keukenkalender die in goede aarde viel, maar ze beklaagt zich erover dat ze de Indische kruiden niet kan krijgen. Stuur haar eens een lijst namen in Engels van de kruiden die in Amerika te krijgen zijn. Help haar, je doet er goed werk mee." Die Amerikaanse vinegar of ze nou ge trokken is uit graan of appels, is niet lek ker naar onze Indische smaak. Er zit een bijsmaak aan zegt de een. Hij ruikt zo raar, zegt de ander. Heeft U wel eens de Ja panse rijst-azijn gekocht? Is absoluut onze reuk-en bijsmaakloze Indische azijn. Ik kocht een bierfles voor 45 ct. in Little Tokio (Japannese town) in Los Angeles. Niet veel duurder dan de Amerikaanse dus en je kunt er weer lekkere atjar van maken. Als U dus naar Japanese Rice Vinegar vraagt. Kijk er ook naar bij de Health food center, je kunt nooit weten. L. D. Een andere brief kreeg ik rechtstreeks: Dear Madam, I wrote to a friend in Holland to get some Indonesian recipes and spices, since I can't get any of them in Portland. I am a norwegian nurse, but born in In donesia. Came back to Norway after the war, and at that, timethere wasn't anything to get in Norway and I missed the Indo nesian food terribly. Can you help me with some simple recipies and what can be used in this country as substitution for Indonesian ingredients Misc Betoe Nijheim De laatste maanden is intussen alweer vele malen het verzoek gekomen om nogmaals de lijst van Indische kruiden in het Engels te publiceren. Ofschoon dit reeds een keer ge beurd is in het begin, wil ik toch aan deze vraag voldoen. We hebben sinds die eerste keer veel lezeressen bijgekregen. Schrijft LT die lijst deze keer over mevrouw? Ik ben in het bezit van een kookboek uit Singapore met uitstekende Indische recepten in het Engels. Het is misschien aardig en practisch er af en toe wat in deze rubriek te zetten. Gemakkelijk voor U als U een Amerikaanse vriendin wat wilt leren. Ze kan het recept zo overschrijven. Heeft U zelf recepten in het Engels, re cepten die gemakkelijk te maken zijn met ingrediënten hier voor de Amerikaanse huis vrouw, toe, denkt U aan "Weten doet eten." Want vrij vertaald is weten doet eten: "knowing means liking" en dat moeten we in een nieuw land, van beide kanten! LILIAN DUCELLE Lekker, gevarieerd, goedkoop en ZO GEMAKKELIJK als ie alle boemboes bij de hand hebt! HOLLINDA maakt het U gemakkelijk, mevrouw. Speciaal voor de trouwe rijsteters brengt Hollinda een keukenpakket met alle belangrijke (niet in de supermarkets te verkrijgen ingrediënten voor de Indische rijsttafel. U heeft de keuze uit 2 pakketten: Keukenpakket I 3.50 1 fl. Hollinda ketjap (zoet of zout)16 oz 1 pot sambel (oelek of badjak) 8 oz asem 1 3A oz trassi 1 oz kemiri 31/2 oz laos 3/a oz sereh Va oz sa lam Va oz Keukenpakket II 5.50 Zelfde inhoud als pakket I plus: 1 pot sroendeng 4 oz 1 pot sambel goreng ebbie 21/2 oz 1 fl. rozenstroop 16 oz Alle in deze pakketten genoemde ingrediënten zijn natuurlijk ook apart te verrijgen. Vraagt een prijslijst, Hollinda heeft nog veel meer! Verzending naar alle delen van de States en daarbuiten. Betaling C.O.D. Eet weer 'als vroeger,' neem zo'n keukenpakket in huis! 5370 So. Huntington Dr., Los Angeles 32, Cal. CA 1-1716

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

American Tong Tong | 1963 | | pagina 4