Tong-Tong's Keukenkalendar en
Kunstkalendar 1964 zijn in aantocht!
en U kunt dus nu alvast bestellen.
"Indonesian Cookery"
4
opinie bestaat of niet, maar dat het zeer
merkwaardig is, dat een vrij grote volks
groep als de Indische groep in de V.S. blijk
baar geen behoefte heeft aan een communi
catiemiddelaan een terrein voor uitwisseling
van eigen gedachten, aan een Stem naar
buiten. En dat door activiteit van de hele
groep, bij meer onderlinge verdraagzaam
heid en meer zelfbewustheid zo'n communi
catiemiddel, zo'm Stem, moet kunnen be
staan.
Eigenlijk is dat geen wonder. Wij hebben
ook in het voormalige Ned. Indië nooit
actief en bewust journalistiek bedreven. We
hebben alleen maar clubblaadjes of vereni-
gings-organen gehad, waarin op gezellige
manier gebabbeld werd. Verder waren er
nieuwsbladen en weekbladen met nieuwtjes
en interessante rubrieken. Géén opinie
anders hadden we allemaal wel méér geleerd
van wat er in de Indonesische bevolking om
ging!
Met opiniebladen maakten we pas kennis
in Holland. Eerst toen leerden we wat
kranten zijn kunnen: voorvechters van be
langen van volksgroepenbundelaars van
verspreide eenhedenbekendmakers van
nieuwe en nuttige gedachten. Pas in Hol
land merkten vele Indischgasten dat er grote
verschillen tussen nieuwsbladen kunnen zijn.
Men merkte ook dat er voor diverse Indische
opinies weinig of geen belangstelling was.
Daarom kon Tong-Tong opkomen: dit blad
was het eerste opinie blad van de Indischman.
De groei van Tong-Tong was een erg
moeilijke groei, omdat de Indishman er nog
aan moest wennen om zijn opinie naast die
van anderen te zien stann. Hij was gewend
aan clubblaadjes (en daarin stond b.v. al
léén het standpunt van BVC) of verenig
ingsorganen (en daarin was b.v. alléén de
opinie van het IEV), maar in Tong-Tong
moesten opeens al die verspreide groepsop-
vattingen allemaal naast mekaar in één blad.
We moesten elkaar verdragen. En het enige
middel om te voorkomen dat een bepaalde
mening niet overhand kreeg was: zelf ook
schrijven.
En hier komt het grote verschil aan het
licht tussen de Nederlandse en de Ameri
kaanse Tong-Tong: in Nederland kwamen
bij de redactie geweldig veel ingezonden ar
tikelen binnenhier practisch niets.
In Tong-Tong staan veel te weinig opinies
en onder de meeste Indischgasten bestaat
nog steeds de nogal "onrijpe" positie-be
paling: als ik het met iemand niet eens ben,
draai ik hem de rug toe. In plaats van zijn
eigen mening er goed geformuleerd tegenover
te stellen. Deze houding is negatief. Plet
verklaart waarom in de Indisch groep zo
weinig opbouwends wordt gedaan: de groep
is té verbrokkeld fin veel te kleine opinie
groepjes en "individualisten") om werkelijk
breed en groot werk op te zetten. Het is te
merken in allerlei contacten: men is veel te
gauw "giftig" op een ander, men smaalt te
gauw of is vijandig. Of daartegeneover een
zogenaamde verdraagzaamheid, die zó voor
zichtig is om niet on andermans tenen te
trappen, dat geen enkele activiteit ontplooid
kan worden.
In "The American Tong-Tong" nu kunnen
vele opinies een plaats vinden, maar blijven
ze? Als Uw mening in dit blad ontbreekt,
en het daarom saai is stuur dan Uw mening
in en op slag wordt het minder saai en
trekt meer lezers! Stel Uw licht niet onder
de korenmaat; het motto moet niet zijn: ik
neem een abonnement, maar: ik steun het
blad met mijn opinie.
Wij zijn niet meer zo "groen" als toen
we uit Nederland vertrokken. We zijn stuk
ken volwassener dan toen we uit Indonesië
vertrokken. Getuig ervan in dit blad. Het zal
er wél bij varen en op zijn beurt de hele
groep. Eerst dan ontstaat de oude goede in
stelling: één voor allen: allen voor een.
TJALIE ROBINSON
DE KEUKENKALENDER. In de zelfde
uitvoering als die van 1963, maar met een
gehel nieuwe recepten-serie. Dit jaar
hebben de samenstelsters Lilian Ducelle
en Esther Polderman zich afgevraagd: hoe
kookte Tjang vergeleken cig Tjoetjoek?
Tjang met primitieve middelen maar
met een zee van tijd, de tjoetjoek in haar
kleine moderne keukentje maar met veel
minder tijd omdat ze vaak nog op kantoor
werkt.
Een kalender dus met afwisselend oude
en nieuwe recepten, die U weer kunt
bundelen in een handig mapje dat door
Rogier werd geïllustreerd, met de sug
gestive titel: "Van hemelmodder (loem-
poer sorga) tot Mixermayonaise."
Prijs ongeveer $3.- (verzendkosten nog
niet bekend)
DE KUNSTKALENDER werd dit jaar
een Bonnet-kalendar, d.w.z. er werd een
keuze gemaakt uit het werk van de be
kende kunstschilder Rudolf Bonnet die
tot 1958 op Bali verbleef. Over zijn werk
en leven zult U in een van de komende-
Tongs het een en ander kunnen lezen.
We zijn er bijzonder trots op dit jaar
onze Kuntskalender in kleuren te kuneen
laten verschijnen, de originele kleuren van
de schilderijen, (schutvel en 6 bladen van
elk 2 mooden.
weten doet
by
Lie Sek Hiang
Some time ago this cook book was listed
by Jan B. van Steenbergen in his col
umn "Wat moet ik lezen?" as interesting for
our readers. In the meantime we obtained
the book ourselves and were able to read and
study it thoroughly. And we are happy to
say that it is a very good cook book, that
should find its way to every Dutch-Indo
nesian housewife and many American kitch
ens as well.
It is written by Miss Lie Sek Hiang for
"The International Cook Book Series," pub
lished by Crown Publishers, Inc., New York.
Miss Lie is born in West Sumatra, holder of
a diploma in home economics, the Master of
Law degree from the University of Indo
nesia, and a Master of Library Science de
gree from Columbia University. She has a
senior position in the Indonesian Govern
ment and a.o. represented this government
at the United Nations International Confer
ence of Non-Governmental Organizations in
Bali. Miss Lie has spent several years of
study in Europe, and while traveling in many
countries, she has had the opportunity to
demonstrate her culinary talents. At present
Miss Lie is a librarian in the Brooklyn Pub
lic Library at New York.
Readers from Padang can see at once that
Miss Lie comes form this place, as many
Prijs ongeveer 3.- (verzendkosten nog
niet bekend)
De Verjaarskalender is op veler verzoek
in herdruk verschenen. Wie hem vorig
jaar nog niet bestelde kan het dus alsnog
doen. Het is een astrologische kalender
met een Indisch karakter en
eeuwigdurend
Prijs incl. porto 1.50
Het aantal dat wij dit jaar uit Neder
land krijgen is KLEINER dan vorig jaar,
weest U er dus tijdig bij!
U hoeft niet direct te betalen (wij
weten de definitieve prijs nog niet, alleen
dat die niet boven de 3.- zal uitkomen
voor de Kunst-en Keukenkalender) maar
zendt wel zo gauw mogelijk onderstaande
bon op, dan reserveren wij voor U
Naam
Adres
Stuur mij
ex. Kunstkalender
ex. Keukenkalender
ex. Verjaarskalender
Handtekening
The American Tong-Tong
P.O. Box 137, Whittier
Padang dishes have a good place in this
De enige manier om te sparen: een paar
rekeningen niet betalen.
cook book: Dendeng Belado(Crisp beef
with hot red pepper), eeGulai Kelio(Beef
with coconut milk), etc. etc.
Particularly for our Dutch-Indonesian la
dies we think this book of great value, as it
has an excellent translation for many Indo
nesian dishes, vegetables, spices, etc., a com
plete cooking glossary and many other qual
ities that can improve friendships with Am
erican housewives and establish a more use
ful contact with the food markets.
All Indonesian names for dishes are main
tained and put at the head of each recipe
together with the translation, f.i.: Sauteed
White Cabbage Tumis Kol; Stewed Beef
with broth, Madura style Soto Madura;
Braised Beef with spices Besengek Dag
ing.
All different methods of Indonesian cook
ing are kept separate, so all "£um*5"-dishes
are together. The name Sambal Coreng
is not translated and all sambal goreng rec
ipes carry that name: Green bean sambal
goreng sambal goreng buntjies.
The book has a great many recipes of
Chinese dishes, the way they are prepared in
Indonesia. And new Chinese dishes, easy to
cook, like: Ajam Masak Kastanje.
The price of this book is $3.95. We think
your bookshop can order it for you, but Jan
B. van Steenbergen will be glad to help you.
when you write to him: Jan B. Van Steen
bergen, P.O. Box 17.201: San Diego 17,
Calif.
Klein meisje is voor het eerst naar de
kerk geweest.
Na afloop van de dienst vraagt vader
haar: "And how did you like it. Judy?"
Judy: "Oh I like the music, but I think
the commercials were too long!"
Ergens gelezen: een vrijgegel is iemand
die zint eer hij begint, mar niet begint.