Tong-Tong's Keukenkalendar en Kunstkalendar 1964 zijn in aantocht! en U kunt dus nu alvast bestellen. "Indonesian Cookery" 4 opinie bestaat of niet, maar dat het zeer merkwaardig is, dat een vrij grote volks groep als de Indische groep in de V.S. blijk baar geen behoefte heeft aan een communi catiemiddelaan een terrein voor uitwisseling van eigen gedachten, aan een Stem naar buiten. En dat door activiteit van de hele groep, bij meer onderlinge verdraagzaam heid en meer zelfbewustheid zo'n communi catiemiddel, zo'm Stem, moet kunnen be staan. Eigenlijk is dat geen wonder. Wij hebben ook in het voormalige Ned. Indië nooit actief en bewust journalistiek bedreven. We hebben alleen maar clubblaadjes of vereni- gings-organen gehad, waarin op gezellige manier gebabbeld werd. Verder waren er nieuwsbladen en weekbladen met nieuwtjes en interessante rubrieken. Géén opinie anders hadden we allemaal wel méér geleerd van wat er in de Indonesische bevolking om ging! Met opiniebladen maakten we pas kennis in Holland. Eerst toen leerden we wat kranten zijn kunnen: voorvechters van be langen van volksgroepenbundelaars van verspreide eenhedenbekendmakers van nieuwe en nuttige gedachten. Pas in Hol land merkten vele Indischgasten dat er grote verschillen tussen nieuwsbladen kunnen zijn. Men merkte ook dat er voor diverse Indische opinies weinig of geen belangstelling was. Daarom kon Tong-Tong opkomen: dit blad was het eerste opinie blad van de Indischman. De groei van Tong-Tong was een erg moeilijke groei, omdat de Indishman er nog aan moest wennen om zijn opinie naast die van anderen te zien stann. Hij was gewend aan clubblaadjes (en daarin stond b.v. al léén het standpunt van BVC) of verenig ingsorganen (en daarin was b.v. alléén de opinie van het IEV), maar in Tong-Tong moesten opeens al die verspreide groepsop- vattingen allemaal naast mekaar in één blad. We moesten elkaar verdragen. En het enige middel om te voorkomen dat een bepaalde mening niet overhand kreeg was: zelf ook schrijven. En hier komt het grote verschil aan het licht tussen de Nederlandse en de Ameri kaanse Tong-Tong: in Nederland kwamen bij de redactie geweldig veel ingezonden ar tikelen binnenhier practisch niets. In Tong-Tong staan veel te weinig opinies en onder de meeste Indischgasten bestaat nog steeds de nogal "onrijpe" positie-be paling: als ik het met iemand niet eens ben, draai ik hem de rug toe. In plaats van zijn eigen mening er goed geformuleerd tegenover te stellen. Deze houding is negatief. Plet verklaart waarom in de Indisch groep zo weinig opbouwends wordt gedaan: de groep is té verbrokkeld fin veel te kleine opinie groepjes en "individualisten") om werkelijk breed en groot werk op te zetten. Het is te merken in allerlei contacten: men is veel te gauw "giftig" op een ander, men smaalt te gauw of is vijandig. Of daartegeneover een zogenaamde verdraagzaamheid, die zó voor zichtig is om niet on andermans tenen te trappen, dat geen enkele activiteit ontplooid kan worden. In "The American Tong-Tong" nu kunnen vele opinies een plaats vinden, maar blijven ze? Als Uw mening in dit blad ontbreekt, en het daarom saai is stuur dan Uw mening in en op slag wordt het minder saai en trekt meer lezers! Stel Uw licht niet onder de korenmaat; het motto moet niet zijn: ik neem een abonnement, maar: ik steun het blad met mijn opinie. Wij zijn niet meer zo "groen" als toen we uit Nederland vertrokken. We zijn stuk ken volwassener dan toen we uit Indonesië vertrokken. Getuig ervan in dit blad. Het zal er wél bij varen en op zijn beurt de hele groep. Eerst dan ontstaat de oude goede in stelling: één voor allen: allen voor een. TJALIE ROBINSON DE KEUKENKALENDER. In de zelfde uitvoering als die van 1963, maar met een gehel nieuwe recepten-serie. Dit jaar hebben de samenstelsters Lilian Ducelle en Esther Polderman zich afgevraagd: hoe kookte Tjang vergeleken cig Tjoetjoek? Tjang met primitieve middelen maar met een zee van tijd, de tjoetjoek in haar kleine moderne keukentje maar met veel minder tijd omdat ze vaak nog op kantoor werkt. Een kalender dus met afwisselend oude en nieuwe recepten, die U weer kunt bundelen in een handig mapje dat door Rogier werd geïllustreerd, met de sug gestive titel: "Van hemelmodder (loem- poer sorga) tot Mixermayonaise." Prijs ongeveer $3.- (verzendkosten nog niet bekend) DE KUNSTKALENDER werd dit jaar een Bonnet-kalendar, d.w.z. er werd een keuze gemaakt uit het werk van de be kende kunstschilder Rudolf Bonnet die tot 1958 op Bali verbleef. Over zijn werk en leven zult U in een van de komende- Tongs het een en ander kunnen lezen. We zijn er bijzonder trots op dit jaar onze Kuntskalender in kleuren te kuneen laten verschijnen, de originele kleuren van de schilderijen, (schutvel en 6 bladen van elk 2 mooden. weten doet by Lie Sek Hiang Some time ago this cook book was listed by Jan B. van Steenbergen in his col umn "Wat moet ik lezen?" as interesting for our readers. In the meantime we obtained the book ourselves and were able to read and study it thoroughly. And we are happy to say that it is a very good cook book, that should find its way to every Dutch-Indo nesian housewife and many American kitch ens as well. It is written by Miss Lie Sek Hiang for "The International Cook Book Series," pub lished by Crown Publishers, Inc., New York. Miss Lie is born in West Sumatra, holder of a diploma in home economics, the Master of Law degree from the University of Indo nesia, and a Master of Library Science de gree from Columbia University. She has a senior position in the Indonesian Govern ment and a.o. represented this government at the United Nations International Confer ence of Non-Governmental Organizations in Bali. Miss Lie has spent several years of study in Europe, and while traveling in many countries, she has had the opportunity to demonstrate her culinary talents. At present Miss Lie is a librarian in the Brooklyn Pub lic Library at New York. Readers from Padang can see at once that Miss Lie comes form this place, as many Prijs ongeveer 3.- (verzendkosten nog niet bekend) De Verjaarskalender is op veler verzoek in herdruk verschenen. Wie hem vorig jaar nog niet bestelde kan het dus alsnog doen. Het is een astrologische kalender met een Indisch karakter en eeuwigdurend Prijs incl. porto 1.50 Het aantal dat wij dit jaar uit Neder land krijgen is KLEINER dan vorig jaar, weest U er dus tijdig bij! U hoeft niet direct te betalen (wij weten de definitieve prijs nog niet, alleen dat die niet boven de 3.- zal uitkomen voor de Kunst-en Keukenkalender) maar zendt wel zo gauw mogelijk onderstaande bon op, dan reserveren wij voor U Naam Adres Stuur mij ex. Kunstkalender ex. Keukenkalender ex. Verjaarskalender Handtekening The American Tong-Tong P.O. Box 137, Whittier Padang dishes have a good place in this De enige manier om te sparen: een paar rekeningen niet betalen. cook book: Dendeng Belado(Crisp beef with hot red pepper), eeGulai Kelio(Beef with coconut milk), etc. etc. Particularly for our Dutch-Indonesian la dies we think this book of great value, as it has an excellent translation for many Indo nesian dishes, vegetables, spices, etc., a com plete cooking glossary and many other qual ities that can improve friendships with Am erican housewives and establish a more use ful contact with the food markets. All Indonesian names for dishes are main tained and put at the head of each recipe together with the translation, f.i.: Sauteed White Cabbage Tumis Kol; Stewed Beef with broth, Madura style Soto Madura; Braised Beef with spices Besengek Dag ing. All different methods of Indonesian cook ing are kept separate, so all "£um*5"-dishes are together. The name Sambal Coreng is not translated and all sambal goreng rec ipes carry that name: Green bean sambal goreng sambal goreng buntjies. The book has a great many recipes of Chinese dishes, the way they are prepared in Indonesia. And new Chinese dishes, easy to cook, like: Ajam Masak Kastanje. The price of this book is $3.95. We think your bookshop can order it for you, but Jan B. van Steenbergen will be glad to help you. when you write to him: Jan B. Van Steen bergen, P.O. Box 17.201: San Diego 17, Calif. Klein meisje is voor het eerst naar de kerk geweest. Na afloop van de dienst vraagt vader haar: "And how did you like it. Judy?" Judy: "Oh I like the music, but I think the commercials were too long!" Ergens gelezen: een vrijgegel is iemand die zint eer hij begint, mar niet begint.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

American Tong Tong | 1963 | | pagina 4