O
Rene
WAT, WAAROM EN WAARVOOR
EET U?
Wanneer wij inderdaad voor onze kinderen
geemigreerd zijn, dan hebben wij de plicht
niet alleen voor hun materieele welstand, doch
bovenal ook voor hun geestelijke rijkdom te
zorgen.
Elk kind heeft in meer of mindere mate
talenten; aan ons is de taak nu deze niet
alleen te stimuleren maar zelfs a.h.w. te ont
dekken (don't overdo it, though). Wanneer wij
ouders zelf echter ai geen zin hebben, dan zal
op ons en ons nageslacht helaas van toepassing
zijn: 'als je voor een dubbeltje geboren bent..."
Eet U alleen "omdat het zo lekker is",
omdat U honger heeft, of omdat U Uw lichaam
op de meest doelmatige, gezonde en tegelijk
aangename wijze in stand wil houden? Ik
durf er een eed op te doen dat dat laatste het
geval is, wanneer U mij een portie tahoe
tjampoer of een nasi goedek voorzet. Wat ik
voor mezelf weet is, dat ons Indisch etenniet
alleen lekker is, maar gegarandeerd gezonder
en voedzamer dan welk ander eten ook.
Wij hoefden ons niet bezorgd te maken
over teveel slagroom, teveel chocola of teveel
«tmeel. Wie maalt er om icecream, taartjes en
eam-casseroles als er sate-ajam, roedjak
iris en sek-bah verkopers aan de deur komen?
Als kokki de pas-gebakken tempe binnen
brengt, of een schaal ketella pohong goreng,
dan weet U alleen dat het lekker is en ergens
vaag weet U ook nog dat het wel goed zit met
de voedzaamheid. Eigenlijk beseften we pas
in Holland hoe oneindig gevarieerder, hoeveel
gezonder en hoeveel smakelijker het voedsel
in Indie was. Wat zijn we verwend geweest
met al die vruchten, groenten, vissoorten, hoe
verschrikkelijk arm leek daarbij Holland.
Hier in Amerika zijn we onbewust bezig
alles wat er te krijgen is "for granted"
te nemen. Er is weer een grote verscheiden
heid van producten, nieuwe die we nog niet
kennen (en waar velen dus maar hun neus voor
ophalen) maar ook bekende zoals oebi, djagong,
advocaat, laboe sijem, pare. Je kunt weer je
gewone rijsttafel eten zonder al teveel surrogaten
maar je kunt daarnaast nog vele andere keukens
genieten: de Mexicaanse, de Italiaanse, Jap
anse, Chinese en niet te vergeten de enorme
Amerikaanse met zijn honderden werkelijk
uitstekende recepten. Is alles even gezond,
doelmatig? We moeten het nog leren, we moet
en er aan wennen geregeld gezond Amerikaans
eten o p tafel te brengen, voor de kinderen in de
eerste plaats. Die gaan het vlugst met de
tijd mee en hun smaak is allang niet meer
onze Indische, Van de heer van Voorthuizen in
Ari zona kreeg ik een interessante food-intelli
gence quiz opgestuurd, uitgegeven door The
University of Arizona voor Cooperative Ex
tension Work in Agriculture and Home Econ
omics.
Mischic-n wc-l eens aardig om de vragen
door te nemen en proberen te beantwoorden
Als U hef niet weet, vindt U de antwoorden
op pag. 8 L.D.
1. Are there combinations of foods that are better
used by the body than other combinations?
2. If one has a craving for a certain food, does it
prove that the system needs it?
3. Can a "perfect" food be purchased in
tablet form?
4. Was milk not meant to.be a food for adults?
5. Does pasteurizing milk destroy its nutritive
value?
6. Are natural" sugars better than manufactured
sugars as a part of diabetic diet?