O Rene WAT, WAAROM EN WAARVOOR EET U? Wanneer wij inderdaad voor onze kinderen geemigreerd zijn, dan hebben wij de plicht niet alleen voor hun materieele welstand, doch bovenal ook voor hun geestelijke rijkdom te zorgen. Elk kind heeft in meer of mindere mate talenten; aan ons is de taak nu deze niet alleen te stimuleren maar zelfs a.h.w. te ont dekken (don't overdo it, though). Wanneer wij ouders zelf echter ai geen zin hebben, dan zal op ons en ons nageslacht helaas van toepassing zijn: 'als je voor een dubbeltje geboren bent..." Eet U alleen "omdat het zo lekker is", omdat U honger heeft, of omdat U Uw lichaam op de meest doelmatige, gezonde en tegelijk aangename wijze in stand wil houden? Ik durf er een eed op te doen dat dat laatste het geval is, wanneer U mij een portie tahoe tjampoer of een nasi goedek voorzet. Wat ik voor mezelf weet is, dat ons Indisch etenniet alleen lekker is, maar gegarandeerd gezonder en voedzamer dan welk ander eten ook. Wij hoefden ons niet bezorgd te maken over teveel slagroom, teveel chocola of teveel «tmeel. Wie maalt er om icecream, taartjes en eam-casseroles als er sate-ajam, roedjak iris en sek-bah verkopers aan de deur komen? Als kokki de pas-gebakken tempe binnen brengt, of een schaal ketella pohong goreng, dan weet U alleen dat het lekker is en ergens vaag weet U ook nog dat het wel goed zit met de voedzaamheid. Eigenlijk beseften we pas in Holland hoe oneindig gevarieerder, hoeveel gezonder en hoeveel smakelijker het voedsel in Indie was. Wat zijn we verwend geweest met al die vruchten, groenten, vissoorten, hoe verschrikkelijk arm leek daarbij Holland. Hier in Amerika zijn we onbewust bezig alles wat er te krijgen is "for granted" te nemen. Er is weer een grote verscheiden heid van producten, nieuwe die we nog niet kennen (en waar velen dus maar hun neus voor ophalen) maar ook bekende zoals oebi, djagong, advocaat, laboe sijem, pare. Je kunt weer je gewone rijsttafel eten zonder al teveel surrogaten maar je kunt daarnaast nog vele andere keukens genieten: de Mexicaanse, de Italiaanse, Jap anse, Chinese en niet te vergeten de enorme Amerikaanse met zijn honderden werkelijk uitstekende recepten. Is alles even gezond, doelmatig? We moeten het nog leren, we moet en er aan wennen geregeld gezond Amerikaans eten o p tafel te brengen, voor de kinderen in de eerste plaats. Die gaan het vlugst met de tijd mee en hun smaak is allang niet meer onze Indische, Van de heer van Voorthuizen in Ari zona kreeg ik een interessante food-intelli gence quiz opgestuurd, uitgegeven door The University of Arizona voor Cooperative Ex tension Work in Agriculture and Home Econ omics. Mischic-n wc-l eens aardig om de vragen door te nemen en proberen te beantwoorden Als U hef niet weet, vindt U de antwoorden op pag. 8 L.D. 1. Are there combinations of foods that are better used by the body than other combinations? 2. If one has a craving for a certain food, does it prove that the system needs it? 3. Can a "perfect" food be purchased in tablet form? 4. Was milk not meant to.be a food for adults? 5. Does pasteurizing milk destroy its nutritive value? 6. Are natural" sugars better than manufactured sugars as a part of diabetic diet?

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

American Tong Tong | 1964 | | pagina 5